11/8/10

Δεκαπενταύγουστος 2010... Ας μας αφήσουν να προσευχηθούμε για εμάς και για τους προγόνους μας...



του Θεόφιλου Κωτσίδη

Ο υποχρεωτικός ξεριζωμός χιλιάδων Μικρασιατών από την πατρίδα τους (Ιωνία- Πόντος – Καππαδοκία), δεν ξεπεράστηκε ποτέ από την πρώτη γενιά προσφύγων. Οι αναμνήσεις, η νοσταλγία, η αγάπη του καθενός για τη δική του πατρίδα, ο πόνος της απώλειας και κυρίως ο τρόπος που αποχωρίστηκε ο καθένας τον τόπο του και τα αγαπημένα του πρόσωπα, μετέδωσαν στις επόμενες γενιές το χρέος της ψυχικής και πνευματικής επανασύνδεσης, ή τουλάχιστον της γνωριμίας με την πατρώα γη. Τελευταία τους επιθυμία, λίγο χώμα από την πατρίδα, να σκεπάσει τον τάφο τους…

Τα τελευταία 10-15 χρόνια, ολοένα και αυξάνονται τα κύματα περιηγητών-προσκυνητών στους «Αγίους Τόπους» των προγόνων μας. Πόλος έλξης, η θρυλική και πανάρχαια Τραπεζούντα, με τα αμέτρητα μνημεία της και κυρίως τα τρία ξακουστά μοναστήρια της: Παναγία Σουμελά, Άγιος Ιωάννης Βαζελώνας και Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας. Η Παναγία Σουμελά από τη δεκαετία του '70 περιήλθε στην Εφορία Αρχαιοτήτων Τραπεζούντας και έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο. Δε νοείται επισκέπτης στην περιοχή Τραπεζούντας να μην επισκεφτεί το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που είναι και το πιο προσβάσιμο. Τα άλλα δύο Μοναστήρια, είναι ακόμη ερείπια.

Στην Παναγία Σουμελά, με σχετική προφορική άδεια από τους φύλακες, επιτρεπόταν το άναμμα κεριών και προσευχές με τελετουργικό τρόπο, πολλές φορές με συνοδεία ιερωμένων. Αυτές οι σεμνές προσκυνηματικές τελετές, είχαν γίνει θεσμός.

Το 15Αύγουστο του 2008, επισκέφτηκαν το Μοναστήρι εκατοντάδες προσκυνητές, κυρίως από Ρωσία και άλλες χώρες της πρ. Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και από την Ελλάδα, με έξοδα του Βουλευτή της Ρωσικής Δούμας- Αντιπροέδρου Σ.Α.Ε. Ανατ. Ευρώπης και επιχειρηματία ποντιακής καταγωγής κ. Ιβάν Σαββίδη. Οι ιερωμένοι που τον συνόδευαν, προσευχήθηκαν στα ρωσικά, ενώ στα ελληνικά επαναλάμβαναν συνέχεια το Χριστός Ανέστη!!! Αυτό εξέπληξε και αιφνιδίασε τους Ποντίους προσκυνητές από Ελλάδα, που βρέθηκαν εκεί με δικά τους έξοδα. Τα χειρότερα ήρθαν το 15Αύγουστο του 2009. Επανάληψη του ίδιου σκηνικού, με έξοδα και πάλι σου κ. Ιβάν Σαββίδη. Τον συνόδευαν πάσης φύσεως πολιτικοί και «παράγοντες». Επισκέφθηκαν αυθημερόν την Παναγία Σουμελά, πολιτικοποιώντας πλήρως με τις ενέργειές τους μια κατεξοχήν σεμνή θρησκευτική τελετή. «Πολιτικά» απάντησε αυτή τη φορά και η Τουρκία, ταπεινώνοντας τους εκ Ρωσίας ιερωμένους, αφού τους εξανάγκασε –εφαρμόζοντας τον ισχύοντα κεμαλικό νόμο- να βγάλουν τα άμφια και να κυκλοφορούν με μακό μπλουζάκια και απαγορεύοντας την προσευχή που ήδη είχε ξεκινήσει με τον «από μηχανής Θεό», που βρέθηκε εκεί την κατάλληλη στιγμή, φορώντας άμφια (επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής), τον Πατέρα Βησσαρίωνα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.


Η βίαιη διακοπή της προσευχής εκ μέρους της κας Νιλγκιούν Γιλμαζέρ, η απογοήτευση των περισσοτέρων προσκυνητών και η διάσταση του θέματος σε όλα τα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα Ελλάδας και Τουρκίας, ανάγκασε την Τουρκία να εξετάσει το θέμα πιο προσεκτικά. Έτσι, στις 8 Σεπτεμβρίου έγινε σύσκεψη τεσσάρων υπουργών στην Τραπεζούντα, για να δοθεί λύση. Κοινή εκτίμηση των υπουργών Επικρατείας κ. Εγιεμέν Μπαγίς, Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι, Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και Δικαιοσύνης κ. Σαντουλάχ Εργκίν, ήταν να ανοίξει η Μονή για θρησκευτικές λειτουργίες και θρησκευτικό προσκύνημα, στα πλαίσια της θρησκευτικής ελευθερίας.

Μετά από σχετικές τροποποιήσεις κανονισμών στα υπουργεία Εξωτερικών-Εσωτερικών-Πολιτισμού & Τουρισμού, η Παναγία Σουμελά γίνεται το 18ο μνημείο που έχει δοθεί άδεια να τελούνται θρησκευτικές λειτουργίες. Εξάλλου, στις 22 Οκτωβρίου 2009, 16 πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών επισκέφθηκαν το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, όπου ο πρέσβης της Σουηδίας (προεδρεύουσα της Ε.Ε.) στην Άγκυρα κ. Christer Asp δήλωσε : «…Μείναμε έκθαμβοι από την επίσκεψη στη Μονή Παναγία Σουμελά… Το να ληφθεί απόφαση να ανοίξει για θρησκευτικό προσκύνημα στους πιστούς, εναπόκειται στην τουρκική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές αρχές…». Αρχές του 2010, με αφορμή επίσκεψη νέων ποντιακής καταγωγής στην Παναγία Σουμελά, γράφονται και πάλι σχετικά άρθρα σε πολλές τουρκικές εφημερίδες (Hurriyet, Sabah, Vatan κ.ά.) και τηλεοπτικά κανάλια (NTV, Kral Karadeniz κ.ά.). Θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί η πολυπόθητη άδεια.

Η επιβεβαίωση ήρθε επισήμως το Μάιο του 2010 και αφού προηγουμένως η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με ενέργειές του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι, άλλαξε την αρχική απόφαση για άδεια τελέσεως λειτουργίας, από το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, σε άδεια για 15 Αυγούστου.


Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ιστορικής σημασίας απόφαση και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όσες φορές έγινε προσπάθεια πολιτικοποίησης θρησκευτικών τελετών, είχε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Ο 15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά, δεν προσφέρεται για ψηφοθηρία και πολιτική εκμετάλλευση. Ο 15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά δεν είναι σήμερα εμποροπανήγυρις. Ο 15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά δεν μπορεί (ειδικά την πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια) να σταθεί αφορμή ακόμη και για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Για μας είτε Πόντιοι λεγόμαστε, είτε Μαυροθαλασσίτες, είτε Καραντενιζλήδες, η Παναγία Σουμελά είναι το σύμβολο της Παγκόσμιας Μάνας, το σύμβολο της Ενότητας των λαών, είναι Μητέρα όλων μας. Ο 15Αύγουστος ανήκει σ΄ Εκείνη και μόνο σ΄ Εκείνη και παρακαλούμε τους αξιότιμους κυρίους πολιτικούς μας να αφήσουν ΕΜΑΣ να προσευχηθούμε στη Μεγαλόχαρη για εμάς και για τους προγόνους μας…

8 σχόλια:

  1. "Το Μεσολόγγι το μικρό Τουρκιά δεν προσκυνάει".
    Στην Παναγία ή να πάτε με το σπαθί στο χέρι, ή να μην πάτε καθόλου.
    Αφού καταστρέψανε το μοναστήρι, εκδιώξανε τον Ελληνικό πληθυσμό, τώρα τους παρακαλάμε από πάνω;
    Α ρε καημένοι ήρωες, γνωστοί και άγνωστοι, που θυσιαστήκατε για να βγαίνουν τούτοι εδώ και να παρακαλάνε τους απόγονους των φονιάδων σας.
    Τσίπα δεν έμεινε σε αυτό τον τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοι ανθρωποι αλλα προσκυνημενοι. ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστιανοί...πάντα έτσι ήταν και θα μείνουν...ανθρωπάκια που παρακαλάνε τον κατακτητή για να προσευχηθούν. Και τι έγινε αγαπητοί πόντιοι που θα πάτε στα ΔΙΚΑ ΣΑΣ σπίτια και εδάφη, αλλά που δεν έχετε το δικαίωμα να μείνετε μόνιμα εκεί καθότι κατεχόμενη περιοχή;; Θα σας ακούσει και θα σας σώσει η παναγία και ο χριστούλης;;
    Μ'αυτή τη λογική έπεσε και η Πόλη και χάθηκαν εδάφη αιώνια Ελληνικά.
    Και ποιός θα πρωτολειτουργήσει;; ο τουρκόπαπας ο βαρθολομαίος, που έλεγε οτι κακώς επαναστάτησαν οι Έλληνες κατά των οθωμανών εφόσον ζούσαν μια χαρα. Αυτόν θα ακούτε να σας καθοδηγεί;; Αυτόν τον προσκυνημένο θα δεχτείτε για ηγέτη;
    Άιντε και του χρόνου θα κάντε και μια προσευχούλα στην αγιά σοφιά και απο την άλλη βουλώστε το όταν οι τούρκοι θα έχουν το μισό αιγαίο δικό τους και τη θράκη.
    Αλλά έτσι πάντα ήταν οι χριστιανοί,
    πρόβατα άβουλα, με τσομπάνη αρχηγό.
    Αρκεί να τους αφήσεις να παρακαλάνε τη παναγία να τους γλυτώσει απ'το κακό.Κλάψες και παρακάλια...Μόνο όταν ο πόντος είναι Ελληνικός και πάλι να πάτε στον τόπο σας. Τώρα είναι κατεχόμενος. Μην τους δίνετε και χρήματα απο πάνω τους κατακτητές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω με τα παραπανω σχολια αλλα
    εχω να πω οτι ας σταματησωμε εδω αφου αναφεραμε τις αληθειες και ας
    αφησωμε τους απλους ηληκιωμενους Ποντιους που δεν εμβαθυνουν αρκετα
    διοτι δεν γνωριζουν,ας τους αφησωμε λοιπον χωρις να τους πληγωνουμε και ενοχοποιουμε να γευτουν αυτο που ποθουν και με τον τροπο που το ποθουν.Οι υπολοιποι ας
    κρατησωμε στο μυαλο και στην ψυχη μας μια υποσημειωση για το μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ sterg

    >απλους ηληκιωμενους Ποντιους<

    Αυτοί δεν μας διαβάζουν. Εκτός κι αν εννοείς τον ιστολόγο! ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eυχομαι στους συμπατριωτες μου ποντιους να ευφρανθουν ψυχικα με το προσκυνημα στην Παναγια την Σουμελα.Εξ αλλοου λαος που δεν τιμα και διατηρει τις παραδοσεις του πολυ απλα δεν εχει μελλον
    Χρηστος Βουλγατης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πήγαμε για την Παναγιά, αλλά προσκυνήσαμε τον τούρκο. Άλλο πράμα να πηγαίνεις μόνος σου ή με την οικογένειά σου, άντε μια παρέα, να βρεις το χωριό των γονιών ή των παπούδων σου και άλλο αυτή η μαζική εκδήλωση πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου*
    Έτσι γουσταρησε του τούρκου και σε έβαλε εκεί μαζικά γιατί να τα δείξουν διεθνώς για να πουν ότι η τουρκία είναι δημοκρατικη ανεξίθρησκη χώρα και μόλις γίνει αυτό με το έτσι γουστάρω πάλι, θα το κλείσουν. Αυτή η μαζική προσέλευση θα γίνει αντικείμενο για φοβερή προπαγάνδα. Ζημιά θα πάθουμε μεγάλη.
    * Οικουνενικός Πατριάρχης ίσον τουριστικός και όχι μόνο, ατζέντης της τουρκίας. Ως μισός Σμυρνιός, όταν πριν 2-3 χρόνια λειτούργησε σε έναν παλαιό χριστιανικό ναό εκεί, κατόπιν αδείας των αρχών φυσικά, και είπε στους έλληνες τουρίστες προσκυνητές "να έρχεστε στην τουρκία γιατί τώρα είμαστε φίλοι", μού ήρθε κόλπος. Διέγραψε με 3-4 λέξεις 1000 χρόνια ιστορίας. Ε όχι Βαρθολομαίε, χωρίς άλλο, τίτλο. Δεν πάει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.