26/8/10

Με την κοντή ελιά... οι Ισπανοί εξαφανίζουν το ελληνικό λάδι

Στη χώρα μας παράγουμε ετησίως περίπου 300.000 τόνους λάδι, ενώ η Ισπανία που έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, παγκόσμιος παίκτης κατέχοντας δεσπόζουσα θέση, παράγει 1.200.000 τόνους λαδιού.


Η χαμηλή τιμή καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια στη χώρα μας καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλό εν αντιθέσει προς αυτό της νέας ποικιλίας

Κανείς δεν τολμά να πει την αλήθεια στον αγροτικό κόσμο για το τι τον περιμένει μετά το 2013. Η ελληνική γεωργία λοιπόν θα βρεθεί ενώπιον ενός ισχυρού σοκ, καθώς η κυρίαρχη τάση στους κόλπους της ΕΕ είναι να πάμε σε περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων. Αυτό πρακτικά για τη χώρα σημαίνει περίπου 54 ευρώ ανά στρέμμα με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και αυτές που ενεργοποιούν δικαιώματα, αλλά και το ετήσιο ποσό των επιδοτήσεων.


Ως συνήθως η ελληνική ύπαιθρος δεν είναι προετοιμασμένη για να δεχθεί αυτές τις αλλαγές και θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Είναι σαφές ότι, με μέσο κλήρo 40 στρέμματα στην Ελλάδα, το μοντέλο της εκτατικής-βιομηχανοποιημένης γεωργίας, είναι θνησιγενές για τη χώρα μας.

Το μέλλον βρίσκεται στα λαχανικά, τα θερμοκήπια και τη δενδροκομία, γενικά στο μοντέλο της παραδοσιακής γεωργίας με την πολυκαλλιέργεια και τα οικόσιτα ζώα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και ας το αντιγράψουμε, αφού από μόνοι μας δεν έχουμε εκείνον τον υποστηρικτικό μηχανισμό που θα χαράξει στρατηγική για το μέλλον της γεωργίας. Στη χώρα αυτή η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά, με αποτέλεσμα να παράγονται πρώιμες ποικιλίες στα φρούτα (φράουλες, κεράσια, αχλάδια κτλ.). Ετσι κατακλύζεται νωρίς η εγχώρια αγορά από τα φρούτα αυτά, ενώ τα δικά μας όταν έρθουν προς πώληση, η αγορά έχει κορεστεί και τα προϊόντα μας μένουν στα αζήτητα.

Σε έναν άλλο τομέα που κάνουν θραύση είναι τα θερμοκήπια τα οποία στη χώρα μας δυστυχώς, παρά τη μεγάλη ηλιοφάνεια, δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό αφού τα επιχειρηματικά ρίσκα είναι μεγάλα και δεν υπάρχει αρωγή από την πολιτεία.

Είναι λυπηρό όμως το γεγονός ότι στην απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας έχουν αναπτυχθεί τεράστιες εκτάσεις με θερμοκήπια τα οποία κάθε καλοκαίρι τροφοδοτούν τα νησιά μας με λαχανικά για την «greek salad», ενώ και η φέτα στη σαλάτα αυτή είναι συνήθως λευκό τυρί Δανίας!

Οι Ισπανοί αντικαθιστούν με γοργούς ρυθμούς κάθε καλλιέργεια που τη θεωρούν μη ανταγωνιστική, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, με την καλλιέργεια της κοντής ή υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες ως τους-15 βαθμούς Κελσίου, άρα ιδανικό και για τις πεδινές εκτάσεις της χώρας (ποικιλία Αρμπεκίνα), ενώ για τις παραλιακές περιοχές της χώρας συνιστάται η πατροπαράδοτη ποικιλία λαδοελιάς, η κορωνέικη, την οποία δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να κατοχυρώσουμε και βλέπουμε να την καλλιεργούν πλέον και στο Νότιο Ημισφαίριο.

Η χώρα μας έχει περίπου 9 εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδενδρων, ενώ παγκοσμίως υπάρχουν 100.000.000 στρέμματα. Από αυτά παράγουμε ετησίως περίπου 300.000 τόνους λάδι, από τις οποίες καταναλώνουμε τις 200.000 και τις υπόλοιπες 100.000 τις εξάγουμε.

Η Ισπανία έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, παγκόσμιος παίχτης κατέχοντας δεσπόζουσα θέση καθώς παράγει 1.200.000 τόνους λαδιού, τους οποίους κυρίως εξάγει, ενώ αγόρασε και την ιταλική Ελαΐδα, και διαπραγματεύεται την εξαγορά και της ελληνικής.

Με αυτόν τον τρόπο οι Ισπανοί επιδιώκουν να θέσουν εκτός παιχνιδιού το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας καθώς εφέτος με αφορμή την παγκόσμια οικονομική ύφεση «βύθισαν» τις τιμές του λαδιού στα 2,1 ευρώ το λίτρο έναντι 4 ευρώ το 2007.

Καθιστώντας έτσι ασύμφορη την καλλιέργειά της στη χώρα μας ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές παραθαλάσσιες περιοχές όπου το κόστος παραγωγής είναι υψηλό (αλλά και η παρουσία της ελιάς τρισχιλιετής!).

Αντίθετα το κόστος παραγωγής της κοντής ελιάς είναι πολύ χαμηλό αφού γίνεται με τρακτέρ (μηχανοσυλλογή) και το προϊόν μεταφέρεται κατευθείαν στο ελαιοτριβείο. Για τον κάμπο η κοντή ελιά είναι μια ελπιδοφόρα καλλιέργεια που από τον τρίτο χρόνο αποδίδει περί τα 400 ευρώ το στρέμμα, απαιτεί όμως μια επένδυση πάνω από 1.100 ευρώ το στρέμμα, άρα χρειάζεται γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησής της από το τραπεζικό σύστημα της χώρας...

Για τις ημιορεινές περιοχές το μέλλον είναι πλέον οι επιτραπέζιες ελιές και όχι το λάδι, όπου πλέον τον δρόμο τον χαράσσουν με αρκετά επιθετικό τρόπο, και θα λέγαμε εμπορικό ιμπεριαλισμό, οι φίλοι μας οι Ισπανοί.
tovima.gr

9 σχόλια:

  1. ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΞΕΙ,ΕΙΣ ΤΟ
    ΟΜΟΡΦΟΝ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ,ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ
    ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ...ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑΤΑ
    ΕΚΕΙ ΣΤ'ΑΛΩΝΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ..
    ΕΜΟΡΦΟ ...[ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΚΟΜΑ..]
    ΤΑ ΑΛΟΓΑ-ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΔΕΜΕΝΑ ΠΛΑΙ-ΠΛΑΙ
    ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΙΧΕΡΟΝ,ΕΚΕ ΣΤ'ΑΛΩΝΙ,ΝΑ ΠΑΤΟΥΝ ΤΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΤΑΧΥΑ ΤΟΥ
    ΣΙΤΑΡΙΟΥ,ΒΡΩΜΗΣ,ΦΑΚΕΣ...ΘΕΡΙΣΤΗΣ
    [ΟΥΛΩ-[Ι]ΟΥΛΩ ,ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ
    ΜΗΤΕΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ,ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ
    ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ-ΓΗΣ ,ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ
    ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ.ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΑΜΕ
    ΞΑΦΝΙΑΖΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ
    ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ,ΕΛΑΑ,ΕΛΑΑΑ...ΟΥΛΕΕΕ,
    Ο[Υ]ΛΕΕΕ...ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΧΝΕ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ
    ΤΟ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΒΟΛΑΓΕ
    Ο ΤΟΠΟΣ....ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΘΥΜΗΣΕΣ...ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο
    ΩΡΑΙΟΣ ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ-ΗΛΙΟ
    466 "ΟΥΛΕ ΤΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΧΑΙΡΕ"
    [ΥΓΙΑΙΝΕ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΙ]
    ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΜΗΤΕΡΑ ,ΜΑΤΕΡΑ,ΓΗ-ΜΗΤΕΡ
    ΔΑ-ΜΗΤΕΡ ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΟΥΛΩ...ΚΑΙ ΤΑ
    ΠΑΙΔΙΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ,ΓΙΑ
    ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ
    ΔΥΝΑΤΗ-ΓΕΡΗ,Ο[Υ]ΛΕΕΕ...ΟΛΕΕΕ...
    ΠΑΝ ΜΗΤΕΡΑ-ΠΟΥΤΟΔΟΤΕΙΡΑ-ΣΤΑΧΙΟΤΡΟΦΕ
    ΠΑΝ ΤΟΔΟΤΕΙΡΑ-ΧΛΟΟΚΑΡΠΕ-...
    "λαμπαδοεσσα,αγνη,δρεπανοις χαιρουσα θεριοις"κρατεις λαμπαδες
    ,εισαι αγνη,και χαιρεσαι με το
    δρεπανια που θεριζουν"
    ΓΕΩΡΓΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
    ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ....
    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΝΑΝ..ΚΕΡΑΤΑ..
    για Υπηρεσιες θα μιλαμε τωρα...
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας βγαλουν τους μεσαζοντες απο την μεση, και ας αφησουν τους αγροτες να πουλουν το λαδι τους ελευθερα στις γειτονιες και θα σου πω ποσοι νεοι θα γυριζαν στα χωραφια τους...

    Αλλα πως θα βγαλουν οι "Βεροπουλοι" που τρεχει ο ΓΑΠ στα Σκοπια να κοψει τις κορδελες....??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρα απο τις αγκυλώσεις του κράτους, που σαφώς ευδοκιμούν στην Ελλάδα, να ασχοληθούμε και με το γεγονός ότι πολλοί έλληνες αγρότες καλλιεργούν για να εισπράττουν επιδοτήσεις και όχι για να πουλάνε με κέρδος το προϊόν τους.
    Οι επιδοτήσεις είναι για να βοηθάνε τον κόσμο στο ξεκίνημα της δραστηριότητας του, όχι για να τους συντηρούν εσαεί. Αξίζει κάτι να το καλλιεργήσεις; το καλλιεργείς. Δεν αξίζει; αλλάζεις καλλιέργεια. Δεν καταφέρνεις τίποτα; αλλάζεις επάγγελμα. Ό,τι κάνει όλος ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ.ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΛΗΡΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ(ΡΙΖΕΣ)Η'ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ,ΟΝΤΩΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ,ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ.Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ.ΑΛΛΑ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ Ν/ΤΠΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς η Ελληνική επιχειρηματικότητα στην εξαγωγή ενός καθαρά Ελληνικού προϊόντος όπως το ελαιόλαδο έχει υποσκαφθεί κατά κόρο από την εύκολη κερδοσκοπία των ψευδών δηλώσεων ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών γιά την συλλογή επιδοτήσεων της ΕΕ. Σήμερα (26-8-2010) θρηνούμε για το παλικάρι της Ελληνικής ΠΑ που χάθηκε έξω από την Κρήτη στην εναέρια σύγκρουση των δύο F-16C/D.

    Δυστυχώς, κάτι άλλοι τύποι - αλλά όχι παλικάρια - σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ελαιοπαραγωγών στην Κρήτη όπως αναφέρθηκε ΚΑΙ στον διεθνή τύπο, δηλώνουν ψεύτικα νούμερα ελαιόδενδρων για να μαζέψουν τα ευρώ των επιδοτήσεων της ΕΕ, ενώ όπως και 40-50 χρόνια πιό πρίν, το Ελληνικό λάδι εξάγεται χύμα στην Ιταλία και μας έρχεται εδώ στις Η.Π.Α. με Ιταλικές ταμπέλες κι εμφιάλωση.

    Κι όταν ερωτούνται αυτοί οι τύποι στην Κρήτη γιατί ΔΕΝ υπάρχει Ελληνικό εμφιαλωμένο λάδι στα ράφια των Αμερικανικών πολυκαταστημάτων (το Ιταλικό BERTOLLI δίνει και παίρνει), δίνουν τις αβάσιμες και βλακώδεις απαντήσεις ότι η Αμερικανική αγορά ελαιόλαδου δήθεν ελέγχεται από την Ιταλική μαφία!!

    Φυσικά θέλει οργάνωση και δουλειά να εξαχθεί το Ελληνικό ελαιόλαδο σε αγορές που δεν βρίσκεται σήμερα όπως η Αμερικανική. Τέτοια δουλειά θα μπορούσε να συμπεριλάβει κι επιστήμονες που ψάχνουν γιά δουλειά στην Ελλάδα μετά την αποφοίτησή τους από διάφορα πανεπιστήμια. Αλλά είναι πολύ πιό εύκολο να καπνίζουμε το τσιγαράκι και να πίνουμε το καφεδάκι στο κάθε χωριό, να λέμε ότι φταίει το κράτος, και να περιμένουμε την επιταγή επιδοτήσεων από εκείνους τους - υποτίθεται - κουτόφραγκους γραφειοκράτες από τις Βρυξέλλες.

    Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    26-8-2010, τοπική ώρα 14:25 - ώρα Ελλάδος 21:25

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς η Ελληνική επιχειρηματικότητα στην εξαγωγή ενός καθαρά Ελληνικού προϊόντος όπως το ελαιόλαδο έχει υποσκαφθεί κατά κόρο από την εύκολη κερδοσκοπία των ψευδών δηλώσεων ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών γιά την συλλογή επιδοτήσεων της ΕΕ. Σήμερα (26-8-2010) θρηνούμε για το παλικάρι της Ελληνικής ΠΑ που χάθηκε έξω από την Κρήτη στην εναέρια σύγκρουση των δύο F-16C/D.

    Δυστυχώς, κάτι άλλοι τύποι - αλλά όχι παλικάρια - σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ελαιοπαραγωγών στην Κρήτη όπως αναφέρθηκε ΚΑΙ στον διεθνή τύπο, δηλώνουν ψεύτικα νούμερα ελαιόδενδρων για να μαζέψουν τα ευρώ των επιδοτήσεων της ΕΕ, ενώ όπως και 40-50 χρόνια πιό πρίν, το Ελληνικό λάδι εξάγεται χύμα στην Ιταλία και μας έρχεται εδώ στις Η.Π.Α. με Ιταλικές ταμπέλες κι εμφιάλωση.

    Κι όταν ερωτούνται αυτοί οι τύποι στην Κρήτη γιατί ΔΕΝ υπάρχει Ελληνικό εμφιαλωμένο λάδι στα ράφια των Αμερικανικών πολυκαταστημάτων (το Ιταλικό BERTOLLI δίνει και παίρνει), δίνουν τις αβάσιμες και βλακώδεις απαντήσεις ότι η Αμερικανική αγορά ελαιόλαδου δήθεν ελέγχεται από την Ιταλική μαφία!!

    Φυσικά θέλει οργάνωση και δουλειά να εξαχθεί το Ελληνικό ελαιόλαδο σε αγορές που δεν βρίσκεται σήμερα όπως η Αμερικανική. Τέτοια δουλειά θα μπορούσε να συμπεριλάβει κι επιστήμονες που ψάχνουν γιά δουλειά στην Ελλάδα μετά την αποφοίτησή τους από διάφορα πανεπιστήμια. Αλλά είναι πολύ πιό εύκολο να καπνίζουμε το τσιγαράκι και να πίνουμε το καφεδάκι στο κάθε χωριό, να λέμε ότι φταίει το κράτος, και να περιμένουμε την επιταγή επιδοτήσεων από εκείνους τους - υποτίθεται - κουτόφραγκους γραφειοκράτες από τις Βρυξέλλες.

    Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    26-8-2010, τοπική ώρα 14:25 - ώρα Ελλάδος 21:25

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παντως ειναι ΑΔΝΑΣΤΟΝ να βρω ελληνικες ελιες στην Αγγλια (μεχρι καη η κυπριακη εταιρι Μπεβεδλινη ισπανικες ελιες πουλα 0 και εχω ΣΙΧΑΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΑΗΔΙΑΣ ΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ! η Λευκιμμη ας ειναι καλα αλλα μεχρι ποτε?
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επειδή δεν έχω ιδέα από αυτά τα θέματα,αυτή η κοντή ελιά είναι φυσικό προϊόν ή του εργαστηρίου;
    κι η ποιότητα του λαδιού που βγάζει, είναι η ίδια με της άλλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας είχαμε μυαλά να μην εγκαταλείψουμε τις δικές μας παραγωγές. Το ελληνικό λάδι ήταν από τα καλύτερα του κόσμου. Και το μέλλον της δικής μας επιβίωσης, είναι στην επιστροφή παραγωγής ελληνικών προιόντων, για να αξιοποιηθεί πάλι ο πλούτος της ελληνικής γής. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.