30/8/10

«Επίθεση φιλίας» από Νταβούτογλου το Φθινόπωρο


Με έκφραση «προθέσεων» για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, στην αφετηρία μιας περιόδου που θα είναι κρίσιμη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη γενικότερη πορεία της Τουρκίας

Του Νίκου Μελέτη
nmeletis@pegasus.gr


Με επίσκεψη στην Ελλάδα το φθινόπωρο και με έκφραση «προθέσεων» για μείωση της έντασης στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου επιχειρεί να δώσει συνεχεία στην (κυρίως επικοινωνιακή) «επίθεση φιλίας» προς την χώρα μας, στην αφετηρία μίας περιόδου που θα είναι κρίσιμη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη γενικότερη πορεία της Τουρκίας.

Η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου το φθινόπωρο στην Ελλάδα δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είθισται τα τελευταία χρόνια να ανταλλάσσονται ανά εξάμηνο επισκέψεις από τους υπουργούς Εξωτερικών. Αντίθετα, πολλά ερωτήματα δημιουργεί η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που συνδέει τη διακοπή των αερομαχιών στο Αιγαίο με τις διερευνητικές επαφές αλλα και με τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές την Παρασκευή, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κόνια, οπού περιοδεύει προκειμένου να υποστηρίξει την προεκλογική καμπάνια υπέρ του «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου.


Διάλογος
«Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με την Ελλάδα σε διάφορα ζητήματα, αλλά ο τρόπος για να αντιμετωπισθούν είναι ο διάλογος, κι αν δεν αποδειχθεί αρκετός τότε χρειάζεται ακόμη περισσότερος διάλογος», είπε ο κ. Νταβούτογλου και σε ερώτηση για το εάν οι διερευνητικές επαφές μπορεί να οδηγήσουν σε τερματισμό των αερομαχιών στο Αιγαίο απάντησε χαρακτηριστικά:

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι επαφές αν όχι για τον περιορισμό των κινδύνων στο Αιγαίο και τη διεύρυνση των τομέων κοινού συμφέροντος. Ελπίζω ότι κάθε αρνητική κατάσταση θα ξεπεραστεί στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αν και οι διερευνητικές επαφές (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα) αφορούν μονό στη νομική διαφορά της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Νταβούτογλου, συμφωνά με τα τουρκικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές έχουν σαν στόχο και την ελαχιστοποίηση των διαφορών στο Αιγαίο και σε άλλα ζητήματα, ενώ έκανε αναφορά και στην συζήτηση περί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η αισιοδοξία του κ. Νταβούτογλου για «τερματισμό των αερομαχιών στο Αιγαίο» αποδίδεται, συμφωνά με τις δηλώσεις του, στην συζήτηση με την Ελλάδα για νέα ΜΟΕ, η οποία -όπως λέει- επαναλήφθηκε μετά από μεγάλο διάσημα, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρεου.

Τα τελευταία τρία έτη η Τουρκία πιέζει ασφυκτικά μέσω και του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε. ώστε να προωθήσει στο Αιγαίο ένα πακέτο ΜΟΕ, το λεγόμενο Code of Conduct, το οποίο, όμως, είχε απορριφθεί επανειλημμένα από την Ελλάδα. Στόχος της Τουρκίας μέσω του Code of Conduct είναι να επισημοποιήσει μία μορφή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και διατήρηση όλου του πακέτου διεκδικήσεων εναντίον της χώρας μας, χωρίς, όμως, να υπάρχει ο «κίνδυνος» απρόβλεπτου στρατιωτικού επεισοδίου.


Κινήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο αυτό προβλέπεται ότι για κινήσεις εντός του FIR Αθηνών στον διεθνή εναέριο χώρο θα προηγείται αλληλοενημέρωση των αρμόδιων εθνικών αρχών. Αυτό είναι τουλάχιστον παράδοξο για τα ελληνικά αεροσκάφη, καθώς δεν υπάρχει καμία υποχρέωση ενημέρωσης της Άγκυρας για κινήσεις τους στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, εφόσον για να φθάσουν σε αυτόν δεν διέρχονται παρά μονό από τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Αντίθετα τα τουρκικά αεροσκάφη προκειμένου να φθάσουν στον διεθνή εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών περνούν συνήθως από ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και επομένως πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία ενημέρωσης και υποβολής σχεδίων πτήσης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

3 σχόλια:

  1. ''τα τουρκικά αεροσκάφη προκειμένου να φθάσουν στον διεθνή εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών περνούν συνήθως από ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο''
    Αδυνατώ να το κατανοήσω π.χ μεταξύ Λήμνου, Λέσβου ή μεταξύ Χίου, Σάμου όλος ο χώρος είναι εθνικός; Δε νομίζω τα νησιά αυτά να απέχουν μεταξύ τους μόνο 20ΝΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανως εννοει οτι υπαρχουν σημεια στο βορειο Αιγαίο οπου για να φθασει τουρκικο αεροσκαφος στον διεθνη εναεριο χωρο δεν απαιτειται η διελευση απο ελληνικο εναεριο χωρο αλλα υπαρχει μονον η εισοδος στο FIR Αθηνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να φοράμε και τσίγγινο σωβρακάκι το φθινόπωρο ή δεν χρειάζεται; Ελπίζω να μας δώσει επίσημα οδηγίες η...Κυβέρνηση.... Αν γίνεται από το... Pan-Kάlos
    Ααααχαχαχααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.