29/8/10

Την τελευταία μάχη τους δίνουν οι ισλαμιστές

Η τροποποίηση του συντάγματος το στοίχημα για Ερντογάν

Της Κωνσταντίας Σωτηρίου
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μάχες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Ταγίπ Ερντογάν ειδικότερα. Ο λόγος για το δημοψήφισμα για αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος, το οποίο θα διενεργηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου και το οποίο θεωρείται το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα των Ισλαμιστών και την πολιτική τους. Αλλά και προσωπικά για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 είχε πραγματοποιηθεί από τους στρατιωτικούς, το τρίτο σε σειρά -πριν από 30 χρόνια- πραξικόπημα της Τουρκίας το οποίο και οδήγησε στο σκληροπυρηνικό, καθόλου δημοκρατικό πόνημα που είναι το Σύνταγμα της Τουρκίας σήμερα. Ένα Σύνταγμα το οποίο οι Ισλαμιστές επιθυμούν να αλλάξουν, για να εφαρμοστεί στη χώρα όπως λένε, ένα Σύνταγμα δημοκρατικό, στη βάση των μοντέρνων φιλελευθέρων δυτικών δημοκρατιών. Η στάση αυτή των Ισλαμιστών θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την πορεία εκδημοκρατικοποίησης της Τουρκίας. Όταν η τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923, βασική προτεραιότητα των τότε νομοθετών, δεν ήταν η διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη, αλλά η συγκρότηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα διασφάλιζε πως το νέο κράτος θα δημιουργείται στη βάση των δυτικών προτύπων, ένα κράτος κοσμικό στο οποίο δεν θα υπήρχε κανένα νομικό ή άλλο ίχνος από το ισλαμικό οθωμανικό παρελθόν.

Τα τέσσερα πραξικοπήματα που ακολούθησαν στην Τουρκία, το 1960, το 1971, το 1980 και το 1997, στόχο είχαν σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουν τη συνέχιση του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Αυτή ήταν η βασική προτεραιότητα των εκάστοτε τουρκικών συνταγμάτων και όχι η διασφάλιση των δικαιωμάτων του Τούρκου πολίτη. Το ΑΚΡ διατείνεται πως επιθυμεί να αλλάξει τα δεδομένα και να προωθήσει ένα Σύνταγμα προτεραιότητα του οποίου θα είναι ο πολίτης.Ωστόσο, οι υπόλοιποι πολιτικοί στην Τουρκία δεν ασπάζονται αυτές τις θεωρήσεις των ισλαμιστών.

Το δημοψήφισμα γίνεται επειδή οι 26 βασικές τροποποιήσεις που εισηγούνται για το Σύνταγμα, οι ισλαμιστές δεν κατάφεραν τον Μάρτιο να εγκριθούν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αφού για τέτοιου είδους τροποποιήσεις απαιτείται πλειοψηφία 2/3 την οποία και δεν κατείχε το ΑΚΡ. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που είχε τότε ηγέτη τον Ντενίζ Μπαϊκάλ και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί απέρριψαν για τους δικούς τους λόγους τις τροποποιήσεις, μη αφήνοντας στους Ισλαμιστές άλλο περιθώριο από του να οδηγήσουν το θέμα σε δημοψήφισμα.

Για να περάσουν οι τροποποιήσεις από τον τουρκικό λαό απαιτείται πλέον στο δημοψήφισμα, απλή πλειοψηφία. Και είναι γι’ αυτό το λόγο που οι διακοπές στην Τουρκία των πολιτικών περιορίστηκαν πολύ φέτος, αφού η κάθε πολιτική ομάδα οργώνει κυριολεκτικά τη χώρα προσπαθώντας να περάσει τις θέσεις της.

Το ΑΚΡ υποστηρίζει πως η αναθεώρηση του Συντάγματος θα προωθήσει την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Τα αντιπολιτευόμενα Κόμματα, ωστόσο, υποστηρίζουν πως στόχος του Κόμματος των Ισλαμιστών είναι να θέσουν βασικούς θεσμούς του κράτους υπό τον έλεγχό τους με απώτερο στόχο την κατάλυση ίσως του κράτους. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως το ΑΚΡ συνεχίζει να έχει ισλαμική ατζέντα και πως η βασική του επιδίωξη κάθε άλλο παρά η δημοκρατία είναι όπως υποστηρίζει.Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι βασικό και θα θεωρηθεί ως μέτρημα των δυνάμεων των βασικών αντιπάλων.

Από την μια, της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που εξέρχεται πλέον με νέα δυναμική στην τουρκική πολιτική με τον νέο ηγέτη Κεμάλ Κιλιτσάρογλου να δίνει γραμμή. Από την άλλη με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με μπροστάρη τον Ταγίπ Ερντογάν που με αυτό το δημοψήφισμα δείχνει να κλίνει έναν κύκλο.

Τι θα ακολουθήσει μετά, εάν δηλαδή ένας νέος κύκλος ανοίξει, είναι πολύ νωρίς ακόμα να λεχθεί…

26 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Οι αλλαγές που προωθεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αφορούν ανάμεσα σε άλλα, την αλλαγή στη νομοθεσία που επιτρέπει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να θέτει εκτός νόμου τα πολιτικά Κόμματα, και το δικαίωμα διεξαγωγής πολιτικών δικών στρατιωτικών αξιωματούχων. Να μπορούν δηλαδή στρατιωτικοί να αντιμετωπίζουν το ποινικό δίκαιο και αν τιμωρούνται ανάλογα και να μη χειρίζεται τα θέματά τους αποκλειστικά το στρατοδικείο. Αφορούν επίσης τη δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως που θα μπορεί να απολαμβάνει και να επιλύει ζητήματα που προκύπτουν ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος. Αφορά επίσης πλήρη αναδιαμόρφωση του Δικαστικού Συστήματος της Τουρκίας, με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών των δικαστών που αποτελούν ένα πανίσχυρο και αδιάλλακτο σώμα. Αφορά επίσης σε γενικότερο έλεγχο της στρατιωτικής από την πολιτική ηγεσία με στόχο περιορισμό του ελέγχου της δύναμης του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Τα πέντε δημοψηφίσματα
ΜΕΧΡΙσήμερα έχουν γίνει πέντε δημοψηφίσματα στην Τουρκία. ?Το πρώτο δημοψήφισμα έγινε στις 27 Μαΐου το 1961 με ερώτημα την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος που ετοιμάστηκε μετά το πρώτο πραξικόπημα το 1960. Πέρασε με 67% ?Το δεύτερο έγινε το 1982 για υιοθέτηση του Συντάγματος που ετοιμάστηκε μετά το Πραξικόπημα του 1980. Τότε το 91.37% ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συντάγματος.

?Το τρίτο δημοψήφισμα έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 1987 για να αποφασιστεί εάν θα επιτρεπόταν στους πολιτικούς ηγέτες στους οποίους απαγορεύτηκαν τα πολιτικά τους δικαιώματα με το πραξικόπημα του 1980, να επανέλθουν στην ενεργό δράση. Το δημοψήφισμα πέρασε οριακά με 50.3%.Το τέταρτο έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1988 με το ερώτημα της μετάθεσης των βουλευτικών εκλογών σε άλλη ημερομηνία. Πέρασε με 65%.
?Το πέμπτο και τελευταίο έγινε τον Οκτώβριο του 2007 με το ερώτημα να μπορεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας απευθείας από τον Τουρκικό λαό και όχι από το Κοινοβούλιο. Πέρασε με ποσοστό 67.5%, που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Ισλαμιστών που το εισηγήθηκε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. Είναι η τελευταία μάχη που δίνουν εναντίον του στρατιωτικού - φασιστικού καθεστημένου... Νομίζω ότι σύντομα (μετά το 2011) θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις που θα είναι η αρχή της δημιουργίας μιας νέας Τουρκίας και από το 2012 θα αλλάξει ριζικά η γείτονα χώρα εφόσον παραμένουν οι Ισλαμιστές του Erdogan στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2011.

    Είναι 100% σίγουρο ότι θα αλλάξει ριζικά ο Erdogan την Τουρκία μετά το 2012 αφού θα ελέγχει πλέον:
    - την δικαιοσύνη
    - την τοπική αυτοδιοίκηση κατά μεγαλύτερη πλειοψηφία (+60,00%)
    - τον στρατό
    - τους εργάτες
    - τα ΜΜΕ ολοκληρωτικά εφόσον καταφέρει να γίνει ο Πούτιν της Τουρκίας
    - και με το διεθνές κύρος που θα έχει θα λύσει (ελπίζω) πολλά προβλήματα, π.χ. Κύπρος, Αιγαίο κτλπ..

    Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >> Ο/Η Αϊκούτ Καδήρ είπε...
    Είναι η τελευταία μάχη που δίνουν εναντίον του στρατιωτικού - φασιστικού καθεστημένου...
    Νομίζω ότι σύντομα (μετά το 2011) θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις που θα είναι η αρχή της δημιουργίας μιας νέας Τουρκίας και από το 2012 θα αλλάξει ριζικά η γείτονα χώρα εφόσον παραμένουν οι Ισλαμιστές του Erdogan στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2011.<<

    Το βαρβαρο φεσι του Τουρκου θα αλλαξει δηλαδη απο το Κεμαλο-Φασιστικο για το οπισθοδρομικο death cuΙt του Ισλαμ, σωστα;

    >>Είναι 100% σίγουρο ότι θα αλλάξει ριζικά ο Erdogan την Τουρκία μετά το 2012 αφού θα ελέγχει πλέον: ...
    - και με το διεθνές κύρος που θα έχει θα λύσει (ελπίζω) πολλά προβλήματα, π.χ. Κύπρος, Αιγαίο κτλπ..
    Για να δούμε...
    29 Αυγούστου 2010 6:45 μ.μ.<<

    Ποιον προσπαθουμε να ξεγελασουμε τωρα, εκτος απο τους ημιμαθεις και ανιστορητους;

    [...] According to the Turkish Daily News, in 1995, Erdogan was quoted as having said “Democracy is like a streetcar. You ride it until you arrive at your destination and then you get off.” [...]
    - http://www.groundreport.com/World/Democracy-Turkeys-Double-Edged-Sword/2834027

    [...] Turkish PM Erdogan in Speech During Term As Istanbul Mayor Attacks Turkey’s Constitution, Describing it As ‘A Huge Lie’: "Sovereignty Belongs Unconditionally and Always To Allah"; "One Cannot Be a Muslim, and Secular" [...]
    - http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/2213.htm

    Τι ειπαμε και παλι - "... ελπιζω και για να δουμε";

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι πως θα λύσει τα πολλά προβλήματα (που ελπίζεις)...Γιατί αν νομίζεις ότι έχει κάποια διαφορετική άποψη πάνω στα Ελληνοτουρκικά προβλήματα από τους στρατηγούς επειδή είναι Ισλαμιστής, τότε πλανάσαι τελείως.Η Τουρκία είχε πάντοτε σταθερή πολιτική για τα εξωτερικά θέματα και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.Ή για να είμαι πιο σωστός θα αλλάξει αλλά προς το δυσμενέστερο για την Ελλάδα.Οι στρατιωτικοί της Τουρκίας χρησημοποιούσαν περισσότερο τις κρίσεις για ελέγχουν το εσωτερικό της Τουρκίας.Αντιθέτως οι Ισλαμοπασάδες του Ερντογάν βλέπουν το Αιγαίο και όλη την περιοχή του Ελληνισμού και των Βαλκανίων-Μέσης Ανατολής-Καυκάσου ως τον ζωτικό χώρο που χρειάζεται η Τουρκία και "ιστορικά" (εδώ γελάμε) της ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.