10/8/10

Απάντηση του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρυ Κλυν) στο "Όλοι στην Παναγία Σουμελά, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης"

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΑΒΒΑ



Όλοι στην Παναγία Σουμελά, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης
του Σάββα Καλεντερίδη
Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ, 17ο φύλλο
Η Παναγία Σουμελά αποτελούσε για 1600 χρόνια θρησκευτικό, πνευματικό και εθνικό κέντρο για τους Έλληνες του Πόντου. Σε εκείνο το εξαιρετικής ομορφιάς και αγριότητας τοπίο, σε σπηλιά που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κορφή, στους απρόσιτους βράχους του όρους Μελά, οι μοναχοί Βαρνάβας και Σοφρώνιος, αφού προηγουμένως διέσχισαν χιλιάδες χιλιόμετρα στο Αιγαίο και την Ανατολή, ξεπερνώντας μύριους κινδύνους, τον 4ο αιώνα τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας. Έκτοτε, το ιερό εκείνο προσκύνημα, που με τον καιρό απέκτησε αίγλη και την εύνοια των Κομνηνών, αποτέλεσε φωτοδότη φάρο και συνάμα λιμάνι καταφυγής για Έλληνες και αλλόφυλους, για χριστιανούς και αλλόθρησκους.
Από το 1922 μέχρι φέτος, η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά παρέμενε κλειστή, χωρίς μοναχούς και ηγουμένους, χωρίς πιστούς και προσκυνητές, και το σκοτάδι του Όρους Μελά και της κοιλάδας που διαρρέει το θορυβώδες ποτάμ' τη Παναΐας, ήταν ακόμα πιο βαθύ, μέρα και νύχτα.
Όσο λειτουργούσε το μοναστήρι, κάθε μέρα ήταν ξεχωριστή, για μοναχούς και προσκυνητές. Οι μέρες όμως της γιορτής του Μοναστηριού και ιδιαίτερα η 15η Αυγούστου, ήταν κάτι παραπάνω από θρησκευτική πανήγυρις. Ήταν μια πραγματική λαοσύναξη.
Οι Πόντιοι από όλες τις περιοχές του Πόντου συγκεντρώνονταν έξω από το μοναστήρι και έκαναν καταυλισμούς ανά περιοχή καταγωγής. Δηλαδή είχαν ξεχωριστούς καταυλισμούς οι προερχόμενοι από την Κρώμνη, τη Σαντά, το Σταυρίν, την Αργυρούπολη, τα Σούρμενα, τον Όφη, το Ρίζαιο κλπ. Εκεί, με αφορμή την θρησκευτική γιορτή και την πανήγυρη, εύρισκαν την ευκαιρία οι Πόντιοι να συνευρεθούν, να γνωριστούν, να μιλήσουν, να τραγουδήσουν, να ανταγωνιστούν στο χορό, το τραγούδι, τα στιχάκια... Ως συνέχεια αυτής της παράδοσης χτίστηκαν και οι ξενώνες στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο, με βάση την καταγωγή από τον Πόντο (Ξενώνες Κρωμναίων, Σανταίων, Τριπολιτών κλπ).
Αυτή η λαοσύναξη σταμάτησε να γίνεται από το 1922. Έκτοτε, το βράδυ της 14/15ης Αυγούστου, κάθε χρόνο, το σκοτάδι στην κοιλάδα και στο Όρος Μελά που είναι σκαρφαλωμένο το μοναστήρι της Παναγίας, ήταν πιο βαθύ, σκοτία πίσα, που έλεαν τ' εμετέρ'. Εκεί τριγυρνούσαν μόνο οι ψυχές πενήντα γενιών Ποντίων, που συνέδεσαν και ταύτισαν την επιβίωση του Γένους με τη δύναμη που έπαιρναν από την Παναγία Σουμελά, ειδικά κάθε Δεκαπενταύγουστο.
Φέτος, το Δεκαπενταύγουστο, θα λειτουργήσει και πάλι η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, μετά από σχετική άδεια των τουρκικών αρχών και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Φέτος, τη νύχτα της 14/15ης Αυγούστου, θα ανταμωθούν οι ψυχές πενήντα γενιών Ποντίων, που έμειναν θαμμένοι στα άγια χώματα του Πόντου, με τις ψυχές τριών γενιών Ποντίων που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Ελλάδα, μετά το 1923.
Φέτος η νύχτα της 14/15ης Αυγούστου θα είναι πιο φωτεινή από ποτέ.
Ας είμαστε όλοι, εκεί, όσοι μπορούμε, και ας επιδείξουμε αίσθημα ιστορικής ευθύνης, για να μην αμαυρώσουμε αυτές τις ιερές στιγμές.

Μηνιαία Εφημερίδα ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ
Συνδρομές: κ. Σοφία Κεσίδου, 210 3316036 begin_of_the_skype_highlighting 210 3316036 end_of_the_skype_highlighting, gnomi@infognomon.gr
__________________________________________________

Φέτος, το Δεκαπενταύγουστο, θα λειτουργήσει και πάλι η Παναγία Σουμελά στον ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟ Πόντο, μετά από σχετική άδεια των τουρκικών αρχών ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙ ΤΙΣ 353.000 ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ (ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ) ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ, ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ» ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΑΙΣΕΙΣ «ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (!) ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΑΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ…»
Φέτος, τη νύχτα της 14/15ης Αυγούστου, θα ανταμωθούν οι ψυχές πενήντα γενιών Ποντίων, που έμειναν θαμμένοι στα άγια χώματα του Πόντου, με τις ψυχές τριών γενιών Ποντίων που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Ελλάδα, μετά το 1923.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ΨΥΧΉ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΙΤΣΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΚΟΜΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ «ΤΟΥΡΙΣΤΑ» ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΦΟΡΚΛΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ «ΠΑΤΡΙΔΑ», ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ…
Φέτος η νύχτα της 14/15ης Αυγούστου θα είναι πιο φωτεινή από ποτέ.
ΦΕΤΟΣ Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ 14/15ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ … ΦΩΤΕΙΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ…
Ας είμαστε όλοι, εκεί, όσοι μπορούμε, και ας επιδείξουμε αίσθημα ιστορικής ευθύνης, για να μην αμαυρώσουμε αυτές τις ιερές στιγμές.
ΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΠΡΟΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΡΓΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΕΙ… ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΘΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΦΟΡΚΛΟΡΙΚΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ…

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ:
ΒΑΣΙΛΗ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔOΣ

23 σχόλια:

  1. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Δεν είμαι Πόντιος, η καταγωγή μου όμως είναι από τη Σμυρνη, καταλαβαίνω λοιπόν.
    Και οι δυο απόψεις, του κ. Χ. Κλυν και του κ. Σ. Καλεντερίδη, έχουν βάση, συναισθηματική και πολιτική. Σκεπτομαι ότι καμία από τις δυο στάσεις δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, όχι τώρα, όχι όσο πάει η ματιά μου τουλάχιστον.
    Δεν χρειάζεται να γίνει μνεία του παρελθόντος. Το ξέρουν όλοι. Και όσοι πάνε δεν πάνε ούτε για τσαμπουκά ούτε για επανάσταση. Και όσοι πάνε εκεί και όσοι δεν πάνε δεν σημαίνει ότι αποδέχονται (στην ψυχή τους)την κατάσταση. Ούτε όμως, όσοι πάνε, εξασφαλίζουν, έστω στο ελάχιστο, ένα κεκτημένο για επόμενη ή επόμενες φορές. Όλα θα κριθούν στην πραξη και μαρκοπρόθεσμα, αν υπάρξει συνέχεια.
    Αλλά και όσοι αρνούνται να παρευρεθούν (η μητέρα μου, όταν ακόμα μπορούσε να μετακινηθεί, αρνείτο να παει στη Σμύρνη, από φόβο ότι δεν θα άντεχε τη συγκίνηση, όταν άλλαξε γνώμη δεν άντεχε τη μετακίνηση)ανημποροι είναι.
    Το χειρότερο από όλα θα είναι να ανάψει ή να αναζωπυρωθεί διαμάχη. Ξέρουμε από αυτά, μεγαλουργούμε σ΄αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσος Λυσσαρίδης ποτέ δεν πέρασε τα Ελληνικά χώματα απο τότε που τα βρωμίζει ο Βάρβαρος Λεηλάτης Κατακτητής.

    Βασίλη Τριανταφυλλίδη Μεγάλε Ελληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με το Βασ. Τριανταφυλλίδη. Οι Τούρκοι θα δώσουν ένα και θα πάρουν πέντε.
    Η νοσταλγία και η αγάπη των Ποντίων, θα γίνουν ο αιμοδότης της τουρκικής οικονομίας, σε μια περιοχή που δεν υπάρχει Έλληνας (Πόντιος) πλέον - εκτός αν ο κ. Καλεντερίδης γνωρίζει κάτι περισσότερο για τους πληθυσμούς στον Πόντο.
    Η λειτουργία στο μοναστήρι και κάποια παρόμοια στην Αγια-Σοφιά, πάντα με τον αυστηρό έλεγχο του αδίστακτου τουρκικού κράτους, είναι το τέλειο άλλοθι για τους καραγκιόζηδες που μας κυβερνάνε να δώσουν τα πολλαπλάσια "δικαιώματα" στη μειονότητα της Θράκης - και όχι μόνο!
    Δυστυχώς, πέρα από τους συναισθηματισμούς υπάρχει η αμείλικτη λογική...
    ΕΒΡΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ βρε Βασίλη Τριανταφυλλίδη ,
    να αγιάσει το στόμα σου
    Προσπαθώ να κρατήσω
    τα δάκρυά μου
    relis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορώ να πώ ότι συμφωνώ με το Βασίλη Τριανταφυλλίδη,έχει δίκιο,χωρίς να θέλω να καταδικάσω όποιον θέλει να παρευρεθεί στη Λειτουργεία,είναι πολύ λεπτό το θέμα.

    Επείσης φοβάμαι προβοκάτσια απο την Τουρκική πλευρά αλλά δεν θα απέκλεια και το ενδεχόμενο ύπαρξης μερικών Ελλήνων ανεγκέφαλων,και στις δύο περιπτώσεις οι επιπτώσεις για τον Ελληνισμό θα είναι μεγάλες,αυτός είναι και ο λόγος που ο κος Καλεντερίδης συστήνει σύνεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το καλοκαίρι του 1987 γυρνώντας στο σπίτι μου από την Αμερική για διακοπές, άκουσα ένα βράδυ μουσικές και τραγούδια από την πλατεία. Ρώτησα τότε τον συγχωρεμένο το πατέρα μου τι πανηγύρια και μουσικές είναι αυτές; Εκείνος μου απάντησε ότι την άνοιξη είχανε πάει τα ΚΑΠΗ απέναντι στην πατρίδα (έτσι την έλεγε ο πατέρας μου την Μικρασία) και συνάντησαν γειτόνους Τούρκους, οι οποίοι τους καλωσόρισαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους και για τον λόγο αυτό τους καλέσανε εδώ σαν ένδειξη φιλίας.

    Ρώτησα τον πατέρα μου τότε, γιατί δεν πήγε και αυτός απέναντι με τους άλλους και γιατί δεν πάει και αυτός στο πανηγύρι. Μου απάντησε τότε ο πατέρας μου, ότι «εμένα παιδί μου οι Τούρκοι μου κρέμασαν τον πατέρα μου και τον μεγάλο αδελφό μου, που σου έχω δώσει το ονομά του, μπορώ να κάτσω να διασκεδάσω μαζί τους.»

    Παρόμοια απάντηση μου είχε δώσει και ένας Κύπριος φίλος μου, όταν τον ρώτησα γιατί δεν έχει πάει στα κατεχόμενα να δει το σπίτι του, τότε που ο Ντεκτάς είχε δώσει άδεια για επίσκεψη. «Θα πάω να τα επισκεφθώ μόνο όταν ελευθερωθούν μου είχε πει»

    Σεβαστές και οι δύο απόψεις του Σάββα Καλεντερίδη και του Βασίλη Τριανταφυλλίδη, μερικά πράγματα δεν ξεχνιούνται και ούτε θα ξεχασθούν.


    Κώστας Σταματάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οσο παραμενουν τα πατροπαραδοτα εδαφη οπως του Ποντου υπο τουρκικη κατοχη, το καθε Ευρο που ξοδευεται, υποστηριζει το φασιστικο, Κεμαλο-Ισλαμικο καθεστως που ανταποδιδει πολλαπλασια με σφαιρες, γενοκτονιες και την γνωστη προπαγανδα.

    Καλο ξεμπερδεμα!

    - Ianus, The Turks, the Egyptians, the Greeks and NATO
    http://www.danielpipes.org/comments/176527
    - Ianus, History - "Turkey Talk"
    http://www.danielpipes.org/comments/176503
    - Ianus, Turkey - a perfect Orwellian state and its history books
    http://www.danielpipes.org/comments/176499
    - Ianus, President Johnson's letter to Ismet Inonu from 1964 and its relevenace to understand the Turkish invasion of 1974
    http://www.danielpipes.org/comments/176430

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτές οι δύο απόψεις θά μας "βασανίζουν" εσαεί. Ο πατέρας μου μέ έχει "σταυρώσει" νά πάω στήν Πόλη νά δώ τό σπίτι του. Εχει καί δεύτερο σπίτι στή νήσο Πρώτη. Καί στά δύο σπίτια μένουν τουρκαλάδες.

    Ο πατέρας μου πηγαίνει, κάθεται φυσικά έξω από τό σπίτι του, καί καμμιά φορά σιγοκλαίει.

    Εγώ δέν μπορώ νά πάω σέ αυτά τά μέρη. Δέν μπορώ νά βλέπω ούτε τίς προτομές του Ατατούρκ, ούτε τό κόκκινο πανί, ούτε τούς κλέφτες των χωμάτων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν είμαι πρόσφυγας, ούτε Πόντιος. Ποτέ δεν εκτίμησα ποτέ τον καλλιτέχνη Χάρρυ Κλύν, τον έβρισκα χυδαίο. Το σχόλιο του όμως είναι κατάθεση ψυχής, με συγκίνησε, το κατανοώ και το σέβομαι απόλυτα. Να είσαι καλά κ Βασ. Τριαντφυλλίδη και εμείς σε αγαπάμε. Χρόνια σου πολλά. Ωστόσο θα προσυπογράψω το σχόλιο του κ Αποστολόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΖΗΤΩ Ο ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ !!!
    ΕΧΩ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΘΑ ΠΑΩ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Σ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΑΓΗ ΦΟΡΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 10 Αυγούστου 2010 5:37 μ.μ. Δεν θα πας πότε τότες!
    Τα άλλα είναι ονείρατα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προς 10 Αυγούστου 2010 6:04 μ.μ.


    Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στην ελπίδα . Ποτέ δεν ξέρεις πιο χέρι θα διαλύσει την Τουρκιά και αν θα ζούμε η όχι να δούμε τα εδάφη μας ελεύθερα.. Μια συμβουλή..
    χωρίς όνειρα ελπίδες και ιστορία δεν πας πουθενά αδελφέ..
    Φιλικά άλλος ένας με προσφυγική καταγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΙΣΩΣ ΠΑΕΙ Ο ΓΙΟΣ Η Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣ.ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΠΕΣΕΙ Η ΛΗΘΗ.ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΟΡΑΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΙΣΩΣ ΠΑΕΙ Ο ΓΙΟΣ Η Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣ.ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΠΕΣΕΙ Η ΛΗΘΗ.ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΟΡΑΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόντιος ,ερμηνεύετε σκληροτράχηλος,
    αν λέω η
    ράτσα αυτοί και μόνο αποτελούσε ένα σύνταγμα σύγχρονο στρατού θα έγραφε ιστορία.
    Η ΠΑΝΑΓΙΆ ΜΑΣ είναι οικουμενικοί για όλους ,
    ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ .
    ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ .
    Τα εθνικά τερτίπια ,όπως στρώσαμε να κοιμηθούμε,θα έλεγε και η καλό μάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς τον
    10 Αυγούστου 2010 7:13 μ.μ.
    Και
    10 Αυγούστου 2010 7:24 μ.μ.

    Σε ποιον πλανήτη ζεις;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!

    Για να επιστρέψουν τα χαμένα (αδιάφορο το πότε και γιατί χάθηκαν) πίσω απαιτείται Κράτος με @@
    Όχι μπανανιές. Κράτος αποτελούμενο από πολίτες- οπλίτες, με πολιτικούς που να μην σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Εξωτερική πολιτική με αμιγώς εθνική συμπεριφορά… Λεωνίδες για τοίχοι στην πόλη….. και πολλά άλλα ακόμη….
    Βλέπεις να τα έχει αυτό το γελοίο κρατίδιο στο οποίο ανήκουμε όλοι μας όλα αυτά ή μήπως είμαστε στην πλειοψηφία μας Λεωνίδες ;;;;
    Καλές οι ελπίδες και οι μνήμες…. Αλλά μέχρι εκεί…. Το πρέπον είναι να κοιτάξουμε μην χάσουμε και αυτά που έχουμε…. Γιατί σύντομα και με βοηθώ την αποβλάκωση, την δειλία, την ….. [από πού να ξεκινήσεις και που να σταματήσεις με όλα αυτά που μας χαρακτηρίζουν] θα χάσουμε και άλλα ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ.

    ΜΟΝΟΝ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ.

    ΔΕΝ ΣΚΥΒΩ ΣΤΟΝ ΠΑΣΑ ΡΕ.

    ΕΙΜΑΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΙΜΠΑΜΕ;

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βασιλη
    Συμφωνω απολυτα μαζι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε εκεί για να τιμήσουν ευλαβικά τη μνήμη των προγόνων τους. Οι ψυχές των πεθαμένων είναι τα αστέρια που θα λάμψουν στον ουρανό εκείνη την ώρα και θα φωτίζουν τη νύχτα.
    Ας το δούμε έτσι για να νιώσει και η δική μας ψυχή την κατάνυξη.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε ή ότι αγνοούμε πώς είναι η πραγματική κατάσταση. Κάθε άλλο.
    Η Παναγία ας είναι βοήθειά μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ελινα.
    Εισαι ολοκληρη μια θρησκευτικη κατανυξη με πολλα ποιη
    τικα στοιχεια.Η πραγματικοτητα ομως
    δεν μπορει να ειναι θρησκευτικη και δυστυχως ακομη μια φορα σε υπερβαινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "να σαν την μαναν που γεννα τα τριαντα χρονια μιαν εφταει υιον ΤΡΑΝΤΑΛΛΕΝΟΝ και νυφεν γαλαφορον"{ΧΑΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΚΑΘΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΟ ΤΡΑΝΤΑΛΛΕΝΟΝ ΚΑΙ ΝΥΦΗ[ΚΟΡΗ]ΣΑΝ ΤΟ ΓΑΛΑ] ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ελίνα καλή η κατάνυξη αλλά όχι και η αποχαύνωση. Γιατί μόνο αποχαυνωμένος προσκυνά πρώρα τον τούρκο για να του επιτρέψει να προσκυνήσει την Παναγιά. Και όπως είπαμε πιο πάνω, η Παναγιά είναι παντού, όπως και η Ρόδος είναι παντού για το άλμα όπως και το "Δωσ΄ μοι πα στω και ταν γαν κινάσω"...
    Αν μας έκοψε ανάγκη για την Παναγιά, Δόξα Τω Θεώ, μπορούμε να την προσκυνήσουμε από παντού... Δηλαδή τι πτυχία με διδακτορικά χρειαζονται για να καταλάβουμε ότι μας δουλεύουν Τούρκοι και Φαναριώτες όλα τα γαζιά!!! Ψιλά, χοντρά, μετρια κλπ. Άντε τώρα όλοι για τις 1000 και 1 νύχτες στον ΑΝΤ1. Και έρχονται και άλλα έργα τέχνης το φθινόπωρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.