18/8/10

Πολιτική λεπτών ισορροπιών

Του Σταυρου Λυγερου
Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα (ανταπόδοση σε χρόνο ρεκόρ της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ισραήλ) έχει τροφοδοτήσει φήμες για ριζική αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα ήταν θερμός υποστηρικτής του παλαιστινιακού κινήματος και διατηρούσε στενές σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής. Αντιθέτως, το μετακεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας είχε συνάψει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Μεταξύ των άλλων, τα ισραηλινά μαχητικά εκπαιδεύονταν στον τουρκικό εναέριο χώρο και σε αντάλλαγμα το ισχυρό εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ είχε μετατραπεί σε ατζέντη των θέσεων της Αγκυρας στην Ουάσιγκτον.
Στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής στρατηγικής και για να δώσει εξετάσεις στη μουσουλμανική κοινή γνώμη, η κυβέρνηση Ερντογάν αναδείχθηκε πρώτος επικριτής της ισραηλινής πολιτικής στο Παλαιστινιακό. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Το ρήγμα στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις εθεωρείτο γεφυρώσιμο όσο παρέμενε στο πεδίο του Παλαιστινιακού. Απέκτησε στρατηγική διάσταση, όταν η Αγκυρα τάχθηκε στο πλευρό του Ιράν, διαταράσσοντας σοβαρά και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ομπάμα είχε ξεκινήσει τη θητεία του αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά τον ρόλο της Τουρκίας.
Για να εξισορροπήσει την τουρκική πίεση, το Ισραήλ προσέγγισε την Αθήνα και τη Λευκωσία. Παραλλήλως, στηρίζει παρασκηνιακά και το κουρδικό κίνημα. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε όταν ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν σε συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις άσκηση στον ευρύτερο εναέριο χώρο πέριξ της Κρήτης.
Τότε είχε γίνει λόγος για άσκηση-πρόβα ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στο Ιράν. Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ επιδιώκει διακαώς αυτές τις ασκήσεις. Ζητάει μάλιστα σε άσκηση να συμμετέχουν και οι ελληνικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 για να εξοικειωθούν οι Ισραηλινοί πιλότοι και να αναπτύξουν τρόπους εξουδετέρωσής τους. Αγνωστο εάν το αίτημα έχει γίνει δεκτό.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει σε Ελλάδα και Κύπρο έντονη συζήτηση. Μία σχολή σκέψης θεωρεί ότι η Αθήνα πρέπει να αποκρούσει το ισραηλινό φλερτ και να ανταγωνισθεί την Τουρκία σε φιλοπαλαιστινιακή γραμμή. Μία δεύτερη σχολή σκέψης θεωρεί τις εξελίξεις ευκαιρία για τη δημιουργία άξονα με το Ισραήλ με αντιτουρκική αιχμή.
Η δυναμική πολιτική Ερντογάν έχει επικαλύψει και εκτοπίσει την παραδοσιακή ελληνική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Μία πολιτική, άλλωστε, που τα τελευταία 15 χρόνια είχε ατονήσει. Από την άλλη πλευρά, η εξωτερική πολιτική είναι κάτι πολύ περισσότερο από παιχνίδι για να τη στρέφεις καιροσκοπικά ανάλογα με τη συγκυρία.
Η Αθήνα οφείλει για λόγους αρχών να υποστηρίζει την ίδρυση βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους και να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με όλες τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, από την Αίγυπτο μέχρι το Ιράν. Παραλλήλως, έχει συμφέρον να αναπτύξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ σ' όλους τους τομείς, μη εξαιρουμένου του στρατιωτικού. Δεν έχει κανένα λόγο, όμως, να επιδιώξει τη δημιουργία άξονα. Στην πραγματικότητα, άλλωστε, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να επεξεργασθεί μία σφαιρική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, οργανικό στοιχείο της οποίας θα είναι και οι σχέσεις με το Ισραήλ. Η ανταλλαγή πρωθυπουργικών επισκέψεων, όμως, προέκυψε όχι τόσο από έναν τέτοιο σχεδιασμό, όσο από πιεστικά αιτήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μελών του Κογκρέσου. Η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μην παραχωρήσει στο Ισραήλ κάποιες λελογισμένες διευκολύνσεις. Πρέπει, όμως, να εξασφαλίσει συγκεκριμένα πολιτικά ανταλλάγματα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

14 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ισορροπημένο και ψύχραιμο ωςσυνήθως το άρθρο του κ. Λυγερού. Έχω απανειλημμένα υποστηρίξει ότι η σύνδεση με Ισραηλ συμπίπτει με τις αμερικανικες επιθυμίες και δεν αποκλίνει ούτε ένα "γιώτα" από αυτές: Ναι στην ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, ναι στην ασφαλεια του Ισραηλ" κλπ. Δεν είναι πολιτική χαραγμένη στην Αθηνα αλλά στην Ουάσιγκτον-ο κ. Λυγερός δεν γνωρίζω αν συμφωνεί αλλά δεν είναι δυνατόν να το πει και μάλσιτα από την Καθημερινή. Κάνει όμως τη μόνη λογική υπόδειξη: Η Ελλάδα να χαράξει τη δική της στρατηγική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Ελλάδα να χαράξει τη δική της στρατηγική."

    Με τον Γιωργαρο και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσια δεν εχουμε να φοβηθουμε κανεναν κερατα.Ολα θα γινουν οπως πρεπει.Ασχετως του οτι ειμαι Τουρκοφοβικος μεχρις αηδιας, ηδη απο εχθες το βραδυ αρχισα και κοιμαμαι ησυχος γιατι γνωριζω οτι απο τουδε και εις το εξης η ασφαλεια της Ελλαδος θα στηριζεται στις Ισραηλινες ξιφολογχες. Επιτελους η Ελλαδα απεκτησε τον ηγετη που της αξιζει.Και μακαρι να κυβερνα για πολλα-πολλα χρονια.
    ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΘΕΛΕΙ ΟΟΟΟΛΗ Η ΧΩΡΑ.Εμεις παντως οι Τουρκοφοβικοι σε λατρευουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΑΘΟΣ, ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ:
    Πρέπει να εξασφαλίσει συγκεκριμένα ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ανταλλάγματα. Τα πολιτικά ανταλλάγματα είναι θεωρητικά και υποκειμενικά, πρόσκαιρα, δεν εξασφαλίζουν την προστασία της πατρίδας, δεν βοηθούν την ανάπτυξη, δεν δίνουν ψωμί στον άνεργο, δεν πληρώνουν τους τόκους από τα 400 δις.
    Ας ξυπνήσουμε επιτέλους: χρειαζόμαστε ΣΗΜΕΡΑ έρευνα & ανάπτυξη, ανταγωνιστικές γραμμές παραγωγής, μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, όχι να μας παίζουν θετικά τα διεθνή μέσα για μια εβδομάδα ως καλά παιδιά και μετά οι όποιοι άλλοι να καρπώνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας και εμείς να γυρνάμε στη μιζέρια, στην εσωστρέφεια και στην οικονομική εξαθλίωση.
    ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ για τα πολιτικά ανταλλάγματα: έχουμε ανάγκη από βιώσιμη παραγωγή όχι αναδιανομή της διαρκώς συρρικνούμενης πίττας και πρόσκαιρη επικοινωνιακή ευφορία.
    Καλά, για τους κομματικούς το καταλαβαίνω (αν και ακόμα και αυτοί αρνούνται να κατανοήσουν ότι οδηγούν τον ομολογουμένως φιλότιμο Πρωθυπουργό σε διαχείριση τύπου Καραμανλή νεότερου = τον σπρώχνουν να έχει το ίδιο τέλος πολύ πιο σύντομα) αλλά για άτομα όπως ο Πολεμαρχάκης και ο Mulgan περίμενα κάτι περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και κατι αλλο δεν θελουμε ουτε ενα εβραιο τουριστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι φοβούνται τώρα που ο Ιωαννίδης μετά από 36 ολόκληρα χρόνια στα κάτεργα της φυλακής είναι πλέον νεκρός; Τι έχουν να πουν για τους στρατηγούς, τους ναυάρχους και τους πτεράρχους, που είναι αυτοί που πρόδωσαν το Έθνος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 και στην συνέχεια απόλαυσαν πλήρων τιμών από την μεταπολιτευτική δημοκρατία;

    Τι έχουν να πουν για κάποιο στρατηγό, που διέδιδε ότι θα μας επιτεθεί η Βουλγαρία και για έναν άλλο που έλεγε ότι είναι έτοιμος να προελάσει προς την… Κωνσταντινούπολη και μετά απειλούσε ότι θα στρέψει τα στρατεύματά του προς την Αθήνα, εάν δεν έλθουν οι πολιτικοί; Τι έχουν να πουν για αυτούς που έδωσαν την διαταγή να μη πάνε τα Φάντομ στην Κύπρο; Γι’ αυτούς που διέταξαν τα υποβρύχια, που ηταν κοντά στην Βόρειο Κύπρο να επιστρέψουν στο Αιγαίο;

    Είναι βέβαιο ότι πολλοί ήθελαν ο Στρατηγός Δημήτριος Ιωαννίδης να μη μιλήσει ποτέ! Ίσως, όμως, να έχει εξασφαλίσει ακόμη και εκ του τάφου του να «μιλήσει» και να αποκαλύψει ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μοιάζει να είναι ένα απλό κείμενο, το οποίο αναφέρεται σε γεγονότα που είναι σχεδόν σε όλους γνωστά, αλλά διαπίστωσα ότι δεν αρκεί μια μόνο ανάγνωση ενώ αμέσως μετά διαπίστωσα ότι δεν αρκούν ούτε δυο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα παρακαλούσα θερμά να μην μπαίνουν σχόλια όπως αυτό του Ανώνυμου 18 Αυγούστου 2010 7:54 μ.μ. ακριβώς μετά το 18 Αυγούστου 2010 6:29 μ.μ. γιατί μοιάζει σα να συμπληρώνει το ίδιο άτομο στην προηγούμενη ανάρτηση, πράγμα το οποίο δεν ισχύει.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ακουστηκε για συμπαραγωγη οπλικων συστηματων για ισραηλινους τουριστες ειδαμε τη βοηθεια στην κατεχομενη κυπρο εστω και σε επιπεδο προθεσεων μετα τις δολοφονιες στο μαβι μαρμαρα.Πρεπει να το παρουμε αποφαση και να γινουμε φιδια όπως ειναι η ηγεσια της τουρικης χουντας.Εφοσον η ανεξαρτησια του προτεκτορα του μας απειλειται από γκριζους λύκους και φιδια πρεπει και εμεις να προσεγγισουμε αυτο το χωρο.Οι παλαιστινιοι καταπιεζονται απο τους ναζι του Ισραήλ και χρειαζονται τη συμπαρασταση μας και την αλληλεγγυη μας.Απο την άλλη οι τεχνολογικες και αλλες συνεργασιες με τη χουντα του Ισραηλ ας μη διατυμπανιζονται και ας μη γινονται πρωτοσελλιδα.Υπαρχει και η ας πουμε μυστικη και διακριτικη συνεργασια.Αμα παντως το ισραηλ βομβαρδισει το ιραν η σουδα ειναι στοχος και οι μηδοι έχουν τους πυραυλους για να χτυπησουν χανια και σουδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ελλάδα επειδή ποτέ δεν έχει ζητήσει σοβαρά ανταλλάγματα από τους συμμάχους της (ήδη το έχουμε δει από τους 2 παγκοσμίους πολέμους), ούτε οι σύμμαχοί της την αντιμετωπίζουν ως ένα ισχυρό κράτος αλλά επιζητούν καθαρά την χρήση του γεωπολιτικού της σημείου, θα ήταν φρονιμότερο να μείνει αμέτοχη αν και δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα.
    Το μέγα ερώτημα μου είναι, σε μία ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράν, από ποια χώρα θα ζητήσει άδεια η αμερικανική αεροπορία??? Από Ελλάδα? Τουρκία? Συρία? Σύμφωνα όλα αυτά με τις υπάρχουσες συμμαχίες των κρατών...είναι δύσκολα τα πράγματα και λεπτές οι ισορροπίες, γι'αυτό απαιτείται προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Ιράν δεν έχει την τεχνολογία να απειλήσει κανένα πέρα ΑΠΟ τα 300-600χιλ.να φοβάσαι κάποιον που θα εκτοξεύσει 100 πυραύλους για να χτυπήσει μια βάση είναι τελείως παράλογο . η Κρήτη από Ιράν σε ευθεία είναι 1000 μίλια αυτό τα λέει όλα το Ισραήλ απέχει περίπου 1000χιλιομετρα αν αποκτήσει πυρηνικά τότε το θέμα αλλάζει γιατί με πυρηνικά δεν χρειάζεται την ακρίβεια των συμβατικών όπλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Αθήνα, θά έπρεπε να έχει χαράξει δική της στρατηγική πριν προβεί σε οποιεσδήποτε διπλωματικές επαφές που αποσκοπούν στην σύσφιξη σχέσεων με άλλα κράτη. Ιδιαίτερα, όταν οι ισορροπίες που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο, είναι τόσο λεπτές, οπως αναφέρει σωστά ο κ. Λυγερός.
    Ομως, μόνο όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται ορθά. Βεβαίως και ψύχραιμα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ kostas karampas

    >Οι παλαιστινιοι καταπιεζονται απο τους ναζι του Ισραήλ και χρειαζονται τη συμπαρασταση μας και την αλληλεγγυη μας.<

    Όταν Άραβες αδιαφορούν, εμείς θα τους σώσουμε; Από πού κι ως πού; Τους έχουμε χρεωθεί με 108;

    Νομίζω ότι η Ελλάδα έκανε περισσότερα γι αυτούς από οποιοδήποτε άλλο κράτος και ειδικά τον καιρό του αλήστου μνήμης Παπανδρέου. Εκείνοι πώς έδειξαν την αναγνώρισή τους στην Ελλάδα; Με την πιστή φιλοτουρκική πολιτική τους;

    Η Ελλάδα πρέπει να πορευτεί με γνώμονα τα ΔΙΚΑ ΤΗΣ συμφέροντα, μακριά από ανόητες αγκυλώσεις, που την οδήγησαν στην απομόνωση. Μας χρωστούν, δεν χρωστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.