21/8/10

Απαράδεκτη η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΖΕΛΗΣ
Νομίζω ότι στη σημερινή συγκυρία η συνεργασία με το Ισραήλ στον χώρο στρατιωτικών ασκήσεων είναι απαράδεκτη για τέσσερις λόγους:
Πρώτον, από μια ηθική πλευρά· η στενή συνεργασία θα δυναμώσει μια κυβέρνηση που μέσω του συνεχιζόμενου εμπάργκο κυριολεκτικά εξαθλιώνει ένα μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού.
Δεύτερον, με την ενθάρρυνση της συνεχιζόμενης καταπάτησης και του εποικισμού παλαιστινιακών εδαφών η κυβέρνηση Νετανιάχου κάνει όλο και πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Τρίτον, η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν προωθεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Το εθνικό συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον αραβικό κόσμο παρά με μια χώρα που προσπαθεί να επιβάλλει στην Παλαιστίνη ένα απαρτχάιντ αποικιοκρατικού τύπου.
Τέταρτον, αν τυχόν το Ισραήλ προσπαθήσει να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα χρειαστεί την ελεύθερη διάβαση από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μήπως είναι γι΄ αυτόν τον λόγο που ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να έχει στρατιωτικού τύπου στενές σχέσεις με τη χώρα μας;

Ο κ. Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στη LSΕ.
www.tovima.gr

83 σχόλια:

  1. Αν παραμείνουμε με αυτές τις προβληματικές και κομπλεξικές αντιλήψεις στο τέλος θα περιθωριοποιηθούμε όπως οι Σέρβοι.
    Πρέπει να μάθουμε να παίζουμε μέσα στα όρια του Ευρωατλαντισμού αν θέλουμε να γίνουμε ισχυροί παίκτες.

    Συμμαχίες με τους Αραβες δεν είναι παρά μιά τριτοκοσμική επιλογή. Συμμαχία με το Ισραήλ είναι μια καλή ευκαιρία να αναβαθμιστούμε.
    Οσοι ζητούν φιλίες με Τούρκους ζούν στον δικό τους κόσμο.
    Ή θα είσαι με τις εξελίξεις του 21ου αιώνα ή θα παραμείνεις προσκολλημένος στις μυθοπλασίες και στα παραμύθια περασμένων δεκαετιών όπως ο Δελαστίκ και ο Κωνσταντόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε γενικές γραμμές οι διανοούμενοι, οι "ειδικοί", αλλά και οι γενικών καθηκόντων, ακολουθούν την πορεία των πολιτικών. Λειτουργούν πλέον ως τζουκ-μποξ. Ρίχνεις τα φράγκα και διαλέγεις τον σκοπό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρθρο χωρίς ίχνος πολιτικής σκέψης, από αφελές έως ύποπτο:

    "Το εθνικό συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον αραβικό κόσμο" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 21 Αυγούστου 2010 11:16 π.μ.
    γιατί είναι αφελές και ύποπτο το άρθρο του Μουζέλη;
    Μήπως η Ελλάδα, τώρα που υποτίθεται ότι έφτιαξε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, δεν συνεχίζει να -νομίζει ότι- έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία;
    Και εν πάσει πια είναι η δική σου καλή και μη ύποπτη πολιτική σκέψη;
    Γράψτην, υπόγραψέ την με θάρρος και καθαρότητα, όπως κάνουν οι Δελαστίκ, Κωνσταντακόπουλος, Μουζέλης κλπ, να την διαβάσουμε, να επωφεληθούμε, για να μην είμαστε πλανημένοι.
    Πάντως ο Μουζέλης μιλάει για παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου για πολεμικές επιχειρήσεις στο Ισραήλ.
    Μήπως αυτή η πληροφορία ενοχλεί και επιτίθεσαι στον άνθρωπο;
    Λέω μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλακείες του κάθε ενός, από πού στην Ελλάδα θα χτυπήσουν οι ισραηλινή το Ιράν ; Από την Κύπρο θα ήταν ποιο εφικτό αλλά αυτό είναι θέμα της Κύπρου!

    Έχουμε την ποιο μάχιμη και άριστα εκπαιδευμένη ΠΑ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σων και καλά οι ισραηλινή πρέπει να εξασκούνται με εμάς και δεν βρίσκουν εναέριο χώρο για ασκήσεις εκτός από την Τουρκία και την Ελλάδα.

    Ο αραβικός κόσμος στηρίζει την Τουρκία πολιτικά και οικονομικά κανένας τους δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Κύπρο και δεν έχω ακούσει παλαιστίνιους να καταδικάζουν τους τούρκους για κατοχή, ρε άντε στα κομμάτια παλαιστίνιοι, ισραηλινοί και μογγόλια!

    Ότι μας συμφέρει θα κάνουμε και αλλού είναι το ζουμί με όλες αυτές τις προσεγγίσεις Ελλάδας – Ισραήλ, είναι εντολή του uncle Sam μας χρησιμοποιούν για μοχλό πίεσης προς την Τουρκία, αν αυτό φέρει συμφέροντα αυτήν την περίοδο στην χώρα μας αυτό θα κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. SKAL
    ποιες καλες σχεσεις φτιαξαμε με ισραηλ

    ξερεις αλλο η κυβερνηση και το τραπεζικο σκυλολοι του ΔΝΤ

    και αλλο το βιωτικο επιπεδο του λαο και το συμφερον του ελληνικου εθνους..........

    να μου το θυμηθεις η ιστορια βρωμαει απο μακρια,
    απλα δεν εχεις ασχοληθει με τα νεα ηθη της αμερικανικης πολιτικης στο πλανητη............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαράδεκτη , απαράδεκτη , και οι στρατιωτική συνεργασία , με τους κούρδους Ισραήλ .

    Μην μας μπερδεύεις με άλλους , κ skal είμαστε οι φασίστες τον spred.

    Έχουμε αναρτήσει 4 σχόλια
    (Με αυτό 5 )

    Και λέμε Ναι στην προσέγγιση με το Ισραήλ , όλοι κρίνονται.

    Ας βγάλουν τα πετρέλαια Τουρκία Ελλάδα μαζί να κάνει ένα Τζαμί η Αθήνα συμφονουμε σε αυτό και Αίγυπτος Κύπρος Ισραήλ να κάνουν κοινή εξορύξει.

    Ας δημιουργηθεί ένα ενιαίο κουρδικό κράτος , και να μπει η Τουρκία στην ΕΕ.

    Αυτές είναι οι θέσεις μας.

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pou Yperetise o Mouzelis??? Exei akoma apolitirio stratou..??? Astone o kyvos erivthi oti kai na leei ..Teliose to ergo as pai na didaksi stin Palestini i stin Tourkia.. Tsimoudia o Mouzelis me to Embargo tis Tourkias stin Armenia??
    X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με την επίθεση στο Ιράν και με την παραχώρηση διευκολίσεων εκ μέρους της χώρας μας σε ΝΑΤΟ Ισραήλ.
    Αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά θα έχουμε μιά πολύ επικύνδινη κατάσταση για την παγκόσμια ασφάλεια. Μετα το Ιράν θα θέλουν να αποκτίσουν και άλλες μουσουλμανικές χώρες πυρηνικά όπως και η Τουρκία και πιθανόν και τρομοκρατικές οργανώσεις μέσω Ιράν να αποκτήσουν μικροπυρηνικά όπλα όπως Χαμάς και Χελμπολάχ.
    Ανάπτυξη πυρηνικών απο μέρους της Τουρκίας και των μουσουλμάνων γενικότερα θα δημιουργήσει τετελεσμένα κατά της χώρας μας και θα απειλήσει αργά ή γρήγορα και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι δουλειά έχει ο Ελληνικός εναέριος χώρος. Το Ιράν είναι νότιο ανατολικά του Ισραήλ, και η Ελλάδα βόριο δυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η πολιτική μας μπορεί να είναι μία και αταλάντευτη, υπέρ των αέναων αρχών και των αξιών δικαίου, χωρίς περιστροφές και περιστασιακές ερμηνείες.
    Δεν μας αρμόζει -σαν μικρή ιστορική χώρα- οιοσδήποτε καιροσκοπισμός, για τον οποίο θα κληθούμε να δώσωμε λόγο και να επωμιστούμε αργά ή γρήγορα το ηθικό & οικονομικό «τίμημα».
    Ούτε βεβαίως μας τιμά να κάνωμε πράξη το «κακό χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις… το φιλάς». Έως ότου μπορέσεις, επιφυλάσσεσαι, βρίσκεσαι σε εγρήγορση, το κρατάς σε απόσταση και δεν χασομεράς να «δυναμώσεις», όσο χρειάζεται.
    Το δόγμα «όποιος δεν είναι φίλος, είναι εχθρός», εκτός από μέγα λάθος, δεν ταιριάζει καθόλου στους Έλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Καλεντερίδη, σας παρακαλώ εξηγείστε μας ΠΟΥ μας έχει βοηθήσει η στήριξή μας στους Παλαιστινίους και στους Κούρδους;

    Επειδή είμαι Πόντιος, κι είστε κι εσείς αδελφός, μπορείτε να θυμηθείτε την ζημιά που κάνανε οι Κούρδοι στους προγόνους μας; Να σας θυμήσω εγώ; Αλλά ας μην αλλάζουμε θέμα...

    ...το θέμα είναι ότι πρέπει να πιάσουμε το Ισραήλ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ, να δώσουμε ανταλλάγματα, να γίνουμε με το ζόρι "φίλοι", και να χτυπήσουμε την Τουρκία. Πώς; Να θέσουμε σαφή όρια: όποιο τζετ περνάει το FIR Αθηνών θα το χτυπούμε με αληθινά πυρά. Όποιο τουρκικό πλοίο αμφισβητεί την ακεραιότητα του ελληνικού Αιγαίο, θα καταβυθίζεται.

    Τελεία και Παύλα.

    Ας ξεπουληθούμε σε ιστραηλινο-αμερικάνους! Αν ξεπουληθούμε αν είναι να στριμώξουμε τους Τατάρους...

    Θα κάνουμε καμπάνια, υπενθυμίζοντας στην Ε.Ε. και σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο τις συνθήκες που έχουνε υπογραφεί. Θα δώσουμε ένα μήνα στην Τουρκία, και όταν λήξη η περίοδος χάριτος, θα βαράμε στο ψαχνό, όποιον αμφισβητεί την κυριαρχία μας.

    Και ναι, θα έπρεπε να κάνουμε ενιαίο αμυντικό δόγμα με το Ισραήλ...όποιος έχει μυαλό ας σκεφτεί και ας ζυγίσει...

    Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά, δεν διαβάζει εδώ το μπλόγκ έστω και ένας (1) Αξ/κός ή υπαξ/κός της ΠΑ;

    Θα σας απαντήσω εγώ κύριε Σάββα, επειδή η ανοησία με τον ενάεριο χώρο και με τα α/φη του Ισραήλ έχει παραγίνει πλέον.

    Κατα πρώτον, το Ισραήλ είχε την δυνατότητα να πλήξει άμεσα το Ιράν χωρίς τα α/φη του να γίνουν κάν αντιληπτά απο τότε που το ατρακτίδιο πλοήγησης σκόπευσης LANTIRN (Low Altitude Navigation Targeting Infra Red for Night) έγινε διαθέσιμο πρώς πώληση στις Αμ Ενοπλες Δυνάμεις και κατ `επέκτασιν στις Ισραηλινές. Αυτό έγινε άν δεν κάνω λάθος το 1988, αλλά οι Ισραηλινοί είχαν ήδη πρόσβαση σε παρόμοια ατρακτίδια για το Φ-16 απο παλαιότερα.

    Το LANTIRN δίδει την δυνατότητα σε α/φη Φ-16 να λειτουργήσουν σε διαμόρφωση TA/TF (Terrain Avoidance/Terrain Following) σε ύψη πτήσεως μικρότερα των 500 ποδών.

    Ως γνωστόν, κανένα ΕΠΙΓΕΙΟ ραντάρ δεν είναι δυνατόν να ανιχνεύσει α/φος που πετά σε ύψος κάτω των 500 ποδών.

    Τα μόνα ραντάρ που θα μπορούσαν δυνητικά να το πράξουν, είναι ραντάρ α/φών τύπου Interceptor με δυνατότητα διαμόρφωσης LD/SD (LOOK DOWN SHOOT DOWN) τα οποία δεν διαθέτει καμμία χώρα της περιοχής.

    ---------->Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα α/φη του Ισραήλ θα μπορούσαν να κατεβούν μέσω Ειλάτ στην Ερυθρά και μετά να ακολουθήσουν πορεία ΑΒΑ ούτως ώστε να περάσουν μέσα απο την έρημο της ΣΑ, να βγούν Περσικό και μετά να πλήξουν άνετα τον στόχο τους στο Μπουσέρ, ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 500 ΠΟΔΩΝ χωρίς να γίνουν ποτέ αντιληπτά απο ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αεράμυνα της περιοχής.

    Η μόνη στιγμή που θα πετούσαν πάνω απο τα 500 πόδια είναι κατά την στιγμή άφεσης οπλισμού, οπότε θα εκτελούσαν ελιγμό POP UP προκειμένου να βρεθούν μέσα στα όρια του φακέλλου άφεσης οπλισμού.

    Με λίγα λόγια, δεν έχει καμμία σημασία αν τους δώσει άδεια η ΣΑ ή οχι (επίσημα) καθώς δεν έχει την δυνατότητα να ελένξει τον εναέριο χώρο της, δηλ δεν έχει την δυνατότητα η αεράμυνα της και η ΠΑ της να εκτελέσει αποστολές AIR INTERDICTION.

    Πέρας. Ας βγεί ένας Αεροπόρος να με διαψεύσει και το συζητάμε.

    ----------->Συμπερασματικά κύριε Σάββα, όλη αυτή η παραφιλολογία σχετικά με χρήση του Ελληνικού εναερίου χώρου απο το Ισραήλ προκειμένου να χτυπήσει το Ιράν, γίνεται το λιγότερο απο απο αδαή άτομα και στην χειρότερη περίπτωση απο άτομα που εξυπηρετούν ΕΤΕΡΕΣ ΑΤΖΕΝΤΕΣ οι οποίες έχουν στόχο να βλάψουν το Εθνικό Συμφέρον της Πατρίδας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υμέτερε, ποιο δόγμα ταιριάζει στους Έλληνες; Φίλος μου είναι όποιος με πηδάει καλύτερα; Και για την θέση ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις καλές σχέσεις με την Τουρκία. Ποιες είναι αυτές οι καλές σχέσεις;
    Φαίνεται ο Χατζηαβατισμός έχει βαθειές ρίζες σ' αυτόν τον τόπο. Ούτε καν για Καραγκιοζιλίκι δεν λέω γιατί αυτός είχε και ψήγματα αντίστασης. Ο Χατζηαβάτης είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ σκλάβος και του αρέσει κιόλας. Εκεί καταντήσαμε. Αντί να ακούνε στην ανατολική μεσόγειο και στα Βαλκάνια "Ελλάδα" και να νοιώθουν δέος, αντίθετα, πιάνουν τα απ' αυτά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑ ΗΛ ΙΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ...ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ? ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΩΡΑΙΑ ...ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ..ΔΙΠΛΟ..ΜΑΤΙΑ...ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ skal

    Είδα το σχόλιό σας στο δικό μου (11:16 π.μ.), αλλά μετά από τόσα σχόλια, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται άλλη εξήγηση.

    Ως αφελές το κατήγγειλα, διότι δεν έχει ίχνος πολιτικής σκέψης. Ας μην επαναλαμβάνω ό,τι έγραψαν άλλοι πριν και μετά από μένα. Τα συμφέροντα της Ελλάδας πρωτεύουν και όχι τα "ηθικά" διδάγματα. δεν κάνουμε έτσι εξωτερική πολιτική.

    Ως ύποπτο, για την φράση που αντέγραψα.

    Να ρωτήσω τώρα κι εγώ: Εσείς συμφωνείτε ότι "Το εθνικό συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον αραβικό κόσμο" ;

    Η πολιτική χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι εμπάθεια και τα άρθρα των Δελαστικ, Κωνσταντακόπουλου, Μουζέλη και άλλων, υπαγορεύονται από προκαταλήψεις και εμπάθεια και όχι από ψυχρή λογική, την μόνη που μετρά στην εξωτερική πολιτική.

    Ζ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μία ερώτηση, επειδή δεν είδα κανέναν να την κάνει.

    Αν υποτεθεί ότι το Ισραήλ θελήσει να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, πώς είμαστε όλοι τόσο βέβαιοι ότι θα το κάνει από αέρος, ειδικά μετά από τόση τυμπανοκρουσία;

    Ή μήπως η τυμπανοκρουσία δεν είναι τυχαία; Λέω, ΜΗΠΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν πιστεύω ότι οι επιθέσεις κατά Ίράν θα γίνουν τόσο μέσω Ισραήλ ούτε πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί έχουν ανάγκη να κάνουν μανούβρες μέσω Ειλάτ -Ερυθράς Θάλασσας ,Σαουδικής Αραβίας.
    Οι πυραυλικές επιθέσεις θα γίνουν απο τον ίδιο τον περσικό κόλπο και από τα αεροπλανοφόρα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, αγγλοαμερικανικά, νατοϊκά που έχουν μαζευτεί εκεί.
    Τρία άεροπλανοφόρα έχουν μαζεύψει οι αμερικάνοι στο περσικό λέτε να είναι εκεί για διακοσμιτικούς λόγους?

    Ειδικά για τις επιθέσεις κατά Μπουσέρ που βρίσκεται στον περσικό
    θα έχουμε αεροπορικές ενέργειες ή από πλευράς πλοίων του 5ου Στόλου στο ΜΠΑΧΡΕΙΝ ή επιπρόσθετων πλοίων με πυραυλικές επιθέσεις ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ.
    Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ή ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΠΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ/ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ..
    Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την επίθεση στο Ιράκ χρησημοποιήθικε και η αγγλοαμερικανική βάση στο Ινδικό ωκεανό.
    .Ο εναέριος χώρος της Ελλάδος δεν μπορεί παρά να παίξει δευτερεύοντα ή τριτεύοντα βοηθιτικό ρόλο αν ποτέ χρησημοποιηθεί η Γεωργία ή το Αζερμπαϊτζάν .
    Πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει ο εναέριος χώρος του Μπαχρέιν που είναι απέναντι απο το Ιρανικό Μπουσέρ ,του Κουβέϊτ του Ιράκ και μπορεί της ΣΑ.
    Δηλ. το ποιό φυσιολογικό είναι να χρησημοποιηθεί εναέριος χώρος αραβικών ....κρατών!!!!
    όσο κι αν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούν να το χωνεύσουν σαν ιδέα αυτό!
    Το Αζερμπάϊτζάν επίσης παίζει και όχι η Γεωργία για επίθεση από τα βόρεια κατά της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μάλλον θα χτυπήσουν το Ιράν μέσω Γερμανίας και τελικό ανεφοδιασμό στην Ιαπωνία.Θα ξεχάσουμε κι'αυτά που ξέρουμε για την γεωγραφία με τον Κο καθηγητή. Λίαν ύποπτο το συγκεκριμένο δημοσίευμα, και όσο αφορά τις σχέσεις με τους Άραβες, να θυμίσω πως αυτοί δεν υποστηρίζονται ούτε μεταξύ τους στο Παλαιστηνιακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η απάντηση στό γενίτσαρο:


    <>

    Ενώ είναι ηθικό νά συνεργαζόμαστε μέ τήν Τουρκία πού έχει εξοντώσει ολόκληρο τόν ελληνικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας. Είναι ηθικό καί μέ τούς Αγγλους πού πούλησαν τήν μισή Κύπρο γιά νά μας εκδικηθούν γιά τήν ΕΟΚΑ.


    <>

    Ενώ η καταπάτηση των εδαφών της Κύπρου καί ο συνεχιζόμενος εποικισμός καλά κρατούν. Καί θά ενθαρύνεται η κατοχή όσοι περισσότεροι γενίτσαροι ενισχύουν αυτή τήν πολιτική.

    <>

    Θέλει καλές σχέσεις με τούς γενοκτόνους της Μικράς Ασίας. Τόν τύπο τον απασχολεί μόνο η Παλαιστίνη. Τσιμουδιά γιά τούς δοκιμαζόμενους ελληνικούς πληθυσμούς της Κωνσταντινούπολης καί της Β. Ηπείρου.

    Καί στό κάτω κάτω οι Παλαιστίνιοι έχουν διαπράξει τα πιό αισχρά εγγλήματα κατά αμάχων μέ τίς τυφλές τους δολοφονικές απόπειρες. Εκείνοι πού είναι άξιοι μαχητές είναι οι Κούρδοι πού πολεμούν αντρίκια καί στά ίσα τόν τουρκικό στρατό.


    Πώς γίνεται όλοι οι βολεμένοι καθηγητές, δημοσιογράφοι καί γενικά οι καλοπληρωμένοι νά υποστηρίζουν την Τουρκία; H 5η φάλαγγα καλά κρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μόνο και μόνο που ο κ. Μουζέλης μιλά για "καλές σχέσεις με την Τουρκία" δείχνει πως είναι ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ το λιγότερο.
    Η στρατηγική μας πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τους δυναμικούς συσχετισμούς της περιοχής και όχι σύμφωνα με τους δογματισμούς τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ που είναι εμφανείς στο άρθρο του κ. Μουζέλη.
    Που είναι οι φίλοι μας οι Άραβες όταν η Τουρκία μας καταγγέλει ως καταπιεστές Μουσουλμάνων στην Θράκη και αυτοί συνυπογράφουν τις καταγγελίες;
    Αυτή την στιγμή έχουμε μια ευκαιρία συγκρότησης ενός άξονα με το Ισραήλ. Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, όταν και εάν μας συμφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεξιοι, ακροδεξιοι, σταγονιδια της χουντας, εθνικοπρονες, εθνικιστες της κακιας ωρας(σ'αυτους περιλαμβανονται και οι οπαδοι του ΛΑΟΣ που "ειδον το φως το αληθινον" σαν τον Βελοπουλο),στρατοκρατες και "λοιπες δημοκρατικες δυναμεις", πραγματικα σας λυπαμαι. Με την λογικη που χρησιμοποιειτε, εισαστε κυριολεκτικα αναξιοι λογου. Επειδη η αριστερα ολα αυτα τα χρονια κω@@@τριβοταν με τους Παλαιστινιους και εν γενει με τον Αραβικο κοσμο, εσεις "για το γαμωτο" αποφασισατε να κανετε το ιδιο με το Ισραηλ και με τον "παγκοσμιο Εβραιο".Αλλα ετσι ειναι. Το αιμα νερο δεν γινεται. Παντοτε μιζεροι και καρμιρηδες.Και παντοτε να ψαχνετε για ισχυρους προστατες.Απο την στιγμη που το μικροβιο του δοσιλογισμου υπαρχει μεσα σας, δεν μπορειτε να λειτουργησετε διαφορετικα.Και οι πολιτικοι σας προγονοι μ'αυτη τη λογικη παρεδωσαν το 41 την Ελλαδα στον Γερμανο κατακτητη και πυκνωσαν τις ταξεις του ως ταγματασφαλιτες και Γερμανοτσολιαδες.
    Το κωμικοτερο ολων ειναι οτι ενας ανθρωπος που πραγματικα μισειτε(ο ΓΑΠ ή Τζεφρι οπως τον αποκαλειτε κοροϊδευτικα)ειναι αυτος που υλοποιει-επιτελους-το ονειρο σας. Και φανταζομαι σε τι χαλια βρισκεται ο ψυχισμος σας.Ουτε ψυλλος στον κορφο σας.Πρεπει να παιρνετε τα ψυχοφαρμακα με τους κουβαδες.
    Δεν εχω να πω τιποτα αλλο και ουτε προκειται θα ασχοληθω ξανα μαζι σας.Σας παραδιδω στην χλευη της ιστοριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. O τελευταίος ο ανώνυμος (3.45) που βρίζει δαίμονες και θεούς, μήπως είναι ο Σάββας Καλεντερίδης; Διότι για να γράφει με τέτοιο νεύρο, σημαίνει ότι κάτι έχει πει πιο πριν, και δεν του άρεσαν τα σχόλια που ακολούθησαν.

    ΝΤΡΟΠΗ που γράφεις ανώνυμα φίλε, και να ξέρεις: όταν κάποιος διαφωνεί με τα λεγόμενά σου, δεν είναι αυτόματα αιρετικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. O Mouzelis syzygos Thalias Dragonas einai apo tous akrefnesterous Ethnomidenistes kai opados tis Othomanikis Epoxis tin opoia umnei os xrisis epoxi gia tin Ellada

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαθήματα από τους εγκεφαλοπλυμένους των Σοβιετικών μεθόδων τύπου Χρουτσώφ και των άλλων Σοβιετοφωστήρων δεν δέχομαι. Το κριτήριο της συζήτησης είναι τα συμφέροντα της Πατρίδας μας και όχι το εάν κ@!@τρίβεστε εσείς και οι Άραβες (που σας έχουν και γραμμένους γενικά). Η χλεύη της Ιστορίας αναφέρει όχι μόνο τους κατάπτυστους Ταγματασφαλίτες του 41 αλλά και τους υποψήφιους Σοβιετοτσολιάδες που θα αναλάμβαναν αντίστοιχη θέση εάν η Ελλάδα εντασσόταν στην Σοβιετική σφαίρα επιρροής.
    Αυτά για την ώρα σύντροφε ανώνυμε φασιστο-αντιφασίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμε 21 Αυγούστου 2010 3:56 μ.μ.
    χρόνια τώρα, έχω το θάρρος να λέω ενυπόγραφα την άποψή μου.
    Δεν συνεχίζω, για να μην παρεκτραπώ.
    Αχαιέ, μην γίνεσαι αφελής,
    ο Μουζέλης δεν είναι στρατιωτικός αναλυτής.
    Είναι όμως φίλος του Σημίτη, ο οποίος ήταν επί οκταετία πρωθυπουργός της Ελλάδος και έχει τον τρόπο να ενημερώνεται για τα πάντα.
    Ο Μουζέλης πήρε την πληροφορία από τον Σημίτη και τη δημοσιοποίησε, εκφράζοντας την αντίθεσή του, γιατί δεν ήθελε να το κάνει ο ίδιος ο Σημίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η ταπεινή μου γνώμη μέσα απο την πείρα μου και τις γνώσεις μου, μου λέει ότι τέτοιο ενδεχόμενο, δηλ να χτυπηθεί το Ιράν μέσω Ελλάδος απο την Αεροπορία του Ισραήλ, είναι για να μην πώ αδύνατο, κατά 99% απίθανο.

    Εκτιμώ πώς πρόκειται περί καμπάνιας ντισινφορμάτσιας (παραπληροφόρησης) προκειμένου να καλύψει την πραγματική επίθεση η οποία θα έρθει απο αλλού και με άλλα μέσα.

    Επαναλαμβάνω ότι εκτιμώ και πάλι ότι τα επιτελεία του Ισραήλ ακουλουθούν την Ρωσική τακτική της Maskirovka. Το σενάριο με τον Σημίτη δεν το σχολιάζω.

    Τέσπα θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κατά την άποψη του 3:45μ.μ
    «από τη φύση πατριώτη» και που μονοπωλεί τον πατριωτισμό, στην Ελλάδα πρέπει να κυβερνούν μόνο γνήσιοι αντισημίτες 'Ελληνες διότι όλοι οι άλλοι είναι επικίνδυνοι, ηλίθιοι, εγκληματίες, ακόμη και όσοι κλωτσάνε μπάλα με το αριστερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Να προσθέσω κι εγω το λιθαράκι μου. Η "ανάλυση" του κ. Μουζέλη είναι τοσο πολύ αφελής που σε οδηγεί να σκεφτείς ότι δεν γράφτηκε για να πείσει αλλά για να εκφράσει σαφώς την αντίθεσή του στην κίνηση του κ. Παπανδρέου. Μπορεί να γράψει και σοβαρότερα ο κ. Μουζέλης, όχι μετόση προχειρότητα. Το γεγονός επίσης ότι το ΒΗΜΑ δέχθηκε να τη δημοσιεύσει (αν δεν επιδίωξε να έχει το άρθρο) δειχνει ότι η αντιθεση στην πολιτική Παπανδρέου έχει βάθος και πλάτος, δεν περιορίζεται μάλλον στον κ. Σημίτη (και σε ότι αυτός εκπροσωπεί εντός και εκτός της χώρας). Δείχνει ακόμα ότι η κίνηση Παπανδρέου έθιξε ευαίσθητες χορδές και συμφέροντα, πράγμα που σημαίνει ότι (η κίνηση) έχει, αθέατες για την ώρα, πλευρές σημαντικές. Ο κ. ΜΟυζέλης (και οι συν αυτώ) επικεντρώνεται στους Παλαιστίνιους για να συγκινήσει αλλά ως προς την εξωτερική πολιτική το μόνο που τον ενδιαφερει είναι η σχέση με την Τουρκία. Για την οποία γίνεται καυγάς στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ. Σ'αυτη τη διαμάχη παίρνει θέση ο κ. Μουζέλης (και οι συν αυτώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αχαιέ
    δεν είναι σενάριο. Ο Μουζέλης εκτός από σύζυγος της Δραγώνα είναι και στενός φίλος του Σημίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (συμπληρωματικά)
    Ο κ. ΜΟυζέλης επαναλαμβάνει τα όσα λέγονται για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και το λέει έτσι ωστε να καταλαβαίνεις ότι έχει πληροφορία-όπως σωστά αναφέρει ο κ. Καλεντερίδης. Δηλαδή στη διαμάχη υπέρ ή κατά της επίθεσης που τέμνει τους Αμερικανούς, ο κ. ΜΟυζέλης (και οι συν αυτώ)τοποθετεί τον κ. Παπανδρέου στη φιλοπόλεμη πλευρά (των Αμερικανών)πλαϊ στους Ισραηλινούς. Η διαμάχη είναι σε επίπεδο "ελιτ" και ουδόλως ασχολείται με τον ελληνικό λαό και την τύχη του, συμφωνα με το κείμενο του κ. Μουζέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ομαδεόν από την Παλαιστίνη
    παρακαλώ να βρεις ένα άλλο όνομα για τα σχόλιά σου, αφού ένα άλλο άτομο αποδεδειγμένα χρησιμοποιεί διαδικτυακά αυτό το όνομα εδώ και χρόνια και παραπονέθηκε σε μας γιατί αναρτάμε τα σχόλιά σου.
    Παρακαλώ άλλαξε το όνομα για να μπαίνουν τα σχόλιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αχαιέ,

    >Εκτιμώ πώς πρόκειται περί καμπάνιας ντισινφορμάτσιας (παραπληροφόρησης) προκειμένου να καλύψει την πραγματική επίθεση η οποία θα έρθει απο αλλού και με άλλα μέσα.<

    Συμφωνώ απολύτως. Διάβασε σχόλιό μου παραπάνω (21 Αυγούστου 2010 1:33 μ.μ.)

    Άλλωστε, γιατί να αναλάβουν οι Ισραηλινοί τέτοιο μεγάλο ρίσκο, όταν οι ΗΠΑ μπορούν με πυραύλους να κάνουν την δουλειά τους. Δεν στέκει λογικά κάτι τέτοιο.

    @ skal

    Στο σχόλιό σας 11:24 π.μ. απάντησα (1:27 μ.μ).

    Με παραξένεψε η ανάρτηση τέτοιου ρηχού κειμένου. Αν είναι όντως του Σημίτη, ... τι να πω; Οψόμεθα! Εσείς, σαν στρατιωτικός, δεν το βλέπετε ότι είναι αδύνατον, αν ήταν κάποτε δυνατόν, να γίνει τώρα αεροπορική επίθεση; Κοινή λογική θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Είδες η Ελληνοϊσραηλινή φιλία;
    Διαβάζω:
    Από την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»:

    «Σε χώρο επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν μετατρέψει την κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου Ισραηλινοί επιχειρηματίες, οι οποίοι με την ενθάρρυνση του κατοχικού καθεστώτος εκμεταλλεύονται παράνομα τις περιουσίες ΕλληνοΚυπρίων.

    Από πλευράς εκπροσώπων της ισραηλινής κυβέρνησης στα όσα διαβήματα έχουν γίνει από την Κύπρο σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες επιχειρηματιών από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Κύπρο. Τόσο η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία όσο και εκπρόσωποι της κυβέρνησης κάθε φορά που εγείρεται θέμα παράνομης εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών το μόνο που απαντούν είναι πως πρόκειται για δραστηριότητες ατόμων, αλλά και κάποιων επιχειρηματιών, τις οποίες δεν μπορούν να εμποδίσουν. Δηλώνουν αδυναμία στην παρεμπόδιση τέτοιων πράξεων και σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφήνοντας τα πράγματα να προχωρούν».


    Και ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μερικές παρατηρήσεις σε σχέση με αυτά που εγράφησαν.
    Η θεωρία για την ελληνική εμπλοκή στον αεροπορικό βομβαρδισμό του Ιράν από το Ισραήλ είναι ότι αυτό θα χρησιμοποιήσει το δρομολόγιο Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Γεωργία.
    Στον φίλο που λέει ότι με τα LANTIRN οι Ισραηλινοί δεν έχουν πρόβλημα αποκάλυψης πετώντας από Σαουδική Αραβία να σημειώσω ότι πετώντας διαρκώς στα 500 πόδια, δεν θα χρειαστεί να ανέλθουν υψηλότερα μόνο την στιγμή της κρούσης, αλλά και για τον εναέριο ανεφοδιασμό που είναι απαραίτητος. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει αεροσκάφη E-3 AWACS, τα οποία αποκαλύπτουν άνετα ιπτάμενα F-16 στα 500 πόδια.
    Η παρατήρηση του Μουζέλη ότι πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, δεν έχει κανένα νόημα γιατί είναι σαν να λέμε η Ελλάδα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με όλον τον κόσμο. Ευχαριστώ πολύ αυτό το ξέρουμε. Αλλά για ποιές καλές σχέσεις μιλάει, αφού την πρωτοβουλία την έχει η Τουρκία, που έχει αποφασίσει να είναι σχέσεις αντιπαλότητας. Άρα το τι επιθυμεί η Ελλάδα δεν έχει σημασία, αφού η άλλη πλευρά δεν πρόκειται σύντομα να αλλάξει άποψη.
    Αν θέλουμε να "σαχλαμαρίσουμε" μπορούμε να πούμε ότι η συνεργασία με την Ισραηλινή Αεροπορία είναι χρήσιμη, γιατί και η ΠΑ μπορεί να βρεθεί στο μέλλον στην ανάγκη να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας....Λέμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μένω έκπληκτος απο τη μανιώδη όρεξη μερικών να συνεχίζουν να καταναλώνουν μασημένη τροφή........έλεος πια με την τόσο συμφέρουσα συνεργασία με το Ισραήλ,πολοί μιλάτε και για ορθή πολιτική σκέψη,ευκαιριακή είναι και μάλιστα σε μια απο τις χειρότερες στιγμές του Ελληνικού Κράτους,υπο την Πρωθυπουργία των πλέον ύποπτων και αμφιλεγόμενων πολιτικών,υποταγμένοι μέχρι εκεί που δεν πάει.

    Απο προσκυνητές μην περιμένετε θαύματα.....


    Υ.Γ. απο πότε ο κύκλος του Σημίτη εναντοιώνεται σε Εβραικά συμφέροντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κύριοι
    το έγραψα και πιο πάνω. Το άρθρο αυτό έχει τη σημασία του ακριβώς λόγω του ότι ο Μουζέλης είναι από τους στενούς φίλους του Σημίτη.
    Η αξία του άρθρου είναι στην άδεια υπέρπτησης του ελληνικού εναέριου χώρου.
    Αν προέρχεται από το Σημίτη, έχει ιδιαίτερη αξία.
    Αν ο Μουζέλης το αναφέρει έτσι απλά, γιατί του πέρασε από το κεφάλι, έχει άλλη αξία.
    Ο καθένας, αντί να βρίζει και να ισοπεδώνει, μπορεί να κάνει μια εκτίμηση και να την γράψει.
    Αυτό είναι όλο.
    Τα υπόλοιπα κατεβάζουν το επίπεδο της συζήτησης και θα έλεγα ότι αποπροσανατολίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. skal

    Έχεις δίκιο,είναι εύκολο να παρασυρόμαστε.

    Σε όλα όσα αναφέρει ο Μουζέλης δεν έχω αντίρηση,σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια ενέργεια,δεν έχει καμία απολύτως σχέση με Ιράκ-Αφγανιστάν,είναι κάτι πολύ χειρότερο και σε έκταση,και σε ένταση αλλά και με πολύ μεγαλύτερες συνέπειες για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή,και το κυριότερο είναι ότι δεν πρέπει να γίνει και δικό μας πρόβλημα.

    Είναι όμως πράγματι απορείας άξιο ότι ο κύκλος του Σημίτη και κατ'επέκτασην και ο ίδιος ο Σημίτης εναντοιώνονται σε σχέδια του Ισραήλ.

    Μήπως κάποιες δυνάμεις και ξένα κέντρα δεν θέλουν σε καμία περίπτωση το Ισραήλ να εμπλακεί σε μια τέτοια κατάσταση;

    Όπως έχω γράψει και παλαιότερα όλα τα σχέδια (απόρητα) του Ισραήλ για χτύπημα στο Ιράν αποκαλύφθηκαν(κάηκαν) απο εφημερίδες των ΗΠΑ......


    Μήπως οι ΗΠΑ δεν θέλουν το Ισραήλ να επέμβει στο Ιράν; Και όλα αυτά που βλέπουμε στο άρθρο είναι μέρος της προσπάθειας τους να πέσουν στο κενό τα σχέδια του Ισραήλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εμένα πάλι η απορία μου είναι πως αυτοί οι καλόβουλοι, φιλειρηνιστές και φιλάνθρωποι εβραίοι μόνιμα θύματα αντισημιτισμού και κατατρεγμού μέσα απ' τους αιώνες, θέλουν να επιτεθούν και μάλιστα με ατομικά όπλα σε μια χώρα που δεν τους έκανε απολύτως τίποτα και με την οποία δεν συνορεύουν;
    Ποιός είναι ο λόγος; ή οι λόγοι;
    Το ότι επιτίθενται και εθνοκαθαρίζουν τους Παλαιστίνιους γιατί δεν υποκύπτουν στην σκλαβιά, το κατανοώ.
    Αλλά με τους Ιρανούς;


    Άπορος αλλά πλούσιος απο απορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Aξιζει να διαβαστει.
    Οχι για κανενα αλλο λογο, αλλα μερικα απο αυτα που αναφερει (εν ετει 2006) πραγματοποιουνται σημερα στην Ελλαδα (μεγαλος αριθμος λαθρομεταναστων, μνημονιο ΔΝΤ, συνδιαχειριση με τους Τουρκους στο Αιγαιο)
    http://www.scribd.com/doc/19620374/-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. -@ 11:01 π.μ. γιατί ντρέπεσαι να μας πεις το ονοματάκι σου;

    -Ο Μουζέλης/Σημίτης ας λέει ότι θέλει. Αυτό που θέλουμε όλοι οι Έλληνες είναι να μας αφήσει ήσυχους το Ισραήλ και να μη μας μπλέξει σε αντιπαλότητες με τον αραβικό κόσμο με τον οποίο δεν θέλουμε να έχουμε στρατιωτικές συμμαχίες αλλά απλές καλές σχέσεις στα υπόλοιπα επίπεδα !!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το Ισραήλ θα πρέπει να το βοηθήσουμε ολοκληρωτικά προκειμένου και αυτοί να μας βοηθήσουν σε κρίσιμα Εθνικά μας ζητήματα όπως Σκόπια,Θράκη,Κύπρο,Βόρεια Ήπειρο και Αιγαίο.
    Δυστυχώς μέχρι σήμερα το μόνο που καταφέραμε είναι να απομονωθούμε και παρότι Έθνος που μεγαλούργησε δια του Πολέμου, να απεμπολούμε συνεχώς κυριαρχικά μας δικαιώματα.
    Το Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση και προκειμένου να επιβιώσει θα μας βοηθήσει.
    Αν λοιπόν δούμε θετικά δείγματα γραφής,τα επόμενα δέκα χρόνια,να πολεμήσουμε στο πλευρό τους μέχρι...ενός, εαν είναι να πάθει μεγάλη ζημιά η Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Όταν αναφαίρεσαι στο
    "Ισραήλ" μπορείς να μας δώσεις και τον ορισμό;
    Τι είναι και απο ποιούς απαρτίζεται δηλ. το Ισραήλ;


    @ Τζίμη
    Ερωτήσεις που κάμνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ,ΟΤΙ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΡΤΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ...ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ Skal
    Ποσως με ενδιαφερει το αλλο ατομο με το ιδιο ψευδωνυμο με το δικο μου που κατα τις πληροφοριες σου ειναι διαχειριστης αλλου μπλογκ. Ουτε το επισκεπτομαι ουτε και προκειται να το επισκεφθω.
    Το ψευδωνυμο μου ειναι "Omadeon" που στα Ελληνικα μεταφραζεται Όμαδεον και ειναι μακρια η ιστορια απο που το ενεπνευστηκα. (Ο τόνος στο πρωτο ομικρον) διαμενω δε στην Ανατολικη Ιερουσαλημ της σκλαβωμενης απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινης. Αλλα δεν ειναι νομιζω η "συνωνυμια" με τον αλλον, που εξοργιζει τους εβραιους. Ειναι ο καταπελτης των σχολιων μου συνοδευομενος παντα με στοιχεια που ξεμπροστιαζει τους γενοκτονους εγκληματιες της ισραελοχαβουζας και τους γνωστους ελληνοφωνους σαγιανιμ κολαουζους τους.
    Μου κανει εντυπωση που ενεδωσες στους εκβιασμους τους και τις απειλες τους αν και δεν υπαρχει ουδενα νομικο ερεισμα απο μερους τους. (Αλλα ετσι κανουν παντα οι οβριοι). Αντε τωρα να σου κανη μυνηση ο ψευδωνυμας OMADEON και να πη οτι καποιος αλλος του εκλεψε το ψευδωνυμο του. Αλλα θα μου πης οτι εδω βαζουν φυλακη στην Ευρωπη αυτους που δεν μασανε στα ψεμματα των εβραιων του Β' Παγκοσμιου Πολεμου. Το ιδιο πανε να κανουν και στην Ελλαδα. Να φιμωσουν τους Ελληνες.
    Αληθεια ποιος τους εδωσε το δικαιωμα να χρησιμοποιουν τον ελληνικωτατο ορο "ολοκαυτωμα" για να ξερνουν πανω στον καθενα την καταπτυση και αθλια προπαγανδα τους;

    Για αυτο λοιπον σε καλω φιλικα να αναθεωρησης την αποφαση σου. Αλλως θα σταματησω να σχολιαζω στο μπλογκ οποτε αυτο ειναι και το ζητουμενο τους. Η φιμωση αυτων που ξερουν να τους απαντουν.
    Οσο για τους αλλους;
    Οι "Σιδηρουντιοι" και οι "Πεντηκοστιανοι" ναναι καλα. Και να μη μιλησω για τους Γερμανοριζους και τους Χουβεριανους, γιατι θα βγαλη παλι εξανθηματα στην φατσα η αμαξοστοιχια ΜΠΡΟΥΝΟ/Κοεν/Perseas/Chriiiiisto/Galia/Αχαιά/Εβραιά/Δημοβλητο/Sterg και δεν συμμαζευται.


    Όμαδεον
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    σκλαβωμενη απο γενοκτονους εβραιους, Παλαιστινη


    ΥΓ
    Θα λειψω για κυνηγι για μερικες μερες. Οχι.... θα κυνηγησουμε μονο αγριοχοιρους αν και αυτοι συγγενευουν με τα ακακα ζωα αυτα του δασους που μονο ταραζουν τα χωραφια και τις σπορες.
    Πρεπει να 'χης και την διευθυνση μου και to ΙP μου σε περιπτωση που εχεις τυχον ερωτηματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ...ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ;; ΑΜΝΗΣΙΑ: ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΦΙΛΟΙ; ΑΠΟΜΗΝΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΧΑΡΗΚΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ; ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ Ή ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ; ΠΟΤΕ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ; ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΦΙΛΤΑΤΟΙ ΤΟ ΑΠΛΟ ΟΤΙ Ο ΛΥΚΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΑΤΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΒΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΚΟΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μουζέλη, το απαράδεκτο είναι ότι εκών άκvν συμμετέχω στην μισθοδοσία της συζύγου σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Για την πιθανή χρήση του ελληνικου εναεριου χώρου, και όλα τα σχετικά, ο Achaean μας τα εξήγησε όλα...


    Όσο για το τρομακτικό:

    "Το εθνικό συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον αραβικό κόσμο" ;

    μπορείτε να εξηγήσετε πώς ακριβώς θα "έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον αραβικό κόσμο";

    Μεταλλασσόμενοι σε επαρχία της γείτονος;

    Και αλήθεια, η παράδοση Οτζαλάν ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των καλών σχέσεων με την γείτονα;
    Όχι τίποτα άλλο, επειδή κάποιος έθεσε το όνομα του πρώην Πρωθυπουργου Σημίτη. Που ήταν υπέρμαχος των "καλών σχέσεων με την Τουρκία και τις αραβικές χώρες"...

    Για να γίνει, λοιπόν, σαφές σε εμάς τους αδαείς, για αυτές τις "καλές σχέσεις" παραδώσαμε τον Οτζαλάν στους Τουρκους;


    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. 21 Αυγούστου 2010 10:22 μ.μ.
    Κοίταξε κι εγώ γράφω στο παρόν Ιστολόγιο κατά των Εβραίων για να... μασάνε οι αφελείς...αλλά θα τους βοηθήσω στα κρυφά και με τη ζωή μου...αν είναι να πάθει ζημιά η Τουρκία.
    Που ζείς φίλε μου...Που...ζείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Για σε όλους.

    Διαβάζοντας προσεκτικά,διαπίστωσα ότι αν κάποιος εκφράσει διαφορετική γνώμη, αποκαλείται φασίστας,αριστερός,εθνομηδενιστής,
    ταγματασφαλίτης και πολλά αλλα επίθετα.Ας μου πει κάποιος τέλος πάντων ποιος είναι τελικά πραγματικός πατριώτης.
    Αν διαφωνήσω σε κάποιο σχόλιο προσπαθώ όσο μπορώ με επιχειρήματα να εκφράσω την αντίθεση μου.Αν δεν έχω δεν σχολιάζω.
    Τώρα κάποιος φίλος είπε ότι τα Ισραηλινά αεροπλάνα, πετώντας στα 500 πόδια με LANTIRN δεν εντοπίζονται. Εγώ θα του έλεγα,αυτό είναι εφικτό,αλλα δεν θα έφταναν ποτε στον προορισμό τους,αφού η κατανάλωση καυσιμου σε αυτό το ύψος είναι πολύ μεγάλη,ακόμα και να φέρει μονο πλήρες φορτίου καυσιμων,δεν θα επαρκούσε να πάει και να γυρίσει.Χωρια ότι η καταποντίσει σε πιλότο και σκάφος είναι μεγάλη. Τώρα στην Ελληνοϊσραηλινή συνεργασία,δεν νομίζω ότι είναι κάτι αρνητικό.Ισα ισα που μας ωφελεί επιχειρησιακά.Ούτε και λέω να τα χαλάσουμε με τον Αραβικό κόσμο.Άλλωστε και η Τουρκια είχε παρόμοιες επαφές,χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με τους Άραβες.Αλλα και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες κάνουν το ίδιο.Εγώ πιστεύω ότι αυτή η κίνηση μας αναβαθμίζει,στρατηγικά και μόνον οφέλη θα μορούσε να έχει.Βλέπετε πολλές χώρες όπου δήλωναν φίλοι,όταν ήρθε η ώρα,κοίταξαν τα δικά τους συφέροντα.
    Ένα από αυτά ήταν η Σερβία.Tους στηρίξαμε λυσσαλέα, και αυτοί αναγνώρισαν τα Σκοπια ως Μακεδονία.
    Ας ξεφύγουμε από πρακτικές του παρελθόντος,όπου δεν μας έφεραν σοβαρά οφέλη.
    Όσο για την προσέγγιση με την Τουρκια,νομίζω ότι πολλά τους δώσαμε χωρίς αντάλλαγμα.Καιρός είναι να ζητάμε και εμείς χωρίς αντάλλαγμα. Κάποιος Τούρκος συνάδελφος τις προάλλες,σε μια συζήτηση για το θέμα των Ιμίων,μου είπε ότι δεν αξίζει να γίνει πόλεμος,για 2 πέτρες,και μου τις χαρίζει. Η γνώμη του είναι να ζήσουμε ειρηνικά. Του απάντησα ότι και εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά,αλλα δεν μπορεί να μου χαρίσει κάτι που δεν του ανήκει.Να βλέπατε αλλαγή στάσεις 180 Μοιρών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.Το πρώτο που με ρώτησε ήταν ποσο πληθυσμό έχει η Ελλάδα,γιατί αυτοί είναι 80 εκατομμύρια.Για σκεφτείτε ο άνθρωπος αυτός είναι πιλότος σε ευρωπαϊκή εταιρία,και γνωρίζει και από αεροπορικό δίκαιο και το δίκαιο τις θάλασσας.
    Δεν ξέρω κατά ποσο γνωρίζουν την Τουρκια,η τους Τούρκους καλύτερα αυτοί που πιστεύουν στην πάση θυσία προσέγγιση. Τόσα χρονια μας δουλεύουν,και εμείς εκεί,επιμένουμε,να τους αλλάξουμε.Ποτε τήρησαν συφωνίες. Αυτές τις κάνουν για να τις καταπατούν.
    Κάποιοι θα πουν αν μπει η Τουρκια στην Ευρώπη η Ευρώπη θα τους αναγκάσει να αλλάξουν.Σας πληροφορώ φίλοι μου,ότι η Τούρκοι δεν θα αλλάξουν.Θα είναι χειρότεροι. Αυτοί καταλαβαίνουν την γλώσσα του ισχυρού.Πάνω εκεί πρέπει να εργαστούμε.Όλα τα αλλα είναι ιστορίες για αφελείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. TI ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;
    Από την Ρωμιοσύνη.

    Η επίσκεψη της ηγεσίας του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ στην Κύπρο


    Στα τέλη Αυγούστου, η ηγεσία του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο –εάν αληθεύει η είδηση που δημοσίευσε «Ο Φιλελεύθερος», 15/8/2010.

    Η επίσκεψη των Εβραίων είναι βεβαίως απότοκο της ρήξης των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας. Μάλιστα, από τις πρώτες μέρες της «κρίσης» οι Εβραίοι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, με μια φωνή, ζήτησαν την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. (Βέβαια, οι βρεγμένοι δεν φοβούνται την βροχή!).

    Δεν ξέρω, πώς η κυβέρνηση Χριστόφια θα αξιοποιήσει την επίσκεψη της ηγεσίας του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι της Αμερικής, αλλά πρέπει να έχει υπόψη της το αρχαίο ρητό: «Φοβού τους … Ιουδαίους (Δαναούς) και δώρα φέροντες»!

    Κανένας δεν μας αγαπά χωρίς ανταλλάγματα.

    Εμείς, θα επαναλάβουμε ότι:

    - Το ενδιαφέρον των Εβραίων για την Κύπρο είναι δεδομένο από το … 1902!

    - Μέλη του εβραϊκού λόμπι (Χένρυ Κίσσινγκερ, Ιωσήφ Σίσκο κ.ά.) βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    - Εβραίοι, εμπνεύστηκαν, έγραψαν και προώθησαν το σχέδιο Ανάν για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    - Εβραϊκή κοινότητα αναπτύχθηκε, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν (2004) στα κατεχόμενα.


    Το νου σας! Έρχονται λέω γω ο σχολιαστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @ 22 Αυγούστου 2010 12:08 π.μ.

    Μήπως είσαι εβραίος και δεν το ξέρεις;

    Καπετάν Γιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @ 22 Αυγούστου 2010 12:24 π.μ.
    Ανώνυμ(ε) αν μπορεί να λεχθεί αυτό, πολύ λάου-λάου το πήγες. Τι έγινε τελικά τους βρήκες τους αφελείς; Γιατί ο "Τούρκος συνάδελφος" βρήκε τουλάχιστον εναν.
    Και να διαβάζεις ιστορία.



    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Eγώ θα επικεντρωθώ στο Αεροπορικό σκέλος του θέματος.

    Εγραψα ότι ένα δρομολόγιο Ειλάτ-Ερυθρά-Β Ερημος ΣΑ-Β Περσικός Κόλπος-Μπουσέρ είναι απείρως πιθανότερο απο το Ισραήλ-Κύπρος ή Κρήτη-Μίκρα-Βουλγαρία-Ουκρανία-Γεωργία-Αρμενία-Β Ιράν-Κ Ιράν-Οροσειρά Ζάγρος-Μπουσέρ.

    Το υπογραμμίζω ότι αεροπόρος δεν είμαι, αλλά έχω γνώσεις αεροπορικές/ναυτιλίας καθώς η ειδικότητα μου είναι παρεμφερής.

    Ευχαριστώ τα δυο παιδιά που απαντήσανε. Γράψανε ότι:

    1. Το F-16 καίει περισσότερο σε χαμηλό ύψος παρά σε cruising altitude (σωστό).

    2. Οτι τα F-16 με τρείς εξωτερικές δ/ξ (πλήρες φόρτο καυσίμων) δηλ δυο δ/ξ κάτω απο ΑΡ κ ΔΕ πτέρυγες και την έτερη (3) δ/ξ κάτω απο το fuselage δεν θα μπορούσαν να βγάλουν το ταξίδι Ειλάτ-Ερυθρά-Β Ερημος ΣΑ-Β Περσικός Κόλπος-Μπουσέρ χωρίς ανεφοδιασμό.

    Εχουμε και λέμε:

    Ειλάτ Lat. 29º 33' N Long. 34º 57' E

    Μπουσέρ 28° 59' N, 50° 49' E

    Η πορεία είναι περίπου Α 092.3 και η απόσταση είναι 834 Ναυτικά Μίλια.

    Η διαμόρφωση φορτίου του F-16 Ι Soufa θα είναι περίπου αυτή:

    http://64.19.142.10/www.israeli-weapons.com/weapons/aircraft/f-16/f-16_popeye_4.jpg

    The F-16I, with its expanded radius of operation, can reach as far away as Iran and Libya without refueling.

    F-16E Block 60 strike on internal fuel (two 2,000-lb. bombs and four air-to-air missiles) 1,025 miles
    +2 x Conformal Fuel Tank
    +1 x Centerline Fuel Tank
    ==================================
    Εκτιμώ πάνω απο 1,500 Ναυτικά Μίλια ακτίνα δράσεως για F-16I με διαμόρφωση:

    2x Α/Α Sidewinder ή ΑΙΜ-120 ΑΜRΑΑΜ για αυτοπροστασία, + 2x Delilah Stand-Off Precision Strike Missile+ 3 x External FT`s (2xCFTs+1CT).

    http://64.19.142.12/www.israeli-weapons.com/weapons/aircraft/f-16/f-16_delilah.jpg

    Φανταστείτε ότι Ferry Range για το F-16Ι που είναι ακριβώς το ίδιο με το δικό μας 52+ έξω κάτι ψιλολόγια, είναι 2,450 land miles ήτοι 2,129 ναυτικά μίλια, ΧΩΡΙΣ εξωτ δεξαμενές.

    ----------->Η απόσταση απο Ειλάτ-Μπουσέρ (Λοξοδρομία) είναι όπως είδαμε, 834 ναυτικά μίλια.

    Ας πολλαπλασιάσουμε το 834 *25%, εφ`όσον το α/φος θα διανύσει τουλάχιστον 25% παραπάνω απόσταση για να φτάσει στο Μπουσέρ και *50% ώς maximum safety margin.

    Scenario I-Min Saf Margin: 1,043 nautical miles

    Scenario II-Max Saf Margin: 1,251 nautical miles

    To α/φος μας λιοπόν απογειώνεται απο πλησίον Ειλάτ, περνάει απο Ερημο ΣΑ, βγαίνει Περσικό, βομβαρδίζει το Μπουσέρ με πυράυλους σταντ-οφφ Ντελαίλα, και του μένουν αρκετά καύσιμα για να ανεφοδιαστεί πάνω απο το Ιράκ.

    Για την ακρίβεια, ο πιλότος του F-16 Ι θα έχει καβάτζα καύσιμα για τουλάχιστον 249 Ναυτικά Μίλια απο το σημείο εκτόξευσης του Ντελαιλα κάπου πάνω απο τον Περσικό Κόλπο, ήτοι 462 χλμ, ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

    -------->Βγάλτε ένα χάρτη και δείτε πόση απόσταση πρέπει να διανύσει ένα Ισραηλινό α/φος που απογειώνεται απο Γεωργία για να κατέβει να χτυπήσει Μπουσέρ.

    Το Μπουσέρ είναι στο Ν Ιράν.

    Η απόσταση όπως την βλέπω με το μάτι, είναι τουλάχιστον 2.5 φορές η απόσταση Ειλάτ-Μπουσέρ, ήτοι περίπου 2,085 νμ.

    Λόγω του τερραίν, τα Ισραηλινά α/φη δεν θα μπορούν να πετούν συνέχεια κάτω απο 500 πόδια (όρη και άλλα φυσικά εμπόδια), άρα θα είναι αυάλωττα στην Ιρανική Αεράμυνα, και το κυριώτερο, τα καύσιμα τους δεν επαρκούν για να πλήξουν το Μπουσέρ και να φτάσουν στο Ιράκ για ανεφοδιασμό.

    Γι αυτό είπα απο την αρχή κύριε Σάββα, ότι είναι αστειότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ο/Η Achaean

    Φίλε μου σκέψου και το ενδεχόμενο που έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο,η επιλογή της Γεωργίας να είναι μια ακόμη πλευρά επίθεσης και όχι η μοναδική,ίσως η κοντινότερη διαδρομή να εγκυμονεί περισότερους κινδύνους για τα αεροσκάφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Φερέφωνα, μηδενικά και αρθρογράφοι τύπου Μουζέλη υπήρχαν πάντοτε στην χώρα μας.
    Το τρομερότερο όλων είναι ότι αυτός ο τύπος είναι καθηγητής (!!!!) δηλαδή κάποιοι πληρώνουν (δίδακτρα ή φόρους δεν έχει σημασία) για να διδάσκει ο τύπος τα παιδιά τους !!!
    Σύγκρυο !!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. 12:08 μη λες τέτοια και σε εντοπίσει η ΤζιΜΙΤ. Θα έχεις προβλήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Είμαι ο ΜΠΡΟΥΝΟ και ξέχασα να υπογράψω τα σχόλια μου
    22 Αυγούστου 2010 12:08 π.μ. και
    22 Αυγούστου 2010 1:18 μ.μ.


    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Αδελφια ηρεμηστε.Μολις πληροφορηθηκα οτι ΠΟΤΕ δεν θα γινει βομβαρδισμος του Ιραν,παραμυθι ειναι για αλλους λογους.Στο κολπο ειναι και ο αχμαντινεζαντ που το παιζει σκληρος και αλυγιστος.Οδηγιες χειρισμου πηρε κατα την επισκεψη του στην αμερικη και μαλιστα στο πανεπιστημιο Κολουμπια.Το βεβαιο ειναι οτι το 'εργο' θα μας γονατισει χειμωνιατικα με την αυξηση του πετρελαιου και την 'ανησυχια' των αγορων.Εδω θα ειμαστε και θα τα πουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @ ΝΕΑ (μόνο εσείς θα κάνετε ορθογραφικά λάθη;)

    Εσύ πρέπει να έχεις βαθύτατες πηγές πληροφόρησης. Μήπως συναναστρέφεσαι καμιά ευτραφή "κοπελιά" με το φλάμπουρο στο στόμα και κάθε τόσο χτυπάει συναγερμούς;


    Στέργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Skal.
    Τελευταια εχεις ενεργοποιησει παρα
    πολυ την παρουσια σου στον ιστοχωρο
    αυτο και το κυριοτερο ειναι οτι δειχνεις πολυ ανησυχος και αγχωμενος.Σημερα ενω εβαλες καποιο
    αρθριδιο χαμηλης ποιτητας του Μουζελη,λιγο παρακατω του πεταξες
    ενα καρφι στο δοξα πατρι γραφοντας λιγο παρακατω οτι ειναι ο συζυγος
    της Δραγωνα.Δεν θα συζητησω αλλα
    γιατι θεωρω οτι ειναι παρελθον.
    Επειδη το ιστολογιο σε χρειαζεται
    ειμαι ετοιμος να τα πουμε.Φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. "Το εθνικό συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον αραβικό κόσμο"
    @Ειναι η δε ειναι η Τουρκια ο βασικος (και μοναδικος μας δεδομενου οτι κατι κρατιδια σαν τα Σκοπια η την Αλβανια κανονικα για τον στρατο μας ειναι υποθεση ενος Σαβατοκυρικου ο "συνετισμος" τους ) εχθρος? Αληθεια μπορει καποις να πει με απλα λογια ποια ακριβως ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ εφερε στην Ελλαδα η πολιτικη του Παπανδρεου προς τους Αραβες?Σχολια τετοιυ τυπου μου θυμιζουν κατι αντιστοιχα που ελεγαν στην Γαλλια και στο Ηνωμενο Βασιλειο(Daily Mail) τυην περοδο 1933-1939" Το εθνικο μας συμφερον επιτασει να μην φερουμε προσκοματα στην Ναζιζτικη Γερμανια και να εχουμε καλες σχεσεις μαζι της". Η συνεχεια ειναι ΟΔΥΝΗΡΑ γνωστη...
    @ΜΠΡΟΥΝΟ/Κοεν/Perseas/Chriiiiisto/Galia/Αχαιά/Εβραιά/Δημοβλητο/Sterg και δεν συμμαζευται Ο γνωστος υβριστης απο το Καφρισταν filius cannum ferociarum igmaramus semper
    επι το εργον.Δεν του φτανει που ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ NOM DE PLUME ΑΛΛΟΥ ΦΩΝΑΣΚΕΙ ΚΙΟΛΑΣ!Φωναζει ο κλεφτης να φυγει ο νοικοκυρης! Αληθεια γιατι αυτος και το αλλο τρολλ δεν εχουν προτεινει ΠΟΤΕ μια ασντικτουρκικη Συμμαχια με τον οποιονδηποτε?Φυσικα ως πιστος Μοσουλμανος εχει προβλημα με το ονομα ΧΡΗΣΤΟΣ γιατι οτυ Θυμιζει το ΧΡΙΣΤΟΣ
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Επειδή το άλλο ...τρόλ πιστεύει ότι Σκόπια καθαρίζουμε σε 30' λεπτά και Αλβανία σε μία ώρα, την δε Τουρκία εντός εντατικού 8ώρου, ΓΙ' ΑΥΤΟ δεν θέλει συμμαχία με κανέναν και ειδικά με το Ισραήλ που είναι ένα κράτος δολοφόνος/γενοκτόνος !!!
    Σε αντίθεση με εσένα που ως αστράτευτος/ηττοπαθής αισθάνεσαι δέος για την Τουρκία την οποία θεωρείς ανίκητη και νομίζεις ότι αυτό που μας λείπει είναι μιά συμμαχία.
    Αυτό που μας λείπει είναι κυβέρνηση πατριωτικά σκεπτόμενη και συμμαχία μας με το Ισραήλ δεν μας λύνει αυτό το πρόβλημα!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. >Η συνεχεια ειναι ΟΔΥΝΗΡΑ γνωστη...
    @ΜΠΡΟΥΝΟ/Κοεν/Perseas/Chriiiiisto/Galia/Αχαιά/Εβραιά/Δημοβλητο/Sterg και δεν συμμαζευται Ο γνωστος υβριστης απο το Καφρισταν filius cannum ferociarum igmaramus semper
    επι το εργον.Δεν του φτανει που ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ NOM DE PLUME ΑΛΛΟΥ ΦΩΝΑΣΚΕΙ ΚΙΟΛΑΣ!Φωναζει ο κλεφτης να φυγει ο νοικοκυρης!<
    -----------
    Νεαρε Χρηστο Βουλγαρη απο (500 χιλιομετρα μακρυα)το Λονδινο.
    Τι θες και αναφερεσαι στο ονομα μου
    και δεν ασχολεισαι με την Ιστορια
    που κανεις ντοκτορα.Δεν σου αρεσει
    το UK σηκω και φυγε,δεν σου αρεσει
    τι γραφω απαντησε με Γνωση που δεν
    διαθετεις και οχι με Λατινικα ρητα
    απο τα βιβλια σου.Δεν εχεις ακομη αγορι μου αντιληφθει οτι αλλο η ιστορια που μελετας και αλλος ο τροπος που διακυβερναται η ανθρωποτητα απο αυτους που την διακυβερνου και γραφουν την ΙΣΤΟΡΙΑ
    και εσενα απλως σου δινουν τις χρο
    νολογιες να ταξινομεις και μονο την
    εξωτερικη ερμηνεια.Αν ησουνα σε τμημα Ιστορικο καιμπριτζ η οξφορδης
    θα ελεγα οτι κατι παραπανω σου δινουν σαν σωστη πληροφορηση.Εσυ ομως ηθελες κατι "συνταρακτικο" χωρις ομως την αξια και βαθμολογια για τετοια Πανεπιστημια και κατεληξες να τρως σκουπιδια και να νομιζεις εδω οτι μεταφερεις διαμαντια.κανε λιγη αυτοκριτικη,παρε το πτυχειο εκει μπας και απο ΑΣΕΠ και βουλευτικη βοηθεια χτυπησεις καμμια θεσουλα σε κανενα Γυμνασιο και το κυριοτερο μη ξανα ασχοληθεις με το
    ονομα Sterg γιατι θα ακουσεις και αλλες Αληθειες.Λυπαμαι αν σε στενοχωρησα αλλα καλο θα σου κανει στο τελος η προσγειωση στην Πραγματικοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Στον Ανώνυμο φίλο [21.8.2010 12:38]
    Αγαπητέ, ένα είναι για ’μάς το δόγμα. «Ανυπόταχτη Ηθική».
    Ως δε προς τις Ελληνοτουρκικές «καλές» σχέσεις, πέσ’ το με μια μαντινάδα…
    - Της έχθρας σου να φυλαχτώ… κι’ ύστερα φίλος γίνε,
    σα ν είμ’ ο ίδιος δυνατός… κι’ η προσφιλιά σου είναι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @ κικο

    "Είναι όμως πράγματι απορείας άξιο ότι ο κύκλος του Σημίτη και κατ'επέκτασην και ο ίδιος ο Σημίτης εναντοιώνονται σε σχέδια του Ισραήλ."

    Καθόλου. Ο Σημίτης ήταν και είναι πουλημένος στην Τουρκία (Ίμια, Μαδρίτη, Οτζαλάν, Ελσίνκι, Ανάν κλπ).

    Αν όντως ο Μουζέλης γράφει για λογαριασμό του αυτό το ... "πόνημα", που μοιάζει μάλλον με εκθεσούλα μαθητή το πολύ Στ' Δημοτικού, η φράση "Το εθνικό συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον αραβικό κόσμο" ταιριάζει κάλλιστα. Είναι στο σημιτικό πνεύμα.

    Θα μου πεις και ο Γιωργάκης δεν ήταν από κοντά σαν ΥπΕξ με τον Τζεμ και τις ζεϊμπεκιές; Ναι, αλλά ο με Σημίτης ήταν/είναι Ευρωπαίος (τρομάρα του, τού κομπλεξικού), ενώ ο άλλος τσιράκι των ΗΠΑ.

    Ζητείται ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Μπαρμπα Μυτουση, δεν αξιζει τον κοπο να αρχειοθετησω την αναρτηση του 23 Αυγούστου 2010 8:59 π.μ. οπως και την απαντηση που θα λαβει εντος ολιγου;Ετσι για να μαθαινεις μερικα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Κυριε διαχειριστα μπερδευτηκα!
    Αλλο Στεργος, αλλο sterg;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ...ΠΡΑΓΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ανώνυμος είπε...
    >Μπαρμπα Μυτουση, δεν αξιζει τον κοπο να αρχειοθετησω την αναρτηση του 23 Αυγούστου 2010 8:59 π.μ. οπως και την απαντηση που θα λαβει εντος ολιγου;Ετσι για να μαθαινεις μερικα πραγματα.<
    ---------
    Αντε ,ακομα η απαντηση,περασε μια
    ωρα.τιγραφεις ,την διατριβη σου.
    θελω και να κοιμηθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ρε φαντασμενε υπεροπτη 23 Αυγούστου 2010 12:11 π.μ. εδω μεσα ηρθες να κανεις επιδειξη γνωσεων;Αφου σου το'πα και παλιοτερα οτι δεν γνωριζουν ολοι Γαλλικα.Εσυ γιατι επιμενεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @ 23 Αυγούστου 2010 2:05 μ.μ.
    ταυτοπροσωπία είναι της Galia.
    Κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίοσιν.

    @ sterg "...(500 χιλιομετρα μακρυα) το Λονδινο."
    Πιά 500 χιλιόμετρα μακρυά και τι Λονδίνο μας λές; Στο υπόγειο της συναγωγής του είναι και υπό την αυστηράν επίβλεψην δύο πρώην μεσήλικων Αγγλίδων τουριστριών νυν φανατικών ραβίνων του.


    Φρατζέσκα Πέσσαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. προς στεργ αν προσεχατε λιγο θα αντιλαμβανοσαστε οτι αναφερομαι στν ομαδεον και οχι σε σας....τωρα για τα υπολοιπα τα επιστερφω εκρι που ανηκουν γιατι χααρακτηριζουν αυτους που τα γραφουν και ανταλανακλον το αντπαρκτο επιπεδο το ποποιο εκφραζεται απο την ασνωνυμια τους απο την αλλη ομως η ερωτηση παραμενει πατραφραζοντας τον Θουκιδιη τι καλο εχουν προσφερει οι Αραβες στην Ελλαδα?
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. //τι καλο εχουν προσφερει οι Αραβες στην Ελλαδα//


    Εκαναν γνωστο στην δυση τον αρχαιο Ελληνικο πολιτισμο.Σου αρκει αυτο; Εκτος εαν ξεχασες καποιον Abu-al-Walid Muhammad ibn-Ahmad ibn-Muhammad ibn-Rushd Ελληνιστι Αβερρόης και καποιον Abu Ali al-Husayn ibn Abd Allah ibn Sina Ελληνιστι Αβικέννας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. 9:05 άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Και οι Γερμανοί σέβονταν την αρχαία Ελλάδα αλλά την νέα την έκαναν θερινή. Δηλαδή οι πολιορκίες της Θεσσαλονίκης ο αφανισμός του Μωρηά, ασ μην απαριθμήσω άλλα, τι σχέση έχουν με τους διανοούμενους Άταβες που είναι κλεισμένοι στις βιβλιοθήκες τυς; Εμπόδισαν τους Άραβες να μας τα κάνουν λαμπόγυαλο όποτε μπόρεσαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @ Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο
    "προς στεργ αν προσεχατε λιγο θα αντιλαμβανοσαστε οτι αναφερομαι στν ομαδεον και οχι σε σας....τωρα για τα υπολοιπα τα επιστερφω εκρι που ανηκουν γιατι χααρακτηριζουν αυτους που τα γραφουν και ανταλανακλον το αντπαρκτο επιπεδο το ποποιο εκφραζεται απο την ασνωνυμια τους απο την αλλη ομως η ερωτηση παραμενει πατραφραζοντας τον Θουκιδιη τι καλο εχουν προσφερει οι Αραβες στην Ελλαδα? "


    10 λέξεις, 150 ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, αλλά παράφραση Θουκιδίδη
    Όρσε αγράμματε κόπρο να μην στα χρωστάω!

    Ζαν-Ταρζάν
    και η Χουχού στη καβάτζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Τι "καλο" εκαναν οι Αραβες στην Ελλαδα
    Α)ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ οπου επικρατησαν τον ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ Πολιτισμο. Παραδειγμα η Κιλικια μεχρι την καταλειψη της απο τους Αραβες περι το 700 Μ.Χ. οπως δειχνουν οι επιγραφες, τα ελληνικα που χρησινοποιυσαν δεν ειχαν τιποτα να ζηλεψουν απο αυτα που μιλουσαν στον υπολοιπο Ελλαδικο/Ελληνοφωνο πολιτισμικο χωρο.Με την επικρατηση των Αραβων ομως παυουν να υπαρχουν ελληνικες επιγραφες και οταν επι Νικιφορου Φωκα λιγο μετα το 960 Μ.Χ. το Βυζαντιο ανακτα την Κιλικια οι ελληνικες επιγραφες ειναι γεματες αραβισμους δηλαδη μεσα σε 260 χρονια οι κατοικοι "ξεχασαν" τα ελληνικα.(ΠΗΓΗ:INSCRIPTIONS GREQUES DE CILICIE Βιβλιοθηκη του Ιστορικου- Αρχαιολογικου τμηματος του Καποδιστριακου Πανεπιστημιου Αθηνων.
    Β) Επιπλεον οι Αραβες ηταν αυτοι που εκαψαν την Βιβλιοθηκη της Αλαξανδριας (ο Πλουταρχος ειναι σαφης οτι Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΑΨΕ)και οι Αραβες σοφοι που αναφερθηκαν πλως αντεγραφαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ π.χ. Η Μεγιστη (Συγγραφη) του Πτολεμαιου εγινε η Αλ- Μαγεστα του Αβεροη.Με αλλα λογια απλως πιθηκισμος
    Γ)Επιπλεον "χαρη" στο Ισλαμ (Αραβικη επινοηση) το Βυζαντιο δεν μπορεσε να κανει με τους Τουρκους αυτο που με τοση επιτυχια εκανε με τους Ρωσους δηλαδη να μετατρεψει εναν θανασιμο εχθρο σε πνευματικο κληρονομο-δορυφορο.Καταληγουμε λοιπον 2 σοφοι αντε και κανενας αλλος ελλασων οπως ο αντιφραφεας του Διοσκουριδη για τοσες καταστροφες! Οποιος εχει μυαλο ας βγαλει τα συμπερασματα του...
    @τωρα για τον ανωνυμο 24 Αυγιυστου 2.21 ειναι απλως εαν αλλο ανωνυμο μηδενικο που θελει να γινει ανωνυμο "νουμερο"!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Τι "καλο" εκαναν οι Αραβες στην Ελλαδα
    Α)ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ οπου επικρατησαν τον ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ Πολιτισμο. Παραδειγμα η Κιλικια μεχρι την καταλειψη της απο τους Αραβες περι το 700 Μ.Χ. οπως δειχνουν οι επιγραφες, τα ελληνικα που χρησινοποιυσαν δεν ειχαν τιποτα να ζηλεψουν απο αυτα που μιλουσαν στον υπολοιπο Ελλαδικο/Ελληνοφωνο πολιτισμικο χωρο.Με την επικρατηση των Αραβων ομως παυουν να υπαρχουν ελληνικες επιγραφες και οταν επι Νικιφορου Φωκα λιγο μετα το 960 Μ.Χ. το Βυζαντιο ανακτα την Κιλικια οι ελληνικες επιγραφες ειναι γεματες αραβισμους δηλαδη μεσα σε 260 χρονια οι κατοικοι "ξεχασαν" τα ελληνικα.(ΠΗΓΗ:INSCRIPTIONS GREQUES DE CILICIE Βιβλιοθηκη του Ιστορικου- Αρχαιολογικου τμηματος του Καποδιστριακου Πανεπιστημιου Αθηνων.
    Β) Επιπλεον οι Αραβες ηταν αυτοι που εκαψαν την Βιβλιοθηκη της Αλαξανδριας (ο Πλουταρχος ειναι σαφης οτι Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΑΨΕ)και οι Αραβες σοφοι που αναφερθηκαν πλως αντεγραφαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ π.χ. Η Μεγιστη (Συγγραφη) του Πτολεμαιου εγινε η Αλ- Μαγεστα του Αβεροη.Με αλλα λογια απλως πιθηκισμος
    Γ)Επιπλεον "χαρη" στο Ισλαμ (Αραβικη επινοηση) το Βυζαντιο δεν μπορεσε να κανει με τους Τουρκους αυτο που με τοση επιτυχια εκανε με τους Ρωσους δηλαδη να μετατρεψει εναν θανασιμο εχθρο σε πνευματικο κληρονομο-δορυφορο.Καταληγουμε λοιπον 2 σοφοι αντε και κανενας αλλος ελλασων οπως ο αντιφραφεας του Διοσκουριδη για τοσες καταστροφες! Οποιος εχει μυαλο ας βγαλει τα συμπερασματα του...
    @τωρα για τον ανωνυμο 24 Αυγιυστου 2.21 ειναι απλως εαν αλλο ανωνυμο μηδενικο που θελει να γινει ανωνυμο "νουμερο"!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. 24 Αυγούστου 2010 8:19 π.μ. μα δεν προκειται μονο για δυο ατομα
    ==================================
    Παράλληλα προς τη Βυζαντινή φιλοσοφία, και σε αλληλεπίδραση μαζί της, άνθησε όπως είναι γνωστό και η Αραβική μεσαιωνική σκέψη. Επηρεασμένος από το ύφος του Δαμασκηνού υπήρξε ο Θεόδωρος Αμπού Κουράχ, χριστιανός και άραβας θεολόγος του 8ου αι. που ήταν επίσκοπος στο Χαρράν, όπου κατέφυγαν οι εξόριστοι νεοπλατωνικοί επί Ιουστινιανού. Ο Γιαμπιρ Ιμπν Χαγιάν, που γεννήθηκε στον 8ον αι., γνωστός στη Δύση ως Γκέμπερ, θεωρούσε ότι ακολουθεί ελληνική παράδοση, συμπεριλαμβανομένου του Πλωτίνου και των μαθητών του. Ο σύρος Ιμπν Ισχάκ έζησε στον 9ον αι. στην Αλεξάνδρεια και υπήρξε ο πατέρας του Αραβικού κινήματος μεταφράσεως νεοπλατωνικών κειμένων. Οι Εννεάδες, ήταν γνωστές στον Αραβικό κόσμο μέσα από παραφράσεις τους, όπως την Θεολογία του Αριστοτέλη, την οποία χρησιμοποίησε διστακτικά ο πολυμαθής Αλ-Κιντι. Μαθητές του υπήρξαν ο γνωστός ως γεωγράφος και ψυχολόγος Αμπου-Ζαίντ Μπαλκί και ο Αλ Αμίρι, ενώ και ο πέρσης γιατρός Ζακαρίγια Αλ-Ραζι επηρεάστηκε από τα φιλοσοφικά ρεύματα της Ύστερης Αρχαιότητας. Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της Σχολή της Βαγδάτης υπήρξε ο Αλ-Φαραμπι, εμπνευσμένος από τους νεοπλατωνικούς σχολιαστές της Αλεξάνδρειας. Άλλοι άραβες φιλόσοφοι της ίδιας σχολής, υπήρξαν ο Νεστοριανός Αμπου Μπισρ Ματτα, ο Γιαχία Ιμπν Αντι, ο Ίμπν Αλ Ταγίμπ και ο Σεβήρος ιμπν αλ-Μουκαφφά. Ο Ιμπν Μισκαγιαιχ ανέμιξε νεοπλατωνικά στοιχεία με τον Μασδαϊσμό, ενώ κοσμολογικά και μεταφυσικά στοιχεία του Πλωτίνου και του Πρόκλου συναντώνται στο έργο του Αμπου Γιακούμπ Αλ Σιγιστανί. Ο Αμπου Γαγιαν Αλ Ταουίντι χρησιμοποίησε τις νεοπλατωνικές υποστάσεις, και λέγεται ότι συνέβαλε στην ίδρυση της Αδελφότητας της Ειλικρίνειας, μία θρησκευτική οργάνωση κατά τον πρότυπο των αρχαιοελληνικών σχολών, βασισμένη σε πολλά νεοπλατωνικά διδάγματα. Ο Ιμπν Σίνα, γνωστός ως Αβικένας, δέχτηκε τη νεοπλατωνική θεωρία της απορροής από το Εν του κόσμου ως άπειρη πίσω στον χρόνο· την απορροή δέχτηκε και ο Αλ-Κιρμανί, στο έργο του οποίου όμως η δυάδα του Νου και της Ψυχής υποκαθίστανται από δέκα διαφορετικούς νόες. Η νεοπλατωνική κίνηση της απορροής από την πρώτη αρχή και η επιστροφή σε αυτήν αποτέλεσε το θεμέλιο της κοσμολογίας και μεταφυσικής του Νασιρ Κουσράου στον 11ον αι. Στον ίδιο αιώνα και ο δικαστής Σαρακσί διακρίθηκε για την τεράστια μνήμη του στην οποία συμπεριλαμβάνονταν νεοπλατωνικά κείμενα. Ο Αλ-Γκαζαλί αντιπαρατέθηκε στον Νεοπλατωνισμό, θεωρώντας ότι η δημιουργία του κόσμου έγινε εν χρόνω, αλλά ήταν οπαδός της περιπτωσιαρχίας, δηλαδή της θεωρίας της επέμβασης του Θεού σε κάθε πράξη, όπως ο Πλωτίνος έλεγε ότι οι άνθρωποι είναι μαριονέτες των θεών. Έναν αιώνα αργότερα ο Ιμπν-Ρουσντ ή Αβερρόης συνέχισε την επίθεση, αμφισβητώντας την υπερβατικότητα του Νου και της Ψυχής. Ο Αλ-Ραζί προσπάθησε να υπερασπιστεί το δόγμα της απορροής της πολλαπλότητας εκ του Ενός, αφού στην περίπτωση της παραγωγής μόνο ενός όντος, όπως πρέσβευε ο Αβικένας, υπονομεύεται η ύπαρξη της παντοδυναμίας και του απείρου του Θεού. Ο ιρανός σούφι Σαχάμπ αλ ντιν Σουχραβαρντί (1155-1191) ίδρυσε τη Φιλοσοφία της Φώτισης ή της Ανατολικής Θεοσοφίας στηριγμένη στην θέα του εσωτερικού φωτός σύμφωνα προς την μυστική φιλοσοφία του Πλωτίνου, που ακολούθησαν ο Κοτμπ αλ-ντιν Σιραζί (1236-1311) και ο Ναγιμουντιν Κούμπρα. Οπαδός της θεοσοφίας ήταν και ο ανδαλουσιανός σούφι Ιμπν Αραμπί και ο μαθητής του Σαντρουντίν αλ-Κουνάουι. Στον 13ον αι. ο Πέρσης Ναζίρ αλ-ντιν αλ Τουσί από το Χορασάν θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στην κριτική του Αλ-Ραζί στην θεωρία του Αβικέννα περί απορροής, υποστηρίζοντας ότι εφόσον καθετί που γεννάται από το Εν είναι αναγκαστικά κατώτερό του, δεν έχει νόημα να μιλάμε για πολλαπλότητα, αφού όλα καταλήγουν στη συγκρότηση μίας μόνο σχέσης προς το Εν. Πολύ αργότερα κατά τον 17ον αι. ο Μούλα Σάντρα, Μιρ Νταμάζ, και ο Καντί Σαίντ Κουμμί συνεχίζουν να ακολουθούν τα ίχνη του Νεοπλατωνισμού.

    http://neoplatonicaminora.blogspot.com/p/blog-page_27.html

    http://www.kosmologia.gr/philosophy_history/
    ARABES_2.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Άραβες και Βυζάντιο: Σύγκρουση και πολιτισμικές επιδράσεις

    Στον ισλαμικό κόσμο, η ελληνική παράδοση θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αραβικού πολιτισμού της εποχής της ακμής. Οι Βυζαντινοί τεχνίτες θα συμμετέχουν εξ αρχής στην κατασκευή των μεγάλων αρχιτεκτονημάτων του αραβικού κόσμου, από τα μεγάλα τεμένη των Ομεϋάδων στη Δαμασκό, την Ιερουσαλήμ και τη Μεδίνα, στις αρχές του 8ου αιώνα, έως την κατασκευή του τεμένους της Κόρδοβα, τρεις αιώνες αργότερα. Ο χαλίφης Αλ-Ουαλίντ (705-715) όχι μόνο έφερε αρχιτέκτονες, τεχνίτες και υλικά από το Βυζάντιο, αλλά λέγεται ότι απείλησε τον αυτοκράτορα ότι θα καταστρέψει τις χριστιανικές εκκλησίες αν δεν τον βοηθούσε με υλικά και ανθρώπους1. Ο Άραβας συγγραφέας Αλ-Ιντρισί, το 1154, περιγράφει τον καταπληκτικό θόλο του τεμένους της Κόρδοβα, διακοσμημένο με έγχρωμα και χρυσοποίκιλτα μωσαϊκά, που έστειλε στον Ομεϋάδη χαλίφη της πόλης, Αλ-Νασίρ (912-961), ο βυζαντινός αυτοκράτορας.

    Τα κείμενα της ελληνικής γραμματείας θα διοχετευθούν από το Βυζάντιο, που κυριαρχούσε στη Μ. Ανατολή μέχρι τον 7ο αιώνα, είτε μέσω της συριακής γλώσσας είτε απ’ ευθείας από τα ελληνικά. «Χωρίς το Βυζάντιο», λέει ο Gelzer (Byz. Kulturgeschichte 17), «οι Άραβες θα έμεναν σχεδόν βάρβαροι, όπως ήταν στην εποχή του Μωάμεθ. Βρήκαν όμως στην Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια και την Έδεσσα τα ελληνικά βιβλία»2, πολλά από τα οποία θα μεταφράσουν στα αραβικά, μετά τον 8ο και τον 9ο αιώνα, ενώ θα εισαγάγουν και πολλά βιβλία απ’ ευθείας από το Βυζάντιο3. Η εισαγωγή, μάλιστα, της κατασκευής και της χρήσης του χάρτου από Κινέζους αιχμαλώτους, το 751, βοήθησε εξαιρετικά το «μεταφραστικό κίνημα»4.

    Ο Αββασίδης χαλίφης Αλ Μαμούν (813-833) –ο οποίος δημιούργησε στη Βαγδάτη έναν «Οίκο της Σοφίας», που περιλάμβανε πιθανώς μια ανώτατη σχολή, ένα αστεροσκοπείο, μια βιβλιοθήκη και ένα κέντρο μεταφράσεων– έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτό το διαφωτιστικό έργο. Στον «Οίκο της Σοφίας», εγκατεστάθη ο Άραβας εγκυκλοπαιδιστής Αλ-Κιντί, ο επιλεγόμενος και «φαϊλασούφ-αλ-αράμπ», συγγραφέας και μεταφραστής τουλάχιστον 265 επιστημονικών συγγραμμάτων, τα οποία εμπνεύστηκε, αν όχι μετέφρασε, από ελληνικά έργα. Και από τους Άραβες και τους Εβραίους λογίους του αραβικού κόσμου, κατ’ εξοχήν της Ισπανίας, θα περάσουν και πάλι πολλά κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στη Δύση, μετά τον 10ο αιώνα.
    Το μεταφραστικό έργο των Αράβων δεν περιλαμβάνει ολόκληρη την ελληνική γραμματεία, αλλά επικεντρώνεται στις θετικές επιστήμες –την ιατρική, τα μαθηματικά, τη γεωγραφία, την αστρονομία– και τη φιλοσοφία, ιδιαίτερα στον νεοπλατωνισμό και τα έργα του Αριστοτέλη, προπαντός τη λογική. Ιδιαίτερο βάρος έδωσαν στη μετάφραση συγγραμμάτων ιατρικής και φαρμακολογίας, δεδομένου ότι η ιατρική, που εφαρμοζόταν στη Βαγδάτη των Αββασιδών, ακολουθούσε κατά γράμμα την παράδοση του Γαληνού, όπου εξ άλλου το κεντρικό νοσοκομείο διοικείτο από την οικογένεια των Νεστοριανών χριστιανών Μποκτίσου5. Έτσι, μεταφράστηκαν και τα 128 βιβλία του Γαληνού, καθώς και το Περὶ ὕλης ἰατρικῆς του Διοσκουρίδη, του οποίου ένα υπέροχο αντίγραφο με μικρογραφίες «ζωγραφισμένες με τον καταπληκτικό βυζαντινό τρόπο» (γράφει ο Ιμπν Αμπί Ουσαϊμπίγια το 1270) αποτέλεσε επίσης δώρο του Βυζαντινού αυτοκράτορα στον χαλίφη Αλ-Νασίρ της Κόρδοβα, το 9486. Οι Νεστοριανοί7 θα παίζουν αποφασιστικό ρόλο στο μεταφραστικό και φιλοσοφικό κίνημα ακόμα και κατά τον 10ο αιώνα, όπως ο ιδρυτής της αριστοτελικής σχολής της Βαγδάτης, Ιμπν-Γιουνούς.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. (συνεχεια)
    Οι αιτίες αυτού του μεγάλου μεταφραστικού κινήματος ήταν πολλαπλές και ξεφεύγουν από τα όρια αυτής της μελέτης8: Αρχικώς, ανταποκρινόταν στην ανάγκη των ηγετών μιας νέας μεγάλης αυτοκρατορίας να ξεπεράσουν τον αρχικό φυλετισμό των Αράβων, τον οποίο εν μέρει εξέφραζαν και οι Ομεϋάδες χαλίφες, και να ενσωματώσουν πληθυσμούς με πολύ υψηλότερο πολιτιστικό επίπεδο, τόσο ελληνικούς και ελληνόφωνους, όσο και Σύρους, Πέρσες κ.ά. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ήταν απαραίτητες οι επιστημονικές και φιλοσοφικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων· τόσο σε τομείς όπως η γεωμετρία, τα μαθηματικά, η ιατρική, η αστρονομία/αστρολογία, όσο και στη φιλοσοφία – τη λογική και τη διαλεκτική κυρίως, αναγκαίες στην καταπολέμηση των αιρέσεων και των αντιπάλων θρησκειών. Εξ άλλου, οι Αββασίδες θα προωθήσουν μια μάλλον ορθολογική αντίληψη του ισλάμ, όπου ο λόγος του χαλίφη, και επομένως τα κρατικά συμφέροντα, υπερέχουν έναντι των «γραφών».

    Οι Άραβες των Αββασιδών, στον ανταγωνισμό τους με το Βυζάντιο, θα θελήσουν να τους «αποσπάσουν» την κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων, εγχείρημα που θα επαναλάβουν οι Δυτικοί μετά το 1453. Ήδη, η μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Δαμασκό στη Βαγδάτη αποσκοπούσε και στην απομάκρυνση από την πολιτιστική επιρροή του Βυζαντίου και τη δημιουργία ενός νέου πρωτότυπου πολιτισμού. Πράγματι, στη Δαμασκό, οι πληθυσμοί παρέμεναν εν πολλοίς ελληνόφωνοι, η διοίκηση για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε την ελληνική γλώσσα και το βυζαντινό νόμισμα. Αντίθετα, στη Βαγδάτη, θα συγκροτηθεί ο κατ’ εξοχήν αραβικός πολιτισμός, έχοντας ενσωματώσει μεγάλο αριθμό στοιχείων και από την περσική παράδοση και αντικαθιστώντας –εν μέρει πραγματικά, εν μέρει φαντασιακά– τη βυζαντινή επίδραση με εκείνη των αρχαίων Ελλήνων. Εξ άλλου, οι επιδρομές κατά των Βυζαντινών πολλαπλασιάζονται κατά τον 9ο αιώνα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Έτσι:

    Οι Βυζαντινοί απεικονίζονται ως αντάξιοι των μουσουλμανικών επιθέσεων, όχι μόνο επειδή ήταν άπιστοι, αλλά επειδή ήταν ακόμη από πολιτιστικής απόψεως βυθισμένοι στο σκοτάδι και υποδεέστεροι όχι μόνο των μουσουλμάνων αλλά και των ίδιων των προγόνων τους, των αρχαίων Ελλήνων. Οι μουσουλμάνοι, αντιθέτως, ήταν ανώτεροι των Βυζαντινών όχι μόνο λόγω του ισλάμ, αλλά και επειδή εκτιμούσαν την επιστημονική γνώση και τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων9. [ ]

    Εξ άλλου, ο μεγάλος φιλόσοφος και μεταφραστής αλ-Κιντί (+ μετά το 870) θα κάνει ένα βήμα πάρα πέρα: θα επινοήσει μια γενεαλογία σύμφωνα με την οποία ο Γιουνάν, ο πρόγονος των αρχαίων Ελλήνων, παρουσιαζόταν ως αδελφός του Καχτάν, του προγόνου των Αράβων! Άρα, η καλλιέργεια του μεταφραστικού κινήματος συνιστούσε έναν «επαναπατρισμό» των επιστημών στην ευρύτερη οικογένεια των αρχικών ιδιοκτητών της11.
    (συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. (συνεχεια)
    Ο ρόλος, λοιπόν, των αραβικών μεταφράσεων, στη διάσωση και τη μετάδοση στη μεσαιωνική Δύση ενός μέρους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας είναι σημαντικός, και ο Δ. Γούτας υποστηρίζει πως συνέβαλε και στην πρώτη «βυζαντινή Αναγέννηση», την εποχή του Φωτίου, με τη ζήτηση ελληνικών χειρογράφων που προηγήθηκε. Ωστόσο, δεν παύει να έχει και αυτή ως αφετηρία τον βυζαντινό κόσμο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μεταφραστών παρέμεναν χριστιανοί ή Έλληνες12. Αλλά οι Άραβες δεν θα ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για τον Πλάτωνα, ενώ η ποίηση, το θέατρο, η ρητορική, η ιστορία κ.λπ. θα διασωθούν μόνο στα βυζαντινά χειρόγραφα. Έτσι, «τουλάχιστον το 75% των γνωστών σήμερα Αρχαίων Ελλήνων κλασικών μάς έγιναν γνωστοί μέσω βυζαντινών χειρογράφων»13.

    .........................................
    1. Nadia Maria el Cheikh, Byzantium viewed by Arabs, Harvard UP, 2004, σσ. 54-57.

    2. Β.Ν. Τατάκης, Η Βυζαντινή Φιλοσοφία, Σχολή Μωραΐτη, Αθήνα 1977, σ. 103.

    3. N. M. el Cheikh, Byzantium viewed by Arabs, ό.π., σσ. 104-109.

    4. Δημήτρης Γούτας, Η αρχαία ελληνική σκέψη στον αραβικό πολιτισμό. Το κίνημα των ελληνοαραβικών μεταφράσεων στη Βαγδάτη κατά την πρώιμη αββασιδική περίοδο (2ος-4ος / 8ος -10ος αιώνας, εκδόσεις Περίπλους, Αθήνα 2001, σσ. 17-18.

    5. Speros Vryonis, «Byzantium and the Orient», Κυπριακαί Σπουδαί, τόμος ΞΖ΄-ΞΗ΄ (2003-2004), Λευκωσία 2005, σ. 51.

    6. N. M. el Cheikh, Byzantium viewed by Arabs, ό.π., σσ. 194-195.

    7. Δημήτρης Γούτας, Η αρχαία ελληνική σκέψη…, ό.π., σ. 19.

    8. Το βιβλίο του Δ. Γούτα, ό.π., αποτελεί μια απόπειρα, πειστική από πολλές απόψεις, –αλλά όχι και στην αντιβυζαντινή του προκατάληψη– για να εξηγηθεί αυτό το κίνημα επί τη βάσει των εσωτερικών και εξωτερικών αναγκών μιας περίπλοκης κοινωνίας.

    9. Δ. Γούτας, ό.π., σ. 120· N. M. el Cheikh, Byzantium…, ό.π., σσ. 103-109.

    10. Πρτθ. από τον Δ. Γούτα, ό.π., σσ. 122-124, και την Ν.M. el Cheikh, ό.π., σ. 104.

    11. Δ. Γούτας, ό.π., σ. 124.

    12. Έτσι ο χαλίφης Αλ-Μαχντί, που εγκαινίασε το μεταφραστικό κίνημα των Αββασιδών, ανέθεσε ακόμα και στον Νεστοριανό πατριάρχη Τιμόθεο Α΄, το 782, τη μετάφραση των Τοπικών του Αριστοτέλη. βλ. Δ. Γούτας, ό.π., σ. 86.

    13. Mich. H. Harris, History of Libraries in the Western World, Scarecrow 1995, σ. 77.

    http://www.ardin.gr/node/344

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Προς ανωνυμο 10.55 ενδιαφερον το αρθρο αλλα ας επιτραπει να προσθεσω οτι "χαρη" στην "αδυναμια" των Αραβων να μεταφρασουν τον Πλατωνα οι Δυτικοι πιστευαν για αιωνες στην νεοπλατωνικη πλανη η οποια αποτελεσε και την ριζα σχολαστικισμου (παρασυρμενοι σε αυτο ΚΑΙ απο τους Αβεροη- Αβικεννα) οτι οι αποψεις του Πλατωνα ουσιαστικα συμπιπτουν με αυτες του Αριστοτελη.Χρειαστηκε ο Χρυσολωρας και οι Βυζαντινοι μοναχοι-διανοουμενοι-προσφυγες για να "ανακαλυψουν" οι Ευρωπαιοι τον Πλατωνα (και τα αρχαια Ελληνικα) ενω μεχρι τοτε "GRECUM EST NON LEGITUM (EST)" εξ 'ου και το Αγγλικο ρητο "Ιt's all Greek to me"
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.