18/7/10

Πρόταση Χριστόφια για λιμάνι Αμμοχώστου υπό ΕΕ

Ένα νέο πακέτο προτάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διπλωματική διεργασία για το Κυπριακό κατέθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.. Σύμφωνα με την πρόταση της Λευκωσίας , προτείνεται η λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την επίβλεψη της ΕΕ, για το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με την πρόταση Χριστόφια, συνδέεται άμεσα με το περιουσιακό που πρέπει να συζητηθεί, ταυτόχρονα, με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, της ιθαγένειας, των αλλοδαπών και του ασύλου, δηλαδή των εποίκων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, είναι πρόδηλο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος του εποικισμού, αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού, που είναι περίπλοκο και ακανθώδες.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την πρόταση, θα επωφεληθεί της προώθησης της ενταξιακής της πορείας, αφού θα ανοίξουν κεφάλαια που σήμερα είναι "παγωμένα" καθώς όπως προβλέπεται:

"Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μπορεί να γίνει, όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν "σε ακτίνα συμφωνίας" πάνω στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σ' αυτή να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες".

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, που περιλαμβάνει το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, την παρουσία των ξένων στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και την παρουσία των ξένων που παράνομα έχουν εγκατασταθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
http://cosmo.gr/Politics/Cyprus/281276.html

2 σχόλια:

  1. ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ''ΗΓΕΤΕΣ'', = ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Αψογο κείμενο για την Εισβολή στην Κύπρο. Διαφωτιστικό και περιεκτικό.
    Μήπως για ανάρτηση... :-)

    Το χρονικό μιας προδοσίας--Κώστα Χατζηαντωνίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.