20/7/10

Η ΒΡ κι άλλες «καυτές πατάτες»

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ
mitsimakris@gmail.com

Στη βελτίωση της «ειδικής σχέσης» ΗΠΑ και Βρετανίας θα επικεντρωθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στην τρίωρη σημερινή συνάντηση που πρόκειται να έχουν στο Οβάλ Γραφείο, στο Λευκό Οίκο.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κάμερον στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει από την προεδρική κατοικία στην Ουάσινγκτον. Ομπάμα και Κάμερον θα εστιάσουν στις «καυτές πατάτες» που αφορούν τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, την οικονομία και την υπόθεση του Λίβυου Αλ Μεγκράχι, ο οποίος καταδικάστηκε για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Λόκερμπι, φυλακίστηκε στη Σκοτία και παραδόθηκε πέρυσι στους Λίβυους, οι οποίοι πρόσφατα τον άφησαν ελεύθερο. Από την ατζέντα τους δε θα λείψει η πετρελαιοκηλίδα που έχει καταστρέψει τον Κόλπο του Μεξικού και βαρύνει το βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό, την ΒΡ.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, με προέκταση την Τουρκία και το Ιράν, οι δυο ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν στην τωρινή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή καθώς και στο «λάθος» της ΕΕ να προσπαθεί να περιθωριοποιήσει το Ισραήλ, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου. Επίσης, θα συζητήσουν για το Αφγανιστάν, καθώς αμφότεροι πιέζονται αφενός να τερματίσουν επιτυχώς έναν πόλεμο που δείχνει χαμένος κι αφετέρου να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι τα στρατεύματά τους δε θα μείνουν εκεί επ' αόριστον.

Διάλογος με Ταλιμπάν

Θα ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να πατάξει τη διαφθορά που υπονομεύει τις προσπάθειές τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Γκάρντιαν», ο Ομπάμα θα ενημερώσει τον Κάμερον ότι τάσσεται υπέρ της συνδιαλλαγής με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα που αφορά την οικονομία. Στο Τορόντο του Καναδά, στο πλαίσιο της Συνόδου του G20, Ομπάμα και Κάμερον βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδιώκει συνέχιση των προγραμμάτων εξυγίανσης της οικονομίας και τον Κάμερον περικοπές ώστε να μειωθούν τα υπέρογκα δημόσια ελλείμματα των χωρών.

Ενα άλλο, αλλά όχι έσχατο, θέμα είναι ο Λίβυος Αμπντελμπαζέτ αλ Μεγκράχι, ο βομβιστής του Λόκερμπι που απελευθερώθηκε πέρσι από τη σκοτσέζικη κυβέρνηση για ανθρωπιστικούς λόγους -ήταν στο τελικό στάδιο καρκίνου του προστάτη. Φημολογείται, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν πιέστηκε από την ΒΡ να απελευθερώσει τον φυλακισμένο ώστε να εξασφαλίσει συμβόλαιο εκμετάλλευσης με τη Λιβύη τουλάχιστον 650 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Κάμερον θα πει στον Ομπάμα ότι ήταν «λάθος» η απελευθέρωση του Μεγκράχι κι ότι «λυπάται βαθύτατα» για τον πόνο που προκάλεσε η απελευθέρωση του ανθρώπου που καταδικάστηκε για την επίθεση στην πτήση της Pan Am 103, όταν το αεροπλάνο που την εκτελούσε εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 270 άτομα το 1988.

«Στίγμα» η πετρελαιοκηλίδα

Ο Ομπάμα άσκησε δριμεία κριτική στην τακτική της ΒΡ, ενώ ο Κάμερον δέχτηκε τα πυρά των συμπατριωτών του κατηγορούμενος ότι δεν υπερασπίστηκε όπως όφειλε την εταιρία. Πάντως, τον πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί να περιορίσει την οργή των Αμερικανών για την ΒΡ ώστε να διαφυλάξει τα συμφέροντα της εταιρίας, δείχνει να τον βοηθά το ότι δεν υπάρχει διαρροή στο κάλυμμα που έχει τοποθετηθεί στο υποθαλάσσιο κοίτασμα στον Κόλπο του Μεξικού. Η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε τελικά χτες την ΒΡ να κρατήσει κλειστό το κάλυμμα για άλλη μια μέρα, αφού έλαβε την υπόσχεση της εταιρίας ότι θα ελέγξει πιο επισταμένα τυχόν διαρροές. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει ξοδέψει ήδη 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης μεταξύ των οποίων είναι τα 207 εκατομμύρια για αποζημίωση όσων επλήγησαν από τη χειρότερη οικολογική καταστροφή των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.