23/7/10

Νέα αιτήματα για αυτονόμηση μπορεί να φέρει η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Βελιγράδι, Σερβία.Προηγούμενο για κινήσεις αυτονόμησης ή και μονομερείς ανακηρύξεις ανεξαρτησίας μπορεί να αποτελέσει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την κίνηση του Κοσόβου, 69 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ και τα περισσότερα μέλη της ΕΕ πλην της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας.

Η Σερβία η οποία αναγνωρίζει στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου το λίκνο του έθνους της και η Ρωσία είχαν από την αρχή απορρίψει κάθε ενδεχόμενο αναγνώρισης και σε αυτή τη θέση εμμένουν.

Το Reuters σημειώνει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κοσόβου εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία πιθανής αστάθειας.

Η περίπτωση της μειονότητας των Αλβανών στη ΠΓΔΜ και αυτής στη κοιλάδα του Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς, στη νότια Σερβία, είναι δύο σημεία που ενδέχεται να έλθουν στο προσκήνιο.

Ωστόσο, στο Κόσοβο υπάρχει ακόμα δύναμη 10.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ (μεταξύ τους και Έλληνες στρατιώτες) η οποία δηλώνει ότι δεν περιμένει όξυνση στο κοντινό μέλλον.

Αλλά από την άλλη πλευρά, η σερβική ζώνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε και αυτή να εγείρει αιτήματα μεγαλύτερης αυτονόμησης.

Γενικότερα -εκτιμούν οι αναλυτές- η απόφαση θα κινητοποιούσε μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας αυτονομιστικά κινήματα μέσα στην Ευρώπη και ειδικότερα την ΕΕ.

Οι Καταλανοί και οι Βάσκοι έχουν ήδη ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία από τη κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Επιπλέον, η Τσετσενία, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία είναι τρεις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί αυτονομιστικές τάσεις και έχουν υπάρξει αναγνωρίσεις, παρά το ότι και οι τρεις περιοχές έχουν διαφορετική ιστορία και ιδιάζοντα χαρακτηριστικά.

Εκτός Ευρώπης οι Κούρδοι του Ιράκ, η περιοχή του Κασμίρ στην Ινδία και η Σομάλιλαντ, αυτόνομη περιοχή της Σομαλίας, θεωρούνται περιπτώσεις αυτονομιστικών κινημάτων που θα μπορούσαν να αισθανθούν ωφελημένα από την απόφαση της Πέμπτης.

Newsroom ΔΟΛ

9 σχόλια:

  1. Τα συνορα στα κρατη του κοσμου χαρακτηκαν επειτα απο πολεμους και αιμα και οχι με βαση την πληθυσμιακη συσταση της καθε περιοχης. Ντροπη η αποφαση της Χαγης η οποια θα ανοιξει τους ασκους του αιολου σε πολλα μερη του κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο συντάκτης του Λαμπρακιστάν ξέχασε την Ανατολική Θράκη που προς το παρόν ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία και μελλοντικά πιθανόν να μετονομαστεί σε "δημοκρατία της γκιουμουλτσίνας", την "Νότια" Μακεδονία που κάποια στιγμή θα ενωθεί με την αυθεντική "Βόρεια Μακεδονία - Σκόπια" ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί αυτή η ΝΑΤΟϊκή κατασκευή και σε μελλοντικά επεισόδια Ήπειρος - "δημοκρατία της Τσαμουριάς", Κρήτη, Δωδεκάνησα, και ότι άλλο κατεβάσει η κούτρα τους. Σκέψεις για τον Δήμο Χαλανδρίου προς το παρόν δεν υπάρχουν._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ _Κ.Π.

    >Ο συντάκτης του Λαμπρακιστάν ξέχασε την Ανατολική Θράκη που προς το παρόν ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία<

    Ομολογώ ότι δεν το ήξερα ότι μας ανήκει και η Ανατολική Θράκη! Πάντα κάτι μαθαίνει κανείς.

    >Κρήτη, Δωδεκάνησα<

    Τι εννοείς με τα νησιά αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γαλλική Le Monde δίνει ενα χάρτη των Ευρωπαϊκών χωρών που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και των περιοχών που διεκδικούν ανεξαρτησία: Ευρώπη, οι χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο.

    Για τις περιοχές που διεκδικούν ανεξαρτησία δεν αναφέρει την ελληνική Θράκη, αλλά την βελγική Φλάνδρα, την βουλγαρική μειονότητα των Σκοπίων και τη κατεχομένη Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς δεν θα χρειαστούμε καν το ΔΔΧ. Θα το διαλύσουμε μόνοι μας το "μαγαζί":

    Αυτονομιστικό κόμμα Tούρκων στην Θράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διεθνές δίκαιο ή δίκαιο του ισχυρού;

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_8171.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, προς Κόσσοβο κοιτάνε, μην ανησυχείτε..Τώρα αν ο Γκρουέφσκι κοιτάει μόνο τις "μακεδονικές" του εμμονές, άλλο αυτό.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mπορουμε και`εμεις αραγε να αναγνωρισουμε την Αμπαζια η θα περιπλακει η κατασταση?
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.