20/8/10

Μας περιβάλλει θάλασσα πετρελαίου και φυσικού αερίου


Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Τώρα δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι θάλασσές μας έχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τόσο πολύ μάλιστα, που καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 100 χρόνια και περισσεύει για εξαγωγές, που θα δίνουν στη χώρα ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Όταν αυτό ανακοινώνεται στην κοινή γνώμη, η κυβερνητική πλευρά γνέφει να σιωπήσουν τα μίντια. Τόσος είναι ο πανικός που μας προκαλεί η Τουρκία, ώστε επιλέγουμε τη σιγή και αναμένουμε τον από μηχανής θεό για να επιλύσει το πρόβλημα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας Τίνα Μπιρπίλη έκανε ένα βήμα παρακάτω, αναζήτησε συνεταίρους στην Ε.Ε., όπως την Ιταλίδα υπουργό Στεφανία Πρεστιζιάκομο, για τον τερματισμό των εξορύξεων στη θάλασσα της Μεσογείου. Η Ελληνίδα υπουργός προβάλλει βέβαια τα θέματα κινδύνου από διαρροές, αλλά η πραγματική αιτία είναι ο πανικός που έχει η Ελλάδα από την τουρκική βουλιμία στα πετρέλαια του Αιγαίου και της Κύπρου.

Ενδεικτικό της φοβισμένης ελλαδικής στάσης είναι ότι ακόμη δεν προχώρησε σε διακρατική συμφωνία με την Κύπρο, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Θέλει ευρωπαϊκή προβολή

Ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης, κληθείς από τη «Σημερινή» να σχολιάσει την ελλαδική στάση και δη τις ατυχείς πρωτοβουλίες της Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος, τις απέδωσε στην προσπάθεια της υπουργού να πάρει ευρωπαϊκή προβολή, μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο βυθός υπερυψούται
Οι ειδικοί λένε ότι η ΑΟΖ που εκτείνεται από την Πάφο αγγίζει την ΑΟΖ της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, κι έτσι η Τουρκία χάνει την πρόσβαση σε εκτενέστερη περιοχή δυτικά της Κύπρου. Εκεί, δηλαδή, που ο βυθός υπερυψούται και ως θρόνος από μαλακά ιζήματα και πετρώματα κρύβει το πετρέλαιο, που δεν τολμούμε ούτε και να το αναφέρουμε ότι έχει ήδη εντοπιστεί από τους ρωσικούς δορυφόρους και τα ερευνητικά σκάφη που μίσθωσε η Δημοκρατία.

Τι κάνει ο Πασχαλίδης;
Το θέμα που προκύπτει είναι τι κάνει ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Αντώνης Πασχαλίδης και κατά πόσο εξήγησε στους ομολόγους του στην Ελλάδα ότι η Κύπρος είναι σχεδόν έτοιμη να προχωρήσει σε εξορύξεις υδρογονανθράκων. Ήδη η αμερικανική Νοπόλ, που πήρε το οικόπεδο 12, είναι έτοιμη να το πράξει σε συνδυασμό με τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ του γειτονικού Ισραήλ.

Αν το ήξεραν θα έπαιρναν την άλλη μισή Κύπρο

Τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ήταν γνωστά και προ της εισβολής, αλλά δεν είχαν προσδιοριστεί επακριβώς. Αν οι Τούρκοι γνώριζαν, ίσως να προσάρμοζαν τα σχέδιά τους και να έπαιρναν το άλλο κομμάτι από αυτό που πήραν. Τώρα αυτό που κάνουν είναι να θολώνουν τα νερά και να αναδεικνύουν τη συνεταιριστική υπόσταση των Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ότι τα δικαιώματά τους φτάνουν στο σύνολο του εθνικού πλούτου. Επιδιώκουν ένα τουρκικό κράτος στο βορρά που γειτνιάζει εδαφικά με την Τουρκία και ζητούν δικαιώματα στο σύνολο της Κύπρου ως συνεταίροι σε όλα.

Πώς βρέθηκαν τα πετρέλαια στον τόπο μας
Επιστημονικές γεωλογικές έρευνες μάς κατατοπίζουν τι συνέβη στη Μεσογειακή λεκάνη πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια και γιατί η περιοχή της βορειοδυτικής Κύπρου έχει λίμνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μετά από σεισμική δράση, το υπέδαφος στο στενό του Γιβραλτάρ ανυψώθη και έκλεισε την είσοδο των νερών του Ατλαντικού Ωκεανού. Η Μεσόγειος έγινε τότε κλειστή θάλασσα και μέσα σε 1000 χρόνια στράγγισε από την εξάτμιση που της προκαλούσε ο μεσογειακός ήλιος. Ανάμεσα στις παλιές ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής έμειναν για κάποιες εκατοντάδες χρόνια ρηχές λιμνοθάλασσες και σωροί από αλάτι.

Φύτρωσαν οι πεδιάδες

Οι ποταμοί της Ευρώπης και της Αφρικής μετέφεραν μαλακά ιζήματα από τις κορυφές των βουνών και οι πεδιάδες που δημιουργήθηκαν φύτρωσαν. Τεράστια δάση κάλυψαν τη μεσογειακή λεκάνη, εκεί που το αλάτι κρύφτηκε εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα ιζήματα. Αυτός είναι κι ο λόγος που σε πεδιάδες της Κύπρου οι γεωτρήσεις βγάζουν νερό με βόρειο από τα υπολείμματα του αρχαίου αλατιού, τότε που το νησί μας ήταν βυθός του Τηθέως Ωκεανού. Με τις πλημμύρες κάποια δάση σκεπάστηκαν και οι χημικές αντιδράσεις έδωσαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που είναι καλά κρυμμένο και φυλακισμένο σε βάθος χιλιομέτρων. Οι γεωλογικές αλλαγές ήταν τόσο μεγάλες, που σήμερα βρέθηκε μετά από γεώτρηση ο αρχαίος ρους του Ροδανού ποταμού στη Γαλλία, δύο χιλιόμετρα κάτω από το σημερινό ρουν. Τόση ήταν η λάσπη και οι πέτρες που επικάθισαν στον παλιό ρουν πριν από τις γεωλογικές αλλαγές.

Ευλογημένη η θάλασσά μας
Η γη μας ευλογήθηκε από τον Δημιουργό να είναι από τις τελευταίες που θα διαθέτουν πετρέλαια, μετά την εξάντληση του μαύρου χρυσού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ήδη, σε άκρως απόρρητες εκθέσεις που βρίσκονται στη διάθεση της Κυβέρνησης της Κύπρου, του Ισραήλ και άλλων γειτονικών χωρών, η περιοχή μας αναφέρεται ως θάλασσα υδρογονανθράκων. Τα οικόπεδα 11 και 12 της Θαλάσσιας οικονομικής ζώνης της Κύπρου στέκουν κυριολεκτικά πάνω στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που είναι η εξαερωμένη μορφή του. Στα βάθη της Μεσογείου, στους δρόμους των μίνι ελεφάντων και λιονταριών, βρίσκεται ο μαύρος χρυσός.

Από τις Άλπεις η Κύπρος

Οι επιστήμονες λένε ότι πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια η Μεσόγειος στέγνωσε, άγρια ζώα και άνθρωποι βρήκαν ανοικτούς τους δρόμους ανάμεσα σε βουνά από αλάτι να φτάσουν στη γη μας από την Ασία και την Αφρική. Η Κύπρος, το τελευταίο κομμάτι της οροσειράς των Άλπεων, αναδύθηκε από τα βάθη του Τυθέως Ωκεανού μετά από σεισμική δράση. Αν δει κανείς από το δορυφόρο το άπλωμα των Άλπεων, θα αισθανθεί ότι χαμηλώνει σιγά σιγά προς την Κύπρο. Η νήσος μας δεν απεκόπη από τη Μικρασία, αντίθετα είναι αυθύπαρκτη και αναδύθηκε από τους αφρούς των κυμάτων, όπως ακριβώς λέγει και η μυθολογία για τη θεά της ομορφιάς και της γονιμότητας, την Αφροδίτη. Εδώ ο μύθος ταιριάζει απόλυτα με τη γεωλογική εξέλιξη.

Η Πέτρα του Ρωμιού και η Αφροδίτη
Η Πέτρα του Ρωμιού είναι κομμάτι του βυθού που ξεπετάχτηκε από τα έγκατά του, όταν η ευρωασιατική πλάκα του φλοιού συμπιέστηκε με την αφρικανική πλάκα. Μέσα από το παλιρροϊκό κύμα οι αρχαίοι είδαν τη θεά Αφροδίτη να βγαίνει μέσα από τα κύματα.

Το νεότερο στην ιστορική και γεωλογική αυτή περιδιάβαση είναι ότι ο κακός δαίμονας της Κύπρου, η Τουρκία, επιζητεί να την υποδουλώσει εδαφικά, ψυχικά και στις προοπτικές της ανάπτυξης και της ακτινοβολίας της χώρας μας. Στην περίπτωση της διαφοράς με την Ελλάδα στο Αιγαίο, η Τουρκία διατείνεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και, ως εκ τούτου, το μοίρασμα του βυθού γίνεται στο μέσον. Παράλογη θέση, που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα με το Δίκαιο της Θαλάσσης. Ενεργώντας προνοητικά στην επεκτατικότητά της η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης, αυτό όμως δεν τη νομιμοποιεί να διεκδικεί τα παράλογα.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στη θαλάσσια οικονομική της ζώνη. Η συμφωνία με την Αίγυπτο έλυσε τα χέρια στην Κυπριακή Δημοκρατία και έτσι μπόρεσε να απευθυνθεί με διεθνείς προσφορές σε εξειδικευμένες εταιρείες, που μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια τα πετρέλαια.

Η ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας
Βάσει του Δικαίου της Θαλάσσης και τις Διεθνείς Συνθήκες, η ΑΟΖ Κύπρου περιλαμβάνει μια εκτεταμένη περιοχή και εφάπτεται με την ΑΟΖ της Ελλάδας. Η αντίστοιχη ΑΟΖ της Τουρκίας περιορίζεται, όπως παρουσιάζεται και στο χάρτη.

Η Κύπρος έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνημένη οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και έχει συνάψει κατ’ αρχήν συμφωνίες με το Λίβανο και το Ισραήλ. Παραδόξως με την Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της Οικονομικής της Ζώνης. Βέβαια, είναι φανερό ότι αυτό δεν έγινε γιατί στον παρακάτω χάρτη η Τουρκία φαίνεται να διεκδικεί μεγάλο μέρος της ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Η οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία είναι αυθαίρετη και δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, που στηρίζει πλήρως την οριοθέτηση του πρώτου χάρτη. Η Τουρκία, ωστόσο, όπως έκανε και στο Αιγαίο, απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που η ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας ενωθούν, και κλείσουν τη δική της ΑΟΖ στα παράλιά της, όπως φαίνεται και στον άνω χάρτη.

Για πληροφόρηση των αναγνωστών μας εξηγούμε: Τα χωρικά ύδατα είναι απόλυτης εθνικής κυριαρχίας. Στην ΑΟΖ τα νερά είναι διεθνή, αλλά τα κοιτάσματα στο βυθό της θάλασσας ανήκουν στην παράκτια χώρα. Η Κύπρος έχει 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και ΑΟΖ, όπως φαίνεται στον πάνω χάρτη, αρκετά εκτεταμένη και χρυσοφόρα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. Χρυσός σε Παγγαίο και Έβρο, μαγγάνιο και τύρφη στη Δράμα, πετρέλαια και ουράνιο και γεωθερμικά πεδία σε Καβάλα και Θράκη, είναι μερικές πλουτοπαραγωγικές μας πηγές.
    Η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο βορειοελλαδικός χώρος είναι μια πηγή ορυκτών μοναδικών για εκμετάλλευση.


    Τι δεν έχουμε όμως;
    Υπεύθυνους πολιτικούς που αντί να μισθώνουν αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σε μεγάλες ξένες εταιρίες να προτιμούν να τις εκμεταλλεύονται οι ίδιοι..

    Αλλά κλασικά, αν κάποιος σπουδάσει σε OXFORD κ HARVARD με Εβραϊκά φράγκα, Αμερικανικά δολάρια και Αγγλικές λίρες, χωρίς να ρωτήσει κανέναν παραχωρεί σε ξένους το μέλλον της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά και ωραία όλα αυτά περί ευλογίων κλπ. Κανείς δεν λέει όμως σε ποιό βυθό βρίσκονται αυτά τα ευλογημένα κοιτάσματα και σε ποιό βυθό της θάλασσας για να καταλάβουμε τις δυσκολίες της εξορύξης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ.
    1.η θεα ΑΘΗΝΑ=ΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ,ΠΝΕΥΜΑ-ΝΟΥΣ [Πανεπιστημιακο ασυλοντης ΓΝΩΣΗΣ].
    2.ηθεα ΑΡΤΕΜΙΣ=ΦΥΣΗ=ΟΙΚΟ ΛΟΓΙΑ[δεν πρεπει να τη ΒΙΑΖΟΥΜΕ].
    3.η θεα ΕΣΤΙΑ=ΟΙΚΙΑ ,ΟΙΚΟ-ΓΕΝΕΙΑ[οικογενειακον ασυλον]
    ΠΡΕΠΕΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΑΝΟΛΝΤ Τ Ο Υ Ν Β Ε Ε εκδοσεις ΙΝΣΤΙΤ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΛΕΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΝΗΣΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ,ΩΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ,ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ...
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ "ΜΥΘΟ".[ΜΑ ΜΥΘΟΣ=ΛΟΓΟΣ-ΛΑΛΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ-ΔΟΞΑΣΙΕΣ].ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ[ΓΡΑΠΤΟΣ-ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ]ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΕΤΡΕΣ" [ Ο ΛΑΑΣ ,ΛΑΣ=ΛΙΘΑΡΙΠΕΤΡΑ,ΚΟΤΡΩΝΙ].ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ .ΚΑΠΟΙΟΙ "ΔΕΣΠΟΤΕΣ"ΜΑΣ ΨΕΛΝΟΥΝ ...ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΞΕΝΗΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑΣ...ΤΑΧΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΧΟΖΑΡΖΙΦ=ΜΩΥΣΗΣ,ΕΧΕΙ ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΕΒΡΑΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ?ΓΡΑΦΕΙ ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ.
    Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΕΣΚΑΨΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓ ΓΙΩΡΓΗΤΙΚΑ ,ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΚΟΡΥΘΑΙΩΝ...ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ Υ ΨΙΚΑΜΙΝΟΝ [ΕΛΙΩΝΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ]ΠΑΝΩ ΠΑΟ ΤΑ 3.000 ΧΡΟΝΙΑ Π.Χ. ...ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ..ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ.ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ .. ΙΔΟΥ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΒΕΕ"το συνολο του παρελθοντος ειναι εν ζωη και εν λειτουργια μεσα στο παρον ακομα και αν εμεσ σημερα δεν το θυμομαστε πια..."ΑΦΥΠΝΗΣΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΔΡΟ ΟΛΑΓΙΑ "ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑ"ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Α Ρ Κ Α Δ Ι Α ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ...ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ...ΠΕΡΙΟΧΗ...ΧΑΙΡΕ ΑΡΝΟΛΝΤ ΕΚΕΙ ΣΤΑ "ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ"ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ...ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ [απο παλια εως σημερα]....ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @20 Αυγούστου 2010 12:42 μ.μ.

    Μήπως είσαι συνάδελφος του "τυχαίο; δεν νομίζω";

    Πως γίνεται η Κύπρος να έχει ήδη ΑΟΖ και η Τουρκία να μην έχει κάνει "κιχ" και η Ελλάδα να τρέμει να διεκδικήσει τη δική της; Μήπως αυτοτρομοκρατούμαστε χωρίς λόγο;
    Και τι θα κάνει δηλ η Τουρκία αν ανακοινώσουμε την εφαρμογή της ΑΟΖ μας και φυσική ενωθούμε με αυτή της Κύπρου; Θα μας επιτεθεί η Τουρκία; Και άντε με τα Ίμια ας πούμε ότι μπορούσε να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει εκ του μηδενός κάποια δικαιολογία, με τις ΑΟΖ τι πάτημα θα βρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟ@ΣΤ@ΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Did you know that Theodore Kariotis, PhD, originally developed the maps in this blog and should be given credit for his insight on the topic of the EEZ. He is the person that has spearheaded the discussion on the EEZ and how it relates to Greece and Cyprus. Dr. Kariots has written extensively on this subject and is considered an international expert on the topic. You can Google him, and discover the numerous treatises that he had published on the EEZ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αηκούτ απ' όλα έχει ο μπαξές αλλά αφού δεν είναι μαζεμένα εκεί κοντά στο Λεκανοχαβουζιστάν, είναι σαν να μην υπάρχουν. Δεν τους νοιάζει. Δουλειές στην Αθήνα να χουνε και όλα τα άλλα πέρα βρέχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.