27/8/10

To μήνυμα της Χίλαρι στους απόδημους

Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι δύσκολη και απαιτεί σκληρή δουλειά και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές, και μια συνολική διευθέτηση θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις, επισημαίνει η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε οπτικογραφημένο μήνυμα της προς τους αποδήμους, που προβλήθηκε χθες κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

"Πιστεύουμε", συνέχισε ότι "οι υπό την ηγεσία των Κυπρίων διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είναι ο δρόμος για την επίτευξη μιας συνολικής ειρήνης".

"Καθώς η Κύπρος εορτάζει το 50ό έτος της ανεξαρτησίας της", προσθέτει "οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό της διαίρεσης της νήσου. Το στάτους κβο έχει διαρκέσει για πολύ καιρό".

Σημειώνει ακόμα, ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων πρέπει να παραμείνουν εστιασμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων και ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος και φίλος των ΗΠΑ. Η δέσμευσή μας στην ειρήνη και ασφάλεια της Κύπρου είναι αμετακίνητη. Αλλά, επαφίεται σε σας, τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας απ’ όλο τον κόσμο, να υποστηρίξετε αυτή τη διαδικασία και τις σκληρές αποφάσεις, που θα απαιτηθούν για μια συνολική λύση», υπογραμμίζει η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ στο μήνυμα της.

Εκφράζει, παράλληλα, τη θέση ότι η επανένωση της νήσου εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα, όχι μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά και της περιοχής και θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα. Καταλήγοντας, η κα Κλίντον εύχεται κάθε επιτυχία στο συνέδριο και προσθέτει: “συμμερίζομαι την ελπίδα ότι κάποια μέρα σύντομα θα δούμε μία επανενωμένη Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τους επισήμους που παρευρεθήκαν στην έναρξη της Συνόδου, τόνισε ότι ο στόχος της ΠΣΕΚΑ είναι η προβολή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα, ζητώντας την αποχώρηση 43,000 στρατιωτών που διατηρεί η Άγκυρα στο νησί, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες.

Χαρακτηρίζοντας ευχάριστο το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ και έχει ισχυρή οικονομία, επανέλαβε ότι η παρούσα περίοδος είναι ιστορική λόγω των εξελίξεων στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις. Επιθυμούμε, είπε, στενότερες σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, προσθέτοντας ότι πάντοτε μας υποστήριζαν οι Εβραίοι των ΗΠΑ. Τόνισε ότι απαιτείται εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό καθώς το μόνο που θυμούνται πλέον είναι το δημοψήφισμα και ότι οι Ε/κ είπαν ‘όχι’ και οι Τ/κ ‘ναι’.

Σε ό,τι αφορά το οπτικογραφημένο μήνυμα της κας Κλίντον, ο κ. Κρίστοφερ είπε πως μπορεί αυτό να μην μας ικανοποιεί, παρατήρησε, ωστόσο, ότι το σημαντικότερο που ανέφερε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ είναι ότι η στάση των ΗΠΑ είναι αμετακίνητη, σε ό,τι αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι εξασφαλίσθηκε μήνυμα της κας Κλίντον, όταν 100 με 200 ομάδες την ημέρα προσπαθούν να πάρουν ένα μήνυμα, αποτελεί επιτυχία για τους απόδημους της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριος Καρογιάν, κηρύσσοντας τις εργασίες της Συνόδου, δήλωσε ότι έφθασε η ώρα που πρέπει η Τουρκία να τεθεί ξανά στο εδώλιο του κατηγορούμενου και η διεθνής κοινότητα ενώπιον των δικών της ευθυνών, για τη συνεχιζόμενη ανοχή της στο έγκλημα της εισβολής και κατοχής, που διαπράττεται εδώ και 36 χρόνια από την Τουρκία στην Κύπρο, επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη για ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ.

Είπε, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει καμιά διάθεση για την εξεύρεση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι αυτή η διαπίστωση πρέπει να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση της στρατηγικής και της τακτικής της ε/κ πλευράς, κατά τρόπο που να αντιμετωπίσει καίρια και αποτελεσματικά την τουρκική αδιαλλαξία και τα σχέδια της Άγκυρας να θέσει υπό μόνιμο έλεγχό της την Κύπρο.
SIGMALIVE

4 σχόλια:

  1. Ποιός δίνει σημασία στα εμμέσματα μιας εβραίας στην ψυχή και στο σώμα;
    Ενός τρισαθλίου υποκειμένου σαν την Χίλαρυ Κλίντον που αν δεν κολώγλυφε τους εβραίους στον βαθμό που τους κολωγλύφει ούτε η μάνα της δεν θα την ήξερε.



    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 27 Αυγούστου 2010 6:54 μ.μ.
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Σαμουήλ. Μόνο οι ομοιοπαθείς της Χίλαρυ θα διαφωνήσουν με αυτά που γράφεις.


    Χρήστος Β.
    Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Σαμουλ Κ. Γιακουμελ
    Αν θελεις που υπενθυμιζεις ποια ειναι η καταγωγη σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι sterg.
    Γεννήθηκα στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης και μεγάλωσα στην Ηλιούπολη από Έλληνες γονείς Χριστιανούς Ορθόδοξους το θρήσκευμα.
    Σου έλυσα την απορία;


    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.