9/8/10

Όλοι στην Παναγία Σουμελά, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης

Bookmark and Share

του Σάββα Καλεντερίδη
Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ, 17ο φύλλο

Η Παναγία Σουμελά αποτελούσε για 1600 χρόνια θρησκευτικό, πνευματικό και εθνικό κέντρο για τους Έλληνες του Πόντου. Σε εκείνο το εξαιρετικής ομορφιάς και αγριότητας τοπίο, σε σπηλιά που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κορφή, στους απρόσιτους βράχους του όρους Μελά, οι μοναχοί Βαρνάβας και Σοφρώνιος, αφού προηγουμένως διέσχισαν χιλιάδες χιλιόμετρα στο Αιγαίο και την Ανατολή, ξεπερνώντας μύριους κινδύνους, τον 4ο αιώνα τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας. Έκτοτε, το ιερό εκείνο προσκύνημα, που με τον καιρό απέκτησε αίγλη και την εύνοια των Κομνηνών, αποτέλεσε φωτοδότη φάρο και συνάμα λιμάνι καταφυγής για Έλληνες και αλλόφυλους, για χριστιανούς και αλλόθρησκους.
Από το 1922 μέχρι φέτος, η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά παρέμενε κλειστή, χωρίς μοναχούς και ηγουμένους, χωρίς πιστούς και προσκυνητές, και το σκοτάδι του Όρους Μελά και της κοιλάδας που διαρρέει το θορυβώδες ποτάμ' τη Παναΐας, ήταν ακόμα πιο βαθύ, μέρα και νύχτα.
Όσο λειτουργούσε το μοναστήρι, κάθε μέρα ήταν ξεχωριστή, για μοναχούς και προσκυνητές. Οι μέρες όμως της γιορτής του Μοναστηριού και ιδιαίτερα η 15η Αυγούστου, ήταν κάτι παραπάνω από θρησκευτική πανήγυρις. Ήταν μια πραγματική λαοσύναξη.
Οι Πόντιοι από όλες τις περιοχές του Πόντου συγκεντρώνονταν έξω από το μοναστήρι και έκαναν καταυλισμούς ανά περιοχή καταγωγής. Δηλαδή είχαν ξεχωριστούς καταυλισμούς οι προερχόμενοι από την Κρώμνη, τη Σαντά, το Σταυρίν, την Αργυρούπολη, τα Σούρμενα, τον Όφη, το Ρίζαιο κλπ. Εκεί, με αφορμή την θρησκευτική γιορτή και την πανήγυρη, εύρισκαν την ευκαιρία οι Πόντιοι να συνευρεθούν, να γνωριστούν, να μιλήσουν, να τραγουδήσουν, να ανταγωνιστούν στο χορό, το τραγούδι, τα στιχάκια... Ως συνέχεια αυτής της παράδοσης χτίστηκαν και οι ξενώνες στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο, με βάση την καταγωγή από τον Πόντο (Ξενώνες Κρωμναίων, Σανταίων, Τριπολιτών κλπ).
Αυτή η λαοσύναξη σταμάτησε να γίνεται από το 1922. Έκτοτε, το βράδυ της 14/15ης Αυγούστου, κάθε χρόνο, το σκοτάδι στην κοιλάδα και στο Όρος Μελά που είναι σκαρφαλωμένο το μοναστήρι της Παναγίας, ήταν πιο βαθύ, σκοτία πίσα, που έλεαν τ' εμετέρ'. Εκεί τριγυρνούσαν μόνο οι ψυχές πενήντα γενιών Ποντίων, που συνέδεσαν και ταύτισαν την επιβίωση του Γένους με τη δύναμη που έπαιρναν από την Παναγία Σουμελά, ειδικά κάθε Δεκαπενταύγουστο.
Φέτος, το Δεκαπενταύγουστο, θα λειτουργήσει και πάλι η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, μετά από σχετική άδεια των τουρκικών αρχών και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Φέτος, τη νύχτα της 14/15ης Αυγούστου, θα ανταμωθούν οι ψυχές πενήντα γενιών Ποντίων, που έμειναν θαμμένοι στα άγια χώματα του Πόντου, με τις ψυχές τριών γενιών Ποντίων που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Ελλάδα, μετά το 1923.
Φέτος η νύχτα της 14/15ης Αυγούστου θα είναι πιο φωτεινή από ποτέ.
Ας είμαστε όλοι, εκεί, όσοι μπορούμε, και ας επιδείξουμε αίσθημα ιστορικής ευθύνης, για να μην αμαυρώσουμε αυτές τις ιερές στιγμές.

Μηνιαία Εφημερίδα ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ
Συνδρομές: κ. Σοφία Κεσίδου, 210 3316036, gnomi@infognomon.gr

12 σχόλια:

  1. Οι σιωναζί που φωλιάζουν στα κρατικά κανάλια αποκαλούν την παναγία Σουμελά "ιερουσαλήμ των ποντίων", προσβλέποντας να γίνει της ιερουσαλήμ μόλις το αποφασίσουν προκειμένου ν' ανοίξει κι άλλο μέτωπο εναντίον των τούρκων που αμφισβητούν την επικυριαρχία τους. Δείχνουν σίγουροι δηλαδή πως η πρωτοβουλία τους ανήκει αφού η Ελλάς βρίσκεται κάτω απ' την μπότα τους και τα κατοχικά ανδρείλα της αθήνας ομνύουν στην περιούσια τραπεζική. Τα ίδια δήθεν δημόσια προδοτικά Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης ρητώς αποκλείουν να τολμήσει να επωφεληθεί ο ελληνισμός από τη σύγκρουση των δύο προαιώνιων εχθρών του στην περιοχή.
    Υποταγμένοι ραγιάδες υποχείρια USRAEL οι έλληνες, κράζουν κάθε λογής πουλημένοι, ακόμη και οι πόντιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φοβάμαι να πάω.
    εσείς θα πάτε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμα πανε ολοι οι Ποντιοι δε το συζηταμε.Επιβαλεται δεν αναβαλεται.Το 2007 επινα καφε στο κονακ πιερ στη Σμυρνη.Για τη Παναγια μας ενας λογος παραπανω να παμε το δεκαπενταυγουστο να βαλουμε ενα κερι,Μεγαλη η Χαρη Της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Παναγιά είναι παντού. Μεγάλη η Χάρη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @"Ανώνυμος είπε...
    φοβάμαι να πάω.
    εσείς θα πάτε????

    09 Αυγούστου 2010 9:15 μ.μ. "
    ---------------------
    Και δικη μου απορια το παραπανω.
    Ελεγες κατι περι επικηρυξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπάρχει κάποιος λόγος που φοβάστε να πάτε,στα πάτρια εδάφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς, η Παναγιά των ελλήνων βρίσκεται παντού. Βοήθειά μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρει κανεὶς γιατὶ οἱ τοῦρκοι τὸ ἐπέτρεψαν;
    Τοῦ χρόνου τί θὰ γίνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΘ ΗΜΩΝ
    ΟΥΔΕΙΣ ΚΑΘ ΗΜΩΝ
    Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΤΟ ΙΔΙΟ
    Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ konion
    10 Αυγούστου 2010 10:17 π.μ.
    Οι τουρκοι λενε: Την κοτα που κανει χρυσα αυγα, δεν την σφαζεις. Αυτό θα κανουν και του χρονου. Από την μια χαιρομαι και συγκυνουμαι, από την άλλη προβληματιζομαι.

    nikpim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας έχουμε όλοι την ευλογία Της και βοήθειά μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έναντι ποίων ανταλλαγμάτων άραγε επέτρεψε η τουρκική κυβέρνηση να γίνει η λαοσύναξη; Διότι αποκλείω την γενναιοδωρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.