19/7/10

Η χούντα, ο Μακάριος και μια ομιλία του, που πολλοί… ξέχασαν

ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΟΙ ΑΠΟΦΡΑΔΕΣ ημέρες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής είναι αφορμή για πολλούς να μηρυκάσουν τα γνωστά συνθήματα και να αναπετάσουν τα λάβαρα του μίσους και της προγραφής. Ταυτόχρονα, οι γνωστοί «πατριώτες-δημοκράτες», που διεκδικούν δάφνες αγωνιστικότητας και αντίστασης κατά της χούντας, παθαίνουν ολική αμνησία όταν ερωτώνται για τη γνωστή ομιλία Μακαρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 19/7/1974

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Μακάριος συνεργάστηκε με την ελληνική χούντα ποικιλοτρόπως και όλα τα χρόνια της δικτατορίας. Στις 30/5/1967, σε τηλεγράφημά του, ο Μακάριος έλεγε: «Συγχαίρομεν την εθνικήν κυβέρνησιν διά το αναληφθέν υπ’ αυτής έργον και διαβεβαιούμεν ότι τόσον ημείς όσον και η κυβέρνησις ημών επιθυμούμεν στενήν συνεργασίαν». Όσο η Ελλάδα ήταν απομονωμένη, η Λευκωσία καλλιεργούσε την εντύπωση ότι αυτή εκπροσωπούσε τη νομιμότητα και την υπεύθυνη διαχείριση του Κυπριακού. Όμως, όταν, π.χ., δημοσιεύματα σε μερίδα του κυπριακού Τύπου καθύβριζαν αισχρά και σκαιά την Ελλάδα και ιδιαίτερα τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο Μακάριος, και για λόγους δικών του σκοπιμοτήτων, αναγκάστηκε να δηλώσει και τα εξής:

«Διατυπούνται κατηγορίαι ή γίνονται υπαινιγμοί σαφείς ή συγκεκαλυμμένοι περί σκευωριών και συνωμοσιών δι’ ανατροπήν της Κυπριακής Κυβερνήσεως και δι’ άλλας υπόπτου φύσεως δραστηριότητας. Τοιαύτα δημοσιεύματα, ως είναι φυσικόν, δημιουργούν πικρίας εις τους Έλληνας αξιωματικούς, δηλητηριάζουν τας σχέσεις μας και πλήττουν την ενότητα του εθνικού μετώπου». Στις 9/8/1967, ο πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Αθήνας, Γ. Παπαδόπουλος, επισκέφθηκε την Κύπρο, είχε πολύωρες συζητήσεις με τον Μακάριο και σε επίσημη δεξίωση συμμετείχε όλη η κυπριακή πολιτική ηγεσία, μηδέ των ΑΚΕΛικών εξαιρουμένων. Σε δηλώσεις του, ο Γ. Παπαδόπουλος διακήρυσσε ότι «ένωσιν ζητούμεν οι πάντες και διά την ένωσιν αγωνιζόμεθα». Ο δε Μακάριος, συναινών, δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του αρχιπραξικοπηματία Παπαδόπουλου και να τον χαρακτηρίσει ως «νέο Ναπολέοντα»! Είπε αυτολεξεί: «Ο Γ. Παπαδόπουλος συνδυάζει εξαιρετικάς ικανότητας και σπάνια προσόντα διά την αντιμετώπισιν των κρισίμων καταστάσεων. Είναι ο νέος Ναπολέων, ο οποίος θα σώσει τον Ελληνισμόν...» (Ανδρ. Ν. Αθανασίου: «Ο άγνωστος πόλεμος Αθηνών-Λευκωσίας», σελ. 98).

Οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, κατά την περίοδο της δικτατορίας, όπως άλλωστε και προηγουμένως, πέρασαν από σαράντα κύματα. Δολοπλοκίες, υστεροβουλίες, υπονομεύσεις, συνωμοσίες και, τελικά, το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη κατά του προέδρου Μακαρίου, στις 15 Ιουλίου 1974. Ο Μακάριος διαφεύγει των πραξικοπηματιών και φτάνει, με τη βοήθεια των Βρετανών, στη Ν. Υόρκη. Στις 19/7/1974 προσφωνεί το Συμβ. Ασφαλείας. Αφού εξιστορεί τα γεγονότα, με αφορμή και την επιστολή που έστειλε στον πραξικοπηματία πρόεδρο Γκιζίκη, στις 13 Ιουλίου, ο Μακάριος χαρακτηρίζει το πραξικόπημα της χούντας ως «εισβολή». Είπε:

«Μπορεί να ισχυρίζονται μερικοί ότι όσα συνέβησαν στην Κύπρο αποτελούν επανάσταση, και ότι η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε με βάση τον επαναστατικό νόμο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν υπήρξε επανάσταση στην Κύπρο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί εσωτερική υπόθεση. Υπήρξε εισβολή, που παραβίασε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η εισβολή συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται όσο θα υπάρχουν Έλληνες αξιωματικοί στην Κύπρο. Οι συνέπειες της εισβολής αυτής θα είναι καταλυτικές για την Κύπρο, εάν δεν επανέλθουμε στη συνταγματική ομαλότητα και εάν δεν αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες». Αφού επισημαίνει ότι εξαιτίας του πραξικοπήματος επηρεάστηκαν οι συνομιλίες, ο Μακάριος συνέχισε:

«Καλώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να τεθεί ένα τέλος στην αφύσικη αυτή κατάσταση, που δημιουργήθηκε με το πραξικόπημα των Αθηνών. Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει χρήση όλων των τρόπων και μέσων που διαθέτει, ώστε να αποκατασταθούν χωρίς καθυστέρηση η συνταγματική τάξη και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου. Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους.

»Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εγκαταστήσει μία ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Η παρουσία της δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική υπό συνθήκες πραξικοπήματος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να καλέσει το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς να αποσύρει τους Έλληνες αξιωματικούς, που υπηρετούν στην κυπριακή εθνοφρουρά, και να θέσει τέλος στην εισβολή τους στην Κύπρο. Πιστεύω, με όσα στοιχεία παρέθεσα ενώπιόν σας, να σάς έδωσα μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Δεν έχω ουδεμία αμφιβολία, πως μία αρμόζουσα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα θέσει τέλος στην εισβολή, και θα αποκαταστήσει την παραβιασμένη ανεξαρτησία της Κύπρου και τα δημοκρατικά δικαιώματα του κυπριακού λαού».

Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ήταν προδοτικό, αλλά δεν ήταν στιγμιαίο. Οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή του τεχνουργήθηκαν εντός και εκτός Κύπρου, από το 1960 μέχρι τον τραγικό Ιούλη του 1974. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η βαρύτατη κατηγορία, που ο Μακάριος διατύπωσε κατά της Ελλάδας, ότι, δηλαδή έκανε «εισβολή» στην Κύπρο -πράγμα οξύμωρο, αφού ήδη υπήρχε ελληνικός στρατός στο νησί- διευκόλυνε και έδωσε ισχυρό άλλοθι στην Τουρκία να εισβάλει στο νησί, δήθεν για να αποκαταστήσει τη διασαλευθείσα, από το πραξικόπημα, συνταγματική τάξη. Στην πράξη, οδήγησε στην κρεούργηση και κατάκτηση της Κύπρου. Οι γνωστοί ευκαιριακοί και άλλοι όψιμοι υμνητές του Μακαρίου, καμώνονται να ξεχνούν την ομιλία του στο ΣΑ. Αποτελεί, όμως, και αυτή ιστορικό και ισχυρό τεκμήριο και στοιχείο της κυπριακής τραγωδίας, που είναι αμφίβολο αν ποτέ καθαρθεί και φωτισθεί.

17 σχόλια:

  1. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αξιος απογονος του Σχολαριου

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορώ να πώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι απο τα πιο ουσιαστικά που έχω διαβάσει στον Ινφογνόμων σχετικά με τη τραγωδία της Κύπρου.

    Άς μας γίνουν μάθημα όλα αυτά που ζήσαμε,και να φροντίσουμε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά οι προυποθέσεις για κάτι ανάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν ο Μακάριος έκανε την αναφερόμενη ομιλία στον ΟΗΕ ήδη οι Τούρκοι είχαν κάνει την απόβαση τους στην Κύπρο , και αυτό λόγω της διαφοράς ώρας Κύπρου και Νέας Υόρκης.
    Στην πραγματικότητα δεν ήταν απόβαση αλλά αποβίβαση Τουρκικών Στρατευμάτων λόγω της προδοσίας.

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο λόγος αυτός ήταν μια συνειδητή πρόσκληση στην Τουρκία να εισβάλει.

    Ο Μακάριος πηγαίνοντας στην Ν.Υόρκη είχε περάσει απο το Λονδίνο και γνώριζε πως η Αγλία,ή άλλη απ τις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις δεν είχε σκοπό να επέμβει.

    Η δεύτερη εγγυήτρια,η Ελλάδα,καταγγέλεται απο τον Πρόεδρο της Κύπρου ως εισβολέας!

    Επομένως ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ η τρίτη εγγυήτρια,η Τουρκία,να επέμβει!

    Να χαίρεστε τον Εθνάρχη σας...και να χαιρόμαστε το χάλι μας...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιά πικρή σκέψη: Ευτυχώς που ο Ευαγόρας Παλικαρίδης, ο Αυξεντίου,ο Καραολής, ο Δημητρίου και άλλοι είχαν την ΤΥΧΗ να δολοφονηθούν απο τους Εγγλέζους...

    Αλλιώς, κατα πάσα πιθανότητα,μετα το 74 οι "δημοκράτες" θα τους έλεγαν φασίστες...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΕ ΜΙΑ ΝΗΣΟ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ(ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ),ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑΣ!!ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΠΛΕΥΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ....ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΧΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ!!ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ!!ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΟΗΤΟΥ(ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ)ΙΩΑΝΝΙΔΗ ,ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ-ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ 1/3 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΦΟΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!!ΤΕΛΟΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΠΙΟΥΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΤΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!!(ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ,ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ,ΥΠΕΡ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΑ,ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ!!ΜΙΛΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΥΡΙΕ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ,ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΤΑΞΕ ΤΙ???ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ???ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ??ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΙΤΕΧΝΑ ΣΥΝΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ???ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ,ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ!!ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ"ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ???ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,ΠΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΙΛΕΩΣΗ)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 20 Ιουλίου 2010 2:30 π.μ.

    Hey, Arse-Ga(v)lia(rh):

    ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ

    ΚΥΠΡΟΣ: ΝΟΤΙΟΣ ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. άντε πάλι με τα αντιμακαριακά σας κολλήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όποιος νομίζει και πολύ περισσότερο προσπαθεί να υποβάλει ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο ένεκα της ομιλίας του Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ή τελεί υπό πλήρη άγνοια των ιστορικών γεγονότων ή επιδιώκει την απαλλαγή από τις ερινύες και το κλάμα των Κυπρίων μανάδων τόσο στο προδοτικό και άφρων πραξικόπημα όσο και στην βάρβαρη Τουρκική εισβολή που ήταν οργανωμένη, προγραμματισμένη και πανέτοιμη να γίνει με την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα ήθελα να σας υποβάλλω την πρόταση μου για την δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα επεξεργασθεί την Εθνική Στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς δεν πιστεύω ότι στο ΥΠΕΞ δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η Εθνική Στρατηγική επί του θέματος αλλά περιστασιακά ο κάθε Υπουργός "τρέχει" πίσω από τα γεγονότα..
    Με λίγα λόγια θα πρέπει να καταγραφεί ο τελικός Αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝΣΚ) οι Τρόποι και τα Μέσα υλοποίησης του. Είμαι σίγουρος αν απευθύνεται τα ερωτήματα προς τους Αξιωματούχους του ΥΠΕΞ και των Πρεσβειών της χώρας μας ανά τον κόσμο, θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι θα γίνει ρε παιδια;Θα μας πει κανενας Τζυπραίος τι ήταν ο όρκος της Φανερωμένης;Ας μην ειναι και Τζυπραίος, ας ειναι και καποιος συμπαθων.Καυκάσιε τι λες; Θα βοηθήσεις την κατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οταν το 1970 ένας θείος μου που επισκέφτηκε το Λονδίνο, συνάντησε πολλούς Κύπριους που εργαζόντουσαν εκεί. Οταν άκουγε την προφορά τους, ρωτούσε "Ελληνες είστε;" "Οχι είμαστε Κύπριοι" απαντούσαν αυτοί.
    Ο Μακάριος ήταν της άποψης ότι η Κύπρος ανήκε στον εαυτό της και ενδιαφερόταν για "αυτοδιάθεση".
    Αλλωστε, το 1967, είχε στείλει πίσω στην Αθήνα τη μεραρχία του ελληνικού στρατού που είχε πάει εκεί λόγω κάποιων συγκρούσεων Ε/Κ με Τ/Κ.
    Ομως το 74 με την κίνηση Ιωαννίδη, τα πράγματα έμπλεξαν χειρότερα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Μακάριος θεωρούσε ότι η Κύπρος ανήκει στον εαυτό της και ενδιαφερόταν για αυτοδιάθεση.
    Αυτό έπρεπε να το ξέρει καλά η Αθήνα. Αφού το 1967 με αφορμή συγκρούσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, έστειλε μεραρχία ελληνικού στρατού στην Κύπρο και της την γύρισαν πίσω.
    Το 74 με την κίνηση Ιωαννίδη, τα πράγματα έμπλεξαν χειρότερα. Ελινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή έχω ασχοληθεί χρόνια με το θέμα,και πιστεύω ότι οι γνώσεις μου είναι τέτοιες που μου επιτρέπουν να πω μιά γνώμη, θα την πω ως εξής:
    Σαν να εγινε συνομωσία από τους πάντες να δοθεί η μισή Κύπρος στους Τούρκους!
    Μακάριος, Χούντα του Ιωαννίδη, Άγγλοι, Αμερικάνοι, Ελλαδίτες πολιτικοί της Μεταπολίτευσης...
    Όλοι μηδέ του Μακαρίου εξαιρουμένου, έχουν λερωμένη την φωλιά τους σε αυτην την τραγωδία!
    Τώρα στην Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής όλοι όσοι πάνε να καταθέσουν, βγάζουν χολή εναντίον των Ελλαδιτών Αξιωματικών, αλλά ουδείς αναφέρθηκε στο "Εφεδρικό" τον οπλισμό που διέθετε η Αρχιεπισκοπή (αλήθεια έχετε δει εσείς αρχιεπισκοπή-οπλοστάσιο?), κανείς δεν αναφέρθηκε γιά όσους πανηγύριζαν (και είναι γνωστοί στην Κύπρο) βλέποντας τα Τούρκικα μεταγωγικά να ρίχνουν αλεξιπτωτιστές....
    Εθναρχης ο Μακάριος? Αλήθεια ποιού Έθνους?
    Εθνάρχης ο Καραμανλής? Ποιός αυτός που ενώ είπε ότι "η Ελλάδα θα προτιμήσει να πολεμήσει παρά να ατιμαστεί", έκλεισε με νόημα στους Τούρκους το μάτι λέγοντας το γνωστό πλέον "Η Κύπρος κείται μακράν? (σαν να τους έλεγε, καντε οτι θέλετε εμείς δεν μπλέκουμε!)"
    Εγραψα δέκα αράδες και σκυλοβρώμισε σαπίλα ο τόπος...
    Φαβταστείτε να ανοιγε ο "Φάκελλος της Κύπρου"....
    Κώστας "Μαυροσκούφης"
    ΥΓ Ξέρω ότι θα με βρίσουν όλοι οι Μακαριακοί, ΑΚΕΛίτες, Καραμανλικοί, Χουντικοί, γιατί δεν αφήνω κανένα στο απυρόβλητο. Δεν με νοιάζει... Αυτή είναι η πεποίθησή μου και θα την λέω με σθένος σε κάθε ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. {Αλλωστε, το 1967, είχε στείλει πίσω στην Αθήνα τη μεραρχία του ελληνικού στρατού που είχε πάει εκεί λόγω κάποιων συγκρούσεων Ε/Κ με Τ/Κ}
    ΤΗΝ ΜΕΡΑΡΧΙΑ-ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
    ΣΤΡΑΤΟΥ- ΑΦΗΡΕΣΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ.(ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΓΙΝΕ Η ΧΟΥΝΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ.)ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΕΛ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ, ΜΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ, ΑΦΟΥ ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ.ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
    Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ, ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ,ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ, Ω ΠΡΟΔΟΤΗ.ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.