20/7/10

Μία προαναγγελθείσα πρόκληση

The Navy Flag of Hayreddin Barbarossa

Tου Σταυρου Λυγερου

Οι έρευνες του Πίρι Ρέις επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία επιχειρεί συστηματικά να δημιουργήσει τετελεσμένο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου. Για την ακρίβεια, επιχειρεί αφενός να επιβάλει πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο και αφετέρου να οικειοποιηθεί τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η εν λόγω περιοχή αποτελεί δυνάμει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), λόγω της γεωγραφικής θέσης του Καστελόριζου. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει επικυρωθεί από 160 χώρες και αποτελεί διεθνές δίκαιο, τα κατοικημένα νησιά έχουν ΑΟΖ. Και αυτή ορίζεται με τον ίδιο τρόπο που ορίζεται η ΑΟΖ των ηπειρωτικών περιοχών (άρθρο 121 παρ. 2), δηλαδή με τον κανόνα της μέσης γραμμής.

Η Αγκυρα ισχυρίζεται αυθαιρέτως ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, επικαλούμενη γεωλογικά επιχειρήματα. Γι’ αυτό αποφεύγει να μιλάει για ΑΟΖ, επιμένοντας να μιλάει για υφαλοκρηπίδα. Ούτε όμως και η Αθήνα μιλούσε για μία έννοια του διεθνούς δικαίου που ενισχύει αποφασιστικά τις ελληνικές θέσεις. Την απέφευγε λόγω της απειλής του τότε υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι εάν η Ελλάδα θέσει θέμα ΑΟΖ θα διακοπούν οι διερευνητικές επαφές και θα προκληθεί κρίση. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρωτομίλησε για ΑΟΖ τις προηγούμενες ημέρες.

Το έργο που παίζει αυτή την περίοδο η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο το έχουμε ξαναδεί. Στις 13 Νοεμβρίου 2008 είχε στείλει στην ίδια περιοχή για γεωλογικές έρευνες ειδικό νορβηγικό σκάφος με τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας. Ας σημειωθεί, ότι το ίδιο νορβηγικό σκάφος, συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό, είχε το 2007 πραγματοποιήσει έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι ένα μήνα πριν από αυτό το επεισόδιο (Οκτώβριος 2008) ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΝ Μετίν Ατάτς είχε προβεί σε μία δήλωση-προειδοποίηση: «Εκτιμώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, επειδή προσεχώς θα αποκτήσει σπουδαιότητα. Λόγω των πετρελαίων που διαθέτει θα μετατραπεί σε έναν δεύτερο Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε από πέρυσι ανακοινώσει τη διεξαγωγή των γεωλογικών ερευνών, που αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί το Πίρι Ρέις. Εχοντας ουσιαστικά αποτύχει να ακυρώσει την κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να ακυρώσει εκ των προτέρων την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουμε ότι από τη δεκαετία του 1970 η Αγκυρα χρησιμοποιεί τη διεξαγωγή ερευνών στην δυνάμει ελληνική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, είτε ως μηχανισμό πρόκλησης κρίσης είτε ως μία δοκιμασμένη μέθοδο για να αποτρέψει την Αθήνα από την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων της, τα οποία η τουρκική πλευρά αμφισβητεί. Προς το παρόν, η Αθήνα αντιδρά μάλλον υποτονικά. Η ανάγκη να μην παρασυρθεί σε μία κρίση δεν σημαίνει ανοχή τετελεσμένων.

20 σχόλια:

  1. Γιατι παραξενευεσαι 20 Ιουλίου 2010 12:08 μ.μ.απο το συμβολο της σημαιας;Αφου κυβερνουσαν την Οθωμανικη αυτοκρατορια παρεα με τους Τουρκους.Αλλα και με τους Βενετσιανους μια χαρα τα πηγαιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 12:44 Σεμνά...

    "The navy flag of Hayreddin Barbarossa may be confused with the Star of David, a Jewish symbol, used by Israel today. However, the flag is not a Jewish symbol. In medieval times, this star was an Islamic symbol known as the Seal of Solomon (Suleiman) and was extremely popular amongst the Turkish Beyliks of Anatolia. The seal was also used by Ottomans in their mosque decorations, coins and personal flags of pashas, including Hayreddin Barbarossa.[1] Another state known to use the seal on their flag was the Candaroğlu. According to the A. Cresques' Catalan Atlas of 1375, flag of Karamanoğlu consists of a blue 6-edged star["

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.hellenicnavy.gr/images/ships/F-452_thireos.jpg

    Ο Θυρεός της Φ/Γ Υδρα, F-452. Προσέξτε το Ελευθερτοτεκτονικό/Σιωνιστικό μάτι του Θεού πάνω αριστερά (το ίδιο με το μάτι που υπάρχει πάνω απο την πυραμίδα στη μεγάλη σφραγίδα των ΗΠΑ στην πίσω πλευρά του δολλαρίου) καθώς και το εξάκτινο αστέρι του Δαυίδ κάτω απο την ημισέληνο.

    http://www.hellenicnavy.gr/images/ships/F-453_thireos.jpg

    Ο Θυρεός της Φ/Γ Σπέτσαι, F-453.

    Προσέξτε το εξάκτινο αστέρι του Δαυίδ με κίτρινο χρώμα κάτω απο την ημισέληνο.

    http://www.hellenicnavy.gr/images/ships/F-454_thireos.jpg

    Ο Θυρεός της Φ/Γ Ψαρά, F-454.

    Προσέξτε το εξάκτινο αστέρι του Δαυίδ με κίτρινο χρώμα κάτω απο την ημισέληνο.

    Το έξάκτινο άστρο χρησιμοποιείται επίσης στα διακριτικά βαθμού των αξκών του ΣΞ απο το βαθμό του Ανθλγού μέχρι και του Συνχη, και στην ΕΛΑΣ και ΠΣ για τους αντίστοιχους βαθμούς.

    Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στις στολές και εμβλήματα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού με το ίδιο χρώμα που βλέπουμε πάνω στις ΕΛληνικές Σημαίες-Φλαμουλα. Προφανώς, η έμπνευση για την χρήση του ήταν απο το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να δείτε τα εμβλήματα σε μεγένθυση, επισκεφτείτε τους ακόλουθους συνδέσμους και κάντε κλίκ πάνω στα εμβλήματα:

    http://www.hellenicnavy.gr/psara_f454.asp#

    http://www.hellenicnavy.gr/spetses_f453.asp

    http://www.hellenicnavy.gr/ydra_f452.asp#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 20 Ιουλίου 2010 1:18 μ.μ.,

    και πάλι,ύποπτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Άγκυρα θα προσπαθήσει διακαώς να κλιμακώσει,και όταν μια χώρα θέλει να κλιμακώσει είναι αδύνατον να το αποφύγεις,το μόνο που καταφέρνει η Ελληνική κυβέρνηση είναι απλά να καθυστερεί το αναπόφευκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 20 Ιουλίου 2010 12:44 μ.μ.

    Πού είδες ότι παραξενεύεται κάποιος για κάτι; Δεν σκέφτηκες καθόλου ότι απλώς βάζω τον σωστό σύνδεσμο για την φωτογραφία της ανάρτησης;

    Εσένα πού πάει το μυαλό σου (αν έχεις);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως μια χώρα μια σταλιά σαν την Κύπρο κάνει μια χαρά το κουμάντο της (βλέπε ΑΟΖ) και μια χώρα "γίγαντας"-συγκριτικά με την Κύπρο εννοώ- τρέμει ακόμα και να μιλήσει για πράγματα που είναι κατοχυρωμένα με τρόπους 1000% αναμφισβήτητους!!!
    Πόσο προκλητικές πια θα γίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επειδή βλέπω ότι πολλοί παραπονούνται για την εμφάνιση των σχολίων τους και η καθυστέρηση αυτή όντως εμποδίζει τον διάλογο, θα κάνω ξανά μία πρόταση που την έκανα και στο παρελθόν, αλλά δεν πήρα απάντηση.

    Καταργείστε, έστω δοκιμαστικά, τον μετριασμό και καθιερώστε αντ' αυτού την υποχρεωτική εγγραφή. Αυτό κάνουν τώρα και τα άλλα ιστολόγια στην Ελλάδα και είναι ζήτημα αν υπάρχει ιστολόγιο στο εξωτερικό, που να δέχεται ανώνυμα σχόλια.

    Έτσι "προσωποποιούνται" τρόπον τινά τα σχόλια, ελαχιστοποιείται η πολυπροσωπία (δεν εξαλείφεται) και η κατάργηση του μετριασμού απαλλάσσει τους διαχειριστές από μεγάλο κόπο.

    Στο κάτω-κάτω της γραφής, πάντα υπάρχει η δυνατότητα

    α) να σβήνονται τα σχόλια που παραβιάζουν τις αρχές του ιστολογίου
    β) να επανέλθει ο μετριασμός, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΟΔΗΓΟΥΜΕΘΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ Ή ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ BRIC ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ.
    ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ-ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ - ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ.
    ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.

    ΑΣΧΗΜΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. MONITOR 20 Ιουλίου 2010 5:42 μ.μ. λες βλακειες, γιατι αν ειναι καποιος αποφασισμενος να "διαταραξει την ηρεμια σας", ανοιγει 10 λογαριασμους στο gmail η στο yahoo με διαφορετικα ψευδωνυμα και αντε να βγαλεις ακρη.Οποτε δεν θα απαλλαγειτε τοσο ευκολα απο τους "ταραξιες".Εκτος εαν το ιστολογιο μετατραπει σε members only κλειστο club.Αλλα τοτε δεν θα εξυπηρετει τους σκοπους σας εφοσον θα εχει χασει το δημοσιο του χαρακτηρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 20 Ιουλίου 2010 5:42 μ.μ.

    Στου Αβραβανέλ αυτά κυρία μου.
    Στου Αβραβανέλ.
    Θα το κάνετε δω μέσα ψυχαρησταν.
    Σας πονάει η Αλήθεια εεεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 10:23 μ.μ

    "ελαχιστοποιείται η πολυπροσωπία (δεν εξαλείφεται)"

    Αν εσύ είσαι στραβός ή άλλο τι, δεν φταίω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @21 Ιουλίου 2010 11:07 π.μ.

    Οποτε μηδεν εις το πηλικον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 21 Ιουλίου 2010 11:59 π.μ.

    Δεν είναι μηδέν, διότι περιορίζεται. Ξέρουν τι κάνουν όσοι το κάνουν. Αλλά εδώ, όπως βλέπεις, απαξιώνουν να δώσουν έστω και μία απάντηση. Έτσι, από απλή ευγένεια για κάποιον που καλοπροαίρετα πρότεινε κάτι.

    Αντιθέτως, αφήνουν τον "παλαμάτο" τζιμάμη (10:40 μ.μ) να εμπαίζει.

    Αυτό είναι το επίπεδο του ιστολογίου. Έτσι το θέλουν, τι να κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ 21 Ιουλίου 2010 12:26 μ.μ.
    Αν δε σ' αρέσει το επίπεδο του ιστολογίου, τότε δεν έχεις παρά να πάρεις των "οματιών" σου και δρόμο.
    Και πρόσεξε μη σε δούν δημοσίως να "τρίβης το πιπέρι" απο την καλοκαιρινη κάψα σου. Είναι ξέρεις "προσβολή δημοσίας αιδούς".


    Χρήστος Β. από Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. //να πάρεις των "οματιών" σου και δρόμο.//
    ---------------
    Σιγά κυρία Ρένα μου!!!
    Από πού να φύγει;
    Από το χωράφι του πατέρα σου;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ρε παιδιά έχω χάσει συνέχειες!
    Ποιά είναι η κα Ρένα;


    Κερκυραίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ 22 Ιουλίου 2010 8:01 π.μ.
    Συμφωνώ. Αυτές μόνο στα ξένα και καταπατημένα χωράφια προσπαθούν να ευδοκιμίσουν.

    κα Ρένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.