30/8/10

«Μαραθώνιος» 3 χρόνων για δοκιμαστική βολή των S-300

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZvBoeN7swFanyDgqwebzlCgT1cenAA8E7_nCLdEvQhHjhl_DGjuOMZ1wxBbZ5pr1MDdhTlBny56ja_FzEhgI56E8JuqAtFiQaLdv4fYbN4BcbFKCM-2_X6pKVPINtyM_Zx_dgBz7cE6g/s1600/as+S300.JPG
Κωλυσιεργία τριών ετών για την εκτέλεση βολής του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στο Πεδίο Βολής της Κρήτης προκαλεί εκνευρισμό στην Κύπρο.
Η ανακίνηση της ιστορίας και του παρασκηνίου για τη μετεγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κύπρο στην Ελλάδα και τον -επί της ουσίας- παροπλισμό τους στην Κρήτη ξεκίνησε μετά την πληροφορία που μετέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, ότι το ΓΕΕΘΑ κωλυσιεργεί επί τρία χρόνια στην εκτέλεση βολής με τους S-300.
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωστοποίησε σε όλα τα κυπριακά πολιτικά κόμματα το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Σημειώματος που του έδωσαν αρμόδια στελέχη του ΓΕΕΘΑ, απ’ όπου προκύπτει ότι επί τρία χρόνια η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνειδητά να ενεργοποιήσει τους S-300 που πλήρωσε ο κυπριακός λαός και προβάλλοντας διάφορες ανίσχυρες δικαιολογίες καθυστερεί τη διενέργεια βολής στο Πεδίο Βολής της Κρήτης.
Ο «μαραθώνιος» για να γίνει βολή από το σύστημα των S-300 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007, όταν η Πολεμική Αεροπορία αποδέχθηκε πρόταση της ρωσικής πλευράς για την αποστολή Ρώσων ειδικών τεχνικών για την εξέταση της λειτουργικής κατάστασης των S-300 και την καταγραφή των απαιτήσεων για επιτυχή βολή.

Στο «ψυγείο»
Το τελευταίο σχέδιο σύμβασης βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2010 στο «ψυγείο» του ΓΕΑ με εντολή του ΓΕΕΘΑ και το σκεπτικό ότι τυχόν κίνηση της Αθήνας να κάνει βολή με τον ρωσικό πύραυλο στο ΝΑΤΟϊκό Πεδίο Βολής της Σούδας θα προκαλέσει περαιτέρω διπλωματικές αναταράξεις. Το ζητούμενο είναι εάν πρόκειται για εκτιμήσεις και φόβους που απορρέουν μόνο από τη στρατιωτική ηγεσία ή μήπως είναι ένα γενικότερο πολιτικο-διπλωματικό σχέδιο για οριστικό παροπλισμό των ιστορικής σημασίας πυραύλων S-300.
Ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να είπε στους Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς ότι το συγκεκριμένο θέμα και η τύχη των S-300 αφορά πρωτίστως την Κύπρο, διότι εκείνη τους πλήρωσε και η τοποθέτησή τους στην Κρήτη επιχειρησιακά εντάσσεται στην υπεράσπιση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Επομένως η ενεργοποίησή τους αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό της Μεγαλονήσου.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με κατάλληλες κινήσεις από Λευκωσία και Αθήνα μπορεί να γίνει βολή των S-300 και ουσιαστικά να σηματοδοτηθεί η ενεργοποίησή τους, καθότι βοηθά και η συγκυρία της σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, που ανέκαθεν έβλεπε με ανησυχία την εγκατάσταση των S-300 στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.
Δ. Βερύκιος

18 σχόλια:

  1. Η Ελλαδα πρέπει να εχει το ΟΚ απο το Ισραηλ για να ενεργοποιησει τους πυραύλους;;;; ΠΟΥΣ@@@ΔΕΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
    Η ΡΩΣΙΑ ΕΔΙΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΕ Ο ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΓΑΠ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΜΥΘΟΣ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΕΚ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ..ΟΥΔΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΧΡΗΜΑΤΑ..ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑΣ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ..ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ / ΚΙΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.. ΟΥΔΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΧΡΗΜΑΤΑ..Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΗΤΑΝ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ..ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΙΑ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ..ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΟ ΠΙΑ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ..ΟΛΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΒΓΕΛΥΜΙΑΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ..ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ ΠΕΡΙ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ..ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευγενικέ ανώνυμε ΝΟ2 και η γραπτή πρότασή του Σαμαρά περί οικονομίας τι είναι;.... Εκτός από Κοκκινοσκουφίτσες υπάρχουν και σήμερα μετά όοοολα αυτά και πρασινοσκουφίτσες; Και ευγενικέ ανώνυμε εάν είστε που είστε βολεμένος εσείς αδιαφορείτε για τους συνανθρώπους στην Ελλάδα...;Ντροπή ευγενικέ ανώνυμε νούμερο 2...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον ανωνυμο 30 Αυγούστου 2010 1:57 μ.μ

    Ο Ιβαν Σαββίδης κατα την επίσκεψη του ΓΑΠ στη Ρωσια κανόνισε συναντηση με τον Πούτιν.Και ενω οι Ρωσοι περίμεναν πως ο ΓΑΠ θα εκθέσει τα προβλήματα που εχουμε και θα αναζητησει βοήθεια απο αυτους ,αυτός ο ΓΑΠ στην συνάντηση μιλούσε περι ανέμων και υδάτων,γενικά και αόριστα. Υστερα απο αυτό (και σιγουρα ολοι το θυμαστε) ο Μεντβεντιεβ είπε στον ΓΑΠ (με χαρακτηριστική εκφραση στο προσωπό του) να πάει στο ΔΝΤ.
    Που το ξέρω; - το ξέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο νο 2!!Δυστυχώς δεν υπήρχαν άλλεσ εναλλάκτικές!Το μόνο που είχαμε να επιλεξουμε και για αυτό δεν ειμαι σίγουρος,είναι η διαφοροποίηση ως προς το ποσοστό της χρηματοδότησης (πχ 80% απο ΔΝΤ ΚΑΙ 20% και ακόμα λιγότερο λόγω διπλάσιου επιτοκίου. όλα τα υπόλοιπα είναι μπουρδολογίες και κουραφέξαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προς ανώνυμους "30 Αυγούστου 2010 1:44 μ.μ. " & "30 Αυγούστου 2010 3:07 μ.μ. "
    Είτε είστε θύματα της προπαγάνδας του ΔΝΤ κλπ (μέσω των ελληνικών ΜΜΕ που τα παίρνουν χοντρά απο τα κονδύλια "δημοσίων σχέσεων" του προαναφερθέντως ευαγούς ιδρύματος), είτε είστε φερέφωνα της προπαγάνδας αυτής. Δεν εξηγείται αλλιώς η άγνοια ύπαρξης (εξ'αρχής) εναλλακτικών λύσεων στο πρόβλημα δανεισμού (που η σημερινή κυβέρνηση προκάλεσε με τις ανα την υφήλιο αυτοκτονικές δηλώσεις περι επικείμενης χρεοκωπίας). Η μόνη πραγματική λύση είναι η ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν για όσο χρόνο μπορούν οι δανειστές μας, μέχρις ότου με το δάνειο του μμνημονίου υποθηκευτεί πλήρως σε αυτούς η εθνική μας περιουσία.
    Τα σχέδιά τους εξυπηρετείτε κι εσείς είτε ως αφελείς είτε ως συστρατευμένοι, με την παρανοϊκή και εθνοκτόνα εμμονή σας ότι το μνημόνιο είναι τάχα "μονόδρομος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Ανώνυμο φίλο Νο3 από Ανώνυμο Νο2..

    Αγαπητέ κύριε,δεν είναι πρόθεσή μου να εμπλακώ σε διάλογο αλλά θα ήθελα να τονίσω τα εξής :
    1) Ανήκω στον ιδιωτικό τομέα και ως εκτ τούτου μόνο βολεμένο δεν θα μπορούσατε να με χαρακτηρίσετε..
    2) Υιοθετώ τον φιλελεύθερο τρόπο και πολιτική σκέψης που την στιγμή αυτή εκφράζονται από το μνημόνιο..
    3) Απορρίπτω την πλατφόρμα ΣΑΜΑΡΑ που ούτε τα ίδια του τα στελέχη εν υιοθετούν..Ειλικρεινά πιστεύει κανείς ότι μπορεί η χώρα να αφηφίσει την υπογραφή της σε μία διεθνή σύμβαση έτσι αγγόγυστα?? 4) Προσπαθώ να είμαι αμερόληπτος στην κρίση μου..Κατανοώ τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εφαρμογήτων νόμων...Προσωπικά και εγώ και η οικογένειά μου έχουμε προχωρήσει όπως άλλωστε και όλοι οι ¨ελληνες σε σημαντικές περικοπές εξόδων, η δε αδελφή μου είναι εδώ και τρείς μήνες άνεργη..Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας..Ποιά κυβέρνηση σοβαρά ασχολήθηκε με την πάταξη της φοροδιαφυγής??¨Ποιά κυβέρνηση ασχολήθηκε σοβαρά με την μείωση του ελλείματος και του δημοσίου τομέα?? Ειλικρεινά φίλε μου πιστύεται ότι ο κος Σαμαράς (στου οποίου το κόμμα ειρήσθω εν παρόδω Πολιτική άνοιξη ανήκα κάποτε) θα ανέβει στην εξουσία και την επόμενη ημέρα θα μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ και θα αυξήσει τους μισθούς?? ή ότι θα βγάλει την χώρα από το μνημόνιο?? ΑΝ ΕΊΝΑΙΟ ΔΥΝΑΤΟΝ..Ας σταματήσουμε τις διενέξεις και ας δουλέψουμε όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο γελοίες είναι όλες αυτές οι κυβερνήσεις που έχουν το όποιο όπλο να κάθεται και σκέφτονται μετά τρόμου αν έχουν ή δεν έχουν δικαίωμα να το δοκιμάσουν!
    Το ελληνικό κράτος αφού έσπασε τα μούτρα του στη μικρασιατική εκστρατεία και αφού "τραυματίστηκε" ψυχολογικά απο τη χούντα κατάντησε ένα δειλό και άτολμο κρατίδιο. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι όταν θα αντιστραφεί αυτή η ψυχολογία γιατί συνήθως απο το ένα άκρο πάμε στο άλλο αντί να βρούμε τη χρυσή τομή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι κυπριοι ας ξεχασουν τους ΣΣ300 ας προμηθευτουν τους ΣΣ400.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς Καστορια ΝΟ 30 Αυγούστου 2010 3:56 μ.μ."Είτε είστε θύματα της προπαγάνδας του ΔΝΤ κλπ (μέσω των ελληνικών ΜΜΕ που τα παίρνουν χοντρά απο τα κονδύλια "δημοσίων σχέσεων" του προαναφερθέντως ευαγούς ιδρύματος), είτε είστε φερέφωνα της προπαγάνδας αυτής"

    Απο που συνάγεις τέτοια συμπερασματα, απο τα λεγομενά μου; Ισα ισα αυτό που λεω ειναι πως δεν ηταν η μοναδικη επιλογη το ΔΝΤ.Αυτό που υποστηρίζω ειναι πως θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τις δωσεις του δανειου απο την Ρωσια.(Το λένε πλεον φανερα στις πρωϊνές εκπομπές)
    Επίσης υποστηρίζω οτι ο ΓΑΠ ειναι ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΟΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΚΑΙ ΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πΡΟς 30 Αυγούστου 2010 1:57 μ.μ.

    Ο ΜΥΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επειδή το θέμα είναι οι S-300 και η καθυστερημένη δοκιμαστική βολή, γνώμη μου είναι ότι εντάσσεται στο πλαίσιο “μηδενικών προβλημάτων” μαζί με όλα τα καλά που με απορία παρακολουθούμε να μας προσφέρει απλόχερα της τελευταίες μέρες, η Τουρκία και αναρωτιέμαι μήπως έχει συμφωνηθεί η συγκατάθεσή μας για την ένταξη της στην ΕΕ ; και αυτά είναι δείγματα καλής θέλησης.
    Ελπίζω πως όχι, και απλός είναι θέμα οικονομικό, λογιστικής περιόδου 2010.

    Προς όλους τους ανώνυμους που υποστηρίζουν ότι υπήρχε εναλλακτική λύση, ναι υπήρχε, εφαρμόσιμη όμως με λιγότερα προβλήματα όχι.
    Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους (προ ΔΝΤ) φαντάζει ωραίο και πιο δίκαιο σενάριο, αλλά πάσχει στην εφαρμογή του, γιατί με το πρόσωπο του κακοδιαχειριστή που μαγειρεύει τα οικονομικά στοιχεία, θα πρέπει να τους πείσουμε ότι το χρέος έχει διογκωθεί με των υπερβολικό τοκισμό που μας δανείζατε τόσα χρόνια, (παλιοκλέφτες κλπ κλπ) λοιπόν τώρα θα πάρεται λιγότερα.!!
    Άντε και τους αναγκάζουμε γιατί ήμαστε πιο μάγκες, πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να ξεχάσουν το χουνέρι και την ατίμωση που τους επιφύλαξε να περάσουν η τράπεζες εξουσίας από την μικρή μας Ελλαδίτσα, μέχρι να ξαναβγούμε να δανειστούμε;...
    Μέσα σε αυτόν των απλό συλλογισμό δεν εξετάζουμε της σημαντικές συνέπειες στην Ευρωζώνη
    την απομόνωση,των αποκλεισμό από οποιαδήποτε αγορά εξοπλισμών, και όλα αυτά όταν όλα βρίσκονται υπο διάλυση.
    Τώρα αν υπάρχει τρίτος δρόμος, υπάρχει αλλά δεν είναι του παρόντος. (όχι δεν είναι του Αντωνάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οταν θα μάθετε το Τ10 ΜΕ Τ3 ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ και πως μπήκαμε στο μνημόνιο αρχίστε να μιλάτε

    αλλο φιλελευθερισμος

    και αλλο τραπεζικο-μονοπωλιακός σοσσιαλισμος που στηνη η νεα ταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάλι ξεφύγαμε απο το θέμα.....


    Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η κατάσταση στην χώρα μας θυμίζει πολιτικά και οικονομικά την ρωμαίικη(βυζάντιο)αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση από τους σταυροφόρους,δηλαδή η κατάσταση στην χώρα μας είναι μπουρδέλο,οι ξένοι θέλουν τα λεφτά τους για τις υπηρεσίες τους και ο βασιλιάς πάει για κυνήγι(βλέπε 35 μέρες διακοπές) .όσο και να φωνάζουμε αυτοί που κυβερνάνε πασοκ νέα δημοκρατία και φυσικά η κόπρο οικογένεια μητσοτάκη ωσάν κόρακας περιμένει να πέσει κάνα κομμάτι κρέας να φαΐ και αυτή δεν πρόκειται να δούμε προκοπή,αν συμβεί κάτι οι πρώτοι που θα την κοπανιόσουν από την χώρα θα ναι αυτοί.οι σ-300 έχουν λήξη και θέλουν ανανέωση υλικού,λεφτά δεν έχουμε όπως λέει η κυβέρνηση αλλά το κυριότερο δεν θέλουν οι κυβερνώντες ανεξαρτήτου κόμματος πολλά πολλά με την ρωσία για ευνόητους λόγους.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δυστυχώς οι ανταλλαγές σχετικά με το μάλλον κακοπληροφορημένο και σχετικά απροσανατόλιστο άρθρο του Κου. Βερύκιου ξεφεύγουν από την κεντρική εστίαση των γραφόμενων και μου θυμίζουν το γνωστό: ματζουράνα στο κατώϊ να σε δάγκανα στον σβέρκο και βγάζω το καπέλο μου να μην βραχεί η ομπρέλα. Άς τα πάρουμε με την σειρά γιά τα Κ/Β Ε/Α S-300 PMU1:

    1. Τα ανωτέρω Κ/Β Ε/Α είναι σε επιχειρησιακή χρήση και λειτουργία. Άν δεν ήταν δεν θα τρώγονταν οι απέναντι γείτονες γι αυτά και δεν θα σκοτώνονταν ο Σμηναγός Ηλιάκης τον Μάϊο του 2006 όταν οι απέναντι αποπειράθηκαν σχετική επιθετική αναγνώριση - εικονική επίθεση εναντίον των S-300 στην Κρήτη. Η ενεργητική τους διασύνδεση με το υπόλοιπο σύστημα Ελληνικής αεράμυνας δεν είναι κάτι πέραν των Ελληνικών εγχώριων αμυντικών τεχνικών δυνατοτήτων.

    3. Πρίν από ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΕΙΣ (3) ΜΗΝΕΣ ή και περισσότερο είχε ανακοινωθεί η ενεργοποίηση ενός προγράμματος δοκιμαστικών βολών των S-300 είτε στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) ή και στην ίδια την Ρωσία. Ο Κος. Βερύκιος μας κομίζει - όπως έχει ξανακάνει και παληότερα - γλαύκας εν Αθήναις.

    4. Δοκιμαστικές βολές δεν απαιτούνται γιά να γνωρίζουμε εάν τα καθ' εαυτού βλήματα των πυροβολαρχιών S-300 υγιαίνουν και είναι ενεργά. Γι' αυτό υπάρχουν οι εκ κατασκευής ηλεκτρονικοί έλεγχοι.

    5. Το πολιτικό πρόβλημα δοκιμής των S-300 στο ΠΒΚ που υποτίθεται ότι υπάρχει σύμφωνα με τον Κο. Βερύκιο και τις διατυμπανιζόμενες επαφές του Κου. Καρατζαφέρη στην Κύπρο, είναι τελείως νοηματικό. Το έχεις το πολιτικό πρόβλημα άν το δημιουργείς ή το σκέφτεσαι ο ίδιος. Στο ΠΒΚ δοκιμάζεις ΟΛΑ τα διαθέσιμα όπλα με τα οποία υπερασπίζεσαι την επικράτειά σου. Άν η πιό συμφέρουσα οικονομοτεχνική λύση είναι μία ή περισσότερες δοκιμαστικές βολές στην Ρωσία, τότε αυτές γίνονται εκεί. Αλλιώς γίνονται στο ΠΒΚ όπως έγιναν και οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις Κ/Β Ε/Α των Ρωσικής προέλευσης συστήματος TOR-M1 εν χρήση από τον Ελληνικό ΣΞ και την Κυπριακή ΕΦ στα πλαίσια κάποιας σχετικά πρόσφατης άσκησης.

    6. Είναι πιά καιρός να ξεφύγουμε από την φτηνή προπαγάνδα ότι η παρουσία των S-300 στην Κρήτη εμμέσως ή άμεσα έχει κάποια σχέση με την καθ' εαυτού αεράμυνα της Κύπρου. Τα Κ/Β Ε/Α του συστήματος S-300 έχουν ένα βεληνεκές της τάξης των 150 χλμ και είναι χρήσιμα ΜΟΝΟ γιά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ αεράμυνα. ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ τις ανάγκες της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ αεράμυνας μιά και η Κύπρος απέχει σε πάρα πολύ μεγαλύτερη απόσταση από Κρήτη.

    Λάμπρος Ε. Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
    30-8-2010, τοπική ώρα 14:55, ώρα Ελλάδος 21:55

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άμα γίνει βολή Σ300 θα δηλώσω ΠΑΣΟΚΤΣΗΣ... Θου Κύριε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ".... 4. Δοκιμαστικές βολές δεν απαιτούνται γιά να γνωρίζουμε εάν τα καθ' εαυτού βλήματα των πυροβολαρχιών S-300 υγιαίνουν και είναι ενεργά. Γι' αυτό υπάρχουν οι εκ κατασκευής ηλεκτρονικοί έλεγχοι...."

    Καλημέρα. Μια μικρή παρατήρηση. Διαφωνώ ως προς το ανωτέρω σημείο "4" για τους εξής λόγους. Ακριβώς επειδή πρόκειται για υψηλής αξίας και πολυπλοκότητας πολεμικό υλικό, είναι επιτακτική η ανάγκη πραγματοποίησης βολής. Γιατί; Αυτό ορίζουν και οι Νόμοι του ελληνικού κράτους (οτι αναφέρω είναι με βάση το πιο πρόσφατο και επικαιροποιημένο Π.Δ. περί Δημοσίων Συμβάσεων) καθώς σε κάθε Δημόσια Σύμβαση είτε αφορά υπηρεσίες είτε αφορά κατασκευές είτε αφορά προμήθειες, υποχρεωτικά πριν την παραλαβή του έργου πρέπει να εκτελείται δοκιμή ως προς τις προδιαγραφές που το έργο φέρεται οτι καλύπτει. Εξάλλου, σε όλες τις συμβάσεις-πολύ δε περισσότερο στις πολλές φορές "αμαρτωλές" συμβάσεις αμυντικού υλικού-έστω και με όποιο τρόπο έχουν αυτές ανατεθεί (απευθειας ανάθεση ή διεθνής ανοικτός διαγωνισμός ή κλειστός διαγωνισμός ή πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός κ.λπ.), προβλέπονται όροι "Καλής Εκτέλεσης" του έργου/προμήθειας κ.λπ., όπως επίσης και όροι "Καλής Λειτουργίας". Τέλος, η "καλή εκτέλεση" και η "καλή λειτουργία" δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι πάντοτε συνοδεύονται από αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές-τουλάχιστον 10% επί της συνολικής αξίας του έργου πλέον Φ.Π.Α. (αν πρόκειται για ιδιώτες, από οποιοδήποτε τραπεζοπιστωτικό ίδρυμα ενώ αν πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία ισχύει η Κρατική Εγγύηση που δίδεται είτε μέσω της Κεντρικής Τράπεζας είτε μέσω κρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων). Αυτά ως προς τη σύμβαση, οι όροι της οποίας είμαι βέβαιος οτι ανταποκρίνονται στα παραπάνω. Ολοκληρώνοντας λοιπόν, μπορεί ο κάθε κατασκευαστής/ανάδοχος κ.λπ. να ισχυρίζεται το αυτονόητο (για εκείνον) οτι "το έργο λειτουργεί σύμφωνα με τις οριζόμενες προδιαγραφές" αλλά αποτελεί ΕΥΘΥΝΗ του φορέα υλοποίησης (στην προκειμένη περίπτωση των S-300, του Κυπριακού Δημοσίου αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου) να δοκιμάσει επαρκώς το έργο (οπλικό σύστημα εν προκειμένω) και μάλιστα να εξαντλήσει όλες τις προδιαγραφές πριν το παραλάβει. Συνεπώς (και το τονίζω αυτό) ΑΝ το όποιο σύστημα διαθέτει ικανότητα "εκ κατασκευής ηλεκτρονικού ελέγχου", ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ. Πώς δηλαδή θα ξέρει ο αγοραστής/τελικός χρήστης του έργου (συστήματος) οτι ο όποιος ηλεκτρονικός έλεγχος λειτουργεί ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ και είναι αξιόπιστος;

    Με εκτίμηση,

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    Υ.Γ. Πληροφοριακά, το "Πεδίο Βολής Κρήτης" υπάγεται διοικητικά στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), είναι επιπέδου Μεραρχίας, ενώ για θέματα αξιολόγησης βολών και εκπαίδευσης ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις του SHAPE. Αυτό που ίσως να είναι λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός οτι οι χρήστες μέλη του ΠΒΚ πληρώνουν για τη χρήση του βάση συμβάσεων που υπογράφουν με το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που εμπλέκει και το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο επίσης ασκεί τον οικονομικό έλεγχο του "ΠΒΚ" και χορηγεί τις απαιτούμενες πιστώσεις για τη λειτουργία του σε ποσοστό 100% από τον κωδικό "ΚΑ 4200". Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο, το "ΠΒΚ" δεν λαμβάνει πιστώσεις από αντίστοιχο κωδικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα όποια κέρδη έχει από τη χρήση των εγκαταστάσεων του τα αποδίδει πάλι στο Υπουργείο Οικονομικών προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Θεωρητικά λοιπόν, αν και το ΠΒΚ έχει κατασκευαστεί με πόρους του ΝΑΤΟ, μπορεί να παραχωρηθεί για χρήση και σε χώρες ΜΗ ΜΕΛΗ. Γράφω "θεωρητικά" γιατί στη μέση υπάρχουν και οι πολιτικές ισοροπίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.