1/7/10

Στις "Καλένδες" η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Τσανάκαλε...

Ακόμη ένα θέμα που παραπέμφθηκε στις καλένδες, ενώ αρχικά είχε αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό, είναι και αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καβάλας με το Τσανάκαλε της Τουρκίας. Οι επαφές για την εν λόγω σύνδεση ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, και μέσα στο 2008 θα πίστευε κανείς ότι οι ενέργειες έχουν δρομολογηθεί για να υπάρξουν εξελίξεις σύντομα. Ωστόσο τελικά το θέμα πάγωσε, και φαίνεται πως οι Τούρκοι στράφηκαν αλλού, μια και όπως φαινόταν από τότε, ήταν οι μόνοι έτοιμοι στο θέμα.

Έτσι το θέμα πάγωσε για την Καβάλα, όχι όμως και για άλλα λιμάνια της χώρας. Από σήμερα λοιπόν ξεκινά η σύνδεση του λιμανιού του Τσανάκαλε με το λιμάνι της Μύρινας της Λήμνου, όπου φαίνεται πως οι φορείς είχαν ετοιμότητα ή κινήθηκαν πιο γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν από μια τέτοια σύνδεση. Μάλιστα το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Τσανάκαλε είχε προγραμματιστεί για χθες.

Υπενθυμίζεται ότι οι προοπτικές της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καβάλας με το Τσανάκαλε της Τουρκίας ήταν το αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της έναρξης λειτουργίας της γραμμής μεταξύ των δύο πόλεων είχε τεθεί επισήμως από την τουρκική πλευρά.

Η σύνδεση του Τσανάκαλε είχε αποφασιστεί να γίνει με το λιμάνι της Νέας Περάμου, μια και η γραμμή δεν θα εξυπηρετούσε μόνο εμπορικούς σκοπούς, αλλά θα μετέφερε και τουρίστες, κάτι που δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθεί από το λιμάνι "Φίλιππος Β'". Όμως από τότε, όλοι οι εμπλεκόμενοι μόνο τα προβλήματα ανέφεραν και όπως φαίνεται, κανένας δεν ασκούσε τις απαραίτητες πιέσεις για να αντιμετωπιστούν

Μάλιστα ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και δύο επενδυτές (ένας Έλληνας και ένας Τούρκος), οι οποίοι είχαν ξεκινήσει επαφές για την αγορά πλοίου εφάμιλλου με αυτά που εκτελούν τα δρομολόγια προς τα ελληνικά νησιά. Όπως είχε τονιστεί, το ταξίδι θα διαρκεί 8 ώρες, και σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό θα έφτανε στο λιμάνι της Νέας Περάμου στις 6 το πρωί και θα αναχωρεί στις 11 το πρωί. Το πλοίο θα μπορούσε να μεταφέρει 40 - 45 φορτηγά αλλά και επιβάτες.

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που είχε εντοπιστεί ήταν αυτό του Τελωνείου που θα πρέπει να λειτουργήσει στο χώρο, κάτι που οι υπηρεσιακοί παράγοντες θεωρούσαν από τότε δύσκολο, αποδυναμώνοντας την προσπάθεια. Τα θέμα αυτό όμως φαίνεται ότι αντιμετώπισαν στη Λήμνο, όπως και όλα τα άλλα προβλήματα, με αποτέλεσμα από σήμερα να ξεκινήσουν και επίσημα τα δρομολόγια.

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.