27/7/10

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ


Το Μυστικό Πρόγραμμα Παραγωγής

Βιοχημικών Όπλων της Τουρκίας

Κωδικός «Κιτρική Βροχή»

Του ΄Ομηρου Φωτιάδη (Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ τον Απρίλιο του 2007)
Στα τέλη Οκτωβρίου του 2006, κυκλοφόρησε στης ΗΠΑ το περιοδικό «Defense & Foreign Affairs Strategic Policy» (D&FA Strategic Policy), το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1972, και από το 1982 εκδίδεται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «The International Strategic Studies Organization» (ISSA) με έδρα την Washington DC.
Το περιοδικό αυτό διακινείται μόνο με συνδρομές και συνήθως περιλαμβάνει επιλεγμένα άρθρα από πληροφορίες και αναλύσεις που δημοσιεύονται καθημερινά στην συνδρομητική ιστοσελίδα του Global Information System (GIS).
Το τεύχος του Οκτωβρίου 2006 της μηνιαίας επιθεώρησης D&FA Strategic Policy, περιείχε άρθρο το οποίο συνέταξε ομάδα Αμερικανών ερευνητών, με τον τίτλο «Τουρκία και PKK: Ετοιμασίες για τη Σύγκρουση» και περιελάμβανε στοιχεία για την χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων εναντίων Κούρδων ανταρτών του PKK και αποκάλυπτε δεδομένα για τα μυστικά προγράμματα παραγωγής όπλων της Τουρκίας.
Αποδίδεται παρακάτω, σε μετάφραση από την Αγγλική γλώσσα, μέρος του άρθρου με τις καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας.
«Το PKK έχει ανοίξει πολλά γραφεία στις περισσότερες πόλεις του βόρειου Ιράκ, ενώ πρόσφατα άνοιξε γραφείο στην Βαγδάτη, το οποίο λειτουργεί υπό την κάλυψη ενός πολιτισμικού οργανισμού.
Σύμφωνα με το περιοδικό, «Η Φωνή του Κουρδιστάν», τεύχος 89, Ιούνιος 2006, Ελληνική έκδοση, Αθήνα, με εκδότη τον Κούρδο Φαρούκ Σαρϊαλτην (Faruk Sarialtin), και μέλος του PKK, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα 53 στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK, ενώ σε μία από αυτές συνεργάστηκε με το Ιράν. Το Ιράν έχει πραγματοποιήσει οκτώ επιχειρήσεις εναντίον του PKK μόνο του.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων μεταξύ του Τουρκικού Στρατού και του PKK, 73 μάχες πραγματοποιήθηκαν, 25 στο Μποταν (Botan), 15 στο Αμεντ (Amed), πέντε στο Ντερσιμ (Dersim) και σε άλλες περιοχές. Το PKK ανταπέδωσε με 69 επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ο Τουρκικός Στρατός είχε 165 απώλειες, μεταξύ των οποίων 144 ήταν στρατιώτες, επτά Αξιωματικοί και ένας Αντισυνταγματάρχης. Επίσης, 36 Ιρανοί στρατιώτες και 43 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επιχειρησιακό κέντρο των Τουρκικών Δυνάμεων για την εισβολή τους στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) κατασκευάστηκε στην οροσειρά του Γκαμπάρ (Gabar) στην επαρχία Σιρνάκ (Şırnak). Οι κατασκευές έγιναν με μεγάλη ταχύτητα και δύο σταθμοί διοικήσεως έχουνε τοποθετηθεί σε στρατιωτικά κοντέϊνερς. Ο Τούρκος Στρατηγός Εργκούν Σαιγκάν (Ergun Saigun), επισκέπτεται συχνά το στρατόπεδο και είναι ο Επιχειρησιακός Επιτελάρχης. Είχε μάλιστα και την υποστήριξη του (τότε) Διοικητή των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγό Μεχμέτ Γιασάρ Μπουγιουκανίτ (Gen. Mehmet Yaşar Büyükanıt), ο οποίος και διευθύνει απευθείας τις επιχειρήσεις. [Ο Στρατηγός Μπουγιουκανίτ είναι πλέον Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου]. Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της διοίκησης πάρθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2006 κατά τη συνεδρία του Τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK: Milli Güvenlik Kurulu). Στις 28 Μαρτίου 2006, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρασέπ Ταγίπ Ερντογκάν (Recep Tayyip Erdoğan) είχε μυστική συνάντηση με τον Στρατηγό Μπουγιουκανίτ, όπου και αποφάσισαν την στρατηγική του ολοκληρωτικού πολέμου κατά του PKK. Την ίδια ημέρα ο Ερντογκάν συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση στην πόλη, Καρς (Kars) στη νοτιοανατολική Τουρκία, φορώντας στρατιωτική στολή με σκοπό την ενθάρρυνση των στρατιωτών.
Στις 28 Μαρτίου 2006, οι Τουρκικές Δυνάμεις σκότωσαν 14 αντάρτες του PKK χρησιμοποιώντας χημικά όπλα, στην περιοχή Σονγκαϊλα (Songaila) στην επαρχία Μούς (Muş ή Mush) της ανατολικής Τουρκίας. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από το Κουρδικό περιοδικό «Η Φωνή του Κουρδιστάν», το οποίο και κατέδειξε τους 14 μαχητές του PKK που πιστεύετε ότι σκοτώθηκαν με χημικά όπλα, στις 28 Μαρτίου 2006.
Το γεγονός ότι οι Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας χρησιμοποιούν χημικά όπλα, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες (όπως τη Συνθήκη Χημικών όπλων - Τhe Chemical Weapons Convention [CWC] – την οποία η Τουρκία επικύρωσε στις 12 Μαΐου 1997), εντείνει την κρίση με τους Κούρδους του PKK.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της «Αυστραλιανής Ομάδας». Η Αυστραλιανή Ομάδα δημιουργήθηκε το 1984 από την Αυστραλία και είναι μια ανεπίσημη και εθελοντική κοινοπραξία (22 στο σύνολο). Δεν υπάρχει καταστατικός χάρτης γιατί η ομάδα δουλεύει συναινετικά. Η ίδρυση της ήταν αποτέλεσμα της χρήσης χημικών όπλων στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν. Σκοπός της ομάδας είναι ο περιορισμός της διάδοσης χημικών και βιολογικών όπλων. Ετήσιες συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται, όπου και μοιράζονται πληροφορίες για τους κινδύνους της διάδοσης χημικών και βιολογικών όπλων, καθώς επίσης φροντίζουν για τον εθνικό έλεγχο εξαγωγών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την μεταφορά υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών ή/και βιολογικών όπλων. Η ομάδα έχει δημιουργήσει λίστες για τα υλικά των οποίων η εξαγωγή πρέπει να ελέγχετε, καθώς επίσης και «προειδοποιητικές» λίστες με υλικά, η αγορά των οποίων αποτελεί ένδειξη δραστηριοτήτων διάδοσης χημικών και βιολογικών όπλων.
Από το 1993 η Αυστραλιανή Ομάδα έχει εκδώσει πληροφορίες ότι η Τουρκία παράγει δύο βιολογικές ουσίες και άλλες δύο ουσίες για την παραγωγή βιοχημικών όπλων. Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το μυστικό πρόγραμμα του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στο οποίο και αναφέρεται ότι «Η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει λόγω απειλών που δέχεται από γειτονικά κράτη, πολλαπλασιαστές δύναμης, οι οποίοι επιτρέπουν την εγκατάσταση πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων σε πυραύλους».
Νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου 1986, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε διατάξει με εμπιστευτική οδηγία υπογεγραμμένη από τον Υποστράτηγο Νεσντέτ Οζτοράν (Maj.-Gen. Necdet Öztorun), διοικητή του Τουρκικού Στρατού από το 1987, την χρήση χημικών όπλων σε εχθροπραξίες με το PKK.
Στις 23 Ιουλίου 1989, η Τουρκική εφημερίδα «Ikibine Dorga», αποκάλυψε την ύπαρξη μυστικής οδηγίας ασφαλείας για την χρήση χημικών και βιολογικών όπλων κατά των Κούρδων μαχητών. Ο Κούρδος καθηγητής Σελαντέτ Τσελικέρ (Celadet Celiker) είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για την παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων σε μυστικά εργαστήρια του Τουρκικού Στρατού. Το 1992, ο Κούρδος καθηγητής παρέδωσε τις πληροφορίες που είχε σε Ευρωπαϊκή χώρα, η οποία προσθέτοντας και τις δικές της πληροφορίες, παρέδωσε το σύνολο αυτών μετά ένα χρόνο στην Αυστραλιανή Ομάδα. Αργότερα, ο Καθηγητής Τσελικέρ έγινε στόχος παραστρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας MIT (MIT: Turkish National Intelligence Organization), με προσπάθειες κατά της ζωής του. Ο Καθηγητής απέδρασε στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο Βόρειο Ιράκ.
Ο Υποστράτηγος Νεσντέτ Οζτοράν ήτανε για κάποιο διάστημα ο διοικητής του μυστικού βιοχημικού προγράμματος της Τουρκίας. Μετά την αποστράτευση του δίδαξε στο Πανεπιστήμιο «FMV Isik» (Feyiye Mektepleri Vakfı - Işık Üniversitesi) στην Κωνσταντινούπολη.
Επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων ανταρτών προέκυψαν στης 11 Μάιου 1999. Η χρήση χημικών όπλων πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Μπαλικαγια (Ballikaya) νοτιοανατολικά της πόλης Σιρνάκ (Şırnak), στην επαρχία Σιρνάκ. Οι Τουρκικές Δυνάμεις εκτόξευσαν πυρά όλμων τα οποία περιείχαν χημικές ουσίες, κατά Κούρδων του PKK. Κούρδοι μαχητές συνέλεξαν θραύσματα από τους όλμους όταν επέστρεψαν στην περιοχή και έπειτα τα παρέδωσαν για ανάλυση σε Ευρωπαϊκή χώρα. Τα θραύσματα αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στη Γερμανία. Κατά την επίθεση 22 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν.
Στις 27 Οκτωβρίου 1999, το Γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, μετέδωσε στην εκπομπή «Kennzeichen D» τις πληροφορίες για τα θραύσματα και ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο του Μονάχου ανίχνευσε απαγορευμένες χημικές ουσίες, οι οποίες είναι παράγωγα και συστατικά του χημικού τύπου RP707. Το κανάλι ZDF αποκάλυψε ότι οι απαγορευμένες χημικές ουσίες για στρατιωτική χρήση είχαν εξαχθεί από την Γερμανική εταιρεία Buck, στην Τουρκία από το 1995 (Πρακτορείο Ειδήσεων DDP, Βερολίνο, 26 Οκτωβρίου 1999).
Τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξαν πολλές εκθέσεις αναφερόμενες στη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων κατά των Κούρδων μαχητών, ενώ η απόδειξη αυτών είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Στις 23 Ιανουαρίου 1990 η εφημερίδα «Cyprus Mail» ανέφερε ότι από το Φεβρουάριο του 1988 ο Τουρκικός Στρατός σκότωσε 30 Κούρδους μαχητές με τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή Μπακοκ (Bakok). Επίσης, η εφημερίδα «Baltimore Sun» ανέφερε στις 4 Σεπτεμβρίου 1991 ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά Κούρδων μαχητών τον Ιούνιο του 1991 στην περιοχή Μπινγκιολ (Bingöl), κοντά στην επαρχία Γκεντς (Genç), στην περιφέρεια του Μπινγκιόλ. Ο Σύλλογος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Association) ανέφερε στις 6 Ιουλίου 2001 τον θάνατο 20 Κούρδων αυτονομιστών από χημικά όπλα στο Ελμαλι (Elmali) στην επαρχία Γιεντισου (Yedisu), στην περιφέρεια του Μπινγκιολ.
Σε κάποια παράγραφο του αποκαλυπτικού άρθρου, γινόταν αναφορά για «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και φήμες» οι οποίες φέρουν τους Τούρκους να χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που απήγαγαν και μετέφεραν στην Τουρκία το 1974. Οι συντάκτες του κειμένου κάνουν αναφορά ότι οι φήμες αυτές προέρχονται από τον δολοφονηθέντα στις 20 Μαρτίου 1994, Ελληνοκύπριο αγωνιστή, Θεόφιλο Γεωργιάδη.
Αποδίδεται παρακάτω, σε μετάφραση από την Αγγλική γλώσσα, μέρος του άρθρου με τις καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας.
«Πολλές αναφορές, οι οποίες καταγγέλθηκαν από Κούρδους αλλά και Τούρκους, έκαναν λόγο και για τους αγνοούμενους της Κύπρου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι από το 1984 έως και το 1988, αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι και Έλληνες στρατιώτες αιχμάλωτοι της εισβολής του 1974 κατέληξαν σε μυστικά βιοχημικά εργαστήρια του Τουρκικού Στρατού και χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Οι αναφορές αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Ο Ελληνοκύπριος μαχητής και φίλος προς τον Κουρδικό λαό, Θεόφιλος Γεωργιάδης, δολοφονήθηκε από την Τουρκική ΜΙΤ στις 20 Μαρτίου του 1994, στης 10:00 το πρωί, έξω από την οικία του. Ο Γεωργιάδης ήταν υπολοχαγός καταδρομέας της Κυπριακής Εθνοφρουράς. Είχε ειδίκευση σε Τουρκικά θέματα και στις πολιτικές επιστήμες με σπουδές στην Γαλλία και Γερμανία. Είχε μεταφερθεί στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο τμήμα Τουρκίας. Το 1986 υπηρέτησε στο Γραφείο Τύπου της Δημοκρατίας της Κύπρου. Στις 12 και 13 Μαρτίου 1994, σε ένα διεθνές συνέδριο που έγινε στης Βρυξέλλες, ο Γεωργιάδης αποκάλυψε πληροφορίες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για να καταπνίξουν το Κουρδικό πρόβλημα, αλλά και τη βιαιότητα κατά των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων. Οι κατηγορίες του προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία. Αφού επέστρεψε στην Κύπρο, ο Γεωργιάδης δολοφονήθηκε στην αυλή της οικίας του, με πυροβολισμούς από «αγνώστους». Φημολογήθηκε ότι είχε πληροφορίες για τους αγνοούμενους Ελληνοκυπρίους και ότι είχε έρθει σε επαφή με Κούρδους του PKK, οι οποίοι είχαν αποδράσει από ένα μυστικό βιοχημικό εργαστήριο του Τουρκικού Στρατού, έξω από την Άγκυρα και το οποίο λειτουργούσε υπό την επίβλεψη της Τουρκικής Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας - Gulhane Military Medical Academy (GMMA). Αυτοί οι Κούρδοι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και φήμες, είχαν μαρτυρήσει ότι πραγματοποιήθηκαν βιοχημικά πειράματα σε Ελληνοκύπριους και Έλληνες αιχμαλώτους.»
Η παράγραφος αυτή πυροδότησε πλήθος δημοσιευμάτων στα Κυπριακά και Ελληνικά ΜΜΕ. Εκατοντάδες δημοσιεύσεις και αναφορές για το θέμα υπήρξαν διεθνώς. Ο Τουρκικός Τύπος, στο σύνολό του, ασχολήθηκε πάρα πολύ με το περιεχόμενο του άρθρου, καλώντας το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού να λάβει θέση απέναντι στις καταγγελίες του Αμερικανικού περιοδικού. Παρά τις τεράστιες πιέσεις των Τούρκων δημοσιογράφων και το πλήθος των δημοσιευμάτων του Τουρκικού τύπου, ο Τουρκικός Στρατός, δεν έκανε καμία ανακοίνωση, ούτε προέβη σε καμία διάψευση των καταγγελιών εναντίων του. Η στάση αυτή του Τουρκικού Στρατού, από πολλούς ερμηνεύθηκε ως μια σιωπηρή αποδοχή των καταγγελιών και ως φόβος για πιθανή μελλοντική δημοσιοποίηση και άλλων στοιχείων εις βάρος του, τα οποία θα εκθέτανε ανεπανόρθωτα την Τουρκία, έτσι και προχωρούσε σε διάψευση των καταγγελιών του D&FA Strategic Policy.
Την ίδια ώρα ο εκδότης του περιοδικού D&FA Strategic Policy, κ. Κόπλεϊ (Mr. Gregory Copley), στις 24 Οκτωβρίου 2006, σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαντωνίου που δημοσιεύθηκε στον «Ελεύθερο Τύπο», με τίτλο «Τούρκοι μας έδωσαν τις πληροφορίες», δηλώνει ότι οι πληροφορίες αυτές «προέρχονται από ανθρώπινες πηγές, σχετιζόμενες με υπηρεσίες πληροφοριών που βρίσκονται μέσα στην Τουρκία, (it’s coming from human intelligente sources inside Turkey!) », δημιουργώντας μεγάλο σοκ στους Τούρκους, οι οποίοι και πάλι τηρούν σιγή ιχθύος!
Στην Κύπρο το θέμα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις και έτυχε ανάλογης πολιτικής εκμετάλλευσης από κύκλους οι οποίοι αντιπολιτεύονται τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, κάνοντας μάλιστα και σχόλια ότι ο εκδότης του D&FA Strategic Policy, είναι «πράκτορας» του Κύπριου Προέδρου και «πληρώθηκε» για το δημοσίευμα. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, καθώς οι επικριτές του Κυπρίου Προέδρου, φέρονται μεταξύ αυτών που υποστήριζαν το ΝΑΙ στο Σχέδιο «Ανάν».
Το αξιοπερίεργο στην όλη υπόθεση, είναι ότι το άρθρο αυτό στο σύνολό του, αναφέρεται στην διαμάχη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Η αναφορά στους Ελληνοκυπρίους αιχμαλώτους, είναι πολύ μικρή και μάλιστα παραπέμπει σε «ανεπιβεβαίωτες φήμες και πληροφορίες». Γιατί άραγε να προκλήθηκε τόσος σάλος;
Στις 5 Νοεμβρίου 2006, η εφημερίδα «Το Παρών», στην σελίδα 24, δημοσιεύει ολοσέλιδό άρθρο με τον τίτλο «Απολογητές και Συνήγοροι της Άγκυρας στον Ελληνικό Τύπο», κάνοντας λόγο για προσπάθεια απαξίωσης του εκδότη του περιοδικού D&FA Strategic Policy, από Έλληνες και Κύπριους δημοσιογράφους, με σκοπό την υπεράσπιση της Άγκυρα κλπ.
Οι θιασώτες της «Ελληνοτουρκικής φιλίας» τρομοκρατήθηκαν στο ενδεχόμενο «Ελληνικής εμπλοκής» στις καταγγελίες εναντίων της Τουρκίας, μιας και πλησίαζε ο Δεκέμβριος του 2006, και η Τουρκία θα κρινόταν εάν θα λάμβανε εντολή ή όχι, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Οι καταγγελίες αυτές πιθανόν, να κλόνιζαν τις θετικές προοπτικές για την Τουρκία και το αίτημά της για είσοδο στην ΕΕ. Αίτημα το οποίο με κάθε μέσο και τρόπο υποστηρίζει η Ελλάδα στους διεθνείς φορείς και οργανισμούς. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι δημοσιογραφικές διαμάχες και αντεγκλήσεις για τις «ανεπιβεβαίωτες φήμες» πήραν τεράστιες διαστάσεις και ουδείς ασχολήθηκε με τις σοβαρές καταγγελίες του άρθρου για τη χρήση χημικών όπλων εναντίων των Κούρδων!
Η Τουρκία σιώπησε εντελώς, αφήνοντας τις Ελληνικές εμπάθειες, να την υπερασπίσουν και να αποπροσανατολίσουν το κοινό, από το να ασχοληθεί με τις σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να διαψεύσει.
Δύο αναφορές για το θέμα πέρασαν απαρατήρητες και θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναφερθούν, καθώς προκαλούν έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά…
1. Σε συνέντευξη Τύπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κύπρου, κ. Χ. Πασιαρδή στις 23 Οκτωβρίου 2006, ο Κύπριος δημοσιογράφος κ. Πομηλορίδης, χαρακτηριστικά ρώτησε τον κ. Πασιαρδή «Οι πληροφορίες είναι ότι ο αείμνηστος Θεόφιλος Γεωργιάδης είχε ενημερώσει την Κυβέρνηση, τότε. Δηλαδή μιλάμε ότι υπήρχαν αγνοούμενοι ζωντανοί οι οποίοι υποβάλλονταν σε τέτοιου είδους πειράματα. Αυτό δήλωσε και ο πατέρας του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο οποίος γνώριζε τις κινήσεις του γιου του». Οι «ανεπιβεβαίωτες φήμες» του D&FA Strategic Policy, μήπως επιβεβαιώνονται;
[Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, “Συνάντηση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χριστόδουλου Πασιαρδή με τους δημοσιογράφους”, 23/10/2006, URL: http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/3BBFF62A74EE87F3C2257210003EFA2F?OpenDocument]
2. Στην πρωινή εκπομπή του Κυπρίου δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου, στο «Ράδιο Πρώτο» στις 25 Οκτωβρίου 2006, φιλοξενούμενος ήταν ο κ. Μητσόπουλος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ. Ο κ. Μητσόπουλος διετέλεσε σύμβουλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα θέματα της Κύπρου την δεκαετία του ’80. Μεταξύ άλλων ο Κύπριος Βουλευτής ανέφερε: «Οι μόνοι που γνώριζαν για αυτές τις πληροφορίες και είχαν αποδείξεις και στοιχεία ήταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγενών Αγνοούμενων Ελλαδιτών. Το Τέλος του Θεόφιλου το γνωρίζουμε. Εκείνο που με ξάφνιασε ήταν η πληροφορία ότι τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλαδιτών, τον δολοφόνησαν και ο θάνατός του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Αυτός διατηρούσε αρχείο με στοιχεία στο γραφείο του. Το ίδιο βράδυ της δολοφονίας του, το γραφείο του παραβιάστηκε και εξαφανίστηκαν όλα τα έγγραφα»!!! [Τα σχόλια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: http://www.skorpialogia.com/index.php?option=com_content&task=view&id=193&Itemid=2] Τόσο σοβαρές αποκαλύψεις από έναν Βουλευτή και τέως σύμβουλο του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών, προκαλούν δικαίως πλήθος ερωτηματικά… όχι για τις καταγγελίες, αλλά για τους δημοσιογράφους-επικριτές και υποστηρικτές της Άγκυρας και τα κίνητρά τους!
Για την ιστορία, όταν «συνελήφθη» (παραδόθηκε από εμάς χάρη της Ελληνοτουρκικής φιλίας) ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Abdullah Öcalan), έφερε Κυπριακό διαβατήριο με το όνομα, Λάζαρος Μαύρος.
«Πράκτορας» του Τ. Παπαδόπουλου, λοιπόν ο εκδότης του Αμερικανικού περιοδικού D&FA Strategic Policy! Εμείς προσθέτουμε και των Κούρδων!!!
Πληρωμένοι πράκτορες, είναι όσοι καταγγέλλουν την Τουρκία, για τους θιασώτες της Ελληνοτουρκικής φιλίας, του Σχεδίου «Ανάν» και του αγώνα της ανεξαρτησίας των Κούρδων!
Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και δημοσιεύματα, ότι κατά το δικαστήριο του Σαντάμ Χουσεΐν (Saddam Hussein) και των συνεργατών του, για το θάνατο 182 χιλιάδων Κούρδων το 1987 και 1988 με χημικά όπλα, παρουσιάστηκαν πλήθος στοιχεία και δεκάδες φάκελοι του Ιρακινού Στρατού, όπου αναφέρουν πλήρη εμπλοκή της Τουρκίας στην αποστολή χημικών όπλων και ουσιών, προς τον Σ. Χουσεΐν, για την εξόντωση των χιλιάδων αθώων Κούρδων χωρικών!
[Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στα άρθρα: Kurdish info,“ Secret evidence at Saddam trial”, 21/12/2006, URL: http://www.kurdishinfo.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5298, και KurdishMedia, “Saddam directly involved in gas attack, prosecutor says”, 19/12/2006, URL: http://www.kurdmedia.com/printarticles.asp?id=13772]
Για επίλογο και προς ικανοποίησή των «συνηγόρων της Άγκυρας» σας δίνω την εξής πληροφορία. Το Γραφείο του Ακόλουθου Άμυνας της Πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον, διέκοψε στις 30 Ιανουαρίου 2007, την ετήσια συνδρομή στο περιοδικό D&FA Strategic Policy, αξίας 139 δολάρια Αμερικής…! Μήπως εκτεθεί το Στρατιωτικό προσωπικό της Πρεσβείας μας, διαβάζοντας τις καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας; Το D&FA Strategic Policy είναι ίσως το μόνο περιοδικό του εξειδικευμένου τύπου στις ΗΠΑ, το οποίο αντιμάχεται την Τουρκία, και με πλήθος δημοσιεύματα, υποστηρίζει με ένταση και τεκμηριωμένο τρόπο τα δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου, πάντοτε.
Πρόσφατα είδαν και πάλι το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Εάν σε αυτές προσθέσουμε και τις καταγγελίες του D&FA Strategic Policy, σαν Έλληνες και γείτονες της Τουρκίας θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον μας.
(Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ τον Απρίλιο του 2007 από Όμηρο Φωτιάδη)
Η Τουρκία συνεργάστηκε με τον Σαντάμ στη χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ
Νέα έγγραφα που μεταξύ άλλων αναφέρονται και στη «συνεργασία» της Τουρκίας με το ιρακινό καθεστώς, την εποχή που το Ιράκ έκανε χρήση χημικών εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στην επαρχία Ανφάλ, παρουσιάστηκαν χθες στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση με κατηγορούμενους τον Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του.
Για τέταρτη διαδοχικά ημέρα, ο γενικός εισαγγελέας Μουνκίθε Αλ-Φαρούν παρουσίασε χθες στην αίθουσα του Ποινικού Δικαστηρίου έγγραφα του γενικού επιτελείου της εποχής, με τα οποία διατασσόταν η καταστροφή «βάσεων δολιοφθορέων» με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τη χρήση «ειδικών όπλων» από το πυροβολικό.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι όροι «ειδικά όπλα» και «ειδικά πλήγματα» που χρησιμοποιούνται στα έγγραφα αναφέρονται σε χημικά όπλα.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας ζήτησε τέσσερις φορές να αποσυνδεθούν τα μικρόφωνα και η συζήτηση να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό συνέβη για τα ντοκουμέντα που αναφέρονταν «στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας» εκείνη την εποχή.
Σε αυτές τις διακοπές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εισαγγελέας έδειξε στο δικαστήριο υπόμνημα με το οποίο εντέλλονταν οι Ιρακινοί αξιωματικοί «να συνεργαστούν με την τουρκική πλευρά, βάσει των προβλεπομένων από το πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο αναφερόταν στη μεταφορά όλων των Κούρδων προσφύγων». Για τη «συνεργασία» αυτή, το είδος και τη μορφή της δεν δόθηκε καμία πληροφορία.
Τούρκος διπλωμάτης διέψευσε οποιαδήποτε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις την περίοδο της εκστρατείας στην Ανφάρ (1987-1988), δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι πληροφορίες «ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα θυμάται πολύ καλά ότι η Τουρκία προσέφερε βοήθεια στους Κούρδους του Ιράκ».
Ο διπλωμάτης μιλούσε για τη μεγάλη φυγή των Κούρδων το 1991, μετά τη σαρωτική στρατιωτική εκστρατεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.
Για την ιστορία, Τουρκία και Ιράκ είχαν υπογράψει συμφωνία το 1983, η οποία επέτρεπε στις δυνάμεις τους να εισέρχονται στο έδαφος η μια της άλλης σε περίπτωση καταδίωξης Κούρδων αυτονομιστών. Η συμφωνία ακυρώθηκε το 1988, καθώς η Τουρκία αρνούνταν να δεχτεί την είσοδο ιρακινών δυνάμεων στο έδαφός της, οι οποίες καταδίωκαν Κούρδους.-«Ελευθεροτυπία»

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ακτιβιστές ανθρωπιστικών οργανώσεων παρουσία του Γερμανού βουλευτή Αndrej Hunko παρουσίασαν φωτογραφίες από τα πτώματα οκτώ νεαρών Κούρδων ανταρτών, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας, που φέρουν βαρύτατα εγκαύματα από χρήση (απαγορευμένων) χημικών όπλων.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η εξόντωση των ανταρτών έγινε μεταξύ 8 και 15 Σεπτεμβρίου 2009 στην επαρχία Ηakari κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Τουρκικού Στρατού. Αυτόπτες μάρτυρες εξιστόρησαν το γεγονός προβάλλοντας ιδιαίτερα ότι τα θύματα- όλοι μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ- θανατώθηκαν από οβίδες με χημικά. «Στη συνέχεια πολτοποιήθηκαν από άρματα μάχης ή πυροβολήθηκαν από τους στρατιώτες» είπε ένας από αυτούς. Εκατοντάδες άλλοι, πρόσθεσε, έχασαν το φως ή τη φωνή τους από τον βομβαρδισμό με τα χημικά όπλα.

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στους γερμανούς ακτιβιστές τον περασμένο Μάρτιο, κατά την επίσκεψή τους σε εμπόλεμες ζώνες. Στη συνέχεια παραδόθηκαν για εξέταση στο Ιατρικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- Επεντορφ. «Το πόρισμα του Ινστιτούτου επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες των Κούρδων» δήλωσε ο κοινωνιολόγος και ειδικός σε θέματα Τουρκίας Μartin Dolzer.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων ανταρτών προέκυψαν στις 11 Μάιου 1999. Η χρήση χημικών όπλων πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ballikaya νοτιοανατολικά της πόλης Şırnak όταν οι τουρκικές δυνάμεις εκτόξευσαν βλήματα όλμων τα οποία περιείχαν χημικές ουσίες, κατά Κούρδων του PKK. Οι Κούρδοι συνέλεξαν τα θραύσματα, τα οποία αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μονάχου στη Γερμανία. Στις 27 Οκτωβρίου 1999, το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF μετέδωσε τα αποτελέσματα της ανάλυσης των θραυσμάτων, ανακοινώνοντας ότι ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες χημικές ουσίες, οι οποίες είναι παράγωγα και συστατικά του χημικού τύπου RP707. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι οι απαγορευμένες χημικές ουσίες για στρατιωτική χρήση είχαν εξαχθεί από την Γερμανική εταιρεία Buck στην Τουρκία από το 1995, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις. Ο Σύλλογος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Association) ανέφερε στις 6 Ιουλίου 2001 το θάνατο 20 Κούρδων αυτονομιστών από χημικά όπλα στο Elmali στην επαρχία Yedisu.

Tραγική ειρωνία; O Tούρκος διπλωμάτης καριέρας Ahmet Üzümcü εξελέγη πριν ένα εξάμηνο ως ο νέος διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλών (ΟPCW), του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Χάγη που επιβλέπει την εφαρμογή της ομώνυμης συνθήκης (CWC).
Η Αγκυρα τηρεί σιγήν ιχθύος. Το αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να διερευνηθεί η υπόθεση έχει μείνει αναπάντητο. «O πρωθυπουργός Erdogan δεν νοιάζεται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταγγέλλει ο Tούρκος ακτιβιστής Akin Birdal. «Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξαλείψει ο τουρκικός στρατός το κουρδικό πρόβλημα -με κάθε μέσο!».

(http://www.strategyreport.gr/?p=2435)

11 σχόλια:

  1. Η ατιμωρησία έχει οδηγήσει την Τουρκία στην ασυδοσία.

    Έχουν δίκιο να κάνουν ο,τιδήποτε, αφού είναι βέβαιοι ότι είναι υπεράνω κάθε νόμου.

    Γίνονται δεκτοί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται για τα εγκλήματά τους. Δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο λεγόμενος "πολιτισμένος" κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. FIMES KAI ASISTOLA PSEBDI TOURKIA NA RIKSI XIMIKA MPAAAAAAAAAAA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Βρετανος πορδυπουργος ειναι φανατικα υπερ της ενταξης της Τουρκιας στην ΕΕ. Προφανως δεν τον αγγιζουν αυτες οι εικονες......
    Και τον Σαρκοζι που ειναι φανατικα εναντια στην ενταξη, εχουν φαγωθει να τον βγαλουν απο τη μεση με απανωτα σκανδαλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτοί είναι οι παλληκαράδες Μογγόλοι.
    Μια ζωή ύπουλοι,δειλοίκαι άνανδροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΑΜΥΝΤΑ

    Κράτα το μένος σου. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, υπό την έννοια ότι βλέπω τι παλληκαράδες είμαστε κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσε τα υποτιμητικά, ΑΜΥΝΤΑ, εκτός κι αν είσαι πιτσιρικάς. Το ποιος είναι δειλός το ξέρουμε δυστυχώς εμείς, οι Ελληναράδες μαχητές! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. EXOYM POLOYS ELLHNARADES METAKSH MAS EEEE 512 EEE541 AYTOI EINAI OI MELLONTIKOI ELLHNARADES ETSI PROKTIDES THS XARAS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόσφατα είδα ένα βίντεο που τουρκικός στρατός κυνηγούσε αντάρτες κούρδους και μου φένετε ότι χρησημοποιούσαν ρουκετες φωσφορου! Βέβαια δεν είμαι τόσο γνώστης ώστε να τις ξεχωρίσω αλά η εικόνα που δημιουργούσε την ώρα που ρίχνανε ήταν η ίδια όπως τότε των Ισραηλινών στην Γάζα στο σχολείο! Και μετά το παίζουν μαλωμένοι με τους Ισραηλινούς, και καλά... ελπίζω να κάνω λάθος! Και εμείς τους αφήνουμε να κάνουν βόλτες στο αιγαίο τους νέους μας "φίλους" αυτό κι αν είναι "μαύρη τρύπα" μετά στον ελληνικό εναεριο χώρο! Μιας και θημήθηκα τώρα ένα άλλο άρθρο που μόλις διάβασα στο μπλόγκ σας...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως, ο δολοφόνος του Θεόφιλου Γεωργιάδη ήδη ευρίσκεται θαμμένος δύο μέτρα κάτω από την γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τοσα εγκληματα εχουν κανει οι Τουρκοι ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ τι εντυπωση να τουσ κανει?
    Χρηστος Βπουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε ανώνυμε εάν έχεις αμφιβολία για τους Τουρκομογγόλους παληκαράδες,διάβασε πώς πολέμησε στη Κύπρο ο Δκτής της Μοίρας καταδρομών(Τχης Κατσάνης) με το Λ/Δκσεως στον Αγ. Ιλαρίωνα χωρίς αεροπορική υποστήριξη που είχαν οι Μογγόλοι,με τους δοσίλογους της Χούντας και τους Αμερικάνους να τα έχουν συμφωνήσει-ξεπουλήσει και τους Εθνάρχες να κάνουν συνομιλίες για να αποβιβάζουν στρατό οι Μογγόλοι(είχαν κολήσει στο 2%).
    Εάν πάλι έχεις και άλλες απορίες ρώτα κανένα αεροπόρο να σου πεί τί γίνεται στο Αιγαίο.
    Μήν μπερδεύεις τους προσκυνημένους ηγέτες που ψηφίζουν κάποιοι ακόμα(δυστυχώς) με τον Έλληνα πατριώτη.
    Οι Μογγόλοι μέχρι σήμερα δεν έχουν εμπλακεί σε πόλεμο μαζί μας εάν δεν είναι ελεγχόμενος και δεν υποστηρίζονται απο τους Πάτρονές τους(Αγγλ/αμερικάνους κλπ.πχ ΙΜΙΑ).
    Στον πόλεμο της Μ.Ασίας για πές μου ο Ελληνικός Στρατός σε ποιά μάχη ητήθηκε;Ξέρεις τι παίχτηκε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.