23/7/10

Hπιότεροι νόμοι για Κούρδους ανηλίκους

ΑΓΚΥΡΑ. Οι ανήλικοι Κούρδοι που συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις στην Τουρκία δεν θα προσάγονται πλέον με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά με βάση ηπιότερους νόμους. Η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα που αφορά τους ανηλίκους και η χαλάρωση των δρακόντειων μέτρων που αυτός προέβλεπε εντάσσονται στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εκατοντάδες ανήλικοι που βρίσκονται στις φυλακές θα αφεθούν ελεύθεροι, ενώ όσοι συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις δεν θα φυλακίζονται. Η άγρια καταστολή που εφαρμόζουν οι τουρκικές αρχές έχει δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της κουρδικής μειονότητας με την Αγκυρα. «Περίπου 190 παιδιά που βρίσκονται τώρα στη φυλακή θα απελευθερωθούν, ενώ χιλιάδες άλλα που περιμένουν να δικαστούν θα επωφεληθούν επίσης από τον νόμο», δήλωσε ο Κούρδος βουλευτής Μπενγκί Γιλντίζ.

Συχνά στις διαδηλώσεις των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία νεαροί πετούν πέτρες. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την αστυνομία ότι συλλαμβάνει αδιακρίτως ανηλίκους και τους κακοποιεί. Ενα 16χρονο κορίτσι που καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση ισχυρίστηκε ότι υπέγραψε ομολογία παρά τη θέλησή και ότι πήγαινε στο σπίτι της θείας της όταν τη συνέλαβε η αστυνομία που κυνηγούσε διαδηλωτές. Εχουν αναφερθεί περιστατικά Τούρκων αστυνομικών που συλλαμβάνουν ανήλικους Κούρδους μόνο και μόνο επειδή βρίσκονταν ιδρωμένοι ή με σκονισμένα χέρια κοντά σε μια διαδήλωση.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ανήλικοι που καταδικάζονται για συμμετοχή σε διαδηλώσεις που διεξάγονται χωρίς άδεια θα εντάσσονται σε προγράμματα αποκατάστασης αντί να φυλακίζονται. Ο Κούρδος βουλευτής Μπενγκί Γιλντίζ επεσήμανε ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που αντιμετωπίζει όσους λαμβάνουν μέρος σε διαδήλωση υπέρ του ΡΚΚ ως μέλη του ΡΚΚ, θα παραμείνει σε ισχύ για τους ενηλίκους.
AFP, A.P.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.