25/8/10

Έρευνες-μυστήριο στο βυθό της Κύπρου


ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΣΟΒΑΡΕΣαμφιβολίες αλλά και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου «Νautilus» στα βορειοδυτικά της Κύπρου και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας.

Αν και το «Νautilus» έχει λάβει άδεια από το υπ. Εξωτερικών και έγκριση από το Τμήμα Αλιείας για βιολογικές και γεωλογικές έρευνες, εντούτοις η σύνθεση του πληρώματος, αλλά και η πορεία του πλοίου τις τελευταίες μέρες έχουν εγείρει ερωτήματα στις αρμόδιες αρχές.

Οι υπεύθυνοι του «Νautilus» δήλωσαν ότι οι έρευνες, που διεξάγει την τελευταία εβδομάδα, αφορούν τη βιολογία της θαλάσσιας περιοχής στο βυθό που βρίσκεται το όρος Ερατοσθένης (σε βάθος περίπου 5.000 ποδών ) και άλλων συναφών γεωολογικών ζητημάτων.

Ωστόσο, στην ομάδα των επιστημόνων ερευνητών, περιλαμβάνονται 10 αρχαιολόγοι, ενώ μετρημένοι είναι οι βιολόγοι και γεωλόγοι. Συντονιστής δε της θαλάσσιας έρευνας είναι πρόσωπο γνωστό για τις έρευνες ναυαγίων και θησαυρών στη θάλασσα. Επίσης, το σκάφος, το οποίο τον περισσότερο χρόνο ναυλοχεί σε τουρκικό λιμάνι, διαθέτει υποβρύχια ρομπότ και ηχοβολητές, το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο εντοπισμός αντικειμένων στο βυθό και σίγουρα όχι οι βιολογικές έρευνες.

Οι αμφιβολίες των αρμοδίων για την αποστολή του «Νautilus» εντείνονται από το γεγονός ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, το σκάφος έκανε έρευνες στην ίδια περιοχή που είχε δοκιμάσει να ερευνήσει παλαιότερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτού εκδιωχθεί από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Το γεγονός πάντως ότι στο πλοίο βρίσκονταν ως παρατηρητές και δύο Κύπριοι (εκπροσωπώντας το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Γεωολογικών Ερευνών) δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς κανένας εξ αυτών δεν έχει ενεργό ρόλο και ούτε τυγχάνει ενημέρωσης για τις έρευνες. Σε αυτό το πλέγμα, αρμόδιοι φορείς ζήτησαν από το υπ. Εξωτερικών να ακυρώσει την άδεια για τις έρευνες του «Νautilus», το οποίο όμως από τα ξημερώματα χθες πορεύτηκε στο λιμάνι Λάρνακας. Στην περιοχή του Ερατοσθένη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναχώρησε χθες βράδυ κυπριακό ερευνητικό σκάφος του Πανεπιστημίου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Δηλ οι επιβαίνοντες κύπριοι τι κάνουν ; κρουαζιέρα; Δεν έχουν ενημέρωση λέει! Μάτια και αυτιά δεν έχουν; ή μήπως τους έχουν στο μπαλαούρο; Δουλευόμαστε χοντρά μου φαίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.