21/7/10

Η Ελλάδα φλερτάρει το κρατικό επενδυτικό fund της Λιβύης




Έντονη διπλωματική δραστηριότητα για επενδύσεις σε Ελλάδα
Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε πως η Ελλάδα προσκαλεί το κρατικό επενδυτικό fund της Λιβύης Libyan Investment Authority να βοηθήσει στη διάσωση της οικονομίας επενδύοντας στην ενέργεια, την αγορά ακινήτων, τον τουρισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων.

Το ελληνικό άνοιγμα στο λιβυκό fund των 65 δισ. δολάρια αποτελεί ένδειξη του αυξανόμενου ρόλου της Τρίπολης στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, όπου αναζήτησε νέα περιουσιακά στοιχεία ενόσω οι επενδυτές των πλουσίων χωρών αποσύρονται μπροστά στην παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουβέλης, δεν ζητάμε δάνεια αλλά επενδύσεις από την Λιβύη.
Σημειωτέον πως, αντίθετα με την ευρωζώνη που έχει πληγεί από την κρίση, η Λιβύη προφυλάσσεται από αυτήν χάρις στις εξαγωγές πετρελαίου και τα 150 δισ. δολάρια που διαθέτει σε ξένο συνάλλαγμα (ισοδυναμούν με 24.000 δολάρια ανά κάτοικο).

Οι επενδύσεις του εν λόγω λιβυκού fund περιλαμβάνουν ήδη 4,6% μερίδιο στη δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Unicredit και ένα μικρό μερίδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία FIAT.

Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ Αθηνών και Τρίπολης.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi βρέθηκε στην Αθήνα τον Μάιο και αναφέρθηκε να δηλώνει πως θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική της κρίση.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Τρίπολη τον προηγούμενο μήνα όπου συναντήθηκε με τον λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Στη τελευταία επίσκεψή του στη Τρίπολη ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της κρατικής ενεργειακής εταιρίας της Λιβύης NOC σχετικά με εισαγωγές λιβυκού υγροποιημένου φυσικού αερίου και σχετικά με ένα σχέδιο κατασκευής υπόγειου ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας μέσω της Κρήτης.
ΕΝΕΤ

15 σχόλια:

  1. Οι «επενδύσεις» του Καντάφι
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

    Ο δικτάτορας της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι με μνημόνιο, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, προσέφερε τη δυνατότητα να επωφεληθεί και η χώρα μας από το ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ποσόν που διαθέτει για επενδύσεις. Αυτή η χαροποιός είδηση για τη διψασμένη για ξένες παραγωγικές επενδύσεις Ελλάδα ανέσυρε από τη μνήμη μου μια ιστορία, που καλόν είναι να θυμηθεί και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Υπενθυμίζω προηγουμένως ότι οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν επί Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε εξυμνήσει το στυγνό δικτατορικό καθεστώς του Καντάφι ως παρόμοιο με την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Και αυτό σε μια εποχή που ο Καντάφι διέπρεπε και ως διεθνής τρομοκράτης καταρρίπτοντας ακόμα και επιβατικά αεροπλάνα, όπως πρόθυμα παραδέχθηκε τα τελευταία χρόνια, πληρώνοντας μάλιστα και γενναίες αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του αεροπλάνου που είχε ανατιναχθεί πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας. Τότε οι θαυμαστές του τριτοκοσμικού σοσιαλισμού και οι «προοδευτικοί» δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο χαρακτήριζαν συκοφάντες τους κατηγόρους του τρομοκράτη Καντάφι. Ιδού λοιπόν η ιστορία που διατήρησε η μνήμη μου. Αγανακτισμένος από τις κατά καιρούς αναγγελίες επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα μας από τη Λιβύη, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, έγραψα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το 1986 νομίζω, ένα οξύ άρθρο καταγγέλλοντας την παραπλανητική αυτή μυθολογία, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου και προέβαλλαν με πηχυαίους τίτλους οι εφημερίδες. Την επομένη της δημοσιεύσεως με πήρε στο τηλέφωνο ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και μου είπε περίπου τα εξής: « Παρακολουθώ από χρόνια την αρθρογραφία σας και μολονότι ενίοτε διαφωνώ έντονα με κάποιες απόψεις σας τη βρίσκω πάντα ενδιαφέρουσα. Ομως με το χθεσινό άρθρο σας ξεπεράσατε κάθε όριο και με φέρατε σε δύσκολη θέση. Με επισκέφθηκε ο Λίβυος πρέσβης και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα όσα γράψατε, που τα θεωρεί προσβλητικά για τη χώρα του και τον ηγέτη της. Θα παρακαλούσα», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, «να είσθε προσεκτικότερος στο μέλλον, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις μας ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον κ. Παπούλια, με τον οποίο μέχρι τότε δεν είχα ποτέ γνωρισθεί προσωπικά, απάντησα: « Κύριε Υπουργέ,αν τα όσα έγραψα είναι ακριβή- και είναι ακριβήτότε για το άρθρο μου αυτό θα έπρεπε,νομίζω, να με ευχαριστήσετε αντί να με επιπλήττετε.Γιατί σας έδινε την ευκαιρία να εξηγήσετε στον Λίβυο πρέσβη ότι ΄΄η χώρα μας είναι πραγματική δημοκρατία στην οποία ο Τύπος είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι διαπιστώνει και να σχολιάζει κατά την κρίση του. Συνεπώς ο μόνος τρόπος για να παύσει αυτή η κριτική για τη χώρα σας είναι να επενδύσετε επιτέλους και στη χώρα μας μερικά δολάρια από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που κάθε τόσο υπόσχεσθε΄΄». Στον κ. Παπούλια έκανε εντύπωση ο ανωτέρω αντίλογός μου, ζήτησε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε. Επακολούθησε μια συνέντευξη ποταμός, που παραχώρησε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», και αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια στενή φιλική σχέση, που διήρκεσε μέχρι και τα πρώτα χρόνια της πρώτης προεδρικής θητείας του.

    Ας υπομνήσω επίσης ότι ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» την εποχή των ερώτων μας με τον τρομοκράτη δικτάτορα ενοχλούσε όχι μόνο για τα ψεύδη περί λιβυκών επενδύσεων, αλλά και με τις καταγγελίες του για ουσιαστική δήμευση από τη Λιβύη περιουσιών ή οφειλών προς έλληνες επιχειρηματίες ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία εξ όσων γνωρίζω ουδέποτε εξοφλήθηκαν.

    Ελπίζω να τα θυμήθηκαν ο κ. Γ. Παπανδρέου και η συνοδεία του κατά την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων στην πολυτελή τέντα του ιδιόρρυθμου δικτάτορα.

    jmarinos@tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το κακο με σας που αρθρογραφειτε
    σε ειναι οτι διατελειτε σε εντεταλμενη υπηρεσια
    των αφεντικων σας εδω τα οποια με την σειρα τους ειναι τοποτηρετες ξενων συμφεροντων.
    Αρκετοι δε ειστε και αλλοεθνεις
    κρυμμενοι πισω απο ελληνικα
    ονοματα.
    Τα περι δημοκρατιας κυριε Μαρινε μας
    αφηστε τα κατα μερος γιατι μερικοι
    απο μας σε αυτον τον τοπο γνωριζουμε τον ορισμο της και την εννοια της.
    Μην την προσβαλλεται...
    ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως ανωνυμε φιλε,5.33,ανεξαρτητα αν συμφωνεις με τον Κον Μαρινο,αυτα που εγραψε ειναι η απολυτη αληθεια.Οχι μονον δεν εκανε ο Κανταφι ΠΟΤΕ επενδυσεις αλλα και εδιωξε τις Ελληνικες τεχνικες εταιρειες που δουλευαν εκει.Το ιδιο αλλωστε συμβαινει χρονια τωρα με τους Αραβες 'φιλους' μας,που ποτε δεν επενδυσαν ενα δολλαριο ενω αντιθετα στην τουρκια ερριξαν 40 δις,χωρια στα σκοπια,κοσσοβο,αλβανια.Βλεπεις,μας δουλευουν απαντες αφου μονο ενα χτυπημα στην πλατη μας αρκει για να θυσιαστουμε για ολους εκτος απο την πατριδα μας.Μεχρι τα ζαχαροκαλαμα του Φιντελ Καστρο εχουμε παει αφιλοκερδως για να μαζεψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 5:33 μ.μ.

    To κακό μ' εσένα είναι ότι δεν ξέρεις ούτε καν ελληνικά, άλλως θα έγραφες "σχολιάζετε" και όχι "αρθρογραφείτε".

    Μου λες τώρα ποιο είναι το αφεντικό μου και γιατί γράφω;

    Και ύστερα, εντελώς ξεκάρφωτα, αποτείνεσαι στον Γ. Μαρίνο.

    Το ξέρω, κάνει ζέστη, αλλά και τόσο πολύ πια!

    ΥΓ: Όταν γράφεις, δεν είναι ανάγκη να πατάς enter όταν φθάνεις στο τέλος του πεδίου σχολίων... Βρε πού πέσαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κακό με τον Γιωργάκη είναι ότι δεν ξέρει να λέει ψέμματα τόσο καλά όσο ο μπαμπάς του. 200 δισ. δολάρια ... δηλαδή το μισό χρέος της Ελλάδας!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μπορούσες κοπελιά (αν είσαι άντρας βάλε αντρικό όνομα)
    21 Ιουλίου 2010 8:00 μ.μ.
    να μας δώσεις τον σύνδεσμο να πάμε να διαβάσουμε το άρθρο του Γ.Μ.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φτάνει ρε παιδιά αυτή η ιστορία με τους χαρακτηρισμούς και την καχυποψία,φτάνει με τη διχόνια,δεν μπορούμε δηλαδή να σχολιάσουμε σαν άνθρωποι; ενωμένοι με ένα και μόνο σκοπό,δεν έχουμε την πολυτέλεια ώς Έθνος να συνεχίσουμε να τρωγόμαστε,και εγώ πολές φορές έκανα αυτό το λάθος αλλά δεν μας ωφελεί σε τίποτα.

    Γιατί πρέπει να τρωγόμαστε συνεχώς ώς λαός,τόσους εχθρούς έχουμε που επιβουλεύοντε την Ελλάδα,ας επικεντρωθούμε εκεί.

    Απευθύνομαι προς όλους και όχι σε κάποιον προσωπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΛΟΙ ΠΑΡΕΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΟΛΥ ¨'ΜΩΡΦΟΜΕΝΟΙ" ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΤΕ Κ ΝΑ ΨΗΦΗΣΕΤΕ ΚΑΡΑΔΝΤΣΑΓΙΡΓΟ ΑΝΤΕ >> ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΟΡΟ Κ Ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΠΟΥΧΤΙΣΑΜΕ ΠΙ ΜΕ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΟΥΛΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Link του άρθρου¨

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=338837&ct=123&dt=20/06/2010

    XS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Μαρίνος, ό,τι θυμάται χαίρεται!!!
    Τότε που ο Παπούλιας ήταν ΥΠΕΞ, πριν 40 χρόνια !!!
    Εντελώς ...τελείως πρόσφατα !!!
    Στο μεταξύ ο ...Καντάφης έχει γίνει δεκτός μετά πάσης τιμής ακόμα και από τον ...Μπερλουσκόνη.
    Αυτός (ο Μπερλουσκόνης) ήταν χαζός που τον υποδέχθηκε;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τζιμάκο μαζί θα τρίψουμε στη μούρη του κου Μαρίνου το πρώτο δολάριο από τις επενδύσεις του Μουαμάρ...

    Αν ζούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Ελλαδα αυτη την στιγμη χρειαζεται
    ασπρα,μαυρα,κοκκινα,κιτρινα,πρασινα
    χρηματα και ας αφησωμε τις ιστοριες
    για αεροπειρατειες του τοτε Κανταφι
    ευρισκομενου τοτε σε διατεταγμενη
    "τρομοκρατικη" αποστολη.Τωρα ο Κανταφι εχει εξιτηριο απο τη...φυλακη και πρεπει να του βρουμε δουλεια γιατι μπορει να αγριεψει και αυτη τη φορα το αγριεμα να ειναι αληθινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. //Τζιμάκο μαζί θα τρίψουμε στη μούρη του κου Μαρίνου το πρώτο δολάριο από τις επενδύσεις του Μουαμάρ...
    Αν ζούμε....
    22 Ιουλίου 2010 10:27 π.μ.//
    ------------------
    Αν ζει ...ο Μαρίνος, ο οποίος τώρα κυκλοφορεί με προσωρινή ταυτότητα αφού την κανονική του την έχει πάρει ο Θεός !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. >Τωρα ο Κανταφι εχει εξιτηριο απο τη...φυλακη<

    Από το τρελοκομείο έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.