30/8/10

Και οι αγράμματοι στο Πανεπιστήμιο;

της Ελίνας Γαληνού
Ασφαλώς η απόφαση της υπουργού Παιδείας να καταργήσει για φέτος τη βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα χαροποίησε πολλούς κακούς μαθητές και τους γονείς τους. Χάρις σ΄αυτήν, δόθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στο Πανεπιστήμιο ή στα ΤΕΙ, παιδιά που με τη βία περνούσαν την τάξη...Οπότε, η κατάργηση ενός κριτηρίου που διαχώριζε ανέκαθεν τους άξιους από τους αδύνατους ή τεμπέληδες μαθητές, προφανώς απάλλαξε τους δεύτερους από το άγχος.
Η βαθμολογία-απ΄όσο ξέραμε-όσες αδικίες και αν υποκρύπτει, δίνει κάποια εικόνα ικανοτήτων και δεξιοτήτων ενός μαθητή. Βάσει αυτής, κρίνεται αν ο μαθητής είναι σε θέση να παρακολουθήσει ένα υψηλότερο επίπεδο μαθημάτων και άρα, να προαχθεί σε μια παραπάνω τάξη. Κρίνεται εκτός από την επίδοση στα μαθήματα και η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε πιό μεγάλες απαιτήσεις, να αυτοσυντονίζεται προς διεκπεραίωση ευθυνών, να οργανώνει τον χρόνο του αποδοτικά. Πόσο μάλλον περισσότερη σημασία έχουν όλα αυτά, όταν ο μαθητής δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει ανώτερες σπουδές; Διότι όσο και αν υποβαθμίστηκαν τα Πανεπιστήμιά μας λόγω διαφόρων καταστάσεων και κυρίως λόγω "προοδευτικών αντιδράσεων", οπωσδήποτε δεν παύουν να είναι Πανεπιστήμια. Και η ύλη που διδάσκεται, δεν είναι δυνατόν να αφομοιωθεί από έναν μαθητή ο οποίος στη σχολική του ζωή, δεν περνάει ούτε τη βάση..
Είναι απορίας άξιον τότε, γιατί ένας τέτοιος μαθητής ενδιαφέρεται να πάει στο Πανεπιστήμιο. Και άλλο τόσο εκπληκτικό, είναι να βλέπεις να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μαθητές που στις εξετάσεις έδωσαν ...ως και λευκή κόλλα! Υποτίθεται ότι όταν δίνει κάποιος λευκή κόλλα (εκτός λίγων εξαιρέσεων που συμβαίνουν έκτακτα) ή βρίσκεται κάτω από τη βάση, δεν θέλει να βλέπει τα βιβλία ούτε ζωγραφιστά. Επομένως τι το θέλει το Πανεπιστήμιο ή έστω, το ΤΕΙ; Και γιατί να βρεθεί αυτός συμφοιτητής με κάποιον άλλον συνεπή και μελετηρό; Απορούμε κατόπιν αυτών, πώς την εννοεί η αρμόδια υπουργός την αναβάθμιση της Παιδείας.

66 σχόλια:

  1. Αμόρφωτος μας βολεύει καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Γαληνού,

    Αν και θα συμφωνούσα με την ουσία του άρθρου σας, διαφωνώ καταρχάς με τον τίτλο: θεωρείτε ότι όσοι δηλαδή κερδίζουν μια θέση σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας μας είναι εγγράμματοι;

    Γράφετε για αδικίες, αλλά το θέμα που ανοίγετε με αυτό το άθρο είναι τεράστιο.

    Το ελλαδικό πανεπιστήμιο είναι εκτός ανταγωνισμού: πλην εξαιρέσεων δεν υπάρχουνε ερευνητικές ομάδες, δεν υπάρχει καν σωστή κατεύθυνση στην έρευνα.

    Να μιλήσουμε για τις συνθήκες διδασκαλίας και εξετάσεων; Όταν ήμουν επιτηρητής, σαν μεταπτυχιακός φοιτητής σε ελλαδικό πανεπιστήμιο, με σνομπαρε ο ίδιος ο καθηγητής του μαθήματος, για το ότι έβρισκα σκονάκια "έρχονται οι μεταπτυχιακοί και το παίζουνε εξουσία, όταν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουνε επιτήρηση".

    Αν ξέρατε τί γίνεται με τα σκονάκια στα πανεπιστήμιά μας...

    Επειδή γνωρίζω από μέσα τί γίνεται και στις γενικές συνελεύσεις, πώς τα κόμματα κάνουνε πλύση εγκεφάλου σε φοιτητές που ακόμα δεν έχουνε πολιτική συνείδηση, θεωρώ ότι όποιος μπαίνει σε τέτοιο ίδρυμα στην ελλαδική επικράτεια πρέπει να δώσει ΣΚΛΗΡΟ ΑΓΩΝΑ για να μορφωθεί.

    Γνωρίζω, συμπατριώτες μας, ένα σωρό άτομα που μόλις τελειώσανε το πτυχίο δώσανε μια μούτζα σε αυτή την φρικτή κατάσταση, και αυτή την στιγμή προοδεύουνε έξω.

    Η λίστα πολύ μεγάλη κυρία Γαλινού...

    Στο άρθρο σας, με την ουσία του οποίου θα συμφωνούσα αν όλα πήγαιναν ρολόι στο Ελλαδιστάν, γίνεται λόγος για επίδοση σε μαθήματα, για υψηλό και χαμηλό επίπεδο γνώσεων...βλέπετε δηλαδή την κατάσταση με μια τεχνοκρατική αντίληψη. Το σέβομαι, αλλά για μένα αυτό είναι λάθος. Η ρίζα του κακού ξεκινά από την αμορφωσιά του Έλληνα μαθητή του δημοτικού.

    Δεν γίνεται λόγος για τις πραγματικές ελλείψεις: στο δημοτικό διδάσκεται, φερ' ειπείν, κυρίως η αριθμητική, ενώ λείπει η γεωμετρική απόδειξη και εποπτεία, από τα μαθηματικά. Εκεί υστερούμε τρομερά...δεν μπαίνουνε ΚΑΝ στον κόπο να δούμε ΠΩΣ μορφώνονται και πώς καλλιεργούνε την μαθηματική σκέψη στην Ρωσία, στην Γαλλία, στην Γερμανία και την Αγγλία. Εφόσον οι μαθητές μας από το δημοτικό κιόλας μαθαίνουνε να κάνουνε πράξεις και ΟΧΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ, θα υστερούνε μια ζωή στο να σκέφτονται κριτικά.

    Σαν μαθηματικός, με εμπειρία διδασκαλίας σε μαθητές στο εξωτερικό, έχοντας γνωρίσει πολύ καλά την παιδεία στην Αγγλία (που δεν είναι τόσο δυνατή όσο στην Ρωσία ή στην Γαλλία, αλλά απέχει δραματικά από την διαλυμμένη παιδεία στην πατρίδα μας την Ελλάδα!) θα σταθώ εδώ, στα μαθηματικά.

    Ας μην μιλήσουμε για το πώς διδάσκεται η ιστορία, για το πως γίνεται το μάθημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της γυμναστικής...θεωρείται ότι η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα κακής παιδείας;

    Το θέμα είναι τεράστιο, κι επειδή είμαι γεμάτος σενάριο, το σταματώ εδώ: αγράμματος είναι για μένα ο νεο-Έλληνας μαθητής. Ντουβάρι μπαίνει στο πανεπιστήμιο, ανθρωποειδές βγαίνει...

    Γι' αυτό δεν ξέρουνε οι καθηγητές στο Γυμνασιο-λύκειο ποιός είναι ο Κόντογλου, δεν είναι σε θέση να καταλάβουνε το έγκλημα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού σε βάρος της Ρωμιοσύνης...δεν είναι καν σε θέση να γνωρίζουνε ότι πριν την προέλαση του ελληνικού στρατού στην Μικρασία, είχανε προηγηθεί σφαγές κατά Ρωμηών της Μικρασίας και του Πόντου, το 1914.

    Ένας νεο-Έλληνας δεν ξέρει γεωμετρία. Παίρνει πτυχίο μαθηματικού, και δεν μπορεί να κάνει μια γεωμετρική απόδειξη. Μόνο άλγεβρα, πράξεις, πράξεις, χωρίς να έχει εικόνα μέσα του για το τί κάνει...ένας νεο-Έλληνας δεν γνωρίζει τον Γεώργιο Σφραντζή, ούτε τον Ιωάννη Κανάνο. Δεν γνωρίζει τον Νικόδημο τον Αγιορείτη, ούτε τον Θεοφάνη τον Κρήτα. Δεν γνωρίζει καν την διαφορά μεταξύ του Χριστιανισμού των Ρωμαίων (Ορθοδοξία όπως επικράτησε) απ' αυτόν των Φράγκων (Καθολοκισμός).

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΗ ΜΟΥ.
    ΚΑΘΗΓΗΤΗ[ΘΑΜΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ]
    Π.ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗ,ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ
    ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΕΙ ΠΕΡΑ?
    ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΠΑΠΟΥ..
    -Π.ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ?
    ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΠΟΥΛΗ..
    -Π.ΣΩΣΤΑ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ
    ΦΑΝΕΡΟ,ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ..
    ΤΙ,ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΑΠΟΥ?
    Π.ΝΑΙ,ΑΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΙΣ,ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ
    ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ...
    ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΠΟΥΛΗ?
    -Π.ΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΛΕΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ...ΜΙΛΑΕΙ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑ
    ΑΡΕΤΕΣ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,
    ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΧΕΡΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ
    ΝΙΚΟ?-ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΤΣΕΠΗ ΠΑΠΟΥΛΗ..
    Π.ΕΥΓΕ.ΕΚΕΙ ΒΑΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ
    ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ
    ΜΥΑΛΟΥ,Ο ΑΕΡΙΤΖΗΣ...
    ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΛΠΟ...
    ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ?-ΟΧΙ ΠΑΠΟΥ..
    ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ...ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΟΠΟ...
    ΠΑΠΟΥΛΗ ΜΟΥ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΩΡΑ
    ΠΑΠΟΥΛΑΚΟ ΜΟΥ,ΣΤΗΝ ΔΥΣΜΟΙΡΗ
    Ε Λ Λ Α Δ Α.
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.
    ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΔΗ.
    ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ
    ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ...
    ΚΑΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ...ΚΑΙ ΟΙ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...
    ΣΕΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΛΕΝΕ,ΓΙΑ
    ΓΥΦΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ..
    ΤΡΑΠΕΖΙΚΑΑΑ..."ΚΛΕΨΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΣ,
    ΚΑΙ ΑΡΠΑΞΕ ΓΙΑ ΝΑΧΕΙΣ"...ΚΑΙ ΤΑ
    ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ...
    ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ...
    ΠΕΡΔΕΣ[ΠΟΡΔΕΣ]
    ΟΙ ΤΕΤΖΕΡΕΔΕΣ...ΟΙ ΑΔΕΙΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ
    ..ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΙ... Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ
    ΔΙΑΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ αρχην οι λεγομενοι "αγραμματοι" δεν απεκλεισαν καποιον αλλον ενδιαφερομενο για την ιδια θεση .Και δευτερον ,ακομη και ενας απο ολους αυτους που θα εισαχθουν σε σχολες ,καταφερει να αποκτησει πραγματικη μορφωση θα ειναι οφελος για την κοινωνια μας.Τα υπολοιπα ειναι εκ του πονηρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμο 12.37πμ

    Ευχαριστώ για τό σχόλιό σας, οι θέσεις σας είναι ενδιαφέρουσες, αλλά όπως είπατε και εσείς, το θέμα "παιδεία" είναι τεράστιο και δεν μπορεί να συζητηθεί με ένα-δύο άρθρα.
    Εγώ αναφέρθηκα μόνο στο θέμα εισόδου σε ΑΕΙ (έστω γνωρίζοντας τις παθογένειες για τις οποίες έχω αναφερθεί σε άλλο άρθρο) για περιπτώσεις παιδιών με κάτω από τη βάση.
    Μου φαίνεται αδιανόητο να μπαίνει κάποιος στο Πανεπιστήμιο, όταν έχει μηδενικές σχεδόν επιδόσεις στο λύκειο.
    Κατά τα άλλα, μπορούμε να συζητήσουμε ένα-ένα τα θέματα αναλυτικά. Σκοπεύω να επανέλθω στο θέμα "παιδεία" που έχει πάρα πολλές διακλαδώσεις.
    Μια και μιλάμε για την διδασκαλία Ιστορίας, μου έτυχε να ακούσω σε σχολική εκδρομή, καθηγητή που ξεναγούσε μαθητές γυμνασίου έξω από τον ναό του Αγ. Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. "Ε λοιπόν, ο Καποδίστριας ήταν ένας...που ήθελε να κανει κάτι μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτά που έκανε δεν αρέσανε στους Μαυρομιχαλαίους και τον σκοτώσανε..Πάμε τώρα να φάμε τις μπριζόλες μας πριν κρυώσουν.."
    Ετσι για την ιστορία, το αναφέρω, τονίζοντας ότι τα παιδιά φταίνε λιγότερο απ΄όλους για τέτοιες καταστάσεις. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και σχετικά με αυτό που λέτε για τον "αγώνα" μετ΄εμποδίων που πρέπει να κάνει ένας φοιτητής για να μπορέσει να σπουδάσει στα Πανεπιστήμιά μας, έχω αρκετά παραδείγματα για το τι έχουν τραβήξει παιδιά που ενδιαφέρονται μόνο να προχωρήσουν τις σπουδές τους. Οπως λέτε και εσείς, είναι πάμπολλα τα θέματα, αλλά εδώ είμαστε και θα τα λέμε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. +1 Στον προλαλήσαν Κ.Π.

    Δεν έχουν σχέση τα σημερινά Ελληνικά σχολεία με οποιαδήποτε μορφή γνώσης, ίσως να έχουν όμως σχέση με εκπαίδευση (όπου έννοια εκπαίδευσης = εκπαίδευση σκύλου)

    Βέβαια ποιος είμαι εγώ να εκφέρω γνώμη σε αυτό, αφού απλά από τα 18 μου έως τα 21 εξεταζόμουν στις τότε Πανελλήνιες εξετάσεις και κρίθηκα «άχρηστος» ενώ στα 32 μου χρόνια στο Ανοικτό πανεπιστήμιο και έως τώρα φλερτάρω με βαθμολογίες κοντά στο 10 (9,2 – 10) με άριστα το 10 (ο πριν λίγα χρόνια κριθείς ως άχρηστος όπως είπα)

    Μου αρέσει που έχει βγει ένα τσούρμο «επιστημονικά καταρτισμένα παπαγαλάκια» και διάρρηγνυουν τα ιμάτια τους για τις βάσεις, λες και έχουν οι συγκεκριμένοι βαθμοί οποιαδήποτε σχέση με την ικανότητα του μαθητή ή οποιοδήποτε επιστημονικό αντικείμενο

    Αφήστε τα παιδιά να σκεφτούν ελεύθερα, καταργήστε τα «καλούπια» και μετά το συζητάμε για τις βάσεις, εξάλλου υπάρχουν μοντέλα που φιλτράρουν εντός των πανεπιστημίων (τουλάχιστον εκτός Ελλάδας) τους ικανούς και μάλιστα με σωστά κριτήρια και όχι με το πόσο καλή τεχνική αποστήθισης έχει κάποιος

    Άραγε πόσο καλός μαθητής ήταν ο Einstein ;


    ΦΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας κ. Γαληνού, και την διευκρίνηση.

    Για να μιλήσω και με "πράξεις", και όχι απλά με αέρα κοπανιστό, σας παραθέτω τον ακόλουθο σύνδεσμο:

    http://web.mat.bham.ac.uk/pgweb/random/2010/04/workshop-in-euclidean-geometry/

    Ο Στέφανο Αρετάκης είναι ο σημαντικότερος νέος μαθηματικός που έχουμε. Δεν θα επιστρέψει πίσω...για λόγους που όλοι γνωρίζετε. Όχι εξαιτίας του ΔΝΤ και των συναφών...αλλά εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί στα ΑΕΙ μας.

    Σε αυτή την διοργάνωση έγινε αναφορά σε πράγματα και θάματα που μπορεί να κάνει η απλή ευκλείδια γεωμετρία, αντικαθιστώντας όλα τα σύγχρονα μαθηματικά. Ο Στέφανος, ως ένας εκ των μεγαλυτέρων στον κόσμο στο αντικείμενο (μόλις 23 χρονών!) μας έδειξε πως μπορεί να εκφραστούν γεωμετρικά απροσδιόριστες μορφές στην ανάλυση.

    Προσέξτε στις φωτογραφίες τα σχήματα: ελάχιστοι απόφοιτοι των τμημάτων μας έχουνε διαίσθηση αυτών που αποδεικνύουνε. Οι περισσότεροι πήρανε πτυχία μαθηματικών χωρίς να έχουνε το στοιχειώδες βάθος.

    Θα επαναλάβω: στην Ρωσία η γεωμετρία διδάσκεται από την προσχολική ηλικία. Διότι τότε ο εγκέφαλος αφομιώνει καλύτερα, και δύναται να αποδείξει σχηματικά: στην πατρίδα μας η γεωμετρία δεν διδάσκεται ουσιαστικά ΠΟΤΕ, ούτε καν στα πανεπιστήμια, όπου η διαφορική γεωμετρία είναι άλγεβρα τανυστών και πράξεις πάνω στις πράξεις.

    Δεν νοείται κριτική ικανότητα χωρίς γεωμετρική παιδεία.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπαρχει ομως και το εξης παραδοξο.Υποψηφιοι διαφορων κλαδων που απετυχαν στις εισαγωγικες των Ελληνικων πανεπιστημιων, σημερα να διαπρεπουν ως επιστημονες στο εξωτερικο.Και λεγοντας εξωτερικο δεν εννοω τις χωρες του τεως ανατολικου μπλοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1:46, οταν μιλας για υποψήφιους που απέτυχαν, προφανώς εννοείς αυτούς που ήταν μεν καλοί μαθητες αλλά απέτυχαν να ενταχθούν στην ιατρική η στο πολυτεχνείο η σε παρομοιες σχολές. Αν και δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι (οπότε ας αφήσουμε αυτή την καραμέλα), σίγουρα όμως δεν πρόκειται για υποψήφιους κατω απο τη βαση ή με λευκη κολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πολλή μελάνη για το τίποτε. Αδικειτε κατάφωρα τα ελληνικά ΑΕΙ (Πανεπιστημια +ΤΕΙ). Εκπληρώνουν στο επακρο τους στοχους τους και την αποστολή τους που είναι:
    1. Μαντρωμα και νταντεμα της νεολαίας για 4-5 χρόνια ώστε να αποσυμφωρήσουμε τον ΟΑΕΔ. Καποτε τους μαντρωναμε στα στρατοπεδα αλλα τώρα γίναμε προοδευτικοι και ουσιαστικα καταργήσαμε τη στρατιωτικη θητεια.
    2. δινουμε ζωντανια και "αναπτυξη" στην υπαιθρο. νοικιαζονται οι γκαρσονιερες, γεμιζουν τα μπαράκια και απορροφήσαμε ζεστο χρημα απο την Ευρώπη για να κτισουμε Πανεπιστημιο σε καθε πολη και ΤΕΙ σε καθε χωριο.
    3. Διορίζουμε κόσμο. Οχι καθηγητές κατ' ανάγκη αλλα απο κηπουρούς και φύλακες μεχρι γραμματεις και κλητήρες.

    Αυτοί ειναι οι στόχοι της ανώτατης παιδειας στην Ελλάδα, απλά κανεις απο αυτούς που ψηφίζετε δεν μπήκε στον κοπο να σας τους πει. Ταυτόχρονα, μοιράζουμε και πτυχια, οι στατιστικές μας δείχνουν μορφωμενο λαό, όλοι ειναι ευτυχισμενοι, και το ωραιότερο: Κοστίζει πολύ λιγότερο από αλλες λύσεις που εχουν υιοθετήσει οι ηλίθιοι της Εσπερίας, που μας το παιζουν και ανεπτυγμένοι. Αν δεν εφερνε το ΔΝΤ το λογαριασμό, μια χαρά θα ειμασταν ολοι. ΓΑΠ και Αννούλα (ναι αυτη της Λέσχης) και ξερο ψωμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οχι, αυτό έχει συμβεί πολλές φορές. Ή επιτυχία στις εισαγωγικές, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Μπορεί ένας μαθητής να αποτύχει αν δεν κατανοήσει καλά τα θέματα εισαγωγικών, ή να βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και αδυναμία συγκέντρωσης εκείνη τη μέρα. Συμβαίνουν πολλά στις εισαγωγικές.
    Το΄θέμα που συζήτησα εγώ, αφορά το παράδοξο ενός μαθητή του μηδέν, που θέλει να δώσει στο Πανεπιστήμιο. Τι την θέλει τη σπουδή όταν δεν είναι σε θέση ούτε νά παλέψει μια ερώτηση εξετάσεων, ή να γράψει τι κατάλαβε απ΄αυτήν, παρά δίνει λευκή κόλλα;
    Τέλος πάντων,θα πούμε πολλά.
    Αν σας τύχει, διαβάστε ένα παλιότερο άρθρο μου "Οι παθογένειες του ελληνικού Πανεπιστημίου". Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οταν σε μια χώρα καταλύονται οι αξίες σε όλα τα επίπεδα γιατί περιμένουμε ότι η παιδεία θα παραμείνει στο ύψος των περιστάσεων.Αλλωστε Ελίνα μου ξέρεις καλά πως η κατάργηση του 10 ήταν το επισφράγισμα χρόνων πολέμου για να μάθουν τα παιδιά μας την αμάθεια και την αξία της στην σημερινή κοινωνία που λέει :
    Δεν έχει σημασία ποιος είσαι αλλά τι δηλώνεις ότι είσαι και πόσο καλά ξέρεις να το υποστηρίζεις ώστε να γίνει αποδεκτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα μαθηματικά δεν είναι το πάν στις σπουδές και δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνον σε αυτό το μάθημα αν και οι Έλληνες είμαστε πολύ καλοί στα μαθηματικά το λέω εκ ιδίας πείρας ως απόφοιτος Αγγλικού Πανεπιστημίου. Υπάρχουν και άλλοι τομείς που πρέπει τα Ελληνικά πανεπιστήμια να εντοπίσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις. Επίσης οι εξετάσεις και ο βαθμός που παίρνουμε είναι η καθημερινή μας αξιολόγηση στην δουλειά μας γιατί υπάρχει τόση γκρίνια. Η λευκή κόλα σημαίνει non-competitiveness τελεία και παύλα αυτός ο μαθητής είναι να κάνει άλλη δουλεία, από αυτές που υπάρχει έλλειψη.
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ φίλε Σπύρο,

    Δεν θα μπω στον κόπο να σχολιάσω την πρόταση "τα μαθηματικά δεν είναι το παν".

    Αυτοί που γνωρίζουνε μερικά πράγματα, θα χαμογελάσουνε με το σχόλιό σου, έτσι απλά...

    Το αφήνω ασχολίαστο, διότι θα χρειαζόμασταν πολλές μέρες να αναλύσουμε ότι δεν νοείται πολίτης με κριτική σκέψη, χωρίς να γνωρίζει ευκλείδια γεωμετρία, τουλάχιστον.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το σύστημα εισαγωγής κατά την ταπεινή μου άποψη είναι άδικο.
    Το λύκειο δεν έχει το σκοπό που πρέπει δηλ το να παράσχει γενικές γνώσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά από την πρώτη λυκείου αρχίζει να βάζει τα παιδιά στην αγωνία για το πανεπιστήμιο. Εγώ έχω να το λέω ότι ιστορία και γεωγραφία έμαθα μόνος μου από προσωπικό ενδιαφέρον απλούστατα διότι στο σχολείο η μεν γεωγραφία ήταν της πλάκας (μια δυο τάξεις στο γυμνάσιο είχαν γεωγραφία, στο λύκειο καθόλου)η δε ιστορία δεν διδάσκονταν με σωστή σειρά. Στην ουσία είναι ένας προθάλαμος του πανεπιστημίου το λύκειο που σου δίνει ξερές γνώσεις(και αν δίνει). Λάθος. Πρέπει να δούμε τις σκανδιναβικές χώρες και να προσαρμόσουμε τα εξαίρετα εκπαιδευτικά τους συστήματα στις δικές μας ανάγκες. Να βρούμε την χρυσή τομή.
    Πρέπει για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση να λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
    1) Βαθμολογίες όλων(ακόμα και των προαιρετικών μαθημάτων) των μαθημάτων του υποψηφίου και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Από τα μαθήματα κάποια θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα ανάλογα με τη σχολή που θέλει να εισαχθεί ο υποψήφιος.
    Επίσης να δίνει εξετάσεις μέχρι σε τρια μαθήματα. Το ένα απαραιτήτως να είναι η έκθεση. Τα άλλα δυο θα καθορίζονται από τη σχολή που θα θέλει ο υποψήφιος να εισαχθεί.
    2) Βαθμολογία διαγωγής και στα τρια χρόνια του λυκείου. Κάτω από κόσμια δεν εισάγεται κανένας ενώ στις στρατιωτικές θα μπαίνουν μόνο όσοι έχουν κοσμιοτάτη. Στρατός όχι η ώρα του παιδιού.
    3) Ψυχολογικό προφίλ υποψηφίου. Ο κάθε μαθητής να παρακολουθείται από διαφορετικό σχολικό ψυχολόγο κάθε χρόνο μια φορά στο τρίμηνο. Στις περιπτώσεις που χρειάζονται παρακολούθηση(πχ ήπια εφηβική κατάθλιψη κ.α. πιο σοβαρά) πιο συχνά. Για να πάει κάποιος για δάσκαλος, καθηγητής,αστυνομικός στρατιωτικός ή γιατρός θα πρέπει οι ψυχολογικές εκθέσεις των τριών ετών Λυκείου να μη δείχνουν νευρικό-επιθετικό χαρακτήρα, αδύναμο σε περιπτώσεις πίεσης ή με ακραία ψυχολογικά προβλήματα. Όποιος θα έρχεται δηλ σε επαφή με παιδιά, όπλα ή ασθενείς θα περνάει από πραγματικό κόσκινο ακόμα και αφού περάσει και είναι φοιτητής.
    Το πρόγραμμα σπουδών στο λύκειο πρέπει να αλλάξει ριζικά. Να αυξηθούν οι ώρες σε κάποια μαθήματα (πχ έκθεση, αρχαία, βιολογία, χημεία, ίσως στη φυσική, πληροφορική) και να μειωθούν οι ώρες σε κάποια άλλα μαθήματα όπως τα θρησκευτικά. Μία ώρα τη βδομάδα φτάνει γι αυτό το μάθημα. Λύκειο είναι όχι γυμνάσιο. Επιπλέον θα πρέπει στο συγκεκριμένο μάθημα να χωρίζεται σε δύο μέρη. Το μάθημα να γίνει δηλ θρησκευτικά- θρησκειολογία. Το πρώτο για την ορθοδοξία και το δεύτερο(μικρότερο) μέρος του βιβλίου αφιερωμένο σε μια άλλη μονοθεϊστική κύρια θρησκεία. Στη πρώτη λυκείου πχ για μουσουλμανισμό, στη δευτέρα για μια άλλη θρησκεία κτλ. Έτσι τελειώνοντας το λύκειο το παιδί θα ξέρει τι λένε οι Ισραηλινοί, οι μουσουλμάνοι κτλ. Είναι πολύ βασικό αυτό.Γενικές γνώσεις θρησκειολογίας. Πρέπει επιτέλους να τολμήσουμε ώστε ο μαθητής να ξέρει τα βασικά περί όλων των θρησκειών και να ξέρει πως να φερθεί σε άλλες θρησκείες. Τέλος πρέπει να καταργηθούν κάτι απίθανα μαθήματα "από άλλους γαλαξίες", άνευ ουσίας και περιεχομένου δηλ, τα οποία είναι η "ώρα του παιδιού". Ένα τέτοιο μάθημα είναι η περίφημη "Τεχνολογία" στη πρώτη λυκείου. Ίσως και να την έχουν καταργήσει...συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ...Συνέχεια...Πρέπει ακόμα η γυμναστική να ναι γυμναστική και όχι η ώρα του καφέ. Οι ώρες είναι ικανοποιητικές, το θέμα όμως είναι ότι στα περισσότερα σχολεία η γυμναστική είναι το πέταγμα μιας μπάλας μόνο ή ο καφές στην απέναντι καφετέρια. Λάθος! Οι ώρες γυμναστικής να συγχωνευθούν ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να τα προλαβαίνει όλα ο γυμναστής. Ένα 20 λεπτο γυμναστική(τρέξιμο, διατάσεις, κάμψεις, κοιλιακοί) και μετά εκμάθηση αθλημάτων που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα όπως ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση και φυσικά όχι τέννις ή μπέηζμπολ διότι θα ξεφτυλιστεί στη πράξη το μάθημα από τους μαθητές.
    Είναι βασικό πράγμα η εκγύμναση των εφήβων.
    Δημιουργία προαιρετικών μαθημάτων (ιδίως στην Α και Β λυκείου) όπως: ζωγραφική, γλυπτική, αστρονομία Αρχές φιλοσοφίας, Ιστορία της τέχνης, στρατιωτική τεχνολογία & ιστορία, Ανατομία σώματος & πρώτες βοήθειες, Τεχνολογίες του μέλλοντος, Κηποκομία - Αρχιτεκτονική τοπίου, Αρχές οργάνωσης και παρουσίασης μαθητικών και φοιτητικών εργασιών, Αρχές οικονομικών, Γλώσσες γειτονικών κρατών(στο τρίτο μάθημα ο μαθητής θα επιλέγει ποια γλώσσα θέλει να μάθει).
    Τέλος να οργανωθούν δραστηριότητες εκτός σχολικού προγράμματος με περιεχόμενο. Δεν μπορεί τα λύκεια να ναι "γκρίζα".. καταθλιπτικά.
    Πρέπει να λάβουμε μέτρα ως κοινωνία.
    Δημιουργία βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο. Σύλλογοι ορειβασίας(σε ήπια μορφή διότι είναι παιδιά που πετάνε τα μυαλά τους και δεν είναι πολύ πειθαρχημένα), κολύμβησης,κάποιο άλλο άθλημα που δεν διδάσκεται στη γυμναστική, σκάκι, μουσική(να μαθαίνουν πχ να παίζουν κιθάρα ή ακορντεόν ή πιάνο ή ότι θέλει ο καθένας), δημιουργία περιβαλλοντικής ομάδας σχολείου.
    Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς:
    Ανά 5ετια όλοι οι εκπαιδευτικοί όλων των μαθημάτων να περνάνε από αυστηρή αξιολόγηση για να μην νιώθει ασφαλής ο άλλος ότι έχει μονιμότητα και κάνει ότι του καπνίσει. Καμία μονιμότητα όταν δεν αποδίδει ο εκπαιδευτικός. Να αξιολογήσε μονίμως φίλε και ειδικά ανα 5 χρόνια να εξετάζεσαι από ειδική επιτροπή του υπουργείου (ψυχολογικές και παιδαγωγικές εξετάσεις) και γραπτές εξετάσεις(μερική επανεξέταση γνώσεων που απέκτησες στο πανεπιστήμιο).
    Με λίγα λόγια φίλες και φίλοι, διαχειριστές και σχολιαστές του ιστολογίου, εννοώ το εξής:
    Να σφίξουν οι κ...λοι σε αυτή τη χώρα επιτέλους!

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Ξέχασα...επειδή έγινε αναφορά για τα ΤΕΙ στο άρθρο.
    Να καταργηθούν τα περιφερειακά ΤΕΙ που δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους και έχουν χαμηλό επίπεδο. Έλεος σε αυτή τη χώρα πια! Να μείνουν μόνο τα ΤΕΙ Αθηνών, Πειραιά, Πάτρας και Θεσσαλονίκης. Μόνο αυτά έχουν αξιοπρεπείς σχολές που παράγουν επιστήμονες. Να αναβαθμιστούν σε τεχνολογικά πανεπιστήμια έπειτα από σωστή αυστηρή αξιολόγηση και τέλος.
    Σήμερα στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο (ανάμεσα σε πολλά παράδοξα):
    Βάση νόμου Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) θεωρούνται τα πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ(όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά). Όμως στα ΑΤΕΙ υπάρχει ένα πλήθος σχολών περιφερειακών ιδρυμάτων που εισάγωνται φοιτητές με βαθμούς 2..3...5 κτλ. Αυτές οι σχολές ρίχνουν το επίπεδο στερώντας από τα κεντρικά ΤΕΙ τη δυνατότητα να γίνουν κάποια στιγμή τεχνολογικά πανεπιστήμια.
    Η πολιτική εξουσία όμως έίναι έρμαιο των δικών της επιλογών του παρελθόντος όταν δημιουργούσε κάτι "απίθανες" σχολές σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Ως αποτέλεσμα απαξιώνονται συνήθως όλες οι σχολές των ΤΕΙ στο σύνολο τους ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν εξαιρετικά τμήματα με διακρίσεις(ΤΕΙ Πάτρας συμμετείχε σπό κοινού σε ερευνητικό πρόγραμμα με το ΕΜΠ Αθηνών και τα πήγαν σαν ομάδα εξαιρετικά σε διαγωνισμό έξω) και φοιτητές που έχουν διαπρέψει. Φοιτητές που συνέχισαν με μεταπτυχιακά και μερικοί ακόμα και με διδακτορικά στο εξωτερικό.
    Να φύγει η σαβούρα και να μπει μια τάξη στην ανώτατη εκπαίδευση που θα εναρμονιστεί με του εξωτερικού: Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά πανεπιστήμια. Θέλουμε επιτέλους σε αυτή χώρα πραγματική ανώτατη εκπαίδευση όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και όχι να έρχεται ο κάθε υπουργός και να τα αλλάζει όπως του καπνίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ
    ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ..
    ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ,ΟΤΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ...
    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ,ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ,
    ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ
    ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ...
    ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
    "..ΠΑΝΤΟΥ ΤΩΡΑ,ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ
    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ
    "ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ"ΤΩΝ ΛΑΩΝ,ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗ-
    ΜΙΟ ΕΧΕΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ.ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
    ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΘΛΙΟ.ΓΙ'ΑΥΤΟ ΔΕΝ
    ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    ΠΡΩΤΑ ΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΚΑΤΙ[ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
    ΚΛΠ]ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΧΑΜΗΛΑ
    ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ
    ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.ΠΡΩΤΑ ΒΓΑΖΕΙ
    ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ
    ΜΕΤΑ ,ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
    ΤΗΣ Ε.Ε.,ΜΕΤΑΒΑΦΤΙΖΕΙ ΤΑ ΤΕΙ ΣΕ ΑΕΙ
    ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΦΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΑ
    ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ..."ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΧΑΜΗΛΗ
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ,
    ΑΜΑΘΕΙΑ,ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ...
    "ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ"....ΟΛΩΝ ΜΑΣ...ΓΟΝΙΩΝ,
    ΜΑΘΗΤΩΝ,ΔΑΣΚΑΛΩΝ ,ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ,ΦΟΙΤΗΤΩΝ....ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΣΤΑΣ ΕΝΤΟΛΑΣ...ΑΝΩΘΕΝ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ...ΤΩΝ
    ΦΩΣΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ...ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ...
    ΧΑΙΡΕ ΠΑΙΔΕΙΑ...ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ..
    ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ...ΨΗΦΙΖΟΥΝ
    ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ...ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ...
    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο τενεκές λάμπει αλλά δεν είναι πολύτιμο μέταλο!
    Είμαι 50 χρόνων και από την δεκαετία του 70 υπήρχε η πίσω πόρτα για την απόκτηση πτυχίου,για να καμαρώνει η μαμά!
    Όλοι οι τενεκέδες λοιπόν μετανάστευαν στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου,την Βουλγαρία του Ζίφκωφ,την Νότια Ιταλία και μετατρέπονταν σε αρίστους φοιτητές που επέστρεφαν με τα πτυχία τους Ηλεκτρολόγοι-Μηχανολόγοι Μηχανικοί,Γιατροί και ας μην ήξεραν ούτε το Πυθαγόρειο Θεώρημα!
    Τα κομματικά υπουργεία παιδείας αναγνώριζαν τα πτυχία τους και οι επιπλέοντες τενεκέδες έλαμπαν στον αφρό της άθλιας κοινωνίας μας!
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι γόνοι των τενεκέδων γνωρίζοντας το δρομολόγιο,ακολουθώντας τα ίχνη των πατεράδων τους,μεταβαίνουν στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ να φέρουν το αγορασμένο πτυχίο και να επιπλεύσουν με την σειρά τους στον αφρό της κοινωνίας μας,σαν τενεκέδες!
    Ντροπή!!!Η βάση του 10 σας πείραξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χριστίνα, φοβάμαι ότι αυτό το "δεν έχει σημασία τι είσαι αλλά τι θα δηλώσεις ...κλπ" έχει προχωρήσει σε κάτι χειρότερο. "Δεν έχει σημασία ποιός είσαι, αλλά πόσους θα καταφέρεις να πατήσεις στον λαιμό... για να θεωρείσαι άξιος".
    Τόοσο καλά!!!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Κ.Π.
    30 Αυγούστου 2010 12:37 μ.μ.

    >Η ρίζα του κακού ξεκινά από την αμορφωσιά του Έλληνα μαθητή του δημοτικού.<
    -----------
    Η ριζα του κακου ξεκινα απο την μαννα του και τον πατερα του και οχι απο το θυμα του Δημοτικου.
    Απο την μαννα του που αντι να κοιταξει το παιδι της ασχολειται με τα πρωιναδικα και τα σκυλαδικα το βραδυ και απο τον πατερα του που ολη μερα κοιταει να οικονομησει για να κληρονομησει ο τεμπελης που φτιαχνει και οχι να δημιουργησει ενα μορφωμενο και χρησιμο ανθρωπο,διοτι και ο ιδιος υπηρξε αμορφωτος και εαν πηρε καποιο πτυχειο το πηρε για να ανταγωνιστει τα αλλα γυρω του παρομοια με αυτον τσακαλια του ελλαδισταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ http://www.tvxs.gr/ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 3/6/2009

    "Ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει την φήμη, ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη, ούτε βεβαίως και για την αποτελεσματικότητά του. Το να πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και να τους λέει, επειδή έχετε πολλά δάνεια πρέπει να κόψετε, και το πρώτο που θα κόψετε είναι από την παιδεία π.χ., αυτές είναι επίσημες πράξεις, που ουσιαστικά κόβουν το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα-δύο χρόνια, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση.

    Το ειδα στο: http://peripatris.blogspot.com/#ixzz0y6uhWZCg

    http://www.youtube.com/watch?v=19LB5MCJ9vY&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. όλοι όσοι μπαίνουν στο πανεπιστήμιο (της Ελλάδας ή της οποισδήποτε ξένης χώρας) και όσοι παίρνουν πτυχίο, δεν σημαίνει ότι είναι και μορφωμένοι,

    αλλά ρε παιδιά και 'σεις που δεν περάσατε ποτέ στις πανελλήνιες, ξεπεράστε το το κόμπλεξ σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κυρία Ελινα το σχόλιο σας πολύ απόλυτο και όχι διορατικό .
    Αφού αγγίζετε το θέμα πιστεύοντας ότι το καλύπτετε σε όλο το φάσμα ,εκτός από τις ύβρις που χαρακτηρίζετε στους αδύναμους μαθητές ,δεν γράφετε..... τι προτείνετε να γίνουν αυτοί.
    Λόγου χάρη οι μαθητές έχουν την όλοι ευθύνη την αγραμματοσύνης,που έχετε ως επικεφαλίδα, δηλ.υπάρχουν εγγράμματοι και αγράμματη μαθητές....... ,και το όλο εκπαιδευτικό σύστημα τι μέριμνα έχει.. και άλλα πολλά να ξαναπιάσουμε το θέμα σε όλο το μεγαλείο του
    Κ>Π>Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ Γιωργος φοιτητης Γεωπονιας
    >2) Βαθμολογία διαγωγής και στα τρια χρόνια του λυκείου. Κάτω από κόσμια δεν εισάγεται κανένας ενώ στις στρατιωτικές θα μπαίνουν μόνο όσοι έχουν κοσμιοτάτη. Στρατός όχι η ώρα του παιδιού.<
    -------------
    Ευνουχισμενους ψαχνεις.Τι προτασεις ειναι αυτες.
    εγω στο γυμνασιο απο το παραθυρο μπαινοβγαινα και αυτοι που...βγαιναν απο την πορτα δεν εγιναν κατι καλυτερο απο τους τοτε ανταρτες των 13 και 14 ετων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Προς τον κύριο Κ.Π.

    Εσείς μιλάτε για μαθητές που μπαίνουν ουσιαστικά αγράμματοι στα Πανεπιστήμια και βγαίνουν "ανθρωποειδή"...Εσείς όταν βγήκατε από το πανεπιστήμιο ως Μαθηματικός ως ανθρωποειδές βγήκατε;

    Προς Γιώργο Φοιτητή Γεωπονικής

    Αγαπητέ τι αγάπη προς την υπερκέντρωση είναι αυτή;Γιατί να μείνουν τα ΤΕΙ μόνο σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, και ειδικά στο Πειραιά που είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και παράλληλα να έχει ΤΕΙ και η Αθήνα;Δεν φτάνουν τα δεκάδες ΑΕΙ που επίσης δεν έχουν αντικείμενο και βρίσκονται στις συγκεκριμένες πόλεις;
    Καταρχήν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε κατάργηση πάρα πολλών σχολών ΑΕΙ που δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που υπάρχουν πανεπιστήμια στη ίδια πόλη που έχουν τις ίδιες σχολές (πχ τμήματα πληροφορικής και οικονομικών αλλά όχι μόνο).Συγχώνευση λοιπόν...
    Δεύτερον πρέπει να επιλεχθούν πόλεις που έχουν ήδη καλά τμήματα ΤΕΙ με καλό προσωπικό (καθηγητές,επιστημονικούς συνεργάτες, εγκαταστάσεις κλπ) και αυτά να γιγαντωθούν και όχι να μεταφερθούν στις μεγάλες πόλεις που επισκιασθούν από τα ΑΕΙ.Παραδείγματα καλών ΤΕΙ υπάρχουν και στην χώρα μας.Πχ στις Σέρρες τα τμήματα Πληροφορικής και Γεωπληροφορικής και τοπογραφίας είναι πολύ καλά.Δεν χρειάζεται να ξηλωθούν χρόνια δουλειάς και μεγάλα ποσά χρήματος για να πάνε δίπλα σε ΑΕΙ που θα τα επισκιάσουν.


    Dr Αεροναυπηγικής του RWTH Aachen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen) και όχι πολυτεχνείο όπως λανθασμένα τα λέμε στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ;ΔΗΛ.ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ,ΕΥΚΟΛΑ,ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ,ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΑΣ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ.ΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΩΡΑΙΑ,ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Dr Αεροναυπηγικής του RWTH Aachen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen) και όχι πολυτεχνείο όπως λανθασμένα τα λέμε στην Ελλάδα.

    ---> Όσον αφορά στην αναφορά σας σε μένα: έκανα μεγάλο αγώνα να μην είμαι ανθρωποειδές, και να μην συμπλέω με την μάζα των βολεμένων. Γι' αυτό έφυγα έξω, και την γλύτωσα μια και καλή.

    Την πατρίδα μου ωστόσο την λατρεύω και την πονάω.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπητέ φίλε Κ.Π.
    Επειδή τυγχάνει να είμουν και νομίζω οτι ακόμα είμαι άριστος στα μαθηματικά δεν διαφωνώ οτι είναι πολύ σημαντικά παντού. Αυτό που λέω οτι πρέπει να δούμε και άλλα πράγματα, λύσε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας με τις γνώσεις σου στην Ευκλείδιο.

    Τώρα όσον αφορά τον στρατό και τις θεωρίες που αναπτύσονται για ψυχομετρικά τέστ κλπ. εγώ θυμάμαι (85 Ε) μαθαίναμε στην βασική μας εκπαίδευση πως θα παρελάσουμε την ημέρα της ορκομωσίας (40 ημέρες εκπαίδευση) ας είμαστε περισσότερο ρεαλιστές και να κάνει ο ένας την δουλεία που έμαθε σωστά.
    Τέλος νομίζω οτι σε αυτήν την ενότητα υπάρχουν αρκετές προτάσεις εδώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο τους κυβερνώντες (open gov etc).
    Σπύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φίλτατε Σπύρο, απάντησα και απαντώ με όλο τον σεβασμό, γιατί γράφεις σημαντικά πράγματα.

    Τα μαθηματικά είναι η βάση των πάντων, αρέσει αυτό ή δεν αρέσει. Στα οικονομικά, όπως και σε όλες τις επιστήμες, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ στατιστικής και μαθηματικών. Η στατιστική προσπαθεί να ερμηνεύσει την πραγματικότητα, μάλλον μικροπεριοδικά. Τα μαθηματικά είναι η ίδια η πραγματικότητα, που προσπαθούμε να περιγράψουμε με έναν λιτό και ταυτοχρόνως ακριβή τρόπο.

    Θα διαφωνήσω έντονα στις προτάσεις σου που αφορούν στα μαθηματικά, αν και θα ήθελα να σε συγχαρώ για την αγάπη σου γι' αυτά: και μόνο αυτό σε κάνει άνθρωπο που εξασκεί το νου, διευρίνει τους ορίζοντές σου και αναπτύσσει την κριτική σου ικανότητα.

    Σε όλα τ' άλλα συμφωνούμε απόλυτα.

    Σας καληνυχτίζω από την όμορφη Ξάνθη, την οποία θα αποχωριστώ δυστυχώς αύριο το πρωί...

    Κυριάκος (Κ.Π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Στο σχόλιο του φίλου για τον Αϊνστάιν θα ήθελα να αναφερθώ για να ξεκαθαρίσω μια διαδεδομένη παρανόηση. Ο Αϊνστάιν ήταν άριστος μαθητής (τουλάχιστον στις θετικές επιστήμες), αν και οι περισσότεροι νομίζουν πως ήταν μέτριος. Απλά, το απολυτήριο Λυκείου το πήρε στην Ελβετία και οι περισσότεροι βαθμοί του ήταν 6. Στη χώρα αυτή όμως 6 είναι το άριστα, 5 το πολύ καλά κ.ο.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "Είναι απορίας άξιον τότε, γιατί ένας τέτοιος μαθητής ενδιαφέρεται να πάει στο Πανεπιστήμιο."

    Διότι μέχρι σήμερα το πτυχίο ήταν ένα εισιτήριο για το Ελντοράντο τού Δημοσίου. Το χαρτί αρκούσε, οι γνώσεις ήταν άχρηστες. Γι' αυτό το σκονάκι είναι νόμος απαράβατος στην Ελλάδα τής ήσσονος προσπαθείας.

    Δεν έχουμε όμως ακόμη καταλάβει ούτε ότι η απάτη τελείωσε, ούτε την δική μας ευθύνη. Ακόμη μας φταίνε μόνο οι άλλοι για το κατάντημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ston Xthesino "Spiegel" anafairetai katalogos ton xoron tis EE me tin kalyteri morfosi:
    Proti einai i Dania, akolouthoun oi Boreioeuropaikes xores, kapou sto meson brisjetai i Germania kai proteleftaia i Ellada me teleftaies tin Boulgaria kai Roumania.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μια διευκρίνιση νομίζω χρειάζεται ακόμα. Λέγοντας "αγράμματος" θεωρώ ότι είναι εκείνος που δεν παίρνει τα γράμματα, είτε γιατί δεν έχει κλίση προς αυτά είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται.
    Αμόρφωτος, θεωρείται ο άνθρωπος που δεν έχει περάσει από μορφωτικό περιβάλλον.
    Κανένας χαρακτηρισμός από τους δύο δεν συνιστά μομφή.
    Οσο για το τι θα μπορούσε να γίνει κάποιος που δεν έχει κλίση για σπουδές στο Πανεπιστήμιο, υπάρχουν πολλές λύσεις. Τεχνική εκπαίδευση ας πούμε ή κατάρτιση για πρακτικές εφαρμογές.
    Το θέμα "παιδεία" έχει πολλές διακλαδώσεις. Είπαμε ότι εδώ συζητήσαμε μια πτυχή του μόνο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πάνω στο σχόλιο του αγνώστου φίλου, 2:14 31/8, μάλλον κάνει λάθος ο φίλος, και δεν μας δίνει τις πηγές του.

    Στο βιβλίο της Alice Calaprice, Εγώ ο Αλμπερτ Αϊνσταϊν, έκδοση του πανεπιστημίου του Princeton, όπου ο Einstein διετέλεσε καθηγητής, υπογραμμίζεται ότι αποφοίτησε από το μαθηματικό τμήμα με βάση, μέσο όρο.

    Επίσης, ας μην ξεχνούμε ότι ο Einstein δεν έκανε ποτέ διδακτορικό.

    Ο δικός μας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής υπήρξε μεγαλύτερος του Einstein σε όλα, καθώς ανέπτυξε όλο το μαθηματικό υπόβαθρο που χρησιμοποίησε ο Einstein για να θεμελιώσει την θεωρία της σχετικότητας, γενική και ειδική. Ο Einstein υπήρμε μεγάλος διανοητής, τεράστιος, αλλά ΔΕΝ γνώριζε μαθηματικά, δεν ήταν μαθηματικός ολοκληρωμένος. Ήταν στοχαστής, αλλά δεν έχει κάνει ούτε το 1/10 της δουλειάς του Καραθεοδωρή. Δεν έχει θεμελιώσει τίποτα, έδωσε ωστόσο (ο Αϊνσταϊν) φρέσκιες ιδέες.

    Ο κόσμος δεν γνωρίζει τον Καραθεοδωρή (ή σήμερα τον καθηγητή Χριστοδούλου), επειδή τα βαθειά μαθηματικά είναι για ελάχιστους, και όχι για την μάζα. Το βιβλίο του Einstein πάνω στην σχετικότητα είναι αναγνώσιμο ακόμα και από αυτόν που έχει βγάλει απλά το λύκειο.

    Ένα paper του Καραθεοδωρή πάνω στην ανάλυση του επιπέδου δεν είναι δυνατόν να το καταλάβει ακόμα κι ένας καθηγητής πανεπιστημίου, στα μαθηματικά.

    Αυτά, γιατί δεν θα 'θελα ν' αφήσω αναπάντητη την αναφορά στον Einstein. Με εμπνέει, και ήταν άνθρωπος με επίδραση στους γύρω, ακόμα και τώρα είναι...αλλά δεν είναι τόσο σημαντικός όσο τον προβάλλουν.

    Ας κάνει ο αγαπητός αναγνώστης μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. //Dr Αεροναυπηγικής του RWTH Aachen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen) και όχι πολυτεχνείο όπως λανθασμένα τα λέμε στην Ελλάδα.

    Όσον αφορά στην αναφορά σας σε μένα: έκανα μεγάλο αγώνα να μην είμαι ανθρωποειδές, και να μην συμπλέω με την μάζα των βολεμένων. Γι' αυτό έφυγα έξω, και την γλύτωσα μια και καλή.//


    Μην διαγκωνιζεστε τοσο πολυ για το ποιος απο τους δυο σας αγαπαει περισσοτερο την Ελλαδα διοτι υπαρχει φοβος να σπασετε κανεναν αγκωνα.Αλλωστε το βλεπουμε.Την αγαπατε τοσο πολυ, ωστε αμφοτεροι προτιμησατε την φυγη και τωρα το παιζετε κηνσορες και τιμητες των παντων, εκ του μακροθεν και εκ του ασφαλους βεβαιως-βεβαιως.Ενω εμεις οι ουτιδανοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κυριακο Παπαδοπουλε, για να αγαπας και να πονας την Ελλαδα, θα πρεπει πρωτα να πιστευεις σ'αυτην.Εσυ ρε δεν ησουν αυτος που σε ενα παλιοτερο post δεν αναγνωριζες καν την υπαρξη του Ελληνικου εθνους; Εκτος εαν με την λεξη "πατριδα" δεν εννοεις την Ελλαδα αλλα κατι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. 7:29, γελοίο υποκείμενο:
    πες μας τί έχεις κάνει για
    την πατρίδα.

    Αν έρχεις αρ..δια, γράψε με
    όνομα και επώνυμο.

    Έγραψα ότι είμαστε Ρωμαίοι, ιστορικά,
    και ότι η Ρωμαιοσύνη (Ρωμιοσύνη)
    συμπεριλαμβάνει τον αρχαίο πολιτισμό
    του έθνους-κράτους, αλλά το έχει
    ξεπεράσει προ πολλού.

    Είσαι σκουπίδι, γιατί όχι μόνο
    κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου
    και κατηγοράς ανθρώπους που γράφουνε επώνυμα, αλλά δεν διαφέρεις σε τίποτα από τα κτήνη
    που κατέστρεψαν την πατρίδα μας.

    Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουνε τί ακριβώς κάνω...

    ...σκουλίκια ανώνυμα κτήνη, σαν κι εσένα, θα κάνουνε ζημιά, με κουκούλα πάντα...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 7:29, γελοίο υποκείμενο:
    πες μας τί έχεις κάνει για
    την πατρίδα.

    Αν έρχεις αρ..δια, γράψε με
    όνομα και επώνυμο.

    Έγραψα ότι είμαστε Ρωμαίοι, ιστορικά,
    και ότι η Ρωμαιοσύνη (Ρωμιοσύνη)
    συμπεριλαμβάνει τον αρχαίο πολιτισμό
    του έθνους-κράτους, αλλά το έχει
    ξεπεράσει προ πολλού.

    Είσαι σκουπίδι, γιατί όχι μόνο
    κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου
    και κατηγοράς ανθρώπους που γράφουνε επώνυμα, αλλά δεν διαφέρεις σε τίποτα από τα κτήνη
    που κατέστρεψαν την πατρίδα μας.

    Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουνε τί ακριβώς κάνω...

    ...σκουλίκια ανώνυμα κτήνη, σαν κι εσένα, θα κάνουνε ζημιά, με κουκούλα πάντα...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. 7:09 και7:29, που είσαι ο ίδιος Καραγκιόζης, αν έχει αρχ..δια, αν είσαι άνδρας (αν λέμε...) γράψε επώνυμα.

    Σκουλήκια σαν κι εσένα έκαναν πολύ σημαντικά πρόσωπα, σαν και το παιδί που ανέφερα, να φύγουν άρων άρων από την κόλαση.

    Έξω αν έχουμε όνομα, αυτό οφείλεται σε τέτοια παιδιά...

    ...τώρα για το ΤΙ κάνει ο καθένας έξω, και ΠΩΣ δρα και βοηθά τον τόπο του, άσε το φίλε, γιατί δεν είναι για σένα αυτά...εσύ κοίτα να κονομήσεις κανένα ταλαρο με τους Τούρκους τουρίστες.... ;) Κατάλαβες μαπ; !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Παιδιά...ηρεμία! Χαλαρώστε...μην τσιμπάτε...μια απλή συζήτηση για το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κάνουμε και μερικοί μόνο που δεν πετάτε τραπέζια! :) Ευτυχώς λόγω απόστασης δεν γίνεται εκτός αν μένετε κοντά ο ένας στον άλλο :).
    Εδώ λέμε ο καθένας την άποψη του με σεβασμό στο συνομιλητή του.
    Διάβασα τις απόψεις όλων(κάποιοι διαφώνησαν μαζί μου αλλά διατύπωσαν με ωραίο τρόπο τις αντιρρήσεις τους) και θα μπορούσα να σχολιάσω αλλά νομίζω ότι κάποιοι άλλοι έχουν ξεφύγει και σας επαναφέρω στην τάξη αν και μάλλον είμαι ο μικρότερος ηλικιακά εδώ μέσα. Εδώ μέσα δεν μπαίνουμε για να βγάλουμε και να συγκρίνουμε...την αγάπη μας για τη πατρίδα. Το τι είμαστε ο καθένας φαίνεται στο σύνολο των τοποθετήσεων του παιδιά.
    Όταν έχουμε διαφωνίες δεν χρειάζεται να ουρλιάζουμε. Ηρεμία..χαλαρά..η ζωή είναι ωραία(σας το λέει και ένας φοιτητής που διαβάζει για εξεταστική αυτή τη στιγμή γκρρ...).
    Όσοι σχολιαστές δεν ηρεμήσουν στη συνέχεια της συζήτησης, θα μας βάλουν σε υποψίες
    -διαχειριστές και σχολιαστές- ότι μάλλον είναι βαλτοί να δημιουργούν αναταραχή στο infognomonpolitics ή απλά είναι "μπιιιπ".

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Ελίνα, σαν αναγνώστης και σαν σχολιαστής του παρόντος blog σε ευχαριστώ για το άρθρο που έγραψες και για άλλη μια φορά έγινε αιτία προβληματισμού. Συνέχισε έτσι.
    Μην σε προβληματίζει το διαδικτυακό "ξύλο" που παίζουμε καμιά φορά εδώ μέσα :) Οι Έλληνες άλλωστε είμαστε θερμόαιμοι και αρπαζόμαστε εύκολα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. 31 Αυγούστου 2010 8:11 μ.μ.
    31 Αυγούστου 2010 8:14 μ.μ.

    Ετσι μπραβο Ρωμαιοι πατρικιοι.Εμφανιστε το πραγματικο σας προσωπο για να καταλαβουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ οτι οι "σαρκοφαγοι του Ελληνισμου" βρισκονται παντου.Και οπως παντα ΠΡΟΒΑΤΟΣΧΗΜΟΙ ΛΥΚΟΙ.

    "Έξω αν έχουμε όνομα, αυτό οφείλεται σε τέτοια παιδιά"


    Σε τι ειδους ονομα αναφερεσαι;Αυτο του Ρωμαιου;Ευχαριστω δεν θα παρω.Εγω επιμενω να αυτοπροσδιοριζομαι ως ΕΛΛΗΝΑΣ.
    Και δωστε τα χαιρετισματα στον πατριαρχη σας λεγοντας του οτι με τετοια τερτιπια δεν προκειται να ξανακερδισει την "εθναρχια" που του ειχαν παραχωρησει οι Οσμανληδες.Θα χασει και αυτους που εχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Γράφω σαν Κυριάκος Παπαδόπουλος (Κ.Π.), και εδώ και δυο μήνες το ξέρουνε αυτό συγκεκριμένοι σχολιαστές του ιστολογίου, καθώς και οι ελεγχτες. Δεν σχολιάζω ποτέ ανώνυμα, και δεν θα το έκανα αυτό ποτέ για να προσβάλλω κάποιον, υπογραμμίζοντας μάλιστα τα στοιχεία του.

    Η ανανδρεία έχει τα όριά της: διαβάσατε ποτέ τ' Αϊβαλί η Πατρίδα μου, του Κόντογλου; Κάπου αναφέρεται σε μια επίσκεψή του Στ' άγιονόρος, όπου συναντά τρεις συμπατριώτες του, πρόσφυγες. Κάπου εκεί βρίζει, διαολοστέλνει συγκεκριμένα, τους τύπους που συμπεριφέρονται με θηλυπρέπεια.

    Η παγίδα γνωστή: σου προσβάλλουνε τους γονείς, σου βρίζουνε το σπίτι (υπάρχουνε τέτοια σχόλια στον Ινφογνώμονα, σε προηγούμενες αναρτήσεις, απλά γιατί εξέφρασα την άποψή μου!), και όταν τους αποκαλέσεις άνανδρους χωρίς όρχεις, θυμούνται ξαφνικά πόσο "πολυτισμένοι" είναι, και θίγονται...βρε δεν πάτε στον διάολο λέω εγώ...να την γ.μήσω τέτοια παιδεία και τέτοια μυαλά που κουβαλούνε κάποιοι: ανώνυμα να προσβάλλουνε και επιτίθενται προσωπικά.

    Σε ότι αφορά στην Παιδεία, έγραψα τις απόψεις μου: αρέσουν δεν αρέσουνε, αυτές είναι.

    Όσον αφορά στο θέμα της Ρωμιοσύνης, κάποιοι καίγονται σε αυτό το ιστολόγιο για το θέμα αυτό: δεν ξέρει πού ανήκουνε και ποιόν εκπροσωπούνε, αλλά οι ιστορικές πηγές θα βρίσκονται στην διάθεσή τους, για να τους διαψεύδουν.

    Βασιλεύς Ρωμαίων υπέγραφε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, και όχι "Βασιλευς Ελλήνων".

    Αρέσει δεν αρέσει.

    Αλλά πως να μπεις σε διάλογο (αναφέρομαι στον νταή "φίλο" που γράφει ανώνυμα...) όταν έχει γίνει πλύση εγκεφάλου σε γενεές, επί πολλές δεκαετίες...που να ξέρατε ότι ακόμα και η επιγραφή στο άγαλμα του Κωνσταντίνου ΧΙ Παλαιολόγου, έξω απ' την Μητρόπολη, στην Αθήνα, είναι παρμένη από την επιστολή (στην λατινική!) του επισκόπου Λεοναρντο...και έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδεπίγραφη! Να σας παραθέσω τον επιστημονικό διάλογο; Αν επιθυμείτε εδώ είμαστε...

    Δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω σε ανώνυμους, ποτέ ξανά.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γράφω σαν Κυριάκος Παπαδόπουλος (Κ.Π.), και εδώ και δυο μήνες το ξέρουνε αυτό συγκεκριμένοι σχολιαστές του ιστολογίου, καθώς και οι ελεγχτες. Δεν σχολιάζω ποτέ ανώνυμα, και δεν θα το έκανα αυτό ποτέ για να προσβάλλω κάποιον, υπογραμμίζοντας μάλιστα τα στοιχεία του.

    Η ανανδρεία έχει τα όριά της: διαβάσατε ποτέ τ' Αϊβαλί η Πατρίδα μου, του Κόντογλου; Κάπου αναφέρεται σε μια επίσκεψή του Στ' άγιονόρος, όπου συναντά τρεις συμπατριώτες του, πρόσφυγες. Κάπου εκεί βρίζει, διαολοστέλνει συγκεκριμένα, τους τύπους που συμπεριφέρονται με θηλυπρέπεια.

    Η παγίδα γνωστή: σου προσβάλλουνε τους γονείς, σου βρίζουνε το σπίτι (υπάρχουνε τέτοια σχόλια στον Ινφογνώμονα, σε προηγούμενες αναρτήσεις, απλά γιατί εξέφρασα την άποψή μου!), και όταν τους αποκαλέσεις άνανδρους χωρίς όρχεις, θυμούνται ξαφνικά πόσο "πολυτισμένοι" είναι, και θίγονται...βρε δεν πάτε στον διάολο λέω εγώ...να την γ.μήσω τέτοια παιδεία και τέτοια μυαλά που κουβαλούνε κάποιοι: ανώνυμα να προσβάλλουνε και επιτίθενται προσωπικά.

    Σε ότι αφορά στην Παιδεία, έγραψα τις απόψεις μου: αρέσουν δεν αρέσουνε, αυτές είναι.

    Όσον αφορά στο θέμα της Ρωμιοσύνης, κάποιοι καίγονται σε αυτό το ιστολόγιο για το θέμα αυτό: δεν ξέρει πού ανήκουνε και ποιόν εκπροσωπούνε, αλλά οι ιστορικές πηγές θα βρίσκονται στην διάθεσή τους, για να τους διαψεύδουν.

    Βασιλεύς Ρωμαίων υπέγραφε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, και όχι "Βασιλευς Ελλήνων".

    Αρέσει δεν αρέσει.

    Αλλά πως να μπεις σε διάλογο (αναφέρομαι στον νταή "φίλο" που γράφει ανώνυμα...) όταν έχει γίνει πλύση εγκεφάλου σε γενεές, επί πολλές δεκαετίες...που να ξέρατε ότι ακόμα και η επιγραφή στο άγαλμα του Κωνσταντίνου ΧΙ Παλαιολόγου, έξω απ' την Μητρόπολη, στην Αθήνα, είναι παρμένη από την επιστολή (στην λατινική!) του επισκόπου Λεοναρντο...και έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδεπίγραφη! Να σας παραθέσω τον επιστημονικό διάλογο; Αν επιθυμείτε εδώ είμαστε...

    Δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω σε ανώνυμους, ποτέ ξανά.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

    Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Πρό πολλού οι λαοί της Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν. Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι, οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ηπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν· ας ενωθώμεν λοιπόν με Ενθουσιασμόν! η Πατρίς μάς προσκαλεί! Η Ευρώπη, προσηλώνουσα τους οφθαλμούς της εις ημάς, απορεί διά την ακινησίαν μας, ας αντηχήσωσι λοιπόν όλα τα Όρη τής Ελλάδος από τον Ήχον τής πολεμικής μας Σάλπιγγος, και αι κοιλάδες από την τρομεράν κλαγγήν των Αρμάτων μας. Η Ευρώπη θέλει θαυμάση τας ανδραγαθίας μας, οι δε τύραννοι ημών τρέμοντες και ωχροί θέλουσι φύγει απ’ έμπροσθέν μας. Οι φωτισμένοι λαοί της Ευρώπης ενασχολούνται εις την αποκατάστασιν της ιδίας ευδαιμονίας· και πλήρεις ευγνωμοσύνης διά τας προς αυτούς των Προπατόρων μας ευεργεσίας, επιθυμούσι την ελευθερίαν της Ελλάδος. Ημείς, φαινόμενοι άξιοι της προπατορικής αρετής και του παρόντος αιώνος, είμεθα Εύελπεις, να επιτύχωμεν την υπεράσπισιν αυτών και βοήθειαν· πολλοί εκ τούτων φιλελεύθεροι θέλουσιν έλθη, διά να συναγωνισθώσι με ημάς. Κινηθήτε, ω φίλοι, και θέλετε ιδή μίαν Κραταιάν δύναμιν να υπερασπισθή τα δίκαιά μας! Θέλετε ιδή και εξ αυτών των εχθρών μας πολλούς, οίτινες, παρακινούμενοι από την δικαίαν μας αιτίαν, να στρέψωσι τα Νώτα προς τον εχθρόν και να ενωθώσι με ημάς· ας παρρησιασθώσι με ειλικρινές φρόνημα, η Πατρίς θέλει τους εγκολπωθή! Ποίος λοιπόν εμποδίζει τους ανδρικούς σας Βραχίονας; ο άνανδρος εχθρός μας είναι ασθενής και αδύνατος. Οι στρατηγοί μας έμπειροι και όλοι οι ομογενείς γέμουσιν ενθουσιασμού! ενωθήτε λοιπόν, ω ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες! ας σχηματισθώσι φάλαγκες εθνικαί, ας εμφανισθώσι Πατριωτικαί λεγεώνες, και θέλετε ιδή τους παλαιούς εκείνους Κολοσσούς του δεσποτισμού να πέσωσιν εξ ιδίων, απέναντι των θριαμβευτικών μας Σημαίων! Εις την φωνήν της Σάλπιγκός μας όλα τα παράλια του Ιωνίου και Αιγέου πελάγους θέλουσιν αντηχήση· τα Ελληνικά πλοία, τα οποία εν καιρώ ειρήνης ήξεραν να εμπορεύωνται, και να πολεμώσι, θέλουσι σπείρη εις όλους τους λιμένας του τυράννου με το πυρ και την μάχαιραν, την φρίκην και τον θάνατον... Ποία ελληνική ψυχή θέλει αδιαφορήση εις την πρόσκλησιν της Πατρίδος; Εις την Ρώμην ένας του Καίσαρος φίλος σείων την αιματομένην χλαμύδα του τυράννου εγείρει τον λαόν. Tι θέλετε κάμη Σεις ω Έλληνες, προς τους οποίους η Πατρίς γυμνή δεικνύει μεν τας πληγάς της και με διακεκομμένην φωνήν επικαλείται την βοήθειαν των τέκνων της; Η θεία πρόνοια, ω φίλοι Συμπατριώται, ευσπλαγχνισθείσα πλέον τας δυστυχίας μας ηυδόκησεν ούτω τα πράγματα, ώστε με μικρόν κόπον θέλομεν απολαύση με την ελευθερίαν πάσαν ευδαιμονίαν. Αν λοιπόν από αξιόμεμπον αβελτηρίαν αδιαφορήσωμεν, ο τύραννος γενόμενος αγριώτερος θέλει πολλαπλασιάση τα δεινά μας, και θέλομεν καταντήση διά παντός το δυστυχέστερον πάντων των εθνών.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. (συνεχεια)
    Στρέψατε τους οφθαλμούς σας, ω Συμπατριώται, και ίδετε την ελεεινήν μας κατάστασιν! ίδετε εδώ τους Ναούς καταπατημένους! εκεί τα τέκνα μας αρπαζόμενα διά χρήσιν αναιδεστάτην της αναιδούς φιληδονίας των βαρβάρων τυράννων μας! τους οίκους μας γεγυμνωμένους, τον αγρούς μας λεηλατισμένους και ημάς αυτούς ελεεινά ανδράποδα! Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον Ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν! λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την Πατρίδα, και την Ορθόδοξον ημών Πίστιν από την ασεβή των ασεβών Καταφρόνησιν. Μεταξύ ημών ευγενέστερος είναι, όστις ανδρειοτέρως υπερασπισθή τα δίκαια της Πατρίδος, και ωφελιμοτέρως την δουλεύση. Το έθνος συναθροιζόμενον θέλει εκλέξη τους Δημογέροντάς του, και εις την ύψιστον ταύτην Βουλήν θέλουσιν υπείκει όλαι μας αι πράξεις... Ας κινηθώμεν λοιπόν μέ εν κοινόν φρόνιμα, oι πλούσιοι ας καταβάλωσιν μέρος της ιδίας περιουσίας, oι ιερoί ποιμένες ας εμψυχώσωσι τον λαόν με το ίδιόν των παράδειγμα, και oι πεπαιδευμένοι ας συμβουλεύσωσιν τα ωφέλιμα. Oι δε εν ξέναις αυλαίς υπουργούντες στρατιωτικοί και πολιτικοί ομογενείς, αποδίδοντες τας ευχαριστίας εις ην έκαστος υπουργεί δύναμιν, ας ορμήσωσιν όλοι εις το ανοιγόμενον ήδη μέγα και λαμπρόν στάδιον, και ας συνεισφέρωσιν εις την πατρίδα τον χρεωστούμενον φόρον, και ως γενναίoι ας ενοπλισθώμεν όλοι άνευ αναβολής καιρού με το ακαταμάχητον όπλον της ανδρείας και υπόσχομαι εντός ολίγου την νίκην και μετ' αυτήν παν αγαθόν. Πoίoι μισθωτοί και χαύνοι δούλοι τολμούν να αντιπαραταχθώσιν απέναντι λαού, πολεμούντος υπέρ της ιδίας ανεξαρτησίας; Μάρτυρες oι Ηρωικοί αγώνες των προπατόρων μας· Μάρτυς η lσπανία, ήτις πρώτη και μόνη κατετρόπωσε τας αηττήτους φάλαγκας ενός τυράννου. Με την Ένωσιν, ω Συμπολίται, με το προς την ιεράν Θρησκείαν Σέβας, με την προς τους Νόμους και τους Στρατηγούς υποταγήν, με την ευτολμίαν και σταθηρότητα, η νίκη μας είναι βεβαία και αναπόφευκτος, αυτή θέλει στεφανώση μέ δάφνας αειθαλείς τους Ηρωικούς αγώνας μας, αυτή με χαρακτήρας ανεξαλείπτους θέλει χαράξη τα ονόματα ημών εις τον ναόν της αθανασίας, διά το παράδειγμα των επερχομένων γενεών. Η Πατρίς θέλει ανταμείψη τα ευπειθή και γνήσιά της τέκνα με τα βραβεία της δόξης και τιμής· τα δε απειθή και κωφεύοντα εις την τωρινήν της πρόσκλησιν, θέλει αποκηρύξη ως νόθα και Ασιανά σπέρματα, και θέλει παραδώση τα ονόματά των, ως άλλων προδότων, εις τον αναθεματισμόν και κατάραν των μεταγενεστέρων.Ας καλέσωμεν λοιπόν εκ νέου, ω Ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες, την ελευθερίαν εις την κλασικήν γην της Ελλάδος! Ας συγκροτήσωμεν μάχην μεταξύ του Μαραθώνος και των Θερμοπυλών! Ας πολεμήσωμεν εις τους τάφους των Πατέρων μας, οι οποίοι, διά να μάς αφήσωσιν ελευθέρους, επολέμησαν και απέθανον εκεί! Το αίμα των τυράννων είναι δεκτόν εις την σκιάν τον Επαμεινώνδου Θηβαίου, και του Αθηναίου Θρασυβούλου, οίτινες κατετρόπωσαν τους τριάκοντα τυράννους, εις εκείνας του Αρμοδίου και Αριστογείτωνος, οι οποίοι συνέτριψαν τον Πεισιστρατικόν ζυγόν, εις εκείνην του Τιμολέοντος, όστις απεκατέστησε την ελευθερίαν εις την Κόρινθον και τας Συρακούσας, μάλιστα εις εκείνας τον Μιλτιάδου και Θεμιστοκλέους, του Λεωνίδου και των τριακοσίων, οίτινες κατέκοψαν τοσάκις τους αναριθμήτους στρατούς των βαρβάρων Περσών, των οποίων τους βαρβαροτέρους και ανανδροτέρους απογόνους πρόκειται εις ημάς σήμερον, με πολλά μικρόν κόπον, να εξαφανίσωμεν εξ ολοκλήρου. Εις τα όπλα λοιπόν φίλοι η Πατρίς Μάς Προσκαλεί!

    Αλέξανδρος Υψηλάντης
    Την 24ην Φεβρουαρίου 1821
    Εις το γενικόν στρατόπεδον του Ιασίου
    ------------------------------
    ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΡΩΜΑΙΟΣ" Η "ΡΩΜΙΟΣ", ΕΓΩ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΠΡΟΣΧΩΡΩ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ.
    ΛΕΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΗ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ;

    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟΣ.ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΟΣ(ΞΕΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΛΠ)ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΩ ΕΠΩΝΥΜΑ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ(ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ)ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Φίλε μου, 10:33, αναφέρεσαι σε κείμενο του 19ου αιώνα. Σε κείμενο Διαφωτιστού. Αυτοί στήσανε το Ελλαδικό Κράτος, αυτοί αποσχίσανε τους Χριστιανούς από το Πατριαρχείο τους (φαίνεσαι ευφυής, για να καταλάβεις ότι ούτε έχω κανένα προσωπικό όφελος με το να αναφέρομαι στο Πατριαρχείο, ούτε έχω πάω ποτέ στο Φανάρι, ούτε έχω δει από κοντά Οικουμενικό Πατριάρχη...γράφω δεδομένα φίλε, και πρέπει να το καταλάβεις!).

    Θα σου συνιστούσα να διαβάζεις πιο προσεκτικά, πριν σχολιάσεις: έκανα λόγο για τις πηγές: υπάρχουνε δύο κατηγορίες ανθρώπων που ασπάστηκαν την Δύση, και γίνανε φερέφωνά της: οι Πληθωνικοί και οι Κοραήδες. Οι μεν στα χρόνια της Άλωσης, οι δε στα χρόνια της πνευματικής μας άλωσης από τον Διαφωτισμό της Δύσης (που αναφερόταν, ως κίνημα, στον φραγκικό παπισμό: ήταν ο τρόπος να σπάσει τα δεσμά της δουλείας, με την οποία ταλαιπωρούσε το Βατικανό τους λαούς επί αιώνες).

    Δεν είναι εδώ το θέμα μας αυτό, αλλά αφού με παρακινείς, θα ήθελα να σε παρακινήσει να το ψάξεις το θέμα.

    (i) Δεν υπάρχει ούτε ένα Αυτοκράτορας, μέχρι τον τελευταίο, το 1453, που να υπέγραφε σαν "Βασιλεύς Ελλήνων". Όλοι, αναξαιρέτως, υπέγραφαν ως Βασιλείς Ρωμαίων, σε ελληνική και λατινική γλώσσα (να μην πλατιάσω, αλλά ο Ηράκλειος απάλλαξε τους αυτοκράτορες από πολλούς περιττούς τίτλους).

    (ii) Όλα τα κείμενα, ανεξαιρέτως, πλην ψευδεπίγραφων, αναφέρονται στο γένος των Ρωμαίων, και όχι σε αυτό των Ελλήνων. Δεν υπάρχει γένος Ελλήνων: οι υπήκοοι είναι Ρωμαίοι Πολίτες, και οι Βασιλείς θεωρούν τους εαυτούς τους διαδόχους του Αυγούστου Καίσαρος.

    Όταν αναφέρομαι σε ψευδεπίγραφα κείμενα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί: επί τέσσερις σχεδόν αιώνες όλοι οι ιστορικοί, ανεξαιρέτως, θεωρούσαν το Μεγάλο Χρονικόν (Chronicon Maius), τους (Σ)Φραντζή, και συγκεκριμένα το τρίτο βιβλίο, ως βασική πηγή πληροφοριών για την Άλωση της Πόλης. Στο 1920 εξεπλάγει όλη η επιστημονική κοινότητα, από τα πονήματα του Ρωμηού καθηγητή, στην Γαλλία, Jean Falier-Παπαδόπουλου. Από εκεί και πέρα το χρονικό βρέθηκε να είναι συρραφή πολλών διαφορετικών πηγών, στην σερβική, στην λατινική και την ελληνική γλώσσα, και νομίζω και στην τουρκική.

    Τί δείχνει αυτό; Ότι ο "τελευταίος λόγος" του Κωνσταντίνου ΧΙ, για τον οποίο τόσο καυχώμαστε (περί "ηρωϊσμού της φυλής μας") είναι πλαστός. Έχει αποδειχθεί, τελεία και παύλα...(λεπτομέρειες πολλές θα παραθέσω, και εκτενή βιβλιογραφία, αν γίνει συζήτηση περί αυτού).

    (iii) Όταν οι Φράγκοι μας αποκαλούσανε Γραικούς, από τότε που καταλάβανε την Παλαιά Ρώμη, εμείς γνωρίζαμε ότι με τον προσδιορισμό "Γραικός" δεν θέλανε να μας συνδέσουνε με αρχαίες φυλές, αλλά μας προσδίδανε τον χαρακτηρισμό του "κάλπικού". Γκρεκορουμ Ερρορουμ, αυτό γράφει ο Καρλομάγνος στον (Φράγκο) Πάπα Λέωντα, αφού πέταξε στην κυριολεξία από τον θρόνο τον Ρωμαίο. Γραικός σήμαινε κακόδοξος για τους Φράγκους, όπως Έλλην σήμαινε παγανιστής.

    Εξαιρέσεις σε επιστολές αυτοκρατόρων, σαν τον Λέοντα τον Σοφό, που συζητούν με Φράγκους και άλλους βαρβάρους, για θεολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα, ίσως συναντήσεις: αυτό οφείλεται κυρίως στην μετάφραση. Όταν, για παράδειγμα, ο Γενοβέζος Καρδινάλιος Λεονάρδος ο Χίος γράφει προς τον Πάπα για τα γεγονότα της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς, αναφέρει τους Ρωμαίους (όπως αυτοαποκαλούνται!) ως Γραικούς. Όταν ο Μελισσουργός μετέφρασε την επιστολή του, το Γραικός (λατινική) μεταφράστηκε ως Έλλην (ελληνική).

    Το θέμα είναι πολύ μεγάλο. Αν ο Ινφογνώμονας ανοίξει ένα καινούργιο θέμα περί Ρωμαιοσύνης και Ελληνισμού, τότε θα μπορέσουμε να αναλύσουμε, σιγά-σιγά, αυτά τα θέμαρα.

    Θεωρώ προβοκατόρικο τον ρόλο των Διαφωτιστών μας, που οι περισσότεροι δεν θέλανε ν' αναστηθεί το Βασίλειο των Ρωμαίων (άλλωστε γι' αυτό δεν θέλανε να πειραχθεί η Κωνσταντινούπολη), αλλά θέλανε να δημιουργήσουνε έθνος "Ελλήνων", που να συνδέονται με αρχαίους. Γράφει γι' αυτά και ο Ίων Δραγούμης, στην Ιστορία του, και μου προξενεί εντύπωση πώς τόλμησε, στον καιρό που ζούσε, να μιλήσει για πράγματα που άλλοι φοβούνταν...

    -συναχίζεται-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. -συνέχεια-

    Ιστορικά αναγνωρίζουμε τον Πολιτισμό της Πόλης-Κράτους, αλλά οι Μακεδονικές Δυναστείες προετοίμασαν το έδαφος για μια νέα εποχή: την ελληνιστική, που απετέλεσε υπόβαθρο για την Pax Romana, η οποία...απετέλεσα πλατφόρμα ιδανική για την διάδωση του Χριστιανισμού, και την δημιουργία της Ρωμανίας. Αν δεν υπήρχε Ρωμανία, δεν θα υπήρχε και Rum Milliyet, ούτε ελληνόφωνες και λατινόφωνες (όπως είναι οι Βλάχοι) και αρβανιτόφωνες, μέσα στην Τουρκοκρατία.

    To να αγνοεί κανείς χιλιάδων χρόνων ζυμώσεις, και να μεταπηδά στην Πόλη-Κράτος και τον πολιτισμό της, αποτελεί μεγάλη ιστορική νοθεία...

    Βολεύει πολλούς αυτό: οι Φράγκοι της Ιταλίας θεωρούνε τους εαυτούς τους απογόνους των Ρωμαίων, και οι σύγχρονοι ελλαδίτες ότι είναι απόγονοι απευθείας του Περικλή...

    Αν διαβάσει κανείς ωστόσο για την αυτοκρατορία στα χρόνια του Ιουστινιανού, εκεί θα δει τί σημαίνει πολυγλωσσία και πολιπολιτισμικότητα.

    Κ.Π.

    Υ.Γ.
    Θέλει πολύ γράψιμο η συζήτηση αυτή, και να με συγχωρείτε αν αργώ, διότι δεν θα μπορώ να ασχολούμε καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Απολογούμαι για τα ωρθωγραφεικά λάθη: αποτέλεσμα γρήγορου γραψίματος κι έλλειψης χρόνου για να διορθώνω τα (εκτενή) σχόλιά μου. Μόλις διάβασα ξανά τα γραφόμενά μου, και ντρέπομαι για την ορθογραφία...την επιείκειά σας!

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
    ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΩΝ
    ΑΡΜΑΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
    7 Οκτωβρίου 1838
    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απηύθυνε στην Πνύκα, τον πιο κάτω λόγο προς τους νέους του Α΄ Γυμνασίου της Αθήνας:

    Παιδιά μου!
    Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ' αυτά να κάμωμε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. Και δια τους παλαιούς Έλληνας, οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, οποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, δια ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των.
    Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του, και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. Δεν επήρε μαζί του ούτε σοφούς ούτε προκομμένους, αλλ' απλούς ανθρώπους, χωρικούς καί ψαράδες, και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου, οι οποίοι, μολονότι όπου και αν έβρισκαν εναντιότητες και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν, δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμη τίποτα. Αυτοί εστερέωσαν την πίστιν.
    Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους, και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι καί τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, δια να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε. Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διόρισε ένα βιτσερέ [αντιβασιλέα], έναν πατριάρχη, καί του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες [προεστοί] εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέρνοντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ήμερα χειρότερα• διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Καί τοιουτοτρόπως κάθε ήμερα ο λαός ελίγνευε καί επτώχαινε.
    Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η Εταιρεία.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. (συνεχεια)
    Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.
    Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα. Άλλά δεν εβάσταξε!.
    Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους. Μα τι να κάμομε; Είχαμε και αυτουνών την ανάγκη. Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο, τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη. Και μ' αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε ένα αρχηγό και μίαν κεφαλή. Άλλά ένας έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο. Ισως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά την γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε τελειώνει. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος, ο άλλος εις το αντικρινό και ο άλλος εις τον Βορέα, σαν να ήτον το σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει, καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτο τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι, αλλά πρέπει να είναι ένας αρχιτέκτων, οπού να προστάζει πως θα γενεί. Παρομοίως και ημείς εχρειαζόμεθα έναν αρχηγό και έναν αρχιτέκτονα, όστις να προστάζει και οι άλλοι να υπακούουν και να ακολουθούν. Αλλ' επειδή είμεθα εις τέτοια κατάσταση, εξ αιτίας της διχόνοιας, μας έπεσε η Τουρκιά επάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε, και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Και οι αγράμματοι στο Πανεπιστήμιο;

    Συγνωμη κυρια μου σε εσας που γραψατε το αρθρο μιλαω.Δεν μπωρεσα να διαβασω ολα τα σχολια των αναγνωστων αλλα θα ηθελα να σας πω και εγω μερικα πραγματα.Καταρχην να σας πω οτι φετος ημουν και εγω ενα απο τα παιδια που διναμε πανελληνιες ο θεος να τις κανει αλλα τελως παντον.Κυρια μου εχετε ιδεα πως φτανει ενα παιδι στην 3τη λυκειου να δωσει αυτες τις εξαιτασεις;Εγω που δεν ηθελα να βαλω τους γονεις μου να πληρωσουν 4-5 χιλιαδες ευρω να κανω φροντηστιρια γιατι να μην εχω τις ιδες βασης με ενα παιδι που πηγαινει;Επισης εχετε δει το μαθημα που κανουν οι καθηγητες;Το μαθημα γινετε για να προλαβουν οι μαθητες επιπεδου να βγαλουν λεει την υλη!Κατσε ρε ς και εγω που ισως δεν εχω την ανεση να τρεξω γιατι δεν ασχολησε και μαζι μου;Επισης λετε πως ενας μαθητης κατω απο την βαση δεν ειναι αξιος να συνεχισει σε ανωτερο επιπεδο.Ρωτησατε ποτε σας εαν τα παιδια εχουν τον χρονο που απαιτητε για να μαθουν ολες αυτες τις γνωσεις;Μεσα σε εναν χρονο προλαβαινουν;Ειδα φετος παιδια που απο το ανχος τους ειχαν πολλα προβληματα στην κοινωνικη τους ζωη αυτους τους σκεφτηκε καποιος;Επισης οπως πιστευεται π.χ στα τει ηλεκτρολογιας πιστευεται οτι πρεπει να ειναι καποιος φωστηρας για να ανταπεξελθη;Παραδεχτητε με τα λεγομενα σας η εκπαιδευση εχει πολλα στραβοπατηματα και δεν ειναι για ολους οπως εσεις λετε.Θα μπωρουσα να σας πω παρα πολλα ακομη...Τελος παντων κυρια μου ψαξτε και αλλα προβληματα της δηθεν ελληνικης παιδειας π.χ βιβλιο ιστοριας 3της λυκειου (σελιδα 130)
    Μπωρει να ειμαστε αγραματοι οπως εσεις λετε αλλα το λιγοστο μυαλο το εχουμαι για να κρινουμε το τι γραφεται μεσα σε αυτα τα βιβλια!

    Τελος να ζητησω συγνωμη για τα ορθογραφικα λαθοι μου και για τον τονισμο που δεν υπαρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. (συνεχεια)
    Εις αυτή την κατάσταση έρχεται ο βασιλεύς, τα πράγματα ησυχάζουν και το εμπόριο και ή γεωργία και οι τέχνες αρχίζουν να προοδεύουν και μάλιστα ή παιδεία. Αυτή η μάθησις θα μας αυξήσει και θα μας ευτυχήσει. Αλλά διά να αυξήσομεν, χρειάζεται και η στερέωσις της πολιτείας μας, η όποία γίνεται με την καλλιέργεια και με την υποστήριξη του Θρόνου. Ο βασιλεύς μας είναι νέος και συμμορφώνεται με τον τόπο μας, δεν είναι προσωρινός, αλλ' η βασιλεία του είναι διαδοχική και θα περάσει εις τα παιδιά των παιδιών του, και με αυτόν κι εσείς και τα παιδιά σας θα ζήσετε. Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάττουν μια Θρησκεία. Και αυτοί, οι Εβραίοι, οι όποίοι κατατρέχοντο και μισούντο και από όλα τα έθνη, μένουν σταθεροί εις την πίστη τους.
    Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε• και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία.
    Τελειώνω το λόγο μου.
    Ζήτω ο Βασιλεύς μας Όθων! Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι! Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!
    --------------------------
    ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Και οι αγράμματοι στο Πανεπιστήμιο;

    Συγνωμη κυρια μου σε εσας που γραψατε το αρθρο μιλαω.Δεν μπωρεσα να διαβασω ολα τα σχολια των αναγνωστων αλλα θα ηθελα να σας πω και εγω μερικα πραγματα.Καταρχην να σας πω οτι φετος ημουν και εγω ενα απο τα παιδια που διναμε πανελληνιες ο θεος να τις κανει αλλα τελως παντον.Κυρια μου εχετε ιδεα πως φτανει ενα παιδι στην 3τη λυκειου να δωσει αυτες τις εξαιτασεις;Εγω που δεν ηθελα να βαλω τους γονεις μου να πληρωσουν 4-5 χιλιαδες ευρω να κανω φροντηστιρια γιατι να μην εχω τις ιδες βασης με ενα παιδι που πηγαινει;Επισης εχετε δει το μαθημα που κανουν οι καθηγητες;Το μαθημα γινετε για να προλαβουν οι μαθητες επιπεδου να βγαλουν λεει την υλη!Κατσε ρε ς και εγω που ισως δεν εχω την ανεση να τρεξω γιατι δεν ασχολησε και μαζι μου;Επισης λετε πως ενας μαθητης κατω απο την βαση δεν ειναι αξιος να συνεχισει σε ανωτερο επιπεδο.Ρωτησατε ποτε σας εαν τα παιδια εχουν τον χρονο που απαιτητε για να μαθουν ολες αυτες τις γνωσεις;Μεσα σε εναν χρονο προλαβαινουν;Ειδα φετος παιδια που απο το ανχος τους ειχαν πολλα προβληματα στην κοινωνικη τους ζωη αυτους τους σκεφτηκε καποιος;Επισης οπως πιστευεται π.χ στα τει ηλεκτρολογιας πιστευεται οτι πρεπει να ειναι καποιος φωστηρας για να ανταπεξελθη;Παραδεχτητε με τα λεγομενα σας η εκπαιδευση εχει πολλα στραβοπατηματα και δεν ειναι για ολους οπως εσεις λετε.Θα μπωρουσα να σας πω παρα πολλα ακομη...Τελος παντων κυρια μου ψαξτε και αλλα προβληματα της δηθεν ελληνικης παιδειας π.χ βιβλιο ιστοριας 3της λυκειου (σελιδα 130)
    Μπωρει να ειμαστε αγραματοι οπως εσεις λετε αλλα το λιγοστο μυαλο το εχουμαι για να κρινουμε το τι γραφεται μεσα σε αυτα τα βιβλια!

    Τελος να ζητησω συγνωμη για τα ορθογραφικα λαθοι μου και για τον τονισμο που δεν υπαρχει.Ισως πιστευεται οτι ειμαι πικραμενος και τα λεω ολα αυτα αλλα δεν ειμαι απλα στην σημερινη κατασταση της παιδειας εγω αρνουμαι να συμετεχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πέρα από το TLG, και σε όσους έχουνε πρόσβαση σε αυτό (100 δολλάρια τον χρόνο συνδρομή ή δωρεάν μέσω των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σας), η επιφύλαξη για τα googlebooks πρέπει να είναι τεράστια, διότι υπάρχει περίπτωση κάποια από αυτά να έχουνε είτε ξεπεραστεί είτε βρεθεί να είναι ψευδεπίγραφα.

    Παρακάτω:
    http://books.google.gr/books?id=58sGAAAAQAAJ&pg=PA387&lpg=PA387&dq=ioannes+cananus&source=bl&ots=2jbYcrR944&sig=OpCaKpz-n4pDoy3XY2ASHnh4PVU&hl=el&ei=oJN-TI2tJs6EswbksYSWCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBcQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

    σας παραθέτω την κατάθεση του Ιωάννου Κανάνου, για την απόπειρα Αλώσεως της Πόλης, το 1422.

    Έπεται το χρονικό του Ιωάννου Αναγνώστου, για την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους.

    Προηγείται, των δύο, το χρονικό του ψευδο-Σφραντζή, το Μελισσουργού/Μελισσηνού δηλαδή.

    Διαβάστε το Χρονικόν του Κανάνου, ενός απλού χριστιανού της Πόλης, και συγκρίνεται με τα γραπτά των Διαφωτιστών του 19ου αιώνα. Ο Κανάνος μιλάει για τους Ρωμαίους κατοίκους της Πόλης, ενώ ο Κολοκοτρώνης δεν αναφέρεται καν στην Πόλη...

    Ως γνωστόν ο Κολοκοτρώνης δεν έγραψε, αλλά υπαγόρευε, με ότι συνεπάγεται αυτό. Ο ίδιος ήτανε ένας πιστός Ρωμηός, ένας αγνός άνθρωπος, που δυστυχώς (όπως τα γράφει και ο Μακρυγιάννης) έπεσε στην παγίδα των τότε πολιτικών: όλοι οι οπλαρχηγοί ήτανε φερέφωνα των Δυνάμεων που εκπροσωπούσαν, είτε της Αγγλίας, είτε της Γαλλίας είτε της Ρωσίας.

    Τα κείμενα των αγωνιστών του '21 πρέπει να μας συγκινούνε, αλλά είναι γεμάτα πάθη, και ιστορικά θα πρέπει πάντα να τα βλέπουμε με επιφυλάξεις. Εκεί που αναφέρει, ο Γέρος του Μωρηά, για τους "Ρωμαίους που σκλαβώσανε τους Έλληνας" και για το ότι "Οι πρόγονοί μας είναι οι Έλληνες", λόγια των Κοραήδων και των "πεφωτισμένων" της Δύσης, είναι να θρηνεί κανείς. Γιατί η ιστορία δεν είναι δυστυχώς 1+1=2, όπως θελήσανε να μας μάθουνε από την Δύση. Όλα σε ένα μιξερ, πατάμε το κουμπι και...

    Είναι να θρηνεί κανείς για την κατάντια της φυλής: ποιός είναι λοιπόν τότε ο Κανάνος, που μιλάει για το Βασίλειο των Ρωμαίων, για τους Ρωμαίους της Πόλης που αντιστέκονται στους Αγαρηνούς, ποιός είναι ο Αναγνώστης, που μιλάει για την αντίσταση των Ρωμαίων της Θεσσαλινίκης, και ποιός ο Κολοκοτρώνης και ο Μιαούλης, και δεν ξέρω κι εγώ ποιοι άλλοι, που μιλούνε σαν να μιλάει ο ίδιος ο Καρλομάγνος...

    ...είναι να θρηνεί κανείς, διαβάζοντας το φωτισμένο κείμενο του Κανάνου: η αυτοκρατορία μας βρισκόταν προς το τέλος, αλλά το ηθικό ήτανε πιο ακμαίο και απ' αυτό στα χρόνια του Ηρακλείου του Μεγάλου! Να θρηνεί για την τελική ταφόπλακα που μπήκε στην πραγματική μας ταυτότητα, στην Άλωση του 1821.

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κυριακο Παπαδοπουλε ολιγον απεχεις(για να μην πω οτι το κανεις ηδη συγκεκαλυμμενα)απο το να ταυτιστεις απολυτα με την αποψη του μυστηριωδους κου Δ.Κιτσικη οτι κακως διεξηχθη ο εθνικοαπελευθερωτικος αγωνας του 1821. Και οσον αφορα τον συγκεκριμενο κυριο, γνωριζουμε τον βιο και την πολιτεια του οτι δηλαδη λειτουργει ως φερεφωνο των πατριαρχικων κυκλων.Μεχρι και μυστικοσυμβουλος του Οζαλ υπηρξε.Αν αρχισω τωρα να συγκρινω προσωπα και καταστασεις εγω θα φταιω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Βαστάτε Τούρκοι τα άλογα, να μπούνε τα αρχι.... μέσα.
    το αναλύσαμε το ευχαριστηθήκαμε ο τελευταίος τραβά το καζανάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Φίλε 9:08, δυστυχώς ταξιδεύω και σου γράφω βιαστικά: δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να σχολιάσω ξανά, αλλά θα τα λέμε από τον Ινφογνώμονα, πρώτα ο θεός.

    Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο εν λόγω κύριος (Κιτσικης), ούτε τον έχω δει ποτέ στην βιβλιογραφία για τα περί της Άλωσης, που ασχολούμαι εδώ και πολύ καιρό.

    Επειδή έχω διαβάσει όλες τις πηγές στην ελληνική, και πολλά επιστημονικά άρθρα, επέτρεψέ μου να έχω τις απόψεις μου.

    Η Επανάσταση του '21 θα έπρεπε να είναι επανάσταση όλων των υπόδουλων Χριστιανών, εναντίων του Οθωμανικού Ζυγού. Έπρεπε να έχει σαν στόχο την απελευθέρωση της Πόλης. Αυτός ήτανε και ο στόχος του φωτισμένου Καποδίστρια, αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα.

    Αν θέλεις να ξέρεις, όχι μόνο δεν υποστηρίζω την δράση του Πατριαρχείου μέσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά προσωπικά είμαι έξω φρενών (αν και δεν είναι ορθό επιστημονικά να φανατίζεται κανείς για την Ιστορία!) με την στάση του Πατριαρχείου στα χρόνια του Ιωάννου Η' Παλαιολόγου, σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις στην Φερράρα και την Φλωρεντία, για την Ένωση με τους Φράγκους (Φραγκο-Ρωμανία). Ο Μανουήλ Β' τα λέει έξω από τα δόντια, για τους Φράγκους, στο Βραχύ χρονικό, εξετάζοντας τον υιό του Ιωάννη:

    [23.6] Λοιπὸν τὸ περὶ τῆς συνόδου, μελέτα μὲν αὐτὸ καὶ ἀνακάτωνε, καὶ
    μάλισθ' ὅταν ἔχῃς χρείαν τινα φοβῆσαι τοὺς ἀσεβεῖς· τὸ δὲ νὰ ποιή-
    σῃς, αὐτήν, μηδὲν ἐπιχειρισθῇς αὐτό, διότι οὐδὲν βλέπω τοὺς ἡμετέρους,
    ὅτι εἰσὶν ἁρμόδιοι πρὸς τὸ εὑρεῖν τινα τρόπον ἑνώσεως καὶ εἰρήνης καὶ
    ὁμονοίας, ἀλλ' ὅτι νὰ τοὺς ἐπιστρέψουν εἰς τὸ νά ἐσμεν ὡς ἀρχῆθεν.
    Τούτου δὲ ἀδύνατον ὄντος σχεδόν, φοβοῦμαι μὴ καὶ χεῖρον σχίσμα γέ-
    νηται· καὶ ἰδοὺ ἀπεσκεπάσθημεν εἰς τοὺς ἀσεβεῖς”.

    Άθλιος και ο ρόλος του Γεωργίου/Γενναδίου Σχολαρίου, αλλά ας να μην τα αναλύσουμε αυτά εδώ: αυτοί οι άνθρωποι ξεσήκωσαν ικανό αριθμό ανθρώπων όχι μόνο να μην αντισταθούν, στις 29/V/1453, αλλά να κρυφτούν στα μοναστήρια. Μάλλον αυτοί τραυμάτισαν θανάσημα και τον Ιουστινιάνη, τον Γενοβέζο στρατηγό.

    Πολύ φοβάμαι ότι δεν καταλαβαίνεις φίλτατε για τί γράφω: αναφέρομαι στο ότι το 1453 έπεσε το Βασίλειο των Ρωμαίων, ενώ το 1830 δημιουργήθηκε το Βασίλειον της Ελλάδος.

    Τί μεσολάβησε για να συμβεί αυτό: αν γνωρίσεις εγγλέζικα, μπορείς να διαβάσεις για το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (σημειώστε ότι η Αγγλία, που για δικούς της λόγους δεν ήθελε με ΤΙΠΟΤΑ Βασίλειον των Ρωμαίων ή Ρωμανία ή ότιδήποτε που να αφορά στην αυτοκρατορία που αλώθηκε το 1453, πίεσε για την ονομασία του νέου κρατιδίου σε Γραικία).

    http://romanity.org/htm/rom.21.en.the_ethnic_cleaning_of_roman_history.01.htm#s7

    Το 1821 είναι ένα φιασκο. Δεν φταίνε οι αγνοί αγωνιστές, αλλά ήμασταν καταδικασμένοι: ή ο Ιμπραήμ θα μας κατέσφαζε, και δεν θα έμενε τελικά πέτρα πάνω στην πέτρα, ή θα σκύβαμε το κεφάλι στην Δύση (στους απογόνους των Φράγκων).

    Αδικεί την Ιστορία μας, την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας η δημιουργία του κρατιδίου, που μόλις μετά τον Β' παγκόσμιο άρχισε να γνωρίζει σταθερότητα στα σύνορά του. Τόσο η ταυτότητά του, όσο και η έκτασή του, συρρίκνωσε σύντομα τις δυνατότητές του: είμαστε ένα προτεκτοράτο. Ας είχαμε την Πόλη και τα Στενά, και θα σας έλεγα εγώ αν υπήρχε σήμερα Τουρκία...

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. "Ecce Homo"

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. 7:31 διάβασα μερικά πράγματα, πάνω στον σύνδεσμό σου, και γράφω πάλι στο πόδι: ο άνθρωπος αν δεν είναι ανιστόρητος (απίθανο, διότι είναι τέρας μορφώσεως!) είναι είτε τρελλός είτε είναι πληρωμένη πένα.

    Δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα...

    Ο εν λόγω κύριος προσπαθεί να φτιάξει ένα κίνημα ανάλογο με αυτό εκκλησιαστικών κύκλων ελλαδιτών, όπως αυτό του (αξιοσέβαστου) μητροπολίτου Ναυπάκτου, π. Ιερόθεου Βλάχου: το κίνημα των Ρωμηών...

    Ρωμηός είναι υποκοριστικό του Ρωμαίος, μέσα στην τουρκοκρατία: όπως η Ρωμηοσύνη προέρχεται από την Ρωμαιοσύνη.

    Οι συγκεκριμένοι κύκλοι, χωρίς να δικαιολογούν ιστορικά ΟΥΤΕ να παραθέτουν πηγές, θεωρούν την λέξη "Ρωμαίος" φορτισμένη αρνητικά, και διακυρήττουν ότι είμαστε "Ρωμηοί" "της καθ' ημών Ανατολής" (sic). Αν διαβάσει κανείς τα βιβλία τους (που δεν τα παραθέτω για ευνόητους λόγους...) θα καταλάβει ότι οι συγκεκριμένοι κύκλοι κάνουνε ακόμα μεγαλύτερο κακό στην μακελεμένη ιστορία μας, με την πλάνη τους.

    Εγώ αδελφέ έχω δυο χαρακτηριστικά που πάντα με κάνουνε να βάζω το μαχαίρι στον κόκκαλο: είμαι (Ι) Πόντιος και (ΙΙ) μαθηματικός. Δεν μπορώ να δεχθώ ψέμματα στην ζωή μου. Κολλάω, και μελετώ σε βάθος, μέχρι να βρω φως. Δεν δέχομαι συμβιβασμούς, όσο και αν αυτό δυσσαρεστεί κάποιους.

    Αν διαβάσεις τις πηγές που έχω ήδη παραθέσει παραπάνω, θα αρχίσεις να με καταλαβαίνεις, και θα σταματήσεις να αδικείς τον εαυτό σου.

    Σέβομαι την ανωνυμία σου, και την δικαιολογία που μας έδωσες, καθώς και το λειτούργημά σου...

    Είσαι πατριώτης και φιλομαθής: διάβασε όταν ευκαιρέσεις το χρονικό του Κανάνου, που παραθέτω παραπάνω: είναι εύκολη η γλώσσα του, ελληνικά του 15ου αιώνα. Αν θα 'θελες να συνεχίσουμε την συζήτηση, μπορείς να μου στείλεις μήνυμα: kxp878@bham.ac.uk

    Να έχεις στο νου ότι άλλο πράγμα αρχαίος Έλληνας, της εποχής του χαλκού, άλλο πράγμα αρχαίος Έλληνας πολίτης, άλλο πράγμα ελληνιστής και άλλο Ρωμαίος. Ο Ρωμαίος έχει ελληνιστικό υπόβαθρο. Ο ελληνιστής δεν είναι φυλετικά Έλλην: στα χρόνια του Χριστού υπήρχανε Εβραίοι ελληνιστές, που είχανε ελληνικά ονόματα και μιλούσανε την ελληνική γλώσσα. Βλέπε Φίλιππο, ο οποίος ήταν ένας εκ των Αποστόλων. Βλέπε Παύλο (Σαουλ), όπου έγραψε την επιστολή προς Ρωμαίους στην ελληνική.

    Το κουράσαμε το θέμα εδώ, κι έχουμε ξεφύγει...θα τα λέμε προσεχώς σε άλλες αναρτήσεις.

    Θερμές ευχές,

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. 7:31 διάβασα μερικά πράγματα, πάνω στον σύνδεσμό σου, και γράφω πάλι στο πόδι: ο άνθρωπος αν δεν είναι ανιστόρητος (απίθανο, διότι είναι τέρας μορφώσεως!) είναι είτε τρελλός είτε είναι πληρωμένη πένα.

    Δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα...

    Ο εν λόγω κύριος προσπαθεί να φτιάξει ένα κίνημα ανάλογο με αυτό εκκλησιαστικών κύκλων ελλαδιτών, όπως αυτό του (αξιοσέβαστου) μητροπολίτου Ναυπάκτου, π. Ιερόθεου Βλάχου: το κίνημα των Ρωμηών...

    Ρωμηός είναι υποκοριστικό του Ρωμαίος, μέσα στην τουρκοκρατία: όπως η Ρωμηοσύνη προέρχεται από την Ρωμαιοσύνη.

    Οι συγκεκριμένοι κύκλοι, χωρίς να δικαιολογούν ιστορικά ΟΥΤΕ να παραθέτουν πηγές, θεωρούν την λέξη "Ρωμαίος" φορτισμένη αρνητικά, και διακυρήττουν ότι είμαστε "Ρωμηοί" "της καθ' ημών Ανατολής" (sic). Αν διαβάσει κανείς τα βιβλία τους (που δεν τα παραθέτω για ευνόητους λόγους...) θα καταλάβει ότι οι συγκεκριμένοι κύκλοι κάνουνε ακόμα μεγαλύτερο κακό στην μακελεμένη ιστορία μας, με την πλάνη τους.

    Εγώ αδελφέ έχω δυο χαρακτηριστικά που πάντα με κάνουνε να βάζω το μαχαίρι στον κόκκαλο: είμαι (Ι) Πόντιος και (ΙΙ) μαθηματικός. Δεν μπορώ να δεχθώ ψέμματα στην ζωή μου. Κολλάω, και μελετώ σε βάθος, μέχρι να βρω φως. Δεν δέχομαι συμβιβασμούς, όσο και αν αυτό δυσσαρεστεί κάποιους.

    Αν διαβάσεις τις πηγές που έχω ήδη παραθέσει παραπάνω, θα αρχίσεις να με καταλαβαίνεις, και θα σταματήσεις να αδικείς τον εαυτό σου.

    Σέβομαι την ανωνυμία σου, και την δικαιολογία που μας έδωσες, καθώς και το λειτούργημά σου...

    Είσαι πατριώτης και φιλομαθής: διάβασε όταν ευκαιρέσεις το χρονικό του Κανάνου, που παραθέτω παραπάνω: είναι εύκολη η γλώσσα του, ελληνικά του 15ου αιώνα. Αν θα 'θελες να συνεχίσουμε την συζήτηση, μπορείς να μου στείλεις μήνυμα: kxp878@bham.ac.uk

    Να έχεις στο νου ότι άλλο πράγμα αρχαίος Έλληνας, της εποχής του χαλκού, άλλο πράγμα αρχαίος Έλληνας πολίτης, άλλο πράγμα ελληνιστής και άλλο Ρωμαίος. Ο Ρωμαίος έχει ελληνιστικό υπόβαθρο. Ο ελληνιστής δεν είναι φυλετικά Έλλην: στα χρόνια του Χριστού υπήρχανε Εβραίοι ελληνιστές, που είχανε ελληνικά ονόματα και μιλούσανε την ελληνική γλώσσα. Βλέπε Φίλιππο, ο οποίος ήταν ένας εκ των Αποστόλων. Βλέπε Παύλο (Σαουλ), όπου έγραψε την επιστολή προς Ρωμαίους στην ελληνική.

    Το κουράσαμε το θέμα εδώ, κι έχουμε ξεφύγει...θα τα λέμε προσεχώς σε άλλες αναρτήσεις.

    Θερμές ευχές,

    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Προς Ανώνυνο 8.10μμ

    Απ΄ότι βλέπω, έχεις ενδιαφέρουσες ανησυχίες και προβληματισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι εσύ δεν θα έδινες ποτέ σου λευκή κόλλα σε εξετάσεις. Κακώς θεωρείς τον εαυτό σου αγράμματο, γιατί είσαι κάποιος που προσπαθεί γνωρίζοντας τις αδυναμίες του.
    Οσο για τις αδυναμίες και τα κενά που παρουσιάζουν οι μαθητές, πολλές φορές δεν φταίνε ακριβώς επειδή οι δάσκαλοι κάνουν άρπα-κόλλα το μάθημα και όταν ο μαθητής θέτει απορίες, του λένε "κάνε φροντιστήριο". Θα πούμε όμως πολλά και άλλες φορές και θα χαρώ να είσαι και εσύ να μας πείς την γνώμη σου. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Δηλαδή ποιοι είναι οι καλοί μαθητές; Αυτοί που έχουν τα φράγκα για τα ιδιαίτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, γιατί όχι; Σε πληροφορώ ακράδαντα πως εγώ προσωπικά, όταν ήμουν μαθητής στο Λύκειο και συγκεκριμένα στο Γενικό, δοκιμάστηκα για τα καλά στα... "ομαδικά" φροντιστήρια - όχι δια πανελλαδικές, αλλά λόγω αδυναμίας - και παρόλαυτα... ιδού
      τα ΑΡΝΗΤΙΚΑ αποτελέσματα τόσους μήνες - τέσσερις συγκεκριμένα - κι έτσι αναγκάστηκα γι'αυτό το λόγο να περιαχθώ πού αλλού παρακαλώ; Στα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ... Κι όμως μου βγήκε σε ΚΑΛΟ, διότι μόνον έτσι τα κατάφερα στο τέλος της χρονιάς άλα σχολικά και πέρασα ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ στις εξετάσεις του Ιουνίου και τούτο διότι στα "ομαδικά" αγαπητέ μου κοιτούν οι καθηγητές να προωθήσουν πως και πως τους ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ και μόνον, αγνοώντας ασφαλώς τους ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ, όπως ήμουν εγώ και ο "κολλητός" μου συμμαθητής που και αυτός περιήχθη... στα ιδιαίτερα, περνώντας έτσι με επιτυχία την τάξη(Β'Λυκείου) που σημαίνει ξεκάθαρα πως παντού σχεδόν στα "ομαδικά" ΔΕΝ υπάρχει καν προκοπή από πλευράς αντίληψης, όσο δυναμικά και να προσπαθήσει ο μαθητής, εξαντλημένος οργανικά από τις υποχρεώσεις του σχολείου
      του, πριν ξεκινήσει για το φροντιστήριο... ΥΠΟΨΙΝ: Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια των ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, τελείως ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ_.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.