25/8/10

Αγκαλιά Ισραήλ και "Αττίλας"

του Δελαστίκ

Τα φαντασιόπληκτα σενάρια περί της δήθεν επικείμενης συγκρότησης αντιτουρκικού άξονα Ελλάδας και Ισραήλ δεν κυκλοφόρησαν μόνο στους πολιτικούς, δημοσιογραφικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους της Αθήνας. Παραλλαγμένα καταλλήλως κυκλοφόρησαν και στην Κύπρο. Πράγμα φυσιολογικό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες τουλάχιστον η Κύπρος έχει καταστεί τόπος όπου το Ισραήλ και ιδίως η μυστική υπηρεσία του, η Μοσάντ, λύνει και δένει κυριολεκτικά ασύδοτη και με την έγκριση των εκάστοτε κυβερνήσεων του νησιού ανεξαρτήτως προέδρου - Κληρίδη, Παπαδόπουλου, Χριστόφια αλλά και Βασιλείου και Κυπριανού!

Αν, όμως, στην Ελλάδα οι φρούδες πολιτικοοικονομικές προσδοκίες γύρω από τη συνεργασία Αθήνας - Τελ Αβίβ δημιουργήθηκαν τεχνητά, προκειμένου να δικαιολογηθεί η προσέγγιση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ακροδεξιό ομόλογό του και αιμοσταγή σφαγέα των Παλαιστινίων Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Κύπρο υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια αυταπατών και ψευδαισθήσεων: η στενότατη συνεργασία του Ισραήλ με τον "Αττίλα", ιδίως στον οικονομικό τομέα, με τη μορφή σημαντικότατων ισραηλινών επενδύσεων στα κατεχόμενα από την Τουρκία κυπριακά εδάφη.

Ισραηλινοί επιχειρηματίες επενδύουν σε καζίνα και πολυτελή ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Κύπρο, χρησιμοποιώντας παράλληλα τις ανά τον κόσμο δυνατότητες των εβραϊκών οικονομικών κύκλων προκειμένου να τα διαφημίζουν και να προωθούν τουριστικό ρεύμα ειδικής κατηγορίας προς τα καζίνα και τα ξενοδοχεία αυτά, αδιαφορώντας τελείως για τις υποτιθέμενα "άριστες" σχέσεις Λευκωσίας - Τελ Αβίβ.

Κυπριακές πηγές υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές επενδύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνο έχει γνώση αυτής της κατάστασης, αλλά και μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών της γνωρίζει πολύ ακριβέστερα το ύψος και τις λεπτομέρειες αυτών των ισραηλινών επενδύσεων στο τμήμα της Κύπρου που είναι υπόδουλο στον "Αττίλα". Θα είχε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον να γνωστοποιούνταν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Χριστόφια.

Κατά παράδοξο τρόπο, όμως, και παρόλο που στη μικρή κοινωνία της Κύπρου κανένα πολιτικό στοιχείο δεν παραμένει επί πολύ μυστικό, η στάση συνενοχής των διαφόρων παρατάξεων στο θέμα του Ισραήλ και τις "αμαρτωλές" σχέσεις με αυτό δεν ευνοεί τη συνήθη διαρροή των σχετικών εκθέσεων.

Οι Ισραηλινοί δείχνουν διατεθειμένοι να αναμειχθούν επενδυτικά ακόμη και σε ένα μεγαλεπήβολο τουρκικό σχέδιο κατασκευής υδαταγωγού από το τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν στην υπό κατοχή κυπριακή χερσόνησο της Καρπασίας (η απόσταση είναι περίπου σαράντα μίλια μόνο), με στόχο να υδροδοτηθούν από τον αγωγό αυτό τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη με τουρκικό νερό, που είναι άφθονο σε εκείνες τις περιοχές. Οι Ισραηλινοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτού του τουρκικού υδαταγωγού, υπολογίζοντας για την εν συνεχεία αξιοποίηση τμήματος του τουρκικού νερού προκειμένου να διοχετευθεί στο ίδιο το Ισραήλ.

Εξαιρετικά περίπλοκο και γεμάτο παγίδες για την Κύπρο είναι και το θέμα του καθορισμού Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στα ανατολικά και νότια της Κύπρου (όπου βρίσκονται η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Λωρίδα της Γάζας και η Αίγυπτος), με δεδομένες τις εκτιμήσεις για την ύπαρξη εκεί σοβαρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ίσως εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου. Η εχθρική στάση της Τουρκίας, που θέλει να εμφανίσει την Κύπρο χωρίς σχεδόν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, είναι δεδομένη.

Δεδομένη είναι και η άκρως υπονομευτική στάση της καταχθόνιας Βρετανίας, η οποία αξιοποιεί όλο και πιο ανοιχτά το έγκλημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1959-'60 να αναγνωρίσει τις αγγλικές βάσεις στην Κύπρο ως "κυρίαρχο βρετανικό έδαφος", με αποτέλεσμα τώρα το Λονδίνο να ισχυρίζεται ότι οι βάσεις του στην Κύπρο έχουν δική τους βρετανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην οποία ανήκει τμήμα των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου!

Εξαντλείται Η υπομονή των Αράβων

Επικίνδυνο για τα ύψιστα συμφέροντα της Κύπρου είναι το παιχνίδι που παίζει συστηματικά εναντίον των Παλαιστινίων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για χάρη του Ισραήλ. Πάλι απαγόρευσε τη διέλευση από την Κύπρο πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.

Η Κύπρος διασώθηκε συχνά σε διεθνείς οργανισμούς λόγω της στάσης των Αράβων. Αν ο Δ. Χριστόφιας εξαντλήσει την υπομονή τους με τη φιλοϊσραηλινή στάση του, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Τι θα γίνει π.χ. αν οι Αραβες αρχίσουν να αναγνωρίζουν σωρηδόν το κατοχικό καθεστώς του "Αττίλα" ή αν συνταχθούν με την Τουρκία στο θέμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας;
ethnos

11 σχόλια:

  1. >Αν ο Δ. Χριστόφιας εξαντλήσει την υπομονή τους με τη φιλοϊσραηλινή στάση του, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες<
    ----------
    Μηπως ο συγγραφεας του αρθρου υπονοει και τιποτα αλλο για την Κυπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αρθρογράφος δεν μας διευκρινίζει ποιά είναι η τύχη των ισραηλινών επενδύσεων στην κατεχόμενη Κύπρο σήμερα μετά την ένταση και την αντιπαράθεση των στολίσκων ή αν συνεχίζονται τα σχέδια υδροδότησης μετά τα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά.
    Διότι πάγια πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων είναι να κάνουν κατάσχεση και απαλλοτρίωση στα περιουσιακά στοιχεία ξένων πολιτών που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την στάση των χωρών τους ως εχθρική .

    Η κυπριακή κυβέρνηση μετα την βελτίωση των διμερών σχέσεων Κύπρου -Ισραήλ και προσφέροντας κίνητρα στους Ισραηλινούς επενδυτές, μπορεί να απορροφήσει μέρος ή και ολόκληρες της σημαντικές αυτές επενδύσεις στον τουρισμό στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΥΠΙΔΑ.ΜΟΝΟ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΥΠΙΔΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΙΑΚΗ.Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ,ΕΝΩ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ Η ΥΦΑΛΟΚΡΥΠΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σωστο το αρθρο μεν αλλα μονοπλευρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Εξαντλείται Η υπομονή των Αράβων<

    Ποιων ... Αράβων; Αυτών που έχουν τα λεφτά τους στις κυπριακές τράπεζες;

    Ο Γ.Δ. δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι δεν ζούμε πια στην δεκαετία του '70.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "37[9] Ονουσ συρματ'αν ελεσθαι μαλλον η χρυσον=τα γαιδουρια προτιμουν μαλλον τα αχυρα παρ το χρυσαφι] ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως εξαντλείται και η δική μας υπομονή με τη στάση των Αράβων τόσα χρόνια αναφορικά με την αποδοχή εκπροσώπων της "Τουρκικής μειονότητας της Θράκης" και της "Τ.Δ.Β.Κ." στην Ισλαμική Συνδιάσκεψη;
    Μήπως άκουσε κανείς τους Άραβες να μιλάνε για Παλαιστινιακό στα σοβαρά, ειδικά τώρα τελευταία που φοβούμενοι το πυρηνικό Ιράν βλέπουν το Ισραήλ ως τη μοναδική χώρα που μπορεί να κάνει αυτό που δεν είναι ικανοί να κάνουν αν χρειαστεί, δηλαδή, να χτυπήσουν το Ιράν;
    Μήπως θα έπρεπε να εξαντληθεί η υπομονή τους με τους αδερφούς τους Άραβες των άλλων αραβικών κρατών που ακόμα έχουν τους Παλαιστινίους σε άθλιες καταστάσεις στα προσφυγικά στρατόπεδα του Λιβάνου ή με τα Η.Α.Ε. που απέλασαν σταδιακά πριν λίγους μήνες καμιά 200.000 εργάτες Παλαιστινίους;
    Δεν είναι "άγιος" ο Νετανιάχου, ούτε και το Ισραήλ. Μην τα βλέπουμε όλα μονόπλευρα και με όρους περασμένων δεκαετιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμένα έχει εξαντληθεί η υπομονή μου, όπου ανοίξω, να διαβάζω και μάλιστα εις διπλούν, την ανάρτηση αυτού του γαϊδουριού για το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ.

    Ε αϊ σιχτίρ πιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ας σχολιάσω κι εγώ:

    γιατί να ενοχληθούν οι άραβες από τη συνεργασία ελλάδας-ισραήλ?

    οι μόνοι που δεν διατηρούν σχέσεις με το ισραήλ είναι οι Λίβυοι οι οποίοι όμως τα τελευταία χρόνια ακολουθούν κι αυτοί ρεαλιστική πολιτική. Βλέπε συμφωνίες με δυτικές εταιρίες για την εκμετάλευση του πλούτου της χώρας. Τι θα μας πουν τώρα? γιατί κοιτάτε το συμφέρον σας?

    Η Συρία θα ενοχληθεί? Αυτοί που γράψαν στα παλιά τους τα παπούτσια παλίοτερες συμφωνίες με εμάς και ήρθαν σε εναγκαλισμό με τους τούρκους? Αυτοί που έδωσαν τους Κούρδους του πεκακα με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να συνεργαστούν με τους τούρκους?

    Το ιράν? καλά αυτούς νομίζω ούτε οι άραβες τους συμπαθούν και μάλλον το ισραήλ υποστηρίζουν σ' αυτήν την διένεξη.

    ΟΚ οι παλαιστήνιοι θα απογοητευτούν από αυτήν την εξέλιξη. Αλλά πριν τα βάλουν με μας να ζητήσουν πρώτα εξηγήσεις από όλους τους άραβες που τους κρέμασαν πολλά χρόνια τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δίκαιο έχει !!! να μην κάνουμε καμία ενεργεία, να μην ρισκάρουμε να χάσουμε την σημερινή κατάσταση με την κατοχή μπας και θυμόσουν οι άραβες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακόμη ένας "έγκριτος" δημοσιογράφος του 'Εθνους που εκφράζει επάξια τη σοσιαλφασιστική γραμμή του ΚΚΕ και λοιπών κινεζόφιλων. Κι αυτός - εκτός του Ιγνατίου - μας αποκαλεί ακροδεξιό τον κεντροδεξιό Νετανιάχου προφανώς αγνοώντας τον πολιτικό χάρτη του Ισραήλ. Κι αυτός, όπως κι ο άλλος, επισείουν τον μπαμπούλα των Αράβων, αποκρύβοντας την έκδηλα ανά των αιώνων φιλότουρκη στάση τους ήδη από συστάσεως Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα πάμφθηνα πετρέλαια του Καντάφι (8% κάτω από τις τιμές των υπολοίπων χωρών του ΟΠΕΚ), εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, και οι διμερείς πολιτικοστρατιωτικές συμφωνίες που βοήθησαν τον Αττίλα για την επέμβασή του στην Κύπρο, το γεγονός ότι το ψευδοκράτος απολαμβάνει τιμές ΕΠΙΣΗΜΟΥ κράτους απ' όλες τις χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικών Διασκέψεων, o οποίος από το 2005 έχει εκδώσει αποφάσεις για τη χαλάρωση των απαγορεύσεων του ΟΗΕ και τη σύναψη επίσημων σχέσεων με το ψευδοκράτος (ήδη το Αζερμπαϊζάν και το Κιργιστάν έχουν αρχίσει να το κάνουν πράξη), οι ανεπίσημες οικονομικές σχέσεις πολλών επιχειρήσεων αραβικών χωρών μέσω της Τουρκίας, όπως εξάλλου συμβαίνει και με το Ισραήλ, οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις του ψευδοκράτους με το Λίβανο (http://www.fact-index.com/t/tu/turkish_republic_of_northern_cyprus.html) όλα αυτά δε σημαίνουν τίποτε για τον Δελαστίκ όταν το αντίπαλο δέος είναι το Ισραήλ. Όχι τόσο γιατί θα "θυμώσουν" οι Άραβες, όσο γιατί ο εταίρος μας θα είναι το "κακό" Ισραήλ.
    Το παρελθόν και το παρόν του ανθρώπου γνωστό, όπως και οι σκοποί του, εξάλλου!
    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.