21/7/10

Τοξικό βακτήριο σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο

Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, που σκοπό έχει να εξιχνιάσει διάφορες πτυχές μύθων, ένα εξαιρετικά τοξικό βακτήριο το οποίο υπήρχε σε αφθονία στο ποτάμι της Στυγός μπορεί να ήταν το δηλητήριο που σύμφωνα με το θρύλο σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η έρευνα αυτή επανεξετάζει τις αρχαίες φιλολογικές αναφορές σχετικά με το δηλητήριο της Στυγός υπό το πρίσμα της σύγχρονης γεωλογίας και τοξικολογίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο 12ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Τοξικολογίας στη Βαρκελώνη, η τοξικότητα του ποταμιού οφείλεται στο μικρόβιο calicheamicin που προέρχεται από την ομάδα οργανισμών Micromonospora Echinospora. Το ποτάμι της Στυγός, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν η πύλη του Κάτω Κόσμου και οι Θεοί τελούσαν τους ιερούς όρκους τους στα νερά του.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ποιητή του 8ου αιώνα π.Χ., Ησίοδο αν οι Θεοί πατούσαν τους όρκους τους ο Πατέρας των Θεών, Δίας τους ανάγκαζε να πιουν νερό από το ποτάμι και έτσι εξαιτίας του δηλητηρίου να μη μπορούν να μιλήσουν, να κινηθούν ακόμα και να αναπνεύσουν για ένα χρόνο.

Επιπλέον σύμφωνα με μια αναφορά του γεωγράφου Παυσανία, το νερό του ποταμού μπορούσε να διαλύσει κρυστάλλινα, κεραμικά καθώς και χάλκινα αντικείμενα.
COSMO.GR

12 σχόλια:

  1. μπορούσε, μπορεί να ήταν, ίσως, πιθανόν.....
    Για αυτό τις λένε θεωρίες, επειδή ανατρέπονται από άλλες που βγαίνουν τον επόμενο χρόνο.
    Τώρα με τις επιδοτήσεις των προγραμμάτων βγαίνουν με το κιλό. Έτσι η επιστήμη και ο επιστήμονας εγκαταλείπουν τον ορθό λόγο και κινούνται στο χώρο του μεταφυσικού και της πιθανολογίας, όπως ο ποιητής και η μυθολογία.
    Χωρίς την σωρό ή κάποια λείψανα του νεκρού, μόνο φιλολογικό συνέδριο μπορούν να κάνουν και ολιγοήμερες διακοπές στην Βαρκελώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε... ΤΩΡΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Κ ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΑΜΑΣΑΜΕ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑΤΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ποιος ακριβώς είναι ο ποταμός της Στυγός;Γιατί αν εννοεί το ένα από τα τέσσερα ποτάμια του κάτω κόσμου, δυστυχώς ούτε ο τεράστιος Μέγας Αλέξανδρος μπόρεσε να κατέβει εκεί και να επιστρέψει.Νομίζω ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Οδυσσέας...

    Ν.Α.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Αλέξανδρο δεν τον σκότωσε τίποτα, αν και διάφορα «βακτηρίδια» σκουλήκια και έρποντα όντα προσπαθούν εδώ και χρόνια προσπαθούν , δεν κατάφεραν να τον πλήξουν .
    Ακόμα κι αυτή η προσέγγιση θεωρώ ότι δεν προσφέρει τίποτα, γιατί και όλες προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν .
    Ο Αλέξανδρος . όπως και οι υπόλοιποι που η ιστορία έχει χαράξει τα ονόματα τους βαθιά μέσα σε μας και στα παιδιά μας είναι άτρωτοι και απρόσβλητοι , πληρωμένες «μελέτες» , από κακοήθεις και μικροψυχίες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A3%CF%84%CF%8D%CE%B3%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκεινη την εποχη τα δηλητηρια ητανε
    πιο γρηγορα απο τα μικροβια και να
    μη σιγονταρουμε αυτους που θελουν
    να περασουν τον θανατο του Αλεξανδρου σαν ...λοιμωξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες ξεχώριζαν στην Ευρασία, γιατί ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα ΑΝΤΙΜΟΝΑΡΧΙΚΟΙ. Και βαρβάρους αποκαλούσαν τους εγωμανείς μοναρχικούς, ανεξαρτήτως καταγωγής και γλώσσας. Με αυτή τη σημασία έγινε διεθνής αυτή η λέξη, όσο κι αν γρυλλίζουν οι μισέλληνες συκοφάντες.
    ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο συμμετοχής στις δημοκρατικές γιορτές των Ελλήνων ήταν να είναι ΟΛΟΙ οι συμμετέχοντες πολίτες-οπλίτες χωριών με ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο: γι΄αυτό δε συμμετείχαν ακόμα οι γυναίκες (κι ας μεγάλωναν ΘΑΡΡΑΛΕΑ παιδιά), ούτε Έλληνες που δεν είχαν αποτινάξει τους μπεκροβασιλιάδες τους.
    Πότε, λοιπόν, υπήρξε 'άνθρωπος” ο μήνιν πάσχων (Ιλιάδα Α1) μπεκραλέξανδρος, δολοφόνος Κλείτου, Παρμενίωνα, Φιλώτα, Καλλισθένη, Γλαύκου και αμέτρητων άλλων, ο κομπλεξικός που απαιτούσε να τον προσκυνάνε, που ΔΕΝ έμαθε στους Ασιάτες ούτε γράμματα, ούτε αμεσοδημοκρατικές αποφάσεις και διαφάνεια, ούτε έλεγχο του υπερπληθυσμού τους, που πνίγει σήμερα όλη την ανθρωπότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 22 Ιουλίου 2010 1:25 μ.μ.

    "Πότε, λοιπόν, υπήρξε 'άνθρωπος” ο μήνιν πάσχων (Ιλιάδα Α1) μπεκραλέξανδρος, δολοφόνος Κλείτου, Παρμενίωνα, Φιλώτα, Καλλισθένη, Γλαύκου και αμέτρητων άλλων, ο κομπλεξικός που απαιτούσε να τον προσκυνάνε, που ΔΕΝ έμαθε στους Ασιάτες ούτε γράμματα, ούτε αμεσοδημοκρατικές αποφάσεις και διαφάνεια, ούτε έλεγχο του υπερπληθυσμού τους, που πνίγει σήμερα όλη την ανθρωπότητα;"


    Αν δεν κατάλαβα καλά, εκτός και αν χρησιμοποιείς ειρωνεία, εξήγησε μου για να μην σε παρεξηγήσω.
    Μου φαίνεται ότι βρίζεις τον Αλέξανδρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το ότι ...πέθανε και όχι από τι !!!
    Μήπως πρόκειται να τα πάρουμε από καμιά ...ασφάλεια ζωής που είχε κάνει;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εχετε παλαβωσει ολοι και αυτοι που
    το δηλωνετε και αυτοι που ειναι ολο
    φανερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντως, απο χθές που το διάβασα, επιτέλους κοιμάμαι ήσυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πότε, λοιπόν, υπήρξε 'άνθρωπος” ο μήνιν πάσχων (Ιλιάδα Α1) μπεκραλέξανδρος, δολοφόνος Κλείτου, Παρμενίωνα, Φιλώτα, Καλλισθένη, Γλαύκου και αμέτρητων άλλων, ο κομπλεξικός που απαιτούσε να τον προσκυνάνε, που ΔΕΝ έμαθε στους Ασιάτες ούτε γράμματα, ούτε αμεσοδημοκρατικές αποφάσεις και διαφάνεια, ούτε έλεγχο του υπερπληθυσμού τους, που πνίγει σήμερα όλη την ανθρωπότητα;

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_4264.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#ixzz0uV9UmQ6L
    Δυσκολεύομαι να κατανοήσω το ερώτημα ή δήλωση ή καταγγελία
    Παρακαλώ σε ¨ανώνυμε" (τι όνομα!) βοήθηστε με να κατανοήσω το νόημα αυτής της φράσης,γιατί ασφαλώς και την θεωρώ σημαντική,κρύπτει κάποια μηνύματα; Χ.Κεραμυδάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.