18/7/10

Οι Βρετανοί επανασχεδιάζουν την άμυνα

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ
dimitouz@yahoo.gr

Οι αλλαγές στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα παρουσιαστούν στην Επιθεώρηση Στρατηγικής Αμυνας και Ασφάλειας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο. Από το υπουργείο Αμυνας δεν έχουν δοθεί πολλά στοιχεία γύρω από την αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων παρά μόνο ότι η μείωση των δαπανών θα είναι μικρότερη του 25% που θα εφαρμοστεί σε άλλα υπουργεία.

Αλλωστε, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Λάιαμ Φοξ, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί σημαντική μείωση των δαπανών, που ανέρχονται στα 36 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως, διότι υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων και κατ' επέκταση ίσως η χώρα κινδυνεύσει.

Αναλυτές προβλέπουν μείωση δαπανών κατά 10% - 15% και σύμφωνα με το διευθυντή της Επιθεώρησης Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, το ένστολο προσωπικό θα μειωθεί στα 85.000 μέλη από 102.000 που είναι σήμερα, ενώ το Ινστιτούτο Βασιλικών Ενωμένων Υπηρεσιών υπολογίζει μείωση κατά 30.000 στρατιώτες. Ηδη, η Βρετανία διαθέτει μικρότερο αριθμό στρατιωτών από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Επίσης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο πλαίσιο των περικοπών η Βρετανία πιθανότατα θα μειώσει τις παραγγελίες για τα μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, Airbus A330 και F-35 και θα επανεξετάσει και άλλα σχέδια για την κατασκευή οπλικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αεροπλάνου A-400M από την Ευρωπαϊκή Αεροναυπηγική και Διαστημική Υπηρεσία.

Ενα ερώτημα που προκύπτει γύρω από τις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας είναι αν θα αποφασίσουν να περιορίσουν ή να διαλύσουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους. Η βρετανική ηγεσία σχεδιάζει να ανανεώσει το πυρηνικό οπλοστάσιο το 2024, αλλά το κόστος αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του στόλου πυρηνικών υποβρυχίων θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια στερλίνες, ποσό το οποίο θεωρείται υπερβολικό για τα σημερινά δεδομένα. Το κόστος ανανέωσης του πυρηνικού οπλοστασίου προβληματίζει πολλούς στη Βρετανία. Δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη δείχνει ότι το 75% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, πολιτικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων τάσσονται υπέρ της διάλυσης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Αύξηση εξαγωγών, μείωση αποστολών
Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αυξήσει τα έσοδα μέσω των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού και η σχετική βιομηχανία προχωρεί ήδη στην ανάπτυξη νέων υπερσύγχρονων όπλων. Ενα από αυτά είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Taranis, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους ακόμη και σε άλλες ηπείρους με μεγάλη ακρίβεια και θα ελέγχεται πλήρως ανά πάσα στιγμή από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό στο έδαφος.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής της, ίσως η Βρετανία περιοριστεί να συνεργάζεται στρατιωτικά με τους συμμάχους της μόνον όταν θα πρέπει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Αυτό θα σημάνει περιορισμό της συμμετοχής της σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές έπειτα και από την εμπειρία από την ανάπτυξη στρατευμάτων της στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλωστε, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι οι 9.500 Βρετανοί στρατιώτες θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν μέσα σε πέντε χρόνια.
Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.