19/7/10

Γύρο παραχωρήσεων για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία

ΓΥΡΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τη μορφή που θα έχει ο δημόσιος φορέας που θα αναλάβει να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Και μπορεί το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ωκεανογραφικά να έχουν αρχίσει ξανά τα πηγαινέλα στο Αιγαίο, καθώς με πρόσχημα τις κάθε είδους έρευνες επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Δείχνουν την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει σε παραχωρήσεις θαλασσίων εκτάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων πριν από την καθιέρωση στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Διεθνής διαγωνισμός

Ετσι, πριν από μερικές ημέρες η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ (Τurkiye Ρetrolleri Αnonim Οrtakligi) δημοσίευσε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων (3D seismics) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος της οποίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καλύπτει την ΑΟΖ του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη αυτή, οι προσφορές για τα σεισμικά θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 10 Αυγούστου και το έργο της σεισμικής χαρτογράφησης του βυθού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Αρα, υπό κανονικές συνθήκες η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές υπολογίζεται για το τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012. Καθυστερεί η Ελλάδα.

Αυτά δείχνουν ότι οι κινήσεις των γειτόνων είναι πολλαπλάσια ταχύτερες από αυτές της Ελλάδας που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια μορφή θα έχει ο δημόσιος φορέας, στον οποίο και θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα υδρογονανθράκων (μέχρι πρότινος τα δικαιώματα αυτά ανήκαν στα ΕΛΠΕ). Τις πρόσφατες διακηρύξεις περί ιδρύσεως φορέα, πάνω στις οποίες πλέχτηκαν σενάρια μέχρι και περί... νορβηγικού μοντέλου, ακολούθησε βαθιά σιωπή. Οι φόβοι ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είναι έντονοι πλέον.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η διενέργεια ερευνών μπορεί να αρχίσει και τώρα, με βάση τα όσα προβλέπει Κοινοτική Οδηγία. Οχι βέβαια για θαλάσσιες περιοχές αλλά για χερσαίες, στις οποίες έγιναν έρευνες στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων του 1998. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι για ορισμένες από αυτές έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες, ευρωπαϊκές και μη.
ΝΕΑ

5 σχόλια:

  1. Η διαπραγματευτικη ανικανοτητα και απραξια των πολιτηκατζηδων μας ειναι ... περιφημη!

    - Ν. Λυγερός, Η Σύμβαση περί Υφαλοκρηπίδας και τα διαγράμματα του Voronoi
    http://www.lygeros.org/6028-gr.html
    - Ν. Λυγερός, Η υποκρισία της Τουρκίας όσον αφορά στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη
    http://www.lygeros.org/6027-gr.html
    - Ν. Λυγερός, H στρατηγική και η ισχύς
    http://www.lygeros.org/6011-gr.html
    - Ν. Λυγερός, Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στη γεωστρατηγική
    http://www.lygeros.org/6009-gr.html
    - Ν. Λυγερός, Η απόφαση των Έξι και το λάθος της Τουρκίας όσον αφορά στο Καστελόριζο
    http://www.lygeros.org/6007-gr.html

    Καλο ξημερωμα!
    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμάν, μωρέ Δημόκριτε, μ' αυτούς τους συνδέσμους πια! Διάλογο κάνουμε άνθρωπε, δική σου γνώμη δεν έχεις; Με συνδέσμους πάντα και λόγια άλλων μιλάς; έχεις την αίσθηση ότι κάνει κανείς copy/paste τόσους συνδέσμους, αφού μάλιστα δεν τους βάζει με τρόπο που πατώντας επάνω να ανοίγουν; Τι σόι μανία είναι αυτοί και την έχουν πολλοί στο διαδίκτυο. Δύο κουβεντούλες και 10 σύνδεσμοι. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!

    ______________________________

    Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τις παραχωρήσεις της Τουρκίας. Τι παραχωρήσεις κάνει και σε ποιον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 19 Ιουλίου 2010 10:31 π.μ.

    Για να μας πουλήσει το πετρέλαιό μας ντέ..
    Θα μας πούν με ποιούς όρους θα μας αφήσουν να πάρουμε ένα μικρό ποσοστό απο τα δικά μας και ποιά θα είναι τα κόκκαλα που θα μας πετάξουν μαζί με τους Αμερικάνους για να γλύψουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά όντως η Ελλάδα πρέπει να είναι "γίγαντας" και η Τουρκία "νάνος".
    Μόνο ένας γίγαντας μπορεί να είναι τόσο βραδυκίνητος και τόσο βλάκας που μέχρι να γυρίσει την κεφάλα του να κοιτάξει τριγύρω και να αρχίσει να καταλαβαίνει τι συμβαίνει το παιχνίδι έχει τελειώσει και έχουν πάει όλοι σπίτια τους.
    Μέχρι να αποφασίσει να αντιδράσει η Ελλάδα στις κινήσεις της Τουρκίας θα έχει κατασκευαστεί η πέμπτη εξέδρα άντλησης πετρελαίου, ο τρίτος αγωγός φυσικού αερίου και η Αίγυπτος θα έχει καθορίσει ΑΟΖ μαζί με την Τουρκία , την Λιβύη και δεν ξερω και 'γω ποιον άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι: "Γίγαντας με μυαλό μωρού παιδιού"Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.