21/7/10

Ειρήσθω Αιγαίο - Κύπρος και οι... Α.Ο.Ζ.

Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Ν ΟΤΙ το ισχύον περί θαλάσσης διεθνές δίκαιο δεν τους ευνοεί. Γνωρίζουν - έστω κι αν δεν το εγκρίνουν - ότι και τα νησιά, μαζί Καστελόριζο και Κύπρος, διαθέτουν θαλάσσια ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και μέχρι πού φτάνει η ελλαδική και κυπριακή ΑΟΖ, αποκλείοντας την Τουρκία να «τρυπώσει» για οριοθέτηση δικής της ΑΟΖ με την… Αίγυπτο.

Γνωρίζουν τα πάντα. Με κάθε λεπτομέρεια και κάθε υποσημείωση. Ώστε να βρίσκουν τρόπους και διαδικασίες παράκαμψης και μεθόδους έμπρακτης παρεμπόδισης, αναβολής, ακύρωσης, απαγόρευσης, εν τέλει, της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Με τον τσαμπουκά της στρατιωτικής τους ισχύος. Και την πειστικότητα της απειλής χρήσης αυτής της ισχύος. Πειστικότητα που επιτεύχθηκε, λόγω ακριβώς της διαχρονικής αποτελεσματικότητάς της έναντι δειλών, συμβιβαστικών και, υπό φοβικών συνδρόμων διακατεχομένων, ενδοτικών απειλουμένων: Εν Αθήναις και εν Λευκωσία!

Π Ρ Ω Τ Ε Υ Ο Ν ΖΗΤΗΜΑ δεν είναι τα όποια υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου. Ούτε τα… ψάρια των αλιέων, ή οι κρουαζιέρες. Πρωτεύων είναι - ξεδιάντροπα παλινορθωθείς εκ της ναζιστικής του μήτρας - ο «Ζωτικός Χώρος»: Επέκταση τουρκικής θαλάσσιας κυριαρχίας, υπεροχής, ηγεμονίας. Ακόμα κι η ονομασία των κλιμακούμενων, εν αναπτύξει ετησίως, τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων, τούτο δηλοί: Από την ΤΑΜΣ «Θαλασσόλυκος» στην ΤΑΜΣ «EGEMON» (ήτοι: «Ηγεμών»)! Στις ρότες νοσταλγίας των «ένδοξων» οθωμανικών στόλων. Και γράφει, επί λέξει, οραματιζόμενος τον Νεο-Οθωμανισμό (έναντι των νεο-ραγιάδων), ο καθηγητής ισλαμιστής υπ.Εξ. της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου: «Η Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου απέκτησε στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Το σημείο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε σύρραξη της Τουρκίας είναι τα νησιά του Αιγαίου, που στενεύουν σε σημαντικό βαθμό τον Ζωτικό Χώρο της, κι ο λόγος είναι τα ασυγχώρητα λάθη [των Τούρκων ιθυνόντων] που έγιναν [1912, 1944, 1947] ως συνέπεια της ανυπαρξίας μίας συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής» (σ. 244). Και: «Καμιά χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί [Κύπρος] που βρίσκεται στην καρδιά του Ζωτικού της Χώρου […] ένα από τα βασικά στηρίγματα μιας επιθετικής στρατηγικής θάλασσας» (σ. 279 επ.)!

Π Ο Λ Λ Ο Ι ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ συνέτειναν στην ανάπτυξη του τουρκικού επεκτατισμού και των ορέξεων Νεο-Οθωμανισμού. Κυριότερος αποδεικνύεται - ως διαχρονική αυτοπεποίθηση - το «στρατηγικό πλεονέκτημα που απέκτησε τη δεκαετία του ‘70», ατιμώρητη στην Κύπρο η Τουρκία…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

5 σχόλια:

  1. Ποια στρατιωτικη ισχύ και κουραφέξαλα?γιατι δεν μπ[ορει αυτή η ανικητη μηχανη να κερδισει τους κουρδου?
    απλά οι πολιτικοι μας είναι...!@@!#$!#@$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ποιο λογο να μην προβαινουν σε κινησεις διεκδικησης και ηγεμονευσης;
    Απεναντι τους εχουν ενα κρατος που ενσυνειδητα αυτοακρωτηριαστικε πολιτικα και στρατιωτικα που μειοδοτησε σε θεσμους και αξιες προς οφελος μιας προσωρινης επιπλαστης ευημεριας.
    Γιατι θα επρεπε να σεβαστουν και τι εχουν να φοβηθουν απο ενα κρατος που επικροτει και προαγει τους προδοτες στα ψηλοτερα πολιτειακα αξιωματα.
    Κανενα απο τα καθαρματα της προδοσιας της Κυπρου και των Ιμιων δεν πληρωσε ουτε θα πληρωσει ποτε και οι οικονομικοι δολοφονοι της χωρας τυγχανουν ασυλιας απολαμβανοντας απο νοσηρη μεριδα τον τιτλο της γατοσυνης.
    Καποτε θα καταλαβουμε οτι τουρκια δεν ειναι η ουσιαστικη απειλη και τα γουρουνια αυτα θα ηταν υποθεση ρουτινας για την ψυχη του Ελληνα πολεμιστη αν η Ελλαδα αποφασιζε να απαλλαγει απο τον θανασιμο βροχο μιας αρρωστης και ψευδεπιγραφης δημοκρατιας.

    Perseas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά σιγά βλέπετε που πάμε, έτσι; Μια καινούρια ασιατική αυτοκρατορία διεκδικεί την επέκταση της στη δύση μέσω της μεσογείου και το μόνο της εμπόδιο η Ελλάδα(!). Σαν κάτι να θυμίζει;
    Ε, ρε γλέντια. Ελπίζω οι νέες μάχες να είναι μόνο διπλωματικές αλλά εξίσου νικηφόρες για εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Παγκαλος ξανακτυπησε αυτη την φορα στο Αιγαιο.

    "Ετοιμάζεται να εκχωρήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα
    Σε δηλώσεις του ο Θ. Πάγκαλος ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα αφορά μόνο διεθνή ύδατα με βάθος μικρότερο από 200 μέτρα!


    Με έντονο μαύρο χρώμα διακρίνονται στο χάρτη οι περιοχές του Αιγαίου όπου ο βυθός τους ξεπερνά τα 200 μέτρα βάθος. Ολες αυτές οι περιοχές, οι οποίες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αποτελούν σήμερα ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποχαρακτηρίζονται αν ισχύσουν τα όσα λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
    Την εγκατάλειψη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται από τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συνεπάγονται τα όσα είπε χτες σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο ρ/σ «Real fm».

    Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κινήσεις των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στο Αιγαίο, ο Θ. Πάγκαλος έσπευσε ουσιαστικά να τις νομιμοποιήσει, δίνοντας ταυτόχρονα καθαρό το στίγμα των διαβουλεύσεων που γίνονται στο παρασκήνιο για την προώθηση των διευθετήσεων σχετικά με το καθεστώς στο Αιγαίο.

    «Τα "Πίρι Ρέις" και "Τσεσμέ" κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες, όχι μόνο οι παράκτιες χώρες. Οχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία. Μπορεί να έρθει πλοίο ρώσικο, αμερικάνικο, ή από το Κονγκό. Στα διεθνή ύδατα, όποιος θέλει μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Στο Αιγαίο υπάρχει το πρόβλημα (...) Στα διεθνή ύδατα, δεν είναι ούτε δικά μας...», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διένειμε ο σταθμός.

    Συνεχίζοντας ο Θ. Πάγκαλος, είπε σχετικά με την υφαλοκρηπίδα: «Το πρόβλημα είναι αν θα κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών. Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα. Αυτή την υφαλοκρηπίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να τη διευθετήσουμε ακριβώς για να μη δημιουργούνται συγχύσεις - παρεξηγήσεις και ζητήματα και ο καθένας να μπορεί ελεύθερα πλέον να κάνει τις έρευνές του, ή τις εκμεταλλεύσεις του».

    Αποκαλυπτική και πλήρης η αντιστροφή
    Είναι φανερό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιορίζει σκόπιμα την προς οριοθέτηση υφαλοκρηπίδα, στα τμήματα αυτά της θάλασσας που εκτείνονται πέρα από τα χωρικά ύδατα και ο βυθός φθάνει μέχρι, σε μέγιστο βάθος, τα 200 μέτρα.

    Πρόκειται μάλιστα για πρωτόφαντη θέση, που δεν έχει μέχρι στιγμής υποστηριχτεί ούτε από την τουρκική πλευρά. Τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει σήμερα στην ισχύουσα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ισχυε μόνο στη σύμβαση του 1958, που αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα του 1982, επειδή ακριβώς τότε δεν υπήρχε τεχνολογία για γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη βυθού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερωτώ:
    Ο ΓΑΠ στέκει καλά διανοητικά;
    Πονάει, λέει, για τα μέτρα που παίρνει για τους φτωχούς αλλά δεν παίρνει αντίστοιχα μέτρα για τους πλούσιους, που θα ήταν ανώδυνα γι' αυτόν!
    Μπαίνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και ψάχνουν (τί άραγε;) και εκείνος ανενόχλητος συνεχίζει τα μπάνια του και το κανό του.
    Δίνει το χέρι του στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, όταν εκείνος μιλάει για Μακεδονική γλωσσα και περιουσίες στην Ελλάδα!
    Οι Αλβανοί ακυρώνουν συμφωνία για την υφαλοκρυπίδα με την Ελλάδα κι αυτός κάνει τουριστικά ταξιδάκια, -γιατί μη μου πειτε ότι είναι κάτι άλλο από τουρισμός τα ταξίδια του-.
    Μήπως πρέπει να κλειστεί κάπου που να μη βλάπτει το όνομα της Ελλάδας μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.