22/8/10

Το μυστικό πρωτόκολλο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Η νέα σχέση της Αθήνας με το Τελ Αβίβ «χτίστηκε» περισσότερο από το αμερικανικό Κογκρέσο και το εβραϊκό λόμπι παρά από την ηγεσία του Λευκού Οίκου, η οποία βέβαια δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για το Ισραήλ, που δέχεται πυρά από την πρώην σύμμαχό του Τουρκία, «έβαλε πλάτη» η Ελλάδα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, που έχουν γνώση του παρασκηνίου που παίχθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, κυβερνητικοί παράγοντες ενθάρρυναν σημαντικούς γερουσιαστές και βουλευτές που παραδοσιακά στηρίζουν το Ισραήλ να ανοίξουν διάλογο με στελέχη του ελληνικού λόμπι τα οποία έχουν κανάλι επικοινωνίας με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Από το αρχικό στάδιο εντοπίστηκε το «μεγάλο ενδιαφέρον» των Αμερικανών πρεσβευτών στις δύο πρωτεύουσες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ανταποκρίθηκαν αμέσως, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ροή ενημέρωσης και πληροφόρησης που κατέληξε σε συνεργασία αρχικά μεταξύ των Εβραιοαμερικανών και των Ελληνοαμερικανών και στη συνέχεια μεταξύ της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ. Για όλες τις διεργασίες ενημερώνονταν άμεσα τα γραφεία του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλίντον.

Οι Αμερικανοί διαφωνούν κάθετα με την τουρκική συμπεριφορά έναντι του Ισραήλ, αλλά δεν θα επιθυμούσαν σ' αυτό το στάδιο συμμαχίες εναντίον της Αγκυρας παρά το γεγονός ότι ο πρωθυ­πουργός Ταγίπ Ερντογάν οδεύει μακριά από τη Δύση, κατά την έκφραση παράγοντα της Γερουσίας, ο οποίος χαρακτηρίζει την Τουρκία εχθρική χώρα. Η ίδια διαπίστωση έγινε και στη σύσκεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία της κ. Κλίντον.

Η κοινή ελληνο-ισραηλινή επιτροπή θα έχει κατευθείαν επαφή με τα γραφεία των δύο πρωθυπουργών και θα ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας, εξοπλισμών, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και βελτίωσης της εικόνας των δύο χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Νετανιάχου φαίνεται να συμφώνησε σε πρώτη φάση να τεθεί ο μηχανισμός του εβραϊκού λόμπι στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τουρισμού. Ο κ. Ντέιβιντ Χάρις του American Jewish Committee -η επιτροπή αποτελεί την ομπρέλα των εβραϊκών οργανώσεων- φτάνει σήμερα στη Λευκωσία για να συναντήσει τον πρόεδρο της Κύπρου. Ο επόμενος σταθμός του θα είναι το Τελ Αβίβ, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα σχέδια για τη μετάβασή του στην Αθήνα για λόγους ασφάλειας.

Η ζυγαριά
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το εβραϊκό λόμπι κατήργησε το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, επέβαλε τον όρο «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» αντί της εισβολής και κατοχής και συμμετείχε στην εκστρατεία τιμωρίας της Κύπρου μετά το δημοψήφισμα του 2004 και την απόρριψη του αντιδημοκρατικού και φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Τα στελέχη του ελληνικού λόμπι, που είχαν συγκρουστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με τους Εβραιοαμερικανούς πιστεύουν ότι η ζυγαριά θα γείρει οριστικά υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΜΕ ΕΠΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Ο ρόλος του Χριστόφια

Σύμφωνα με πληρο­φορίες, μετά την επίσκεψη του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα -είχε προηγηθεί το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ- και τη δημιουρ­γία κοινής επιτροπής προώ­θησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών θα ακολουθήσουν επαφές στις δύο πρωτεύ­ουσες μεταξύ κορυφαίων υπουργών, ενώ έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα για κοινή συνάντηση των δύο πρωθυ­πουργών με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια στη Λευκωσία.

Ο τελευταίος διατηρεί συνεχή και προχωρημένο διάλογο με το Ισραήλ από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ο Ελληνας αξιω­ματούχος που θα επι­σκε­φθεί πρώτος το Τελ Αβίβ είναι ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Η επίσημη Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με το «δόγμα» ότι ο εχθρός (Ισραήλ) του εχθρού μου (Τουρκία) είναι φίλος μου, και πιστεύει πως η Ελλάδα και το Ισραήλ πρέπει να έχουν τη δική τους στενή στρα­τηγική συνεργασία ανεξάρτητα από τις σχέσεις της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ.

Για τους εξοπλισμούς
Η κλήση Ομπάμα σε Ερντογάν


Αναφορικά με την κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, διπλωματική πηγή εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τόσο στον Καναδά όσο και στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξήγησε στον κ. Ερντογάν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην Αμερική ιδιαίτερα στο θέμα των εξοπλισμών.

Του τόνισε ότι το Κογκρέσο κυριαρχείται από οργή για την εχθρική στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ και τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός ηγέτης φέρεται να του είπε ότι οι αγορές όπλων από την Τουρκία θα «παγώσουν» στο Κογκρέσο -όπως και έγινε- επειδή οι βουλευτές και οι γερουσιαστές που επηρεάζονται από το Ισραήλ πιστεύουν ότι ο αμερικανικός οπλισμός θα καταλήξει στο Ιράν και στη Χεζμπολάχ.

Αλλοι αξιωματούχοι εξήγησαν σε Τούρκους ομολόγους τους ότι θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε παρέμβαση της αμερικανικής ηγεσίας στην περίπτωση που επιχειρηθεί συνεργασία του εβραϊκού και του αρμενικού λόμπι για αναγνώριση της γενοκτονίας από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΕΘΝΟΣ

11 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα είτε οι Τούρκοι συνεχίζουν να έχουν σχέση με το Ισραήλ είτε όχι.
    Η συνεργασία Ελλάδος Ισραήλ πρέπει να έχει διάρκεια και να αναπτυχθεί ανεξάρτητα αν το επιδιώκουν ή το θέλουν οι ΗΠΑ ή άλλες δυνάμεις.

    Σε κάθε περίπτωση η διμερής αμυντική συνεργασία αποτελεί ένα κατά πολύ ευρύτερο πεδίο, καθώς υπάρχουν πλήθος τομείς όπου η συνεργασία θα μπορούσε να δώσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πολλαπλασιαστές ισχύος (force multipliers), ενώ μεγάλος ωφελημένος θα μπορούσε να αποδειχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία.
    Σαφώς και οι Ιραηλινοί μπορουν να εμπιστευτούν περισσότερο την Ελλάδα διότι η Ελλάδα δεν έχει σχέση με Χαμάς-Χεζμπολάχ ούτε με Ιράν όπως η Τουρκία.
    Η Τουρκία και το Ισραήλ σαφώς και θα συνεχίσουν να έχουν σχέσεις και συνεργασία μεταξύ τους αλλά η αμοιβαία καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης παραμένουν. Οι σχέσεις τους δεν πρόκειται ποτέ να είναι το ίδιο θερμές όσο στο παρελθόν.
    Ο βομβαρδισμός του Ιράν από το Ισραήλ και η δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους που ασφαλώς το Ισραήλ θα το θέλει υπο την δική του επικυριαρχία θα δηλητηριάσουν παραπέρα την ατμόσφαιρα των μεταξύ τους σχέσεων.
    Τα συμφέροντά τους όσο περνά ο καιρός περισσότερο αποκλείνουν παρά συνταυτίζονται.

    Οι Τουρκοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι φτιαχνουν κράτος Κούρδων και οι Ισραηλινοί τους Τούρκους ότι οι Τούρκοι δίνουν πυρηνικά στο Ιράν και εξοπλίζουν την Χαμάς -Χεζμολάχ τους χειρότερους εχθρούς του Ισραήλ.
    Στην Τουρκία υπάρχει έντονος μισαλόδοξος, χυδαίος , επιθετικός, φανατικός αντισημιτισμός να μην μιλήσουμε και για τις αναρτήσεις της φωτό του Χίτλερ από διάφορους θερμόαιμους Τούρκους στο διαδίκτυο που δηλώνουν ένθερμοι υποστιρικτές του και αυτοί δεν είναι λίγοι στην Τουρκία.
    Η βάση του τουρκικού λαού είναι φανατισμένη κατά του Ισραήλ.
    Στην Ελλάδα ο αντισιμιτισμός είναι του νηπιαγωγίου σε σύγκρηση με την Τουρκία και περιορίζεται στα στερεότυπα του εβραίου τοκογλύφου.

    Ελλάδα και Ισραήλ μπορούν να τα βρούν πολύ καλύτερα από ότι Ισραήλ- Τουρκία καθότι η Τουρκία ως ισλαμική χώρα συνταυτίζεται όλο και περισσότερο με τους μουσουλμάνους Άραβες που είναι εχθροί του Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ""

    προς 22 Αυγούστου 2010 12:56 μ.μ.

    ΙΣΤΟΡΙΑ ξέρεις καθόλου ???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Τουρκοι ειναι εκτος των αλλων μουσουλμανοι ,τωρα που επανηλθαν στην θρεισκια των μεσο της προπαγανδας επιδοτουμενης απο αραβικα κεντρα επανηλθαν στον ενεργο μουσουλμανισμο ,τον ισλαμισμο ,απο κατα μιαν ενοιαν κοσμοπολητες εγιναν παλι ραμαζανιστες,το 50,60, 70, 80, δεν ειπηρχαν ραμαζανια για την πλειονοτιτα των τουρκων αστων .Τωρα το ραμαζανη ειναι υποχρωτικο ,οι αστοι τουρκοι δεν ειχαν καμμια σχεση με τα τσαμια και τα ματρας δεν εγνωριζαν την θρεισκια των ειταν μουσουλμανοι που επειναν ρακι και μπηρα που τα πουλαγαν παντου τωρα μονο οχι.Οι ισραηλινοι ερχονται παντα σε επαφη με στρατιωτικους που δεν ειναι ισλαμιστες και παραπλανιθηκαν,τωρα η προβια επεσε και φανηκε το λυκακη,παραφτα η αλλαγη μιας πολιτικης θελει τον χρονο της να μπορεσουν τα θινκ τανκ να βρουνε ερισματα για αναθεωριση τυπομενον θεωριων ,πως ανασκευαζετε η δε οικονομικο πολεμηκο τεχνολογικο δυκτιο θελει καιρο να αποενεργοποιηθη ,εκ των πραγματων συμαχοι εναντοια του ισλαμοφασιστοναζισμου ,το οτι θελουμε δικαια λυση για του παλαιστινιους ,δεν εχει καμμια σχεση με την αποτηκση μονιμης σταδιακα εξελισομενης συμμαχιας με το ισραηλ ,οπως εχω γραψει και παλαιωτερα οτι σε περιπτωση που το ισραηλ αρχιση να χανει εναντη των ισλαμιστων θα το βοειθισουμαι μια η αλλη οποτε τωρα που δεν απαιτουνταο και πολλα ,αμα την κατοχηροση των Ελληνικων θεσεων ,μαλλων μας χροσταναι ,οσο για τα ειλεκτρονικα προγραμματα τηλεφωνιας ,η αμυνας αεροσκαφων ,καλο θα ειναι να υπαρχει μια υπηρεσια η οποια θα εξεταση το συστημα για , λοοπ χολς ,αν υπαρχουν κενα που επιτρεπουν σε αλλους την προσβαση οταν προκητε για τελε ,και την ακυρωση εντολων στο αμυντικο.Την φακα την ξερουμε ο χρονος θα λυσει της αποριες.ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 22 Αυγούστου 2010 3:35 μ.μ.
    Βεβαίως και ξέρω. Τι σου νομίζει ότι αυτά τα κατεβάζω απ την γκλάβα μου χωρίς να τα εγκρίνει ο ραβίνος μου;
    Το ιδιο σχόλιο αλλά με διαφορετική σάλτσα έκανα (εκεί έβαλα και λίγη ελληνική τρομοκρατία με Χαμάς, Χεζμπολαχ και Πλεύρη) και στην ανάρτηση της ιστοσελίδας με τίτλο:
    "Σε ρόλο-κλειδί η Ελλάδα για το Μεσανατολικό".
    Άντε ρε πονηρούλη πίστευε και μη ερεύνα οτι σου λέω και θα σας φέρω τους Τούρκους πίσω το συντομότερο.



    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άραγε έλυσε καμιά απορία σε όσους αναρωτιούνται τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα απο τη συνεργασία της με το Ισραήλ;
    Να βρούμε και ένα άρθρο που να εξηγεί στους υπόλοιπους τι ακριβώς κερδίσαμε απο την, συμβολική κυρίως, υποστήριξη προς τους παλαιστινίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Galia
    Δεν προσκηνάμε κανένα Ραβίνο.
    εχεις επιχειρήματα ή ξέρεις να πετάς μόνο χαριτομενιές με ραβίνους? Η Ελλάδα θα κάνει και πρέπει να κάνει συμμαχίες με Αρμενία , Κούρδους , Ισραήλ ως αντίβαρο σε συμμαχία Τουρκίας -Αλβανίας .Ούτε με ραβίνους έχει σχέση αυτό ούτε με την θρησκεία των αρμένιδων ,των εβραίων ανακατευόμαστε.

    Τι θέλεις δηλ. να μείνει η Ελλάδα
    μόνη, απομονωμένη χωρίς συμμαχίες?
    Δεν προσκηνάμε κανένα Ραβίνο.

    Τα μυαλά που κουβαλάς εσύ θα φέρουν τους Τούρκους πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 22 Αυγούστου 2010 10:57 μ.μ.
    Και μόνο που υπεραμύνεσαι για συμμαχίες μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ μας καταδεικνύει αν προσκυνάς ραβίνους η όχι.
    Την ερώτηση όμως
    "ΙΣΤΟΡΙΑ ξέρεις καθόλου ???????" την απέφυγες όπως ο ραβίνος τον λίβανον.


    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "για το Ισραήλ, που δέχεται πυρά από την πρώην σύμμαχό του Τουρκία, «έβαλε πλάτη» η Ελλάδα."

    Ισως θα επρεπε να λεει

    για το Ισραήλ, που δέχεται πυρά από την πρώην σύμμαχό του Τουρκία, «έβαλαν πλάτη» την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "...και πιστεύει πως η Ελλάδα και το Ισραήλ πρέπει να έχουν τη δική τους στενή στρα­τηγική συνεργασία ανεξάρτητα από τις σχέσεις της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ."
    Αυτή η άποψη είναι όλα τα λεφτά.
    Πολύ σωστό. Δεν έχουμε λόγο να είμαστε εναντίον του Ισραήλ και αν παίρνει η Τουρκία τεχνολογία απ' αυτό γιατί να μην μπορούμε να πάρουμε κι εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.