24/7/10

Η Χάγη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου


Τις μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει στη διεθνή γεωπολιτική η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, μελετούν κράτη και αποσχιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι έχει ανοίξει πλέον ο ασκός του Αιόλου.

Κυβερνήσεις και αυτονομιστές σε όλες τις γωνιές του πλανήτη σπεύδουν να εκφράσουν την ικανοποίηση ή την αντίθεσή τους με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλάνε για ένα κύμα ανεξαρτητοποιήσεων από τη Σομαλία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ έως την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και τη χώρα των Βάσκων στην Ισπανία. Νομικοί θεωρούν ότι το Δικαστήριο, προβλέποντας τέτοιες πιθανές αντιδράσεις, απέφυγε να σχολιάσει το νομικό καθεστώς του Κοσόβου ως κράτους αφήνοντας το θέμα της εδαφικής ανεξαρτησίας στη διακριτική ευχέρεια των κρατών που επέλεξαν ή θα επιλέξουν να αναγνωρίσουν το Κόσοβο.

Οπως εξηγεί ο Τζέιμ Κερ-Λίντσεϊ, ειδικός στα Βαλκάνια στο London School of Εconomics, το Δικαστήριο ήταν πολύ προσεκτικό στο να διαχωρίσει το δικαίωμα ενός λαού για αυτοδιάθεση σε σχέση με το δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους στην εδαφική του ακεραιότητα, ζήτημα που επέλεξε να μην αγγίξει. «Αυτή η απόφαση λέει ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, αλλά δεν λέει ότι το κράτος του Κοσόβου είναι νόμιμο βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και έτσι δεν ασχολείται ουσιαστικά με το θέμα της απόσχισης. Αρα, ως προς το θέμα αυτό βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο».

Θέμα ερμηνείας. Ολα, όπως φαίνεται, είναι θέμα ερμηνείας. Γι΄ αυτό άλλωστε οι αντιδράσεις ήταν τόσο διαφορετικές. Η κυβέρνηση του Κοσόβου και οι ΗΠΑ που τη στηρίζουν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, ενώ η Σερβία και η Ρωσία δήλωσαν ότι η απόφαση ήταν περισσότερο πολιτική παρά ουσιαστική και έτσι δεν αλλάζει η θέση που διατηρούσαν έως τώρα, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία. Βέβαια, η Ρωσία βρίσκεται σε πιο δύσκολη κατάσταση καθώς η ίδια έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, δύο ρωσικών θυλάκων μέσα στο έδαφος της Γεωργίας, με την οποία η Μόσχα είχε πόλεμο και τώρα οι σχέσεις τους βρίσκονται σε ένταση.

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έστειλαν εκπροσώπους τους η Ισπανία, η Ρωσία και η Κίνα- που αντιμετωπίζουν μεγάλα αποσχιστικά κινήματα στο έδαφός τους- για να διατυπώσουν τα επιχειρήματά τους υπέρ του να παραμείνει το Κόσοβο μέρος της Σερβίας. Η Κίνα μάλιστα έδειξε να ανησυχεί τόσο πολύ, ώστε έστειλε εκπρόσωπό της να καταθέσει στη Χάγη για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1960.
NEA

6 σχόλια:

  1. Αυτά ας τα δουν οι δικοί μας που έχουν φαγωθεί με την Χάγη.
    Η Χάγη είναι όργανο της εκάστοτε Παγκόσμιας Νέας Τάξης.
    Και σαν πειθήνιο όργανο θα εκτελέσει και τις εντολές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα φίλε ακρίτα γι'αυτό φαγώθηκαν με τη Χάγη.Να νομιμοποιήσουν το ξεπούλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, βέβαια τι να την κάνουμε τη Χάγη εμείς;
    Καλύτερα να πάρουμε τα άρματα και να εισβάλουμε στην Τουρκία, να πάρουμε και την Πόλη, σωστά; Γιατί ως έλληνες είμαστε και πολύ μάγκες και δεν μασάμε απο τους "μόγγολους", σωστά; Γιατί έχουμε και τον σούπερ στρατό να 'ούμε..... Ε, ρε κούνια που του κούναγε κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε και στα δικά μας. Αγαπητέ Ανώνυμε δεν νομίζω ότι οι δικοί μας κατάλαβαν τι έγινε. Απλώς όταν έρθει η σειρά μας θα τους πουν τι να κάνουν. Το θέμα όμως είναι ότι εμείς οι άλλοι που υποτίθεται ότι καταλαβαίνουμε είμαστε χέστες και θεατές, άντε κανένα σχόλιο σε blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Χάγη θα είναι καταστροφική για εμάς, γιατί πολύ απλά ότι αποφασιστεί εκεί θα έχει γίνει με τη σύμφωνη γνώμη μας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε ρελάνς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μεγαλύτερη μ@λ@κι@ της χώρας μας θα είναι να πάμε να μπλέξουμε με τα Διεθνή Δικαστήρια για να λύσουμε τις δήθεν διαφορές μας με την Τουρκία.

    Αφενός μεν για την Ελλάδα διαφορές ΔΕΝ υπάρχουν, αφετέρου δε, οι δικαστές θα βάλλουν κάτω τον χάρτη του Αιγαίου και θα τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή "από εδώ Ελλάδα, από εκεί Τουρκία με τα ...νησιά της η κάθε μία"...
    Το ότι η Τουρκία έχει απαιτήσεις στο Αιγαίο και αλλού, καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτό αποτελεί ΔΙΑΦΟΡΑ μας.

    Είναι μια μονομερής πράξη από πλευράς Τουρκίας και δεν πρέπει να τσιμπήσουμε πηγαίνοντας στα Διεθνή Δικαστήρια.

    Διότι μετά θα ακολουθήσουν απαιτήσεις της σε Θράκη, Κύπρο και αλλού και εμείς θα πρέπει να τρέχουμε πάλι στα δικαστήρια.
    Οι διεθνείς και διμερείς μας συμφωνίες, μας καλύπτουν πλήρως έναντι όλων των απαιτήσεών τους.
    Το καθεστώς στο Αιγαίο και την Θράκη είναι τακτοποιημένο εδώ και χρόνια.

    Και για την υφαλοκρηπίδα υπάρχουν τα προηγούμενα άλλων αρχιπελαγικών χωρών που μας καλύπτουν πλήρως νομικά.
    Επομένως, ΚΑΜΙΑ προσφυγή μας σε Χάγη κλπ και να μη πάμε ακόμα και εάν η Τουρκία το θελήσει.
    Εάν δεν πάμε και οι δύο, απόφαση δεν μπορούν να πάρουν.

    Και ας αρχίσουμε επιτέλους μια διεθνή καμπάνια κατά της κατοχής στην Κύπρο.
    Για να την στηρίξουμε, υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΕΔΑΔ που καταδικάζουν την Τουρκία.
    Προκαλώντας της εκνευρισμό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει την λάθος κίνηση που θέλουμε για να τους πάρουμε φαλάγγι μέχρι και τα σώβρακα!

    Να είμαστε μόνο σταντ-μπάι να της δώσουμε το μάθημα που πρέπει.
    Και τότε θα μας ...εκτιμήσει !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.