23/7/10

Μόσχα καλεί Παπανδρέου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας Γ. Παπανδρέου και Βλ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Ρώσου πρωθυπουργού, ο κ. Πούτιν επικοινώνησε προχθές το βράδυ ο ίδιος τόσο με τον Ελληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ και συζήτησαν διμερή οικονομικά θέματα, θέματα εμπορίου και ενέργειας.

Οι κ. Παπανδρέου και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ από το Τελ Αβίβ, την πρωτοβουλία της επικοινωνίας είχε ο κ. Παπανδρέου.

Οπως και να έχει το πράγμα, η ουσία της επικοινωνίας είναι το ρωσικό ενδιαφέρον για την οριστική τύχη του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπ0υργκάς-Αλεξανδρούπολη, εν όψει και της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στη Σόφια στις 27 Ιουλίου για διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και πολλών υπουργών τους.

Η ελληνική πλευρά, επιμένουν οι πληροφορίες, επέμεινε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος κατά το στάδιο της κατασκευής τόσο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όσο και του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ.

Με τη διατύπωση αυτή η Αθήνα προσπαθεί να σταθεί «στη μέση» του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η Σόφια με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ, ο οποίος ανακοινώνει και αναιρεί την απόφασή του να μην προχωρήσει τον αγωγό ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτος ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε στο παρελθόν επιφυλάξεις για την κατασκευή του αγωγού λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών. Τη «σκυτάλη» πήρε στη συνέχεια ο κ. Μπορίσοφ χρησιμοποιώντας την ίδια αιτιολογία για να βάλει φρένο στην κατασκευή του αγωγού.

Η Μόσχα εμφανίζεται ιδιαιτέρως ψύχραιμη στα «σκαμπανευάσματα» του Βούλγαρου πρωθυπουργού, επιμένοντας ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία επίσημη δήλωση της Σόφιας ότι δεν ενδιαφέρεται για τον αγωγό.

Ομως, σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, η Σόφια έχει σταματήσει να επενδύει στο έργο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από το καλοκαίρι του 2009. Μέχρι στιγμής η Βουλγαρία χρωστά 7 εκατ. δολάρια στην κοινοπραξία και άλλα 12 εκατ. δολάρια για την προετοιμασία του έργου.

Η Μόσχα πάντως είχε διαμηνύσει ότι διατηρεί το ενδιαφέρον της για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, ενώ παράλληλα έχει σπεύσει να ενισχύσει στο έπακρο την ενεργειακή συνεργασία της με την Τουρκία στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή της Μερσίνας στην Τουρκία.

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως η ρωσική εταιρεία Τάνσνεφτ, που μετέχει στο έργο του αγωγού, άρχισε συνομιλίες με τη Σόφια για το μέλλον του αγωγού. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ΗΤΑΝ Η ΙΔΙΑ....ΤΟΣΗ ΒΛΑΚΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Аν μπορείτε δείξτε τον κανακαρη ΓΑΠ, με το κιπα (αυτο που φορουν οι εβραιοι στο κεφαλι) μπροστα απο το μνημειο του ολοκαυτωματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άν και η ζημία έχει ήδη γίνει υπάρχει ακόμη ελπίδα,αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί,θέλει όμως;

    Άν φτάσαμε ώς κράτος να μη μπορούμε να πιέσουμε ούτε τη Βουλγαρία τότε ας μην κάνουμε τους καμπόσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη, ειδική, πληροφόρηση κανείς για να απορήσει: γιατί ο κ. Παπανδρέου χρειάστηκε να πάει στο Ισραήλ και από εκεί να π'αρει την πρωτοβουλία να τηλεφων΄σηει στον Πούτιν για τον αγωγό Μπουργκάςκλπ. Κατι άλλο (ή και κάτι άλλο)τρέχει. Προφανώς σοβαρό. Ο Πουτιν (συμφωνημένα;) σήκωσε απλώς λίγο την κουρτίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό δεν το κατάλαβα καλά!
    Μίλησαν στο τηλέφωνο Παπανδρέου και Πούτιν όταν ο πρώτος βρισκόταν στο Ισραήλ;
    Χρησιμοποιώντας τα ισραηλινά τηλέφωνα;
    Ή κουβαλάει μαζί του ο ΓΑΠ εξοπλισμό που του εξασφαλίζει το απόρρητο των συνδιαλέξεών του;
    Εκτός και εάν δεν είχαν τίποτα άλλο σημαντικό να πουν ώστε να θέλουν να μη το μάθουν άλλοι...
    -----------------

    Που: Αλιό αλιό γκιόργκι !!!
    Πα: χελόου βλάντι, χάου αρ γιου μάι ντίαρ;
    Που: Γκουντ-γκουντ...πάιπ οκ;
    Πα: μι οκ !!!
    Που: Γκιόργκι οκ, Μπορίσοφ οκ, Βλάντι οκ, εβρισινγκ οκ. μπάι-μπάι !!!
    Πα: Μπάι μάι φρεντ, σι γιου σουν!!!
    ---------------

    "Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Ρώσου πρωθυπουργού, ο κ. Πούτιν επικοινώνησε προχθές το βράδυ ο ίδιος τόσο με τον Ελληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ και συζήτησαν διμερή οικονομικά θέματα, θέματα εμπορίου και ενέργειας.
    (Ενώ) Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ από το Τελ Αβίβ, την πρωτοβουλία της επικοινωνίας είχε ο κ. Παπανδρέου.
    Οι κ. Παπανδρέου και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν." (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.