26/8/10

Το Μνημόνιο, χαριστική βολή στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη

Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
Τις βασικές αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ -της 3ης του Σεπτέμβρη για: «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση»- είχε αρχίσει να τις ξηλώνει ο ίδιος ο ιδρυτής του Κινήματος, πριν ακόμα από τις εκλογές του 1981, με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία με το 48% της λαϊκής ψήφου.

Συγκεκριμένα, τη θέση του Κινήματος εναντίον τής, τότε, ΕΟΚ, ουσιαστικά την εγκατέλειψε όταν, τον Ιούνιο του 1979, στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για την κύρωση της συνθήκης για την ένταξη της χώρας ως πλήρους μέλους της ΕΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος, αμέσως μετά την εισήγηση του τότε πρωθυπουργού, ζήτησε τον λόγο και ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση της συνθήκης.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση εφάρμοσε πλήρως τη συνθήκη. Και όχι μόνο την εφάρμοσε, αλλά και πρωτοστάτησε στην καθιέρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων. Δυστυχώς, όμως, οι πόροι από τα Προγράμματα αυτά (όπως και οι πόροι από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης) δεν αξιοποιήθηκαν από τον ίδιο και τον διάδοχό του στην κυβέρνηση, ούτε και από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά κατασπαταλήθηκαν, με αποτέλεσμα να φτάσει η χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.

Ακολούθησε η εγκατάλειψη της θέσης του ΠΑΣΟΚ «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», με τη συμμετοχή του προέδρου του ως πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές του 1981, στην οποία περιορίστηκε απλώς στους γνωστούς «αστερίσκους» στο ανακοινωθέν της Συμμαχίας.

Οι δύο αυτές υπαναχωρήσεις περιόρισαν σημαντικά την εθνική ανεξαρτησία, δηλαδή την πρώτη βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Ο περιορισμός, όμως, της εθνικής ανεξαρτησίας συνεχίστηκε και με την πολιτική που ακολουθήθηκε στις σχέσεις μας με την Τουρκία (Ιμια, Μαδρίτη κ.λπ.).

Η δεύτερη από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η Λαϊκή Κυριαρχία, δέχτηκε θανάσιμο πλήγμα, με την ανατροπή της δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική «Διακήρυξη Κυβερνητικής Πολιτικής» ότι «με την άνοδό του στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ θα καθιέρωνε την απλή αναλογική ως πάγιο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών». Η δέσμευση αυτή διαγράφτηκε και υποκαταστάθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις με υπόσχεση για καθιέρωση «συστήματος απλής αναλογικής». Η υπόσχεση αυτή «μεταφράστηκε» το 1985 με την καθιέρωση ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, χειρότερου από εκείνο της «ενισχυμένης αναλογικής» της Ν.Δ., με το οποίο το πρώτο κόμμα, κλέβοντας έδρες που ανήκουν -με βάση τη δύναμή τους στον λαό- στο δεύτερο, αλλά κυρίως στο τρίτο, τέταρτο και τα άλλα κόμματα, αποσπά μια κλεμμένη «αυτοδυναμία» και σχηματίζει κυβέρνηση. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει το νέο εκλογικό σύστημα που προτείνει τώρα η κυβέρνηση.

Η τρίτη αρχή του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η Κοινωνική Απελευθέρωση, ενώ άρχισε με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την ένταξη ενός μεγάλου τμήματος του λαού που ήταν περιθωριοποιημένο ως ισότιμου μέλους της κοινωνίας, στη συνέχεια άρχισε το ξήλωμά της με: την καθιέρωση προγραμμάτων λιτότητας, την αύξηση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, την υποταγή στο μεγάλο κεφάλαιο, την προνομιακή μεταχείριση των «εχόντων και κατεχόντων», την εκποίηση δημόσιας περιουσίας (και ιδιαίτερα κερδοφόρων επιχειρήσεων) κ.λπ.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση τα περίπου 20 χρόνια που ήταν στην εξουσία μέχρι το 2004, ουσιαστικά όχι μόνο εφάρμοσε, αλλά υπερκέρασε με την πολιτική που ακολούθησε την πολιτική της Ν.Δ. Μετατράπηκε δηλαδή από κόμμα «αλλαγής» σε κόμμα «εναλλαγής» και αποτέλεσε και αποτελεί τον έναν από τους δύο πόλους του δικομματισμού, οι οποίοι με την πολιτική τους έφεραν τη χώρα στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα, με τελευταίο «δράστη» την 5ετή διακυβένησή της από τη Ν.Δ.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πλήρη γνώση πριν από τις εκλογές της κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα, αντί να λάβει δραστικά μέτρα μόλις πήρε ψήφο εμπιστοσύνης (ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου και εφαρμογή του από 1.1.2010, άμεση και ανηλεή πάταξη της φοροδιαφυγής, κατάρτιση και ψήφιση ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού του 2011 κ.λπ.), διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα με παροχές που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, και με τη συμπερίληψη χρεών των νοσοκομείων (τα οποία τώρα ρυθμίζει με ομόλογα) κ.λπ. και, μετά τις ασυγχώρητες καθυστερήσεις, τα λάθη και τις ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, αναγκάστηκε να υπογράψει και να ψηφίσει ως νόμο του κράτους το διαβόητο Μνημόνιο υποταγής στις εντολές της τρόικας, και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Μνημόνιο ήταν η χαριστική βολή στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι:

- Η Εθνική Ανεξαρτησία περιορίστηκε δραστικά, αφού η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται όχι μόνο στα όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, αλλά και στις οποίες «βελτιώσεις» του απαιτούν οι υπάλληλοι(!) της τρόικας. Επιπλέον η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αυξάνει τις προκλήσεις της, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μια «ήπια» πολιτική. Πολιτική που συμβάλλει στην αποθράσυνση της «συμμάχου» χώρας.

- Η Λαϊκή Κυριαρχία και το Σύνταγμα καταργήθηκαν ουσιαστικά, αφού η Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, αναγκάστηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο ως έχει (δηλαδή ως συνθήκη, και όχι με πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα) και επιπλέον με νόμο εκχωρήθηκαν υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών, που παρακάμπτουν τη Βουλή.

- Η Κοινωνική Απελευθέρωση μετατράπηκε σε οικονομική και κοινωνική εξουθένωση της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού με: τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τη μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων, την αύξηση της ανεργίας, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, τελικά, την αύξηση των ήδη μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Η φετινή, επομένως, επέτειος στις 3 Σεπτεμβρίου θα είναι, ουσιαστικά, ένα μνημόσυνο της νεκρής πλέον Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

13 σχόλια:

  1. ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ.
    ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΠΛΩΣ ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ,
    ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΙΜΗΣΑΝ,ΩΣ ΛΑΟ,ΚΑΙ ΜΑΣ
    ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ..ΚΑΙ ΤΩΡΑ
    ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
    "ΣΚΛΑΒΙΑ"
    1.ΔΩΣΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ
    2.ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙ,ΠΑΝΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ.
    3.ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    4.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    5.ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ,ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ..
    6.ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    7.ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..[ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΩΝ,ΦΙΛΟΤΙΜΩΝ,...ΕΛΛΗΝΩΝ]
    ΚΑΘΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΙ ...ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ...ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ
    ΓΕΜΑΤΟ Ε Λ Π Ι Δ Α.
    ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟ "ΦΩΣ" ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ...ΤΗΣ
    ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟΥΣ...
    ΕΝΝΟΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Σ Κ Ε Ψ Η Σ
    ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...
    ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ.
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ Ο
    ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΟΜΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ..ΕΙΘΕ
    Ο ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ ΠΟΥ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΒΕΤΙΑ;ΠΡΟΣ ΙΔΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ.Ο ΛΑΟΣ ΕΓΛΥΦΕ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΗ.ΑΥΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΣΩΔΙΑ.ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΥ Η ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΥΜΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΟΙΚΩΝ?)ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΤΟΤΕ?ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ "ΚΥΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΟΥΝ ΕΓΩ Ο ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4:15 Θυμήσου τον λόγο της αποπομπής του Κου Μανόλη Δρεττάκη και μετά ξανασυζητάμε.Είναι απο τους ανθρώπους κόσμημα της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ.ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ.ΑΛΛΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΜΕ.ΤΟ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχως που υπαρχεις και εσυ Καυκασιε και τους τα θυμιζεις.Η καλυτερα, τους τα μαθαινεις.Το πιθανοτερο ειναι να μην γνωριζουν την περιπτωση της αποπομπης του Δρετακη διοτι την περιοδο εκεινη ηταν ακομα βρεφη.
    Το διαχρονικο παντως δίλημμα εξακολουθει να ειναι επικαιρο.Ισως σημερα περισοοτερο απο καθε αλλη φορα.
    ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 5:36 ήταν Φ.Α.Π. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας όπου οι έχοντες και κατέχοντες θα πλήρωναν αυτό που τους αναλογούσε με βάση την ακίνητη περιουσία που διέθεταν και την αξία της την εμπορική όχι την αντικειμενική.

    Φυσικά εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλους.

    Μάιος του 1982
    το νομοσχέδιο έχει περάσει από τον Μάιο του ’82, ένα εκατομμύριο δηλώσεις είχαν ήδη υποβληθεί και ο κ. Δρεττάκης ήταν πολύ περήφανος για το κατόρθωμά του. Μέχρι τη μέρα που ο Α. Παπανδρέου αποφάσισε να κάνει το ΦΑΠ… προαιρετικό! Ισως έφταιγαν οι ξενοδόχοι που αντιδρούσαν, ίσως οι βιομήχανοι που διαμαρτύρονταν, ίσως και ο Θ. Κατσανέβας που είπε εκείνη τη μνημειώδη ατάκα στον Παπανδρέου: «Αν ήξερες πόσο είναι ο ΦΑΠ για το Καστρί, δεν θα κοιμόσουν ήσυχος!».

    και πάμε λίγο παρακάτω
    Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Ο Α. Λάζαρης, ας πούμε, από το ’77 ώς το ’81 επεξεργαζόταν το «πρόγραμμα των 100 ημερών» (μήπως σας θυμίζει κάτι;), αλλά με το που έγινε υπουργός Συντονισμού, οι άλλοι υπουργοί άρχισαν τις εξαγγελίες από τηλεοράσεως! Ενα βράδυ, ο κ. Λάζαρης κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό: στην τηλεόραση, ο υπουργός Εργασίας Απ. Κακλαμάνης να ανακοινώνει αυξήσεις στους μισθούς μέχρι 60%! Ο κ. Λάζαρης πήρε τον Α. Παπανδρέου τηλέφωνο. «Πότε τα συμφωνήσαμε αυτά; Τον είδες τον Κακλαμάνη», διαμαρτυρήθηκε. Ο Α. Παπανδρέου ατάραχος: «Ναι, ο Απόστολος ήταν πολύ καλός απόψε», είπε. «Κέρδισε τον κόσμο!».ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΣΑΤΕ."ΦΑΠΑ"!! ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙ?ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ?ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΟΝ Κ.ΔΡΕΤΤΑΚΗ.ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙ? Ν/ΤΠΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 6:52 μ.μ.

    Αν εννοείς αυτόν τον σοσιαλισμό, σαφώς προτιμώ την βαρβαρότητα. Καλύτερα βάρβαρος παρά κορόιδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 26 Αυγούστου 2010 8:42 μ.μ. για να θελεις την βαρβαροτητα, πρεπει να εισαι πλουτοκρατης.Εισαι ομως πλουτοκρατης, η εργαζομενος part time (ισως και ανεργος)που τρωει στη μαπα την χλιδα που του ταϊζουν τα βοθροκαναλλα της διαπλοκης, σαν την χθεσινη στις Σπετσες;
    "ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΑΡΙΔΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ".
    Ασε ανθρωπε μου αυτες τις αηδιες και κοιτα να συνειδητοποιηθεις.ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΖΩΗ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και κατι ακομα.Αν νομιζεις οτι ο σοσιαλισμος του ΠΑΣΟΚ τα 20 χρονια που κυβερνησε την Ελλαδα, ηταν πραγματικος σοσιαλισμος, τοτε κοιμασαι ορθιος.
    Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΚΥΡΗΣΣΕΙ ΤΟ ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολιτικη "ιδεολογια" εν Ελλαδι: o ευκολος τροπος αποκτησης χρηματων ανευ εργασιας... (αν κανω λαθος απαρακαλω ας με διορθωσει κανεις)
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.