8/7/10

Λετέρμ: Θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ

«Τα πάντα ρει» είπε στα ελληνικά ο νέος προεδρεύων του Συμβουλίου, ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, δηλώνοντας την Τετάρτη 7 Ιουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι πρωταρχικός στόχος της Βελγικής προεδρίας θα είναι να δώσει νέα κινητική ώθηση στην Ευρώπη «γιατί στο σύγχρονο κόσμο τα πάντα αλλάζουν με εκπληκτικές ταχύτητες και κανείς δεν μας περιμένει».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, έκανε ειδική αναφορά και στη διεύρυνση της Ευρώπης με την Κροατία, την Τουρκία, την Ισλανδία και την ΠΓΔΜ. Όπως τόνισε ο ίδιος «θα πρέπει να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ένταξης κρίνοντας κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τις δυνατότητές της σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου του 2006».

Ειδικά για την ΠΓΔΜ ο Λετέρμ δήλωσε ότι «η βελγική προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Σε συνέντευξη Τύπου εξήγησε ότι συνάντησε την Τρίτη 6 Ιουλίου τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά το όνομα της χώρας και αυτό είναι μειονέκτημα για να προχωρήσει προς το παρόν στην ενταξιακή της διαδικασία. Συνοψίζοντας λοιπόν νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος, αλλά πρώτα από όλα αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενότητα της ΕΕ και στην αξιοπιστία της, και επειδή η διαδικασία αυτή είναι πολύπλευρη θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά, την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα».

Ο Λετέρμ, παρόλο που παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, συνεχίζει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις έως ότου ο νικητής των εκλογών της 13 Ιουνίου Φλαμανδός Μπαρτ Ντε Βέβερ ( Bart De Wever) κατορθώσει να διαμορφώσει έναν συνασπισμό ανάμεσα σε γαλλόφωνους και φλαμανδόφωνους. Κάνοντας αναφορά στον πρόσκαιρο χαρακτήρα της θέσης του, υποστήριξε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο βελγικός λαός και πάνω από το 90% των εκλεγμένων στο βελγικό Κοινοβούλιο, είναι φιλο-ευρωπαίοι και συμφωνούν απόλυτα με το πρόγραμμα» που η προσωρινή του κυβέρνηση έχει ετοιμάσει.

Ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ, ο Ιβ Λετέρμ ανέπτυξε τις προτεραιότητες της Βελγικής προεδρίας, που συνοψίζονται σε πέντε βασικούς στόχους:

- Την αέναο οικονομική ανάπτυξη

- Την κοινωνική συνοχή

- Την προστασία του περιβάλλοντος και το κλίμα

- Την ασφάλεια και ελευθερία των πολιτών και

- Το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή σκηνή.
http://www.agelioforos.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.