22/8/10

Δημιουργία Τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Ναχιτσεβάν;

Η Ρωσία έχει ως μοναδικό σύμμαχο στον Νότιο Καύκασο , την Αρμενία , παρά το γεγονός ότι η Αρμενία δεν αναγνώρισε το καθεστώς αυτονομίας της Αμπχαζίας και της Οσετίας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αρμενία και των συνομιλιών του με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ εξασφάλισε την παράταση για άλλα 49 χρόνια της χρήσης της στρατιωτικής βάσης Γκιουμρί που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, όπου 5.000 στρατιωτικό προσωπικό είναι εγκατεστημένο από το 1995. Στη συμφωνία που υπογράφτηκε υπάρχει η δέσμευση η ρωσική πλευρά να εξοπλίσει τις αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα είδη εξοπλισμών και τεχνικών μέσων. Μάλιστα, ο Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε πως σκοπός της βάσης είναι να «στηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο βόρειο Καύκασο και σε ολόκληρη την περιοχή του Καυκάσου».

Το αμυντικό δόγμα του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ως τρεις κύριες απειλές για την εθνική του ασφάλεια την Αρμενία λόγω του θύλακα του ΝαγκόρνοΚαραμπάχ, το Τουρκμενιστάν με το οποίο το Αζερμπαϊτζάν πρόσφατα υπήρξε ένοπλη σύγκρουση λόγω των πετρελαϊκών κοιτασμάτων αλλά και το Ιράν.

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Αρμενία και η ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας με την Αρμενία αποτελεί μια απάντηση στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στο Μπακού και την συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν Αλίγιεφ με σαφείς υπαινιγμούς και προς τις δύο κυβερνήσεις.

Δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου φέρουν να συζητήθηκε μεταξύ των δύο Προέδρων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν το ζήτημα ανάπτυξης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Ναχιτσεβάν (Αυτόνομη δημοκρατία η οποία αποτελεί και εξωτερικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν και συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και με το Ιράν).

Η Τουρκία έχει αυξήσει τους τους δεσμούς της με το Ναχιτσεβάν ο δε Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ότι το Ναχιτσεβάν είναι εκτεθειμένο σε διάφορες απειλές από το αρμενικό κράτος και ως εκ τούτου η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας του Αζερμπαϊτζάν και της αυτόνομης δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά των σχέσεών μας.

Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί μια βάση στο Ναχιτσεβάν και έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Τουρκίας κατά το παρελθόν παρόλα αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στον θύλακα αυτό σήμερα.
http://www.eurasianet.org/node/61778,http://www.news.az/articles/21421

7 σχόλια:

  1. Αν μπορουσε η Ελλας να εγκαταστησει στρατιωτικη βαση στην Αρμενια με πυραυλους, ως απάντηση για τις κινησεις της Τουρκιας στο Ιονιο, θα υπήρχε ενα ειδος δικλειδας ασφαλειας εναντι των επεκτατικων διαθεσεων της γειτονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως θα πρεπε και η Ελλάδα να διεκδικήσει στρατιωτική παρουσία στον Καύκασο και ποιό συγκεκριμένα στην Αρμενία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι και μετα ξυπνησαμε ομαδικως! με τι λεφτα εδω δεν εχουμε ανταλακτικα για απατσι και φ-16 και θελετε βασεις? καλη σα σκεψη αλλα μη εφαρμοσιμη για την ωρα

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να την κάνουμε τι την βάση στην Αρμενία;
    Αυτό είναι που μας εμποδίζει να δώσουμε το μάθημα που πρέπει στην Τουρκία; Το ότι δεν έχουμε βάση στην Αρμενία, ή το ότι οι πολιτικοί μας είναι κότες λυράτες;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έκθεση των δολαριανών στρατηγών (Γκάρντιαν, 11-4-2010) ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ότι με 30 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετήσια κατανάλωση για 7 δισεκατομμύρια καταναλωτές, όχι μόνο δεν πρόκειται να αντληθούν ούτε τα μισά από τα υπάρχοντα κοιτάσματα (αφού όσο λιγοστεύει το πετρέλαιο ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ και γίνεται ΑΣΥΜΦΟΡΗ η άντλησή του σε ολοένα ΑΣΤΑΘΕΣΤΕΡΕΣ συνθήκες), αλλά το 2012 ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ αποθέματα καυσίμων και θα αρχίσει παγκόμσιο χάος.
    Αφού επί αιώνες λύσσαξαν οι πολεμοκάπηλοι για υπερπληθυσμό αναλώσιμων μισθοφόρων-καταναλωτών, τώρα νομίζουν οι ματαιόδοξοι ότι με φοροεξόντωση, αντί για ειρηνικό έλεγχο των γεννήσεων, θα μας αραιώσουν για να απομείνουν με τα τελευταία βαρέλια πετρελαίου.
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ για να πετύχουμε την
    H ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ των εγωμανών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To γεγονος τοι ειμαστε σε κριση δεν σημαινει οτι πρεπει να παραιτηθουμε ως εθνος απο την υπερασπιση των εθνικων μας συμφεροντων! ΑΛΛΙΜΟΝΟ αν καναμε κατι τετοιο! Προσωπικα μια συνεργασια με την Αρμενια δεν θα ητν μια κακη ιδεα! ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΙΑ DE FACTO ΣΤΡΑΤΙΤΩΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ
    @"Να την κάνουμε τι την βάση στην Αρμενία;"
    Το γνωστο Ισλαμολιγoυρικο τρολλ επι το εργον μη τυχον κανουμε καμια κινηση που θα βλαψει την Τουρκια! Μπραβο αξιος ο μισθοσς του! Αλλα απο την αλλλη ο ΤζιΜΙΤ "Ελληνας" made in Saudi Arabia and Turkey ειναι τοσο πθιθανον να προτεινει μια αντιτoυρκικη συμαχια οσο πιθανον και ο Laval (η μαυρη ψυχη του Βισυ) να ειχε προτεινει συμμαχια εαντιον των Ναζι!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγά μην κάνουμε συμμαχία με το Ισραήλ, ένα κράτος/δολοφόνο!
    Την Τουρκία μπορούμε να την καθαρίσουμε στεγνά και μόνοι μας σε Αιγαίο - Έβρο - Κύπρο, φτάνει να βρεθούν ηγέτες/πατριώτες !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.