22/7/10

Εν αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσοβο

Αναμένεται σήμερα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το αν η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου απ’ τη Σερβία το 2008, ήταν νόμιμη. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μη δεσμευτική.

Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι μια απόφαση που θα χαρακτηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου νόμιμη, θα οδηγήσει περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν το Κοσυφοπέδιο. Επίσης μια απόφαση υπέρ των θέσεων της Σερβίας θα ανάγκαζε την κυβέρνηση του Κοσυφοπεδίου να διαπραγματευτεί με το Βελιγράδι.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Στέητ Ντηπάρτμεντ ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου από μέρους των ΗΠΑ, δεν θα αντιστραφεί και προέβλεψε ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα πιστοποιήσει την νομιμότητα της διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο κ. Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αυτεξουσιότητα, την εδαφική ακεραιότητα και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Κοσόβου.VOANEWS.COM

Δάνειο προς το Κόσοβο από το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 108,9 εκατομμυρίων ευρώ για το Κόσοβο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί βοήθεια ύψους 108,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 18 μηνών στο Κόσοβο.

Το διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη βοήθεια αυτή, η οποία αρχικά είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Το Κόσοβο μπορεί στο εξής να λάβει 22,1 εκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Το υπόλοιπο της βοήθειας θα αποδεσμευτεί προοδευτικά σε συνάρτηση με την πρόοδο των μέτρων εξυγίανσης των δημοσιοοικονομικών που έχει αρχίσει να εφαρμόζει.

Το Κόσοβο, Σερβική επαρχία, κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το Φεβρουάριο του 2008, την οποία αναγνώρισαν σχεδόν 70 χώρες αλλά όχι ο ΟΗΕ, γεγονός ωστόσο που δεν το εμπόδισε να ενταχθεί στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα τον Ιούνιο του 2009.

Η βοήθεια του ΔΝΤ θα επιτρέψει την αποδέσμευση άλλων χρηματοδοτήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αρχές στην Πρίστινα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη αναμένεται να εκδώσει σήμερα μια συμβουλευτική γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.