20/7/10

Περίεργη στάση έναντι των προκλήσεων

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η άρον-άρον διευθέτηση του Κυπριακού που επιχειρείται, επιβλήθηκαν από το εξωτερικό. Από την εποχή των Ιμίων οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει τη λεγόμενη «πολιτική Αιγαίου»
Του Μιχάλη Ιγνατίου

«Πώς επιτρέπει η Ελλάδα να ελέγχουν την θάλασσα του Αιγαίου τα τουρκικά καράβια και να μη διαμαρτύρεται καν για την πρόκληση»; Το ερώτημα προέρχεται από επαγγελματικό στέλεχος του αμερικανικού Κογκρέσου που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, καθώς εργάζεται στο γραφείο γνωστού Αμερικανού πολιτικού. Πρόκειται για μία «νόμιμη απορία» από έναν άνθρωπο που καλείται συχνά-πυκνά να ετοιμάσει τις παρεμβάσεις του αφεντικού του για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο -είναι ο ίδιος άνθρωπος που ζήτησε μία πολύ μικρή χάρη από την Αθήνα και τη Λευκωσία και έλαβε αρνητική απάντηση. Και είναι «νόμιμη απορία» επειδή οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου ζητούν μέσω των ομογενών από τους Αμερικανούς πολιτικούς να πράττουν αυτά που οι ίδιες δεν κάνουν, όταν οι προκλήσεις προέρχονται από την Τουρκία.

Οι αντιδράσεις της Αθήνας στις προβοκάτσιες του κ. Ερντογάν είναι από ανύπαρκτες έως αναιμικές. Σε σημείο που συλλαμβάνει κανείς τον εαυτό του να φωνάζει από αγανάκτηση για την παθητική στάση που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός και η ομάδα που εγκατέστησε στο υπουργείο των Εξωτερικών. Μα, δεν νευριάζουν αυτοί οι άνθρωποι όταν βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές; Και πώς μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι άνθρωπος καλών προθέσεων; Δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε -όπως είπε και το επαγγελματικό στέλεχος του Κογκρέσου- ότι η πολυδιαφημισμένη ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι μονόδρομος και τα συμφωνηθέντα τηρούνται μόνο από την Αθήνα;

Ο,τι και να υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ένα «ελεγχόμενο κράτος» από το ΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί να κοροϊδευόμαστε; Μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να ενημερώσει τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, όπου είναι οι έδρες των δανειστών της; Ούτε συζήτηση να γίνεται. Δεν μπορεί, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Στο σημείο που έχουν φέρει οι πολιτικοί τη χώρα, γονατισμένη μπροστά στην παγκόσμια οικονομική ελίτ και εξαρτημένη από την (ανύπαρκτη) «βοήθεια» των δυτικών συμμάχων, δεν δύναται να πράξει το παραμικρό. Ούτε να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η άρον-άρον διευθέτηση του Κυπριακού που επιχειρείται, επιβλήθηκαν από το εξωτερικό. Από την εποχή των Ιμίων και τη γκριζοποίηση της περιοχής με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης, οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει τη λεγόμενη «πολιτική Αιγαίου» (Aegean Policy) και δεν έχουν αλλάξει ούτε μία γραμμή: Προβλέπει συνεταιρισμό στο Αιγαίο, προβλέπει συνεκμετάλλευση του πλούτου (αν υπάρχει). Η υποχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη το μοιραίο βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996 άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας, η οποία δεν αποδέχεται καμία διευθέτηση εάν επηρεάζεται η δήθεν «ισορροπία του 50-50».

Είναι μία θέση εντελώς απαράδεκτη, η οποία επαναφέρεται σε κάθε ευκαιρία, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα δεν την απορρίπτει με ισχυρό τρόπο, που να μην επιτρέπει την επαναφορά της δείχνοντας μία αδυναμία να προασπίσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, σε σημείο που να προκαλούνται δικαιολογημένες απορίες: Εάν δεν μπορεί να το πράξει είναι ένα θέμα, εάν δεν την αφήνουν οι υποχρεώσεις που έχει από την υπογραφή του μνημονίου, είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως, είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, πρέπει να έχει το θάρρος να το ανακοινώσει στο λαό. Διότι η στάση της έναντι των προκλήσεων είναι τουλάχιστον περίεργη...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

6 σχόλια:

  1. Καθολου περίεργη.
    Οταν ο ..πρωθυπουργός έλεγε οτι είμαστε κράτος μέ περιορισμένη εθνική κυριαρχία ήξερε τί έκανε.
    Καί επομένως τό ΔΝΤ ήταν καί αυτό στό πρόγραμμα του.
    Τό παιντί μόνον βλάκας δέν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Φυσικά να πούμε με κάθε αντικειμενικότητα, ότι αυτήν την υποχωρητική πολιτική την ακολούθησαν με συνέπεια τουλάχιστον οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
    Η στάση αυτή μόνο περίεργη δεν είναι. Αποτελεί μια πολιτική που χαράχτηκε ερήμην του ελληνικού λαού στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ και στα άδυτα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    Εντάσσεται δε όλη αυτή η αντεθνική στρατηγική στα πλαίσια των επιδιώξεων της Νέας Τάξης για την αναδιάταξη των συνόρων και των εδαφών στη Βαλκανική. Η Ελλάδα, όπως και η Σερβία και η Κύπρος, φαίνεται πως θα είναι οι χώρες που θα ζημιωθούν τελικά από αυτή τη στρατηγική. Αντίθετα, αυτές που θα ανταμοιφθούν με νέα εδάφη είναι η Τουρκία, η Αλβανία, τα Σκόπια και πιθανόν η Βουλγαρία. Όλες φυσικά εις βάρος της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας.
    Η ανθελληνική αυτή πολιτική ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εφαρμογή φθοράς-αλλαγής σε καίριους τομείς όπως η οικονομία, η εθνική άμυνα, η εθνική παιδεία, η εξωτερική και εσωτερική πολιτική, η φυλετική αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού και η φαλκίδευση όλων των πνευματικών του ερεισμάτων.
    ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΤΟΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑ, ΟΣΟ ΤΩΡΑ.
    Δεν είναι συνωμοσιολογία, δεν είναι αποκύημα φαντασίας. Είναι μια πραγματικότητα.
    Αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε πειθήνια σαν πρόβατα τους διεφθαρμένους, άπατρεις και κοσμοπολίτες πολιτικούς μας το ληξιαρχικό τέλος της Ελλάδας ως ανεξάρτητου-κυρίαρχου κράτους είναι προδιαγραμμένο.
    Εμείς και η επόμενη γενιά, ίσως να είμαστε οι τελευταίοι κρίκοι της τετραχιλιετούς βιολογικής αλυσίδας του ελληνικού γένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανήμερα της επετείου της αποφράδας μέρας της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Τέτοια μέρα ο κος Ιγνατίου δημοσιεύει την κατάντια των εν Ελλάδι κυβερνώντων και την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα. Ανίκανη να προασπίσει τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα. Κατάντησε να είναι μια ξενοκινούμενη ομίγυρης "πολιτικών" που ξηλώνουν το οικοδόμημα της Ελλάδας καθημερινά. Αφήνουν τον Τούρκο να αλωνίζει ανενόχλητος στο Αιγαίο και τον εναέριο χώρο. Σύντομα, θα αναγκαστούμε να αποδεχθούμε τις πραγματίκότητες, δηλαδή, ότι η Ελλάδα είναι μια φτωχή και αδύνατη χώρα και θα κάνει ότι της υπαγορεύσουν οι ισχυροί γείτονες αλλά και οι δανειστές της. Ως εκ τούτου, μέτρο προς μέτρο θα χάνεται το Αιγαίο, ακολουθούν τα νησιά και έπεται η Θράκη.

    Τις "πραγματικότητες" αυτές προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιβάλει η Τουρκία και να τις αναγνωρίσει και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής. "Πραγματικότητες που βασίζονται στην παρανομία και στο ψευτονταϊλίκι και που έχουν ποτιστεί με αίμα. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αντοχές, ιδίως στην Κύπρο. Το ερώτημα όμως είναι μέχρι πότε θα υπάρχουν;

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...είναι ο ίδιος άνθρωπος που ζήτησε μία πολύ μικρή χάρη από την Αθήνα και τη Λευκωσία και έλαβε αρνητική απάντηση...."

    Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τι "μικρή χάρη" ζήτησε δηλ;
    Και αυτή η "καραμέλα" ότι τώρα δήθεν η χώρα ελέγχεται λόγω ΔΝΤ και γι'αυτό κάνει υποχωρήσεις! Λες και πριν μας κυβερνούσανε οι υπερπατριώτες και σπάγανε στις ΗΠΑ και στην ΕΕ τα κεφάλια τους πως θα μας ελέγξουν για να περάσουν τα όποια συμφέροντα τους.
    Ποιός δουλέυει ποιόν τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πραγματικά αξιολύπητο το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς και παρουσιάζεται ώς μαλθακή και άβουλη εμείς οι Έλληνες απλά συνεχίζουμε τις κομματικές κόντρες.....
    Σε κάθε παρόμοιο δημοσίευμα, που συμφωνώ απόλυτα ότι δειχνει τη γύμνια της Ελλάδας και τη μικρότητα των πολιτικών της, βλέπω και σχόλια που λένε - "και τι κάναν οι προηγούμενοι", "πιο πατριώτης τάχα ήταν ο Καραμανλής?" κτλ
    Καλά ρε είστε σοβαροί? δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα - η Ελλάδα μας ενδιαφερει....

    Αλλά ο νεοΈλληνας το μόνο που σκέφτεται είναι το βόλεμα - ντροπή μας, και για αυτούς που τα κάνουμε, και πιο πολύ σε εμάς που δεν αντιδράμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΑΠΕΛΛΗ
    Η αλήθεια αυτή είναι, όμως εγώ στέκομαι συνεχώς στη ρήση του πρωθυπουργού "είμαστε μειωμένης εθνικής κυριαρχίας" λόγω οικονομικής αδυναμίας...
    Και εφ΄όσον
    -Η οικονομική κρίση έπληξε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, γιατί στην Ελλάδα ειδικά επεβλήθη ειδικό καθεστώς;
    -Πουθενά δεν είδα γραμμένο ότι όποιος έχει χρέος, παραχωρεί την εθνική του κυριαρχία. Είδαμε και άλλες χώρες στις οποίες μπήκε το ΔΝΤ άλλωστε. Τι έγινε, παραχώρησαν κυριαρχικά δικαιώματα μήπως;
    Αυτό γίνεται μόνο σε περίπτωση που οι ίδιες οι χώρες το προτείνουν σαν αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση των χρεών τους.
    Και βεβαίως,αν το προτείνουν, θα έπρεπε να είναι απόφαση των ίδιων των λαών τους και όχι ενός στενού κυβερνητικού επιτελείου που αποφασίζει "κεκλεισμένων των θυρών".
    Αλλά εδώ έγιναν όλα τόσο χοντροκομμένα και άτσαλα, που η αλήθεια δεν κρύβεται πλέον με τίποτα. Ο ήλιος του Αιγαίου, τα φωτίζει όλα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.