8/8/10

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ των συνδικάτων

Τα σκληρά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ελέω μνημονίου τη φέρνουν σε σύγκρουση σε όλο και περισσότερους χώρους με τους «πράσινους» συνδικαλιστές, οι οποίοι απορρίπτουν βασικές πολιτικές της επιλογές, όπως οι περικοπές στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Ανθρωποι που στην πλειοψηφία τους εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 εμπνευσμένοι από τις επαγγελίες του ιδρυτή του, με απασχόληση κατά κύριο λόγο στο Δημόσιο, δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τον «εκσυγχρονισμό», ενώ, όπως λένε οι ίδιοι, «έβαλαν πλάτη» για να έρθει και πάλι το κόμμα τους στην εξουσία και σήμερα το βλέπουν να ξεχνά τις αρχές του.

Νίκος Φωτόπουλος: Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τα τελευταία οκτώ χρόνια και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ο πρώην «εναερίτης» τεχνικός βρέθηκε στο επίκεντρο με τις επιθετικές δηλώσεις του κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και με τα μαχητικά sms που συνηθίζει να στέλνει στους «συντρόφους» του βουλευτές. Στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε το 1978 και λίγο αργότερα προσχώρησε στην «τροτσκιστική» ομάδα «Ξεκίνημα» που λειτουργούσε στο πλαίσιο του κόμματος.

Ακόμη και σήμερα συμμετέχει σε εκδηλώσεις ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για το Μαρξισμό και δηλώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει στο σοσιαλισμό. Συνάδελφοί του άλλων παρατάξεων αναγνωρίζουν τη μαχητικότητά του και τον εξαιρούν από την κατηγορία των «κυβερνητικών συνδικαλιστών». Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν ακραίο και λένε ότι δεν θα διστάσει να βυθίσει και πάλι την Ελλάδα στο σκοτάδι, «κατεβάζοντας τους διακόπτες». Ο ίδιος θυμίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για «δημόσιο τομέα ενέργειας» και εκτιμά ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συμμερίζεται τις απόψεις του.

Σπύρος Παπασπύρος: Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μπήκε το 1980, σε ηλικία 18 ετών. Δούλεψε για χρόνια στο χώρο της υγείας, μέχρι το 2000, οπότε και εκλέχτηκε πρόεδρος, ενώ το 2002 ήρθε σε ρήξη με την κυβέρνηση Σημίτη για το νόμο Ρέππα στο ασφαλιστικό. Στήριξε την εκλογή του Γ. Παπανδρέου, αλλά έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση για το μνημόνιο, για το οποίο η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει νομικά, κάτι που ετοιμάζεται να κάνει και για το ασφαλιστικό.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας και λέει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν με το όπλο παρά πόδα. «Τις περικοπές στα επιδόματα θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος στο εισοδηματικό και τις επικουρικές συντάξεις, γι' αυτό ετοιμαζόμαστε για τη ΔΕΘ» τονίζει. Είναι ένα από τα ονόματα του «σοσιαλιστικού χώρου» με τα οποία έχει επαφές ο ΣΥΝ για υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής.

Θανάσης Λεβέντης: Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ το 1980 και σπουδαστής του ΟΑΕΔ τοποθετείται στη συνέχεια σε θέση τεχνικού του ΟΣΕ, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια συνδικαλίζεται από διάφορες θέσεις. Τάσσεται κατά των απολύσεων και των περικοπών στον Οργανισμό και κατηγορεί το υπουργείο Μεταφορών ότι σχεδιάζει τις αλλαγές ερήμην των εργαζομένων.

«Θα αντιδράσουμε δυναμικά εάν με το νομοσχέδιο υιοθετήσουν τις συστάσεις της τρόικας» προειδοποιεί μέσω της «Κ.Ε». Δεν αρνείται, ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν οι συνδικαλιστές λειτούργησαν σαν το μακρύ χέρι των κομμάτων. «Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την τρόικα, αλλά πολλές αποφάσεις είναι δικές της» καταλήγει, εκφράζοντας έτσι τον τρόπο που σκέφτονται και άλλοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ.

Γιώργος Τσάμος: Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Μάνδρας και μπήκε στο επάγγελμα αγοράζοντας μισή άδεια βυτίου το 1974. Δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται πρόεδρος και από τότε είναι σχεδόν ισόβιος στη θέση αυτή. Γνώριμος, λόγω περιφέρειας, με το Θ. Πάγκαλο, ψήφισε υπέρ του Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και σήμερα δηλώνει απογοητευμένος από την κυβέρνηση.

«Οι μεταρρυθμίσεις στις μεταφορές έπρεπε να γίνουν, αλλά ταυτόχρονα να περιφρουρηθεί και το επάγγελμά μας. Μας αντιμετώπισαν με δικτατορικό τρόπο» δηλώνει στην «Κ.Ε.». Είναι ιδιοκτήτης δύο βυτίων και «διαχειρίζεται» εταιρεία μεταφορών, στην οποία συμμετέχουν ακόμη 40 βυτιοφορείς. Συνάδελφοί του υπενθυμίζουν ότι ο κλάδος υπό την ηγεσία του συγκρούστηκε δύο φορές με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οπότε και επιστρατεύτηκε: μία το 1985 ύστερα από 22 ημέρες απεργίας και μία σήμερα.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9 σχόλια:

  1. Για δείτε εδώ κύριοι κύριοι θιασώτες του Καραμανλή, και εννοώ κάποιους αναγνώστες!:
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=23718951
    Δείτε τί λέει ο Καραμανλής τότε!:
    «Ο πρωθυπουργός είναι εξασθενημένος με χρόνια προβλήματα υγείας, κάτι που έχει μειώσει εξαιρετικά τις ώρες εργασίας του. Ο διάδοχός του Γιώργος Γεννηματάς πεθαίνει από καρκίνο και σύντομα θα ακολουθήσει τη Μελίνα στον τάφο. Ο Γεννηματάς αναγκάστηκε να παραδώσει ένα από τα υπουργεία του και είναι άγνωστο για πόσο καιρό θα κρατήσει το δεύτερο. Ακούσαμε μία φήμη που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ότι ακόμα ένας από τους δελφίνους, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, έχει καρκίνο. Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής (Απόστολος) Κακλαμάνης που αποτελεί το «μαύρο άλογο» για τη διαδοχή του Παπανδρέου, επίσης σύμφωνα με φήμες πάσχει από καρκίνο».
    Ανδρέας Κοζάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς πληρέστερη ενημέρωση όλα τα παραπάνω ο Καραμανλής ο νεότερος τα έλεγε στους Αμερικανούς το 1993, τα συμπεράσματα δικά σας!
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι προρρήσεις του Γέροντος Παϊσίου και το PKK.
    "Οι Ευρωπαίοι τώρα κάνουν χάρη στους Τούρκους και ανεξαρτοποιούν τα κρατίδια όπου ζουν οι μουσουλμάνοι (Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Βλέπω όμως να διαλύουν την Τουρκία με ευγενικό τρόπο: Θα ξεσηκωθούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι και θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι να ανεξαρτητοποιηθούν και τα έθνη αυτά. Θα πουν τότε στην Τουρκία : «Εμείς σου κάναμε το χατίρι εκεί, πρέπει τώρα, κατά τον ίδιο τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Έτσι ευγενικά θα κομματιάσουν την Τουρκία."

    «Εσύ δεν πρέπει να στενοχωριέσαι και να φοβάσαι την Τουρκία. Η Τουρκία θα διαλυθεί και, μάλιστα, θα τη διαλύσουν οι ίδιοι οι σύμμαχοι. Στη Βοσνία θα γίνει μουσουλμανικό κράτος (εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τέτοιο κράτος), αλλά το γεγονός αυτό θα στραφεί εναντίον τους, διότι κατά αντιστοιχίαν αυτού θα δημιουργηθεί αργότερα και κουρδικό κράτος μέσα στην καρδιά της».

    «Το Κυπριακό θα λυθεί κατ' ευχήν. Αλλά χρειάζεται υπομονή. Η Τουρκία θα διαμελιστεί με την ευλογία των μεγάλων, Αμερικής και Ευρώπης και θα ιδρυθεί Κουρδικό και Αρμενικό κράτος. Τότε, θα έρθει και η σειρά της Κύπρου. Μέχρι τότε, υπομονή».

    Πηγη: http://1453-2009.pblogs.gr/2010/07/pkk- ... thsia.html
    Ανδρέας Κοζάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γ-ενοπ Δ-εη... Όπως λέμε... Γ@@@@με και Δέρνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτον, τι σχέση έχουν αυτά που γράφεις με το αρθρο και δεύτερον αυτά δεν τα λέει ο Καραμανλής αλλά ο πρέσβυς Τόμας Νάιλς στο τηλεγράφημά του και από ότι φαίνεται είναι δικές του απόψεις. (αυτά που φέρεται ότι είπε ο Καραμανλής αφορούσαν μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Γνώριμος, λόγω περιφέρειας, με το Θ. Πάγκαλο, ψήφισε υπέρ του Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και σήμερα δηλώνει απογοητευμένος από την κυβέρνηση"
    Δηθεν.δηθεν.Αφηστε μας ρε εργατοπατερες στη φτωχεια μας και η πουτανια αλλου.Ολοι αυτοι γινανε καλοι με το ΠΑΣΟΚ εκμεταλευομενοι τον οπαδισμο των ελληνων...Δηλαδη να μη μιλανε πολυ,γιατι ολο και κατι μπηκε στη στεπη απο αυτη την υποθεση του "συνδικαλισμου"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχα δυό φίλους στο χωριό.
    Ο ένας υπάλληλος της ΔΕΗ (προσλήφθηκε με μέσον φυσικά) , παίρνει 2,5 χιλιάδες Ευρώ το μήνα. Ο άλλος μολονότι σοσιαλιστής δεν είχε την τύχη ή δε φρόντισε όσο έπρεπε, να βολευτεί στο Δημόσιο και έτσι έμεινε αγρότης.
    Ο αγρότης φίλος μου, σήμερα δεν έχει χρήματα να φτιάξει τα δόντια του. Δεν ξέρω τις ευκαιρίες θα είχε εάν ήταν δηόσιος υπάλληλος.
    (πάντως τα δόντια του ΔΕΗτση μου φαίνονται άσπρα). Συγνώμη που τον δημόσιο υπάλληλο δεν τον αναφέρω πια ως φίλο μου, αλλά δεν ανέχομαι πια εγώ να παράγω πλούτο και αυτός να με εκμεταλλεύεται.
    Αλήθεια κύριοι συνδικαλιστές, πιό δίκαιο υπερασπίζεσθαι ?
    Η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά, δε θα την αφήσετε εσείς οι αλήτες επαρχία.
    Υπόψη ότι, με το φίλο μου ψηφίσαμε και δυό φορές Συνασπισμό (αλήθεια λέω)

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η συζήτηση για τους συνδικαλιστές είναι, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, αποπροσανατολιστική από το κύριο θέμα, δηλαδή την πώληση της ΔΕΗ. ΟΙ όποιες αμαρτίες των συνδικαλσιτώνείναι πταίσμα (το τονιζω: πταίσμα) αν χάσουμε ως κράτος τον έλεγχο της Ενέργειας.
    Τα υπαρκτά ή ανύπρακτα προνόμια των συνδικαλσιτών (που τους τα έδωσε η εκάστοτε κυβέρνηση)μπορουν να καταργθούν, όπως δόθηκαν, όπως καταργήθηκαν τα δώρα στις συντάξεις, όπως περικόπηκαν οι μισθοί.
    Η κυβέρνηση δεν εκανε πισω γιατη ΔΕΗ μόνο επειδή φοβήθηκε. Αλλά και για να έχει το χρόνο να στρέψει την κουβέντα στους συνδικλιστές αντί να μείνουμε επικεντρωμένοι στη ΔΕΗ.
    Ξέρετε ότι καταργούν το πάσο στους ανάπηρους; Το είπαν στον ΑΝΤ1 τώρα το πρωί παρούσης της Κανέλλη.
    Ξέρετε ότι στον ΟΣΕ μένουν στις αποθήκες καινούργιες ηλεκτρομηχανές έως ότου πουληθούν οι γόνιμες γραμμές και έτσι ο αγοραστής να μην χρεια΄ζεται να επενδύσει αλλά να παραλάβει αμεταχείριστο υλικό; Σε πέντε χρόνια όταν οι μυχανές θα έχουν προβλήματα θα κληθεί το κράτος να αγοράσει τα πάντα. Όπως έγινεστην Αγγλία. Ας μην τρώμε άλλο κουτόχορτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανδρέας Κοζάνη! (το θαυμαστικό δικό σου)

    1) Ο Καραμανλής έκανε σωστή ανάλυση. Η χώρα είχε αρχίσει να σαπίζει. Πτωμαΐνη παντού. Δεν ήταν ο Γεννηματάς και η Μελίνα που είχαν καρκίνο, αλλά ένα καρκίνωμα ήταν και είναι όλο αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Κατάλαβες;

    2) Αφήστε τους Γέροντες εκεί που κοιμούνται. Οι Άνθρωποι αυτοί ουδέποτε ασχολήθηκαν με την πολιτική και όποιοι γράφουν αυτές τις ανοησίες, προφανώς δεν τους είχαν γνωρίσει ποτέ από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.