19/7/10

Στόχος είναι ο «έλεγχος» της Ανατ. Μεσογείου

Η θέση της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι έχει νόμιμα δικαιώματα στην περιοχή δυτικά της Κύπρου. Στόχος της Τουρκίας είναι ο πολιτικός έλεγχος της περιοχής αλλά και ο φυσικός πλούτος
Του Κώστα Βενιζέλου

Οι αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης για έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχουν ληφθεί τον περασμένο Ιούλιο και φέτος εφαρμόζονται με την έξοδο του «Πίρι Ρέις». Η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης για έρευνες του «Πίρι Ρέις» από τις 13 Ιουλίου μέχρι και την 20ή Αυγούστου στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου είναι συνέχεια ενός σεναρίου που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, οι έρευνες θα γίνουν, μεταξύ άλλων, 32 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ακάμα και 43 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου.

Πλούτος
Στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Έλεγχος πολιτικός, γεωπολιτικός αλλά και οικονομικός, βάζοντας χέρι και στον φυσικό πλούτο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Ο έλεγχος της περιοχής για την Τουρκία περνά μέσα από την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάγιος και διαχρονικός στόχος, και ταυτόχρονα ο περιορισμός διά εκφοβισμού της Ελλάδος σε παθητικό ρόλο στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Δεν είναι τυχαίο πως σε ό,τι αφορά τις έρευνες νοτιοανατολικά της Κύπρου φωνάζει λέγοντας ότι αυτές μπορούν να γίνουν μετά τη λύση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 50%, ενώ ως γνωστό πέρσι κινήθηκε με πολεμικά πλοία για να σταματήσει νορβηγικό πλοίο που έκανε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δικαιώματα
Η θέση της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32° 16’ 18? E.» ( δυτικά της Κύπρου).

Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά σε γεωγραφικό μήκος συνδέεται προδήλως με τις έρευνες που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Επί χάρτου οι συντεταγμένες αυτές δείχνουν ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο.

Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι συνεπής «με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές». Η θέση συμπεριλαμβάνεται στο γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2010 στις Βρυξέλλες («Προενταξιακή στρατηγική υπό το φως και της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009»).

Συναντήσεις

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν κατά τις σημερινές επαφές του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

  1. Καλώς κάνει ο Δημοσιογράφος κ. K. Βενιζέλος και ξαναδημοσιεύει ειδήσεις που έχει ήδη αναφέρει παλαιότερα και ο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.

    Βέβαια προηγήθηκε όλων ο Δρ. Γεώργιος Μούρτος με την μελέτη του «Τουρκία – Ισραήλ και η έκλειψη της Ελλάδας από τον φυσικό της χώρο» που εξέδωσε το μόλις το ……… 1999 [….] !!

    Ήδη από τότε φωνάζουν οι φύλακες αλλά οι διάφοροι γελοίοι … πολιτικάντηδες του Κολωνακίου αγοράζουν πολλούς αγρούς!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 50%,"

    Αν και όταν ετοιμάσουν κάποια "λύση" για το κυπριακό καλό θα είναι να κάνουν ένα δημοψήφισμα που να ρωτάει : "θέλετε την τάδε ή την δείνα λύση ή θέλετε διχοτόμηση;".
    Θεωρητικά όλοι λύση θέλουν αλλά έτσι που είναι μοιρασμένα πλέον τα χαρτιά η διχοτόμηση πιο ωφέλιμη θα ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.