31/8/10

Τόσο λίγο κράτησε ο 'έρωτας' με τον εβραϊκό παράγοντα που θα μας βοηθούσε στα εθνικά μας θέματα;

«Πλάτες» στα Σκόπια από τις ΗΠΑ
Με μια απαράδεκτη κίνηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρεί να βάλει σε σκοπιανά «καλούπια» τη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, υπονομεύοντας ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση αλλά και την ελληνική διαπραγματευτική θέση. Παραμονές της αναμενόμενης νέας πρωτοβουλίας Νίμιτς, ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ δηλώνει ότι η αμερικανική θέση δεν προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της «Μακεδονίας», ούτε αλλαγή του Συντάγματος της χώρας και ουσιαστικά υποστηρίζει τη λύση της διπλής ονομασίας με την εξεύρεση «διεθνούς αναφοράς» που θα αντικαταστήσει μόνο το FYROM (όπου, δηλαδή, χρησιμοποιείται σήμερα). Ο κ. Ρίκερ, μάλιστα, διαβεβαιώνει τους Σκοπιανούς ότι η λύση δεν θα αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα τους.
Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (Alpha TVSkopje) ο κ. Ρίκερ δηλώνει ότι η λύση είναι εφικτή και «δεν απαιτείται η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος ή του Συντάγματος της Μακεδονίας».

Συνέντευξη
Είναι ενδεικτικό ότι αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια και προβάλλονται μάλιστα ως «αμερικανική θέση».
«Δεν θεωρούμε ότι η λύση πρέπει να εμπλέκει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος ή την αλλαγή του Μακεδονικού Συντάγματος. Αυτό είναι το δικό σας σύνταγμα, το ιερό κείμενό σας. Αυτό που χρειάζεται είναι οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Μακεδονία, να συμφωνήσουν σε μία διεθνή αναφορά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντικατάσταση του FYROM», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρίκερ, μάλιστα, καλεί τη σκοπιανή κοινή γνώμη να ασπαστεί την αμερικανική θέση, την οποία εξηγεί αναλυτικά: «Αυτό που υποστηρίζουμε είναι να στραφούμε στο πραγματικό ερώτημα. Και αυτό δεν είναι ερώτημα για την ταυτότητα ή για τη γλώσσα που μιλάτε. Αφορά την εξεύρεση μιας ρύθμισης που θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε το Σύνταγμά σας, τη χώρα σας και την ενδυνάμωση του κράτους σας στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. . . ».

Φόρμουλα
Το πλαίσιο λύσης που δημοσιοποίησε ο κ. Ρίκερ, ουσιαστικά προβλέπει φόρμουλα διπλής ονομασίας, καθώς αναφέρει ότι θα εξευρεθεί απλώς μία ονομασία η οποία θα αντικαταστήσει το FYROM όπου χρησιμοποιείται σήμερα, διατηρώντας έτσι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και στο εσωτερικό αλλά και στις διμερείς σχέσεις των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομά τους.
Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να διευκολυνθεί η σκοπιανή πλευρά, ο Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι σύμφωνα με την αμερικανική θέση δεν απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος (που αποτελεί, όμως, τη μοναδική στοιχειώδη διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της όποιας λύσης) και δεν θα επηρεαστεί το ζήτημα της ταυτότητας και της γλώσσας, τα οποία φυσικά αποτελούν τα βασικά οχήματα του αλυτρωτισμού και αποτελούν πυρήνα του προβλήματος της ονομασίας.
Καθώς το τελευταίο διάστημα αναζητείται φόρμουλα για άρση του αδιεξόδου, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το εάν οι δηλώσεις Ρίκερ απηχούν πλήρως τις επίσημες αμερικανικές θέσεις και για το εάν έχουν γνωστοποιηθεί και στην Αθήνα, δημιουργώντας νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

16 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβα χρειαζομαστε τους ισραηλινους για να απορριψουμε κατι που αντιτιθεται στα Ελληνικα συμφεροντα.Οποιος ψαχνει νταβαντζιδες να κανει αλλη δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε
    μάλλον είσαι εκτός θέματος.
    Κάποιοι μας φλόμωσαν στις υποσχέσεις ότι το εβραϊκό λόμπι θα βοηθήσει την Ελλάδα στα εθνικά θέματα.
    Τώρα βλέπουμε ότι στο Σκοπιανό δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εξ ου και ο τίλος.
    Δεν καταλαβαίνω προς τί το σχόλιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω πει χιλιάδες φορές θα το πω άλλη μία.
    Πρέπει να τερματιστούν οι συνομιλίες εφόσον οι Σκοπιανοί εμφανίζονται αδιάλλακτοι. Οι διαπραγματεύσεις μας βλάπτουν ηθικά και επικοινωνιακά. Ας τους λένε όπως θέλουν οι Γιάνκηδες και οι Φρίτσηδες, εμείς να μην τους αναγνωρίσουμε στον αιώνα τον άπαντα.
    Στο τέλος η αλήθεια πάντα νικάει, θσ έρθει καιρός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Όσοι περίμεναν ότι το αμερικανικοεβαραϊκό λόμπι θα έκανε κεραυνοβόλο παρέμβαση υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι απλώς αφελείς ή έντεχνος προπαγανδιστής. Ωστόσο αλήθεια είναι ότι τα του Σκοπιανού δεν είναι τόσο πρόσφατα όσο η προσέγγιση Παπανδρέου-Νετανιάχου. Ουτε, νομίζω, ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από το Ισραήλ τέτοιου είδους παρέμβαση. Άλλα έχει στο νου του, όπως φαίνεται. Για να σε βοηθησουν πρέπει να το θέλεις έχοντας άλλη ποτ΄λιτική. Ποια άλλη; Θέλω να πω πριν φτάσουμε στο Ισραηλ ας δούμε τι θέλει η Αθηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μολις γινει ο πολεμος στο ΙΡΑΝ
    θα κυρηχτει τζιχαντ

    και τοτε θα καταλαβεται ολοι τη σχεδιαζουν, και μας εμφανιζουν συμμαχους του ισραηλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χμμμ...

    μου μυρίζει κίνηση του τύπου "έμαθα (γιατί το προκάλεσα) ότι κάτι πολύ άσχημο θα σου συμβεί αλλά, επειδή γίναμε φίλοι, θα επέμβω για να το αποτρέψω (δηλαδή να επανέλθει η αρχική κατάσταση αλλά να μου χρωστάς χάρη)".

    για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι η Galia και ξέχασα να υπογράψω το σχόλιο μου
    31 Αυγούστου 2010 12:42 μ.μ.\


    Ευχαριστώ
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ἐμεῖς ἔχουμε καταντήσει ἀναλώσιμοι στὰ ἡγεμονικὰ συμφέροντα τῶν ΗΠΑ, αὐτὸ βλέπουν καὶ οἱ Ἰσραηλινοὶ καὶ σοῦ λένε ὅτι πάρουμε.
    Ἐὰν πραγματικὰ θέλουμε βοήθεια πρέπει νὰ ἀποδείξουμε ὅτι δὲν εἴμαστε ἀναλώσιμοι, βλέπε τοὺς Ἰσραηλινούς, δὲν εἶναι ἀναλώσιμοι καὶ πῶς τοὺς ἐνισχύουν οἱ ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ konion 31 Αυγούστου 2010 2:57 μ.μ.

    Αν είχαμε εθνική στρατηγική και δεν μας έπαιρνε όπου φυσάει ο άνεμος, θα γνωρίζαμε το λόγο που θέλουμε (ή δεν θέλουμε) να συνεργαστούμε με κάποιον. Τώρα πάμε λίγο με Τουρκία, λίγο με Ισραήλ, λίγο με Ρωσία (και το φωνάζουμε), περισσότερο με ΗΠΑ (και το κρύβουμε), κτλ.

    Όπως λέει και ο ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ, ας αποφασίσουμε τί θέλουμε εμείς, και μετά θα συννενοηθούμε με τους υπολοίπους.

    Όσο για το εν μέρει σωστό σχόλιο της Galia, αν αντιτίθεται στα εθνικά συμφέροντα πρέπει να απορριφθεί ανεξαρτήτως της θέσης του οποιουδήποτε τρίτου εμπλεκόμενου. Το point όμως που κάνει ο skal στην απάντησή του νομίζω ότι είναι εύστοχο, όπως, για παράδειγμα, αναφέρει και ο 31 Αυγούστου 2010 2:17 μ.μ....

    Με απλά λόγια, ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του και εμείς, δυστυχώς, αντί να κοιτάμε το δικό μας, δίνουμε περισσότερη αξία στην επικοινωνιακή επιτυχία της θέσης άλλων από ότι της αξίζει: με τον προσδιορισμό και την προβολή των δικών μας θέσεων θα πετυχαίναμε σαφώς περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε κάποια δημοσκόπηση τα 2 μεγάλα κόματα έχουν ποσοστά 28% και21%.
    Εάν προχωρήσει τέτοια προδοσία μήπως νομίζουν ότι θα τη περάσουν κατεβάζοντας λίγο ακόμα τα ποσοστά τους;
    Εαν στηρίξουν τους γυφτοσκοπιανούς με το όνομα που μας σερβίρουν τα Αμερικανάκια και δεν τους αφήσουν να διαλυθούν,θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα,τέτοια που ούτε στον ύπνο τους δεν τα έχουν δεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να ελευθερωθεί απο κάποιον άλλον"

    Είπαμε ότι θα υπάρξει μια συνεργασία και μια αλληλοϋποστήριξη με το Ισραήλ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας πάρει απο το χέρι και θα μας πάει στράτα στρατούλα στην επιτυχή ολοκλήρωση των εθνικών μας θεμάτων. Έλεος δηλ πόσο ραγιάδες είσαστε και μυξοκλαίτε στην πρώτη "στραβή" που ο φίλος μας το Ισραήλ" δήθεν δεν μας στήριξε;
    Άλλωστε αυτές οι συνεργασίες δεν είναι συμμαχίες αλλά λυκοφιλίες. Κάπου μπορεί να οφελήσουν αλλά ο χρυσός κανόνας είναι "απο μακρυά και αγαπημένοι". Μην περιμένουμε να τη "φάμε" πχ απο τη Τουρκία και τελικά μας έρθει απο τον..."σύμμαχο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλοι μας φατίνε... εμείς δεν φταίμε σε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζητώ συγγνώμη γιατί ξέχασα να υπογράψω το σχόλιο μου 31 Αυγούστου 2010 4:17 μ.μ.

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://www.ifamericansknew.org/about_us/videos.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος είπε...

    Είμαι η Galia και ξέχασα να υπογράψω το σχόλιο μου
    31 Αυγούστου 2010 12:42 μ.μ.\


    Ευχαριστώ
    Galia
    31 Αυγούστου 2010 2:19 μ.μ.

    +++++++++++++++++++++++++++++++++

    Αυτή η αηδής σαχλαμάρα, πότε θα σταματήσει. Δεν αλλάζεις λίγο ρεπερτόριο; Κωλοχανείο το έχεις καταντήσει εδώ μέσα, βλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ 2 Σεπτεμβρίου 2010 12:08 μ.μ.

    Από σένα τόσοι πολλοί Σταυροί;
    Θεός φυλάξη.


    Ευχαριστώ
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.