7/7/10

«Μέτωπο» με τους Κούρδους βουλευτές άνοιξε ο Τούρκος επιτελάρχης

Εν μέσω έξαρσης της βίας ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ εξαπολύει «πυρά» κατά των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, δείχνοντάς τους το δρόμο για τα βουνά μαζί με τους αυτονομιστές του PKK. Σε υψηλούς τόνους η αντίδραση του φιλοκουρδικού κόμματος BDP.

Ο Τούρκος επιτελάρχης κατηγόρησε τους Κούρδους βουλευτές ότι στηρίζουν τη δράση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). «Αν είναι να βγείτε στο βουνό, βγείτε» είπε ο Ιλκέρ Μπασμπούγ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς απάντησε σε υψηλούς τόνους ότι «εδώ δεν είναι στρατόπεδο, και εμείς δεν είμαστε εδώ για να υπακούμε σε διαταγές», καλώντας τον Μπασμπούγ να παραιτηθεί.

«Η θητεία ενός επιτελάρχη που δείχνει στους βουλευτές το δρόμο για το βουνό έχει λήξει» είπε ο Ντεμιρτάς, τονίζοντας ότι ο Μπασμπούγ οφείλει να παραιτηθεί ή θα πρέπει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να τον παραιτήσει από τα καθήκοντά του.

Η δημόσια αντιπαράθεση έρχεται τη στιγμή που το Κουρδικό διανύει την πιο αιματηρή φάση των τελευταίων ετών, αφότου οι αυτονομιστές αντάρτες τερμάτισαν τον Ιούνιο εκεχειρία 14 μηνών.

Το τελευταίο τρίμηνο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας μετρούν 49 νεκρούς στρατιώτες. Από την έναρξη του έτους οι νεκροί είναι 80, ξεπερνώντας το συνολικό αριθμό απωλειών για το 2009.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο στη νοτιοανατολική Τουρκία και ακολούθησαν συγκρούσεις που οδήγησαν στο θάνατο 12 αυτονομιστών και τριών Τούρκων στρατιωτών.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.