27/8/10

Οι Βορειοηπειρώτες οργανώνονται

Ιδρύθηκε Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, η οποία μάλιστα, με αφορμή την προ ημερών δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρα, απέστειλε επιστολή με καταγγελίες και διαμαρτυρίες προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο, ενώ πριν από λίγες μέρες απέστειλε και ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με το θέμα των Τσάμηδων και τον αλβανικό εθνικισμό.

Με την πρώτη επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και σε άλλους παράγοντες, τονίζει ότι επικρατεί αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. «Στη Χειμάρα και όπου ζει ο ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία, εδώ και πολλές δεκαετίες, παραβιάζεται κάθε αρχή δικαίου και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν υπάρχει ελευθερία και ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι καθημερινότητα», υπογραμμίζεται.

«Τα παραδείγματα πολλά και μάλιστα πολλές φορές η επίθεση στην ελληνική μειονότητα έχει υποστήριξη από το αλβανικό κράτος».

Αναφορά γίνεται και στο θέμα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, την υπονόμευση της παρουσίας της, καθώς «και τον εθνικισμό που αμφισβητεί την αυτοχθονία της και τα σύνορα με την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, η εν λόγω Επιτροπή καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα, ώστε η Αλβανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ως μέλος προς ένταξη και να ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση των Τιράνων, για διάφορα θέματα τα οποία και απαριθμεί. Εκφράζει, επίσης, την πίστη της η Επιτροπή, ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για την ελληνική μειονότητα την καλύτερη λύση, όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων της.

Στην επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου, εξάλλου, γίνεται αναφορά στην ιστορία και την πραγματικότητα για τους Τσάμηδες. Επίσης, στη σημερινή κατάσταση και την ανάγκη για πολιτική έναντι της αλβανικής προπαγάνδας. Η Επιτροπή διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη από την Αλβανία εθνικιστική πολιτική για το ζήτημα των Τσάμηδων και καλεί τον πολιτικό κόσμο της χώρας αυτής να δει το μέλλον στην περιοχή έξω από αντιπαραθέσεις και εθνικιστικές επιδιώξεις. Καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να απαντήσουν συνολικά για το θέμα, μη επιτρέποντας την αλβανική προπαγάνδα, και επίσης να στηρίξουν την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η ιδρυτική επιτροπή της εν λόγω οργάνωσης αποτελείται ως εξής: ιερέας Κοσμάς Καραβέλλας, πρόεδρος (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών D.C.), Μιχάλης Σέρβος, υπεύθυνος Τύπου (πρώην πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής) και Δημήτριος Βάσσος (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Νέας Υόρκης). Κύριοι στόχοι της Επιτροπής, όπως αναφέρεται, είναι η εκπροσώπηση των Βορειοηπειρωτών, η άμεση παρέμβαση για σχετικά προβλήματα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Αλβανία, και η παρουσία των Βορειοηπειρωτών σε διεθνείς οργανισμούς.

Στόχοι της, επίσης, μπορεί να είναι η επιστροφή των περιουσιών, η ίδρυση μειονοτικών σχολείων, η ελεύθερη λειτουργία πολιτικών κ.ά. ενώσεων, η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, η ελεύθερη αναφορά των Βορειοηπειρωτών στην εθνική τους ταυτότητα κ.ά. Τονίζεται, επίσης, ότι η Επιτροπή δεν καταργεί κανένα υφιστάμενο όργανο.
SAIGMALIVE

11 σχόλια:

  1. Δεν γνωρίζω καλά τα μειονοτικά θέματα αλλά μήπως τυχών στήριξη στους Έλληνες της Βορείας Ηπείρου δημιουργήσει πρόβλημα στη Θράκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με αυτη τη λογικη θα πρεπει να κανουμε
    τουμπεκι ψιλοκομμενο καθε φορα..
    τι λες ρε παλληκαρι;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Θράκη ζει Μουσουλμανική (δλδ θρησκευτική μειονότητα) και οχι Εθνική μειονότητα όπως στην Βόρεια Ήπειρο. Συνεπώς ο όποιος παραλληλισμός με την Θράκη δεν στέκει γενικά.Ωστόσομ εάν οι σημερινοί κυβερνώντες συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ονομαστεί Τουρκική η μειονότητα το παραπάνω επιχείρημα δεν θα υφίσταται σε λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η εξωτερική πολιτική είναι περίπλοκη και πολύπλοκη. Αυτό βέβαια για κράτη που έχουν συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, που τη χαράσουν όλα τα κόμματα και όλοι την τηρούν απαρέγκλιτα.
    Στην Ελλάδα ποτέ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο για να ισχύει και τώρα. Ιδιαίτερα τώρα !!!!
    Και βεβαίως σε καμμία μα καμμία των περιπτώσεων δεν αφήνεις κάτι στην τύχη ή κάνεις "τουμπεκί ψιλοκομμένο".
    Η απάντηση σε κάθε πρόκληση πρέπει να είναι άμμεση, βίαιη και χωρίς περιστροφές.
    Εμείς μονίμως κάνουμε το εντελώς αντίθετο.
    Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (απο 1996 και μετά) και ειδικά ΜΟΝΟ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ...... δεν κάνουμε τίποτα. Βέβαια ένας Δρ(Π)ούτσας.....τα λέει όλα.
    Αφήστε τα φίλοι μου, τι τα σκαλίζουμε.
    Εάν δεν πέσει η φασιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται τίποτα. ΤΙΠΟΤΑ !!!!
    Και βέβαια στις εκλογές .... κανονίστε. ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ. Αλλά όχι αυτούς. Ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΝΔ, ούτε ΚΚΕ, Ούτε ψευτοοικολόγους, ούτε ΛΑΟΣ, για ΣΥΡΙΖΑ-ΜΥΡΙΖΑ-ΤΣΙΡΙΖΑ και τα ΣΥΝλοιπά ούτε να το σκέφτεστε. ΛΕΥΚΟ ή ΑΚΥΡΟ όχι γιατί νομίζω πάει υπέρ του πρώτου κόμματος. Από εκεί και πέρα όλους τους υπόλοιπους. Το ίδιο ισχύει για να πάρουν το μύνημα τους και στις Δημοτικές εκλογές. Μόνη περίπτωση ψήφου αντίθετης είναι σε Δήμαρχο ικανότατο, άξιο, δραστήριο, όχι κομματόσκυλο. Εκεί ψηφίστε άφοβα. Αλλιώς σε "δεν ξέρω", "μπορεί να κάνει", "θέλει", "θα δούμε" κλπ ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ. Σε αυτή την περίπτωση καταψηφίστε τους ασυζητητί. Για να μην χτυπάτε-με το κεφάλι μας ΠΑΛΙ στον τοίχο. Για να μην στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και μετά λέμε "φτου σου ρε μαλ.κα", όπως κάνουν τώρα αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και έχουν σώας τας φρένας.
    ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ .... ΛΟΥΜΠΑ.
    ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ.....ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ.
    ΟΧΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΌΜΜΑΤΑ-ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ "ΤΟΥΡΚΟΥΣ", "ΑΛΒΑΝΟΥΣ" ΚΑΙ "ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΑΒΓΑΝΟΥΣ".
    ΟΧΙ ΠΟΤΕ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΟΤΕ !!!!!!!!!

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν νέα κόμματα, αλλά τα συμφέροντα τα πνίγουν όπως πάντα (dikokratikoi.gr , κτλ.) Ελπίζω απλώς οι πατριωτικοί ψήφοι να πάνε σε ένα πραγματικά σοβαρό και πατριωτικό κόμμα και όχι σε Χρυσές Αυγές, ΛΑΟΣ κτλ κομματίδια που συναποτελούνται από τραμπούκους ή γραφικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς 12.50μμ.
    Προς τι η στοχευση σου στους Δημοκρατικους, αναφεροντας οτι πνιγονται απο συμφεροντα?
    Μηπως επειδη ειναι ο μοναδικος πολιτικος χωρος που εχει εμπεριστατωμενες και ρεαλιστικες θεσεις σε ολα τα ζητηματα της Ελληνικης κοινωνιας και δεν αποτελει ενα κομμα που καταπιανεται μονο αποσπασματικα και επιδερμικα με αυτα?
    Για πες μας λοιπον αυτο το σοβαρο πατριωτικο κινημα που αναφερεις να διαβασουμε τις θεσεις του και να το κρινουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ kiko

    Σαν τι πρόβλημα, δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 27 Αυγούστου 2010 1:46 μ.μ.


    Ενοούσα μήπως υπάρξει θέμα ταύτισης στις δύο περιπτώσεις αλλά ο φίλος Black Peteg το ξεκαθάρισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή τύχη αδέλφια βορειοηπειρώτες. Ενεργοποιήστε τις οργανώσεις σας στην Κύπρο και εμείς μαζί σας θαμάστε όπως και πριν μερικά χρόνια.

    Στέλιος - Λευκωσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H ΔΡΑΣΗ (καταπιεση των Αλβανων) ας δημιουργηση ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ (οργανωμενη αντισταση των δικων μας στην Β, Ηπειρο) παραφραζωντας τον Ηρακλειτο
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΕΔΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.