20/7/10

Το δικαίωμα ψήφου στην ελληνική ομογένεια

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhf0dKgfzWvrrs84_WEy4i_GgKZn4I69u6QUOj_ntZdGKNMox5YGqf5DRoNbyoAYDj1eq8jtvGuKdgb-X8gu5TQRUFZSyA95EubeFxm2iLixzNYHQ4ko7oGmD-fBenNUxwTeekd428qCKfy/s400/kalpes1.bmp
της Ελίνας Γαληνού
Οταν λέμε "ελληνική ομογένεια", μιλάμε για επτά εκατομμύρια Ελληνες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλον τον κόσμο. Δηλαδή για μια δεύτερη Ελλάδα από πληθυσμιακή άποψη... Είναι τα αδέλφια μας που κάποτε αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα, για διάφορους λόγους. Αν κάνουμε μια συνοπτική αναδρομή στην νεώτερη ιστορία μας, θα επισημάνουμε πολλούς λόγους που μπορεί να αναγκάσουν τους ανθρώπους να αφήσουν τη χώρα τους και να εγκατασταθούν αλλού. Η ανέχεια και ανεπάρκεια πόρων επιβίωσης σε εποχές μεταπολεμικές, οι κατά περιόδους πολιτικές αναταραχές, η ανεπάρκεια επιστημονικών υποδομών για την έρευνα, κάποιες αδικίες εκ μέρους ορισμένων "καρεκλοκενταύρων", είναι οπωσδήποτε αιτία μετανάστευσης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις Ελλήνων που βρέθηκαν σε εδάφη όπως ο Πόντος, η Μικρά Ασία, η Ιμβρος, η Τένεδος και η Κύπρος. Στις περιπτώσεις αυτές, οι λόγοι μετανάστευσης, καθίστανται αυτονόητοι νομίζω...
Στο ελληνικό κράτος, το δικαίωμα ψήφου Ελλήνων αποδήμων είναι κατοχυρωμένο με άρθρο του Συντάγματος από το 1862-όπου σηματοδοτείται η πρώτη επίσημη αναθεώρηση για το Ελληνικό Σύνταγμα. Ωστόσο, το άρθρο αυτό δεν αξιοποιήθηκε ποτέ μέχρι τώρα για την παρασκευή ενός σχετικού νόμου του κράτους. Μέσα στη νεώτερη ιστορία μας, το δικαίωμα ψήφου της ελληνικής ομογένειας παρέμενε και παραμένει εν ύπνω. Κάποιες κυβερνήσεις κατά περιόδους, επιχείρησαν να το προωθήσουν, αλλά δεν προχώρησε. Μια από τις τελευταίες προσπάθειες, έγινε το 2005, αφού είχε προηγηθεί η Συνταγματική μεταρρύθμιση του 2001 με την οποία, το σχετικό άρθρο διατηρήθηκε κατόπιν συμφωνίας της πλειοψηφίας στη Βουλή. Παρ΄όλα αυτά όμως, ούτε η τελευταία πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης προωθήθηκε γιατί η τότε αντιπολίτευση αντιδρούσε επίμονα. Θυμόμαστε μάλιστα ότι ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση "για ευκαιριακές εξαγγελίες χωρίς περιεχόμενο", αντιπροτείνοντας να παραμεριστεί το θέμα ψήφου της ομογένειας και να προωθηθούν άλλα πιό επείγοντα..
Αυτή λοιπόν η τότε αξιωματική αντιπολίτευση που σήμερα βρίσκεται στην κυβέρνηση, ήταν μοιραίο να εισπράξει την προχτεσινή καταδίκη της χώρας από το ΕΔΑΔ, κατά την οποία, η άρνηση χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους έλληνες ομογενείς, θεωρείται άδικη. Πόσα αλήθεια γυρίσματα έχει ο καιρός! Η Ελλάδα να καταδικάζεται για αυτό το θέμα, ενώ πριν λίγους μήνες η κυβέρνησή της προώθησε άρον-άρον το νομοσχέδιο για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας και ψήφου στους μετανάστες, (δήθεν) για λόγους ανθρωπιστικούς! Ποιός θα βρεί τώρα λόγια και επιχειρήματα να δικαιολογηθεί, όταν το Ευρωπαικό Δικαστήριο μας καταδικάζει για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκδίδει απόφαση κατά την οποία η χώρα οφείλει αποζημίωση για ηθική βλάβη στους έλληνες του εξωτερικού!
Φυσικά, η σπουδή της κυβέρνησης για το θέμα ιθαγένειας μεταναστών, προφανώς καταδεικνύει κίνητρα ψηφοθηρικά, πράγμα που άλλωστε το έχουν παραδεχτεί και αρκετοί μετανάστες συνειδητοποιημένοι... Ωστόσο, ο απόδημος ελληνισμός είχε εξ΄αρχής επίσημα εκφράσει την αντίθεσή του σ΄αυτό το θέμα αιτιολογώντας τις θέσεις του και τονίζοντας τους κινδύνους για την Ελλάδα. Οσο και να πιστεύουν μερικοί ότι οι Ελληνες αδελφοί μας εγκατέλειψαν την Ελλάδα και άρα, δεν τους αξίζει να τους πονάμε, η πραγματικότητα μας έχει δείξει ως επί το πλείστον ότι ισχύει το αντίθετο. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν επαγγελματικά στα ξένα μέρη, ξεχειλίζουν από αγάπη γι΄αυτή τη χώρα. Ο πόνος της και η αγωνία της γίνονται δικά τους και είναι έτοιμοι να σταθούν δίπλα της στις δύσκολες στιγμές. Εμείς τι κάνουμε όμως; Δεν αφουγκραζόμαστε τις τόσες ελληνικές καρδιές που χτυπούν σ΄όλον τον κόσμο; Είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε τις δωρεές τους, τα κεφάλαιά τους για επενδύσεις, την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα μέσα από τις δραστήριες οργανώσεις αποδήμων ελλήνων στο εξωτερικό... Περηφανευόμαστε όταν κάθε τόσο ένας έλληνας της διασποράς διαπρέπει σε κάποιον χώρο...Και κατά τα άλλα, τους στερούμε το δικαίωμα να έχουν έναν λόγο στα πολιτικά πράγματα της κοινής μας πατρίδας... Επρεπε να μας τα θυμίσει μια καταδίκη του ΕΔΑΔ αυτά;

9 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η ψηφος των Ελληνων της διασποράς θέλει καποια προσοχή και όχι συνθήμτα και συναισθηματισμούς. Ο Κοσμος δεν ειναι πια όπως ήταν πριν από 50-100 χρόνια, ουτε οι δεσμοί των ομογενών (της κάθε χώρας) με την πατρίαδα τους είναι η ίδια. Δεν είναι απλό να έχεις ένα δεύτερο και αριθμητικά ίσο εκλογικό σώμα εκτός της χώρας όταν μάλιστα πολλοί από τους εκτός είναι τρίτης η και τέταρτης γενιας, δεν μιλούν τη γλώσα δεν έχουν έρθει ούτε για διακοπές στην Ελλάδα, σκέπτονται αλλιώς.
    Οι άμεσοι και προφανείς κίνδυνοι είναι: Να μεταφερθούν ατόφιες οι κομματικές έριδες στους έξω και αντι να βλέπουν την πατρίδα, να βλέπουν το κόμμα. Και αυτό να δώσει ευρύτερες δυνατότητες εκμετάλλευσης (εναντίον μας) από τις ξένες κυβερνήσεις.Το θέμα σηκώνει συζητηση,ψυχραιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι, το εγχώριο πολιτικό σύστημα φοβάται, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την ανεξάρτητη, νηφάλια, μη κομματική και κυρίως φιλοπάτριδα φωνή των αποδήμων.
    Ο Καραμανλής ο Β' ο Ράθυμος, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, που δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, είχε πεί την εξής φράση (μεταφέρω απο μνήμης): Επιθυμούμε αυτή την παρουσία (των αποδήμων εννοούσε) στην Ελληνική Βουλή, η οποία θα φέρει νέες ιδέες και, γιατί όχι έναν διαφορετικό λόγο.
    Ο φόβος όλου του πολιτικού συστήματος, είναι ακριβώς αυτός. Ένας διαφορετικός λόγος, ένας ορθός λόγος, μη εντεταγμένος στις κομματικές γραμμές, ο οποίος θα αποκαλύπτει την υποκρισία του εγχώριου πολιτικού λόγου.
    Εν ολίγοις φοβούνται βασίμως ότι θα αρχίση να ξηλώνεται το πουλόβερ.
    Ο Κωστάκης, πάντως, έκανε αυτό που μπορούσε να κάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ομογένεια μπορεί να αποτελείται από "πιο Έλληνες από τους Έλληνες", αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Οι κύριες αρμοδιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η άσκηση οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής. Στην εξωτερική πολιτική οισοδήποτε Έλληνας έχει δικαίωμα άποψης και ψήφου. Όμως για την οικονομική πολιτική οι ομογενείς (από τη στιγμή που δεν φορολογούνται) δεν μπορούν να έχουν λόγο, αφού ούτε συνεισφέρουν στο ΑΕΠ αλλά ούτε γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της Ελλάδας. Επομένως, το βέλτιστο θα ήταν να εκλεγεί ένα συμβούλιο απόδήμου ελληνισμού που από τη μία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και από την άλλη θα καθοδηγεί την ομογένεια για επίτευξη διαφόρων στόχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ

    "...όταν μάλιστα πολλοί από τους εκτός είναι τρίτης η και τέταρτης γενιας, δεν μιλούν τη γλώσα δεν έχουν έρθει ούτε για διακοπές στην Ελλάδα, σκέπτονται αλλιώς."

    Μην ανησυχείς...
    Αυτά τα άτομα που περιγράφεις, δεν έχουν έτσι και αλλιώς ενδιαφέρον να ψηφίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Εγραψα μερικους προβληματισμούς γιατίτο θέμα δεν έχει καθ΄λου συζητηθεί. Και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με σχόλια του είδους"οι ομογενέίς είναι πιο Ελληνες α΄πό τους Ελληνες". Τετοιες γενικευσεις και ιδεοληψίες μόνο κακό θα φέρουν. Οι ευρωπαϊκες χώρες που επιτρέπουν την ψήφο ομογενών δεν έχουν τέτοιο αριθμό ψηφοφόρων που να μπορεί να ανατρέψει το αποτελεσμα του εσωτερικού εκλογικου σώματος. Το ποιοί θα πάνε ναψηφίσουν δεν εξαρτάται μόνο από το προσωπικό τους ενδιαφέρον αλλά και από την επιρροή που μπορεί να ασκήσουν ισχυροί παράγοντες της χώρας εγκατάστασης. Λεω ότι χρειάζεται σκέψη και σύνεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζητήματα προς διευθέτηση όσον αφορά την ψήφο ομογενών, υπάρχουν σίγουρα. Ομως όσο δεν ανοίγει κάν η συζήτηση και αναβάλλεται το θέμα επ΄αόριστον από τις ελληνικές κυβερνήσεις, δεν προχωρεί τίποτα.
    Η συμμετοχή τους στην οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας (όπως αναφέρει ο σχολιαστής), συνδέεται με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων. Αν οι ομογενείς φέρουν εδώ τα χρήματά τους για επενδύσεις, είναι λογικό να θέλουν να έχουν λόγο στα πολιτικά.
    Θα μου πείτε, γιατί να μην ισχύει αυτό και για άλλους ξένους επενδυτές. Αλλο όμως ο ξένος και άλλο ο εκ καταγωγής Ελληνας-αν φυσικά ανήκει τους ενδιαφερόμενους και δεν έχει αποξενωθεί.
    Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα βέβαια που θα έπρεπε να διευθετηθεί. Αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που ένας ομογενής μιας χώρας, είναι π.χ εκλεγμένος στη Γερουσία των ΗΠΑ και μπορεί να προκύψει πιθανότητα να ψηφίσει υπέρ μιας απόφασης που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της πατρογονικής του χώρας. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα όμως, είναι γενικότερο.
    Εστω, θα επανέλθουμε γι΄αυτά.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α καλά βάλτε να ψηφίσουν οι Αλβανοί και Πακιστανοί γιατί αυτοί μιλούν ελληνικά και τα παιδιά της τρίτης γενιάς της ομογένειας δεν είναι Ελληνες. Μπράβο πολιτισμό που έχουμε. Καλύτερα να μην ψηφίσω ποτέ στην Ελλάδα αφού για σας δεν είμαστε άξιοι. Ζήτω το Ιουνανιστάν του 21 αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστο το αρθρο και ενημερωτικο.

    Αλλα και παρα πολυ κρατημενο οσον αφορα την εξηγηση του θεματος και την αποδοση ευθυνων. Γιατι τα πραγματα εχουν εξελιχθει σκοπιμα και οδηγουν με συνεπεια σε συγκεκριμενους σκοπους.

    Στο σημειο που φθασαμε, που ειναι το παραπεντε πριν την καταστροφη της Ελλαδας και ειδικα του Ελληνικου εθνους, απο αυτους που εχουν δρομολογησει ολα αυτα τις τελευταιες δεκαετιες, καλυτερα να περιγραφουμε τα πραγματα οπως ειναι, για να ξεσηκωθει και να αντιδρασει καποτε η αδρανης πλειοψηφια.

    Ελληνας του εξωτερικου ειμαι. Φυσικα αγανακτησμενος που δεν εχω ψηφο αλλα προπαντως επειδη η τυχη της Ελλαδας εχει περιελθει στους καθε λογης ανθελληνες. Ειναι ακαταννοητο ομως αυτος ο λαος να μην αντιδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς Ανώνυμο 9.41μμ
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας κατ΄αρχήν.
    Θα ήθελα όμως αν δεν σας κάνει κόπο, μια διευκρίνηση γι΄αυτό που λέτε "κρατημένο όσον αφορά την απόδοση ευθυνών". Διότι το θέμα της ομογένειας-εννοείται-δεν εξαντλείται με ένα μόνο άρθρο.
    Και όπως καταλαβαίνετε, οι σκέψεις των ελλήνων του εξωτερικού, ενδιαφέρουν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.