22/7/10

Στη μάχη για το Σύνταγμα και τα δάκρυα του Ερντογάν

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Για τα καλά ξεκίνησε η μάχη των πολιτικών κομμάτων για το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Τουρκία στις 12 Σεπτεμβρίου για την έγκριση της τροποποίησης της Συντάγματος.

Σημείο αναφοράς αυτές τις ημέρες είναι τα δάκρυα που προς στιγμήν φάνηκε να μη συγκρατεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, όταν διάβαζε τη στερνή επιστολή που έγραψε νεαρό μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης λίγο πριν από τον απαγχονισμό του μετά το πραξικόπημα του 1980.

Η χρονική σύμπτωση είναι και αυτή σημαδιακή, πράγμα που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 12 Σεπτεμβρίου 1980 είναι η μέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, 12 Σεπτεμβρίου 2010, η μέρα του δημοψηφίσματος. Η συμπολίτευση παρουσιάζει την τροποποίηση ως τη «σημαντικότερη αναθεώρηση επί του αντιδημοκρατικού συντάγματος, που είχε εγκριθεί περίπου ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα».

Ο Ερντογάν προχθές μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του αναφέρθηκε στους αριστερούς και δεξιούς νέους που απαγχονίστηκαν μετά το πραξικόπημα με αποφάσεις στρατοδικείων. Καθώς διάβαζε επιστολή ενός από αυτούς και στο σημείο όπου ο επιστολογράφος έλεγε να φροντίσουν οι δικοί του την αρραβωνιαστικιά του, σχεδόν ξέσπασε σε λυγμούς.

«Θέλει ψυχίατρο»!
Το «κλάμα» αυτό έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμών. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκανε λόγο για «ψεύτικα δάκρυα», ενώ σημείωσε ότι «με την ευκαιρία αυτή μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έκρυβε μέσα του ταυτόχρονα την εθνικιστική και την αριστερή του τάση. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε όμως τι είδους φθορά έχουν προκαλέσει μέσα του οι απωθημένες του αυτές τάσεις. Ισως θα είναι χρήσιμο να εξεταστεί η περίπτωση από ειδικούς ψυχιάτρους»!

Είναι γεγονός ότι το πραξικόπημα του 1980 ήταν οδοστρωτήρας εναντίον της Αριστεράς. Ωστόσο, σημαντικό πλήγμα είχαν δεχτεί και πολλά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων με βασανισμούς και απαγχονισμούς. Η κυβέρνηση Ερντογάν, προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, ποντάρει στο κοινό για τους αριστερούς και ακροδεξιούς αίσθημα εναντίον του οδοστρωτήρα του 1980.

Μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση μεταδίδουν αυτές τις μέρες πολλά από τα «μαργαριτάρια» του στρατηγού Κενάν Εβρέν κατά την περίοδο της χούντας.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει την αντιπολίτευση, η οποία κάνει προπαγάνδα εναντίον της τροποποίησης, με τη χούντα και την πρακτική της.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.