23/8/10

Η Τουρκία δεν απειλείται πλέον από το Ιράν

Η Τουρκία απαλείφει το Ιράν από τις χώρες που θεωρεί ότι συνιστούν απειλή εναντίον της αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας -συμβουλευτικό όργανο που συγκροτείται από αξιωματούχους της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων και χαράσσει την τουρκική εξωτερική πολιτική- θα εγκρίνει στη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο έγγραφο προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο νέο έγγραφο, που θα αντικαταστήσει προγενέστερο που είχε συνταχθεί το 2005, επισημαίνεται ότι το Ιράν, μολονότι δεν είναι μια δημοκρατία, δεν επιδιώκει πλέον να "εξαγάγει το (ισλαμικό) καθεστώς του" στη μουσουλμανική αλλά κοσμική Τουρκία.

Αναφορικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης επαναλαμβάνεται η θέση της τουρκικής διπλωματίας υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε κατά των νέων κυρώσεων που υιοθέτησε ο οργανισμός τον Ιούνιο εις βάρος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο έγγραφο πολιτικής εθνικής ασφάλειας μειώνει επίσης το επίπεδο της απειλής από την Ελλάδα, μετά την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών με συμφωνίες εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Η ισλαμικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι μένει προσηλωμένη στη Δύση και παρουσιάζεται ως μια περιφερειακή δύναμη που αναζητεί νέες αγορές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6 σχόλια:

  1. Αναφέρεται μάλλον στο λεγόμενο Κοκκινο Βιβλίο η είδηση.

    Η νέα αναθεώρηση από ότι άκουσα αναφέρεται και στο casus belli και πλέον το καταργούν το casus belli..


    Αλλά αυτό το κόκκινο βιβλίο που αναφέρει η είδηση αφορά τον Τουρκικό λαό μόνο και είναι γνωστή - προσβάσιμη σε όλους αφού δεν περιέχει τις ακριβής βλέψεις των Τούρκων για τα υπόλοιπα κράτη.

    Υπάρχει και ενα δεύτερο ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ που μπορούν να το διαβάσουν ανώτατοι αξιωματικοί, πολιτικοί κτλπ. Αυτό λογικά παραμένει το ίδιο.

    Η αλλαγή του πρώτου κοκκινου βιβλίου είναι μια τακτική κίνηση στα πλαίσια της πολιτικής μηδενικών προβλημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κόκκινα βιβλία, πιο κόκκινα βιβλία κλπ... ανατολίτικες π@π@ριές. Κάποια μέρα, όχι πολύ μακρυά, θα τα βάλουν στην... έδρα τους... Αρκεί να έχουμε εκείνη την εποχή μάγκες και όχι δάγκες στην εξουσία να μην τα πάρουν όλα Ρώσσοι, Κούρδοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Εγγλέζοι...να δαγκώσουμε κι εμείς κανα ψαχνό και να μην το χάσουμε όπως το '22...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπου μια χωρα βασει του ευκαμπτου
    τουρκικου μυστικου συνταγματος "δεν
    απειλει την Τουρκια" εκει πλεον
    πρεπει να ανησυχεις για την χωρα
    αυτην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μυστικό Σύνταγμα και π@π@ρι@ μάντολες που θα λεγε κι ο Γεωργίου... Σιγά τα ωά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Μυστικό Σύνταγμα και π@π@ρι@ μάντολες που θα λεγε κι ο Γεωργίου... Σιγά τα ωά...<
    -------------
    Εσυ κρατα τις μαντολες κλπ και να εισαι ευτυχης για την ημερα που η Ελλαδα θα εχει παρομοιο μυστικο στρατηγικο προγραμμα (μυστικο συνταγμα το ονομαζουν) και θα προβλεπει ευκαμπτα το τι θα γινει και τι θα κανουν σε αυτο που θα γινει και οχι σε αυτο που εγινε ηδη και ειναι πλεον αργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστα! για αυτο λοιπον ας την απειλησουν¨"λιγακι" την Τουρκια Αρμενιοι, Κουρδοι κτλ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΑΣ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ "ΛΙΓΑΚΙ" (ΟΣΟ ΠΑΤΑ Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΟΣ και δεν αναφερομαι σε Ελληνες πολιτικους)
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.