27/9/10

Τι είπαν στο 20λεπτο τετ α τετ Γ. Παπανδρέου με Bill Clinton;

Νέα Υόρκη
Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, διευθυντή του GreekAmericanNewsAgency.com

«θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε θετική πρωτοβουλία» Φέρεται να είπε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton στον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην 20λεπτη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης του ιδρύματος του πρώην Αμερικανού προέδρου. Οι δυο άνδρες συζήτησαν μια σειρά θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης , οι κλιματικές αλλαγές, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την ανθρωπιστική βοήθεια και τις κοινού προσπάθειες και δράσεις με την Σοσιαλιστική Διεθνή της οποίας προεδρεύει ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον πρώην αμερικανό πρόεδρο και για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις προσπάθειες που καταβάλλει το κυβερνητικό επιτελείο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Στο τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε το ίδρυμα του Bill Clinton στους υψηλούς προσκεκλημένους του οι δυο άνδρες γνώριμοι από παλιά όταν ο πρώτος ήταν ο ισχυρός ανήρ της Αμερικής και ο δεύτερος Υπουργός των Εξωτερικών συζήτησαν επίσης για την πορεία των δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που αλλάζουν ταχύτατα την εικόνα του πλανήτη ενώ η προσοχή τους εστιάστηκε και στο πιθανό ενδεχόμενο συνεργασίας με κοινές πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν για τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας όπως αυτά που προαναφέρθηκαν. Στο τέλος της συνάντησης έμειναν σύμφωνοι να έχουν συχνή επικοινωνία και συνεργασία για τις από κοινού δράσεις. Αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τον Γ. Παπανδρέου και αναλύοντας τον βαρύτατο και υπερφορτωμένο πρόγραμμα του με συναντήσεις διαμεσολαβητικού χαρακτήρα όπως η ξαφνική συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ιράν Αχματινετζάν, συνάντηση που δυσαρέστησε την Ισραηλινή πλευρά, αλλά και συναντήσεις με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μ. Αμπάς καθώς και μια σειρά άλλων συναντήσεων του με προσωπικότητες διεθνούς κύρους, αναφέρουν πως όλα αυτές οι ενέργειες σε συνδυασμό με την διαρκή επαφή και επικοινωνία του με ηγέτες όλων των χωρών με πρόσχημα ; ή αφορμή την επανάκτηση της επενδυτικής αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο έχουν άλλο στόχο. Φτιάχνουν το προφίλ του ανθρώπου που πολύ σύντομα το 2012 θα διεκδικήσει –και μάλλον έχει όλα τα προσόντα μιλά καλύτερα αγγλικά από ότι τα Ελληνικά – την θέση του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. Αυτό είναι κάτι που έχει αναφερθεί και αναλυθεί -όχι τυχαία – χαρακτηριστικά και κατ επανάληψη από το 2006 ως προέδρου της σοσιαλιστικής διεθνούς με τις πρωτοβουλίες υψηλού κύρους που αναλάμβανε και συνεχίζει τώρα ως πρωθυπουργός της Ελλάδος αλλά και τις διεθνούς ακτινοβολίας συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες όπως τώρα ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, με μια σειρά αναφορών και στο δημοφιλές μεγαλύτερο σε επισκεψημότητα και αναγνωσιμότητα “ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ – GreekAmericanNewsAgency.com.”
Νωρίτερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας(Τετάρτη 22/09) ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη και μίλησε προς τους Ομογενείς, οι οποίοι αν και λίγοι (όλοι μαζί δεν ήταν περισσότεροι από 200 άτομα μαζί με την κυβερνητική συνοδεία, δημοσιογράφους από Ελλάδα και μόνιμους, κρατικούς υπαλλήλους, και Έλληνες και Αμερικανούς αστυνομικούς)παρά την κινητοποίηση και τις ανακοινώσεις και προσκλήσεις όλων των ομογενειακών φορέων να προσέλθουν προς υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, εν τούτοις τον υποδέχθηκαν θερμά και εν μέσω χειροκροτημάτων.
Στο Γενικό προξενείο τον υποδέχτηκε η Γενική Πρόξενος Άγη Μπαλτά και ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Κασκαρέλης ενώ μαζί ου ήταν πάντα και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Η.Ε. πρέσβης κ. Μητσιάλης. Στο Γενικό προξενείο ο κ. Παπανδρέου είχε 15λετπη συνάντηση με τον Αρχ. Αμερικής Δημήτριο και 10ελπτη κοινή συνάντηση γνωριμίας με ομογενειακούς φορείς. Απευθυνόμενος προς τους ομογενείς που είχαν φθάσει από διάφορα σημεία για να τον υποδεχτούν και να τον τιμήσουν αφού τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που διαχρονικά καταβάλλουν υπέρ της Ελλάδας τους είπε για το ομόλογο της διασποράς που θα εκδώσει η Ελληνική κυβέρνηση και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει είναι εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον να μην το επιτρέψουμε» όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Η δυσαρέσκεια όμως των Ομογενών ήταν διάχυτη όχι μόνο γιατί στα τρία ταξίδια που έχει κάνει το τελευταίο 7μηνο διότι δεν βρήκε χρόνο να έρθει κοντά στην Ομογένεια όπως το έκανε παλιότερα π.χ. το 2008 όταν οργανώθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αστόρια στο κτήριο της Χιακής Ομοσπονδίας και οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τα 1500 άτομα! Αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της σημερινής οργανωμένης ομογένειας αν σκεφθεί κανείς ότι την τελευταία 15ετια που θεσμοί και πρόσωπα που ηγούνται αυτών έχουν ξεπέσει στην υπόληψη των απλών ομογενών. Αυτή την φορά η δυσαρέσκεια των ομογενών ήταν και είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα με διάχυτη την μιζέρια την κατήφεια, την απογοήτευση και την φτώχεια στο σπίτι του μέσου έλληνα πολίτη.
Το πρόγραμμα του έλληνα πρωθυπουργού από την πρώτη ημέρα που έφτασε στην ΝΥ το απόγευμα του Σαββάτου 18 μέχρι και το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου ήταν γεμάτο και πράγματι χωρίς ανάσα. Οι συναντήσεις που ξεχωρίζουν και ίσως να αποδώσουν κάτι και στην Ελλάδα πέραν της τυπικής με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, και με την αμερικανική διοίκηση (J. Biden, J. Kerry κτλ) είναι εκείνη με τον Γ.Γ. του Αραβικού συνδέσμου κ. Moussa στις 20/9, η συνάντηση με τους αμερικανούς εκπροσώπους των αμερικανικών οικονομικών ΜΜΕ και το γεύμα στο Χρηματιστήριο της ΝΥ. Η συνάντηση με τον Βασιλέα της Ιορδανίας , με τον Πρόεδρο της Τουρκίας A. Gul με τον πρόεδρο της Αλβανίας κ. Berisha και φυσικά η συνάντηση με τον Εμίρη του Qatar Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani Που προς το παρόν φαίνεται να απέδωσε στην Ελλάδα –εκτός απροόπτου πάντα- στην επένδυση στην Ελλάδα ύψους άνω των 5,5 δις Euros.
Από τις συναντήσεις αυτές του Έλληνα Πρωθυπουργού αν θα ήθελα κανείς να κάνει μια μικρή τίμια και ειλικρινή αποτίμηση σε ότι αφορά την πρόοδο των εθνικών μας ζητημάτων λίγα είναι αυτά που μπορεί να δει θετικά εκτός από την μόνιμη εργώδη και αγωνιώδη προσπάθεια να προλάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός τα χειρότερα, που έρχονται με ταχείς ρυθμούς λόγω μέτρων αλλά και σπρώχνουν και με τα συνεχή κατευθυνόμενα και πληρωμένα δημοσιεύματα εναντίον της Ελλάδος με μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες πολιτικές και εθνικές διαστάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
-στο μεν Σκοπιανό καμία πρόοδος πλήρης στασιμότητα, και την αδιαλλαξία των Σκοπιανών να αποθρασύνεται μέχρι ειρωνείας όσο αναφορά την προσδοκώμενη συνάντηση με τον Γκρούεφσκι και τις προκλητικές δηλώσεις που ακολούθησαν, το μόνο που κρατάμε είναι η φράση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα έχει την βούληση και την θέληση να διευκολύνει την επίλυση του ζητήματος» το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι ποιου σημείου θα φθάσει αυτή τη θέληση και βούληση για διευκόλυνση; Θα τολμούσε η Ελλάδα να πάει μέχρι και σε άρση του Veto; Ένα διαπραγματευτικό χαρτί που χάρισε στην χώρα ο Κ. Καραμανλής και στο μέλλον θα καταδειχθεί χρήσιμο παρά τις κρίσεις και τις επικρίσεις στο πρόσωπο του(…) γιατί τότε οι διακηρύξεις και οι κόκκινες γραμμές είναι απλά λόγια…
-στο Κυπριακό τα γνωστά. Αμοιβαία υποστήριξη. Συγκινήσεις. Δηλώσεις αβροφροσύνης. Αλλά ουσία και πρόοδος μηδέν.
-στις σχέσεις με τη Αλβανία. Ο Αλβανικός εθνικισμός εντείνεται με τελευταία πράξη την δολοφονία του Β/Ηπειρώτη Α. Γκούμα χωρίς καμία πρόοδο στις έρευνες και την απόδοση ευθυνών. Οι γείτονες θέτουν όλο και περισσότερο ανοιχτά θέμα τσάμιδων και Τσαμουριάς.
-τέλος στις διμερείς σχέσεις με την γείτονα Τουρκία. Επαναλάβαμε ως χώρα μια από τα ίδια και δώσαμε συγχαρητήρια στον κ. Gul για τις μεταρρυθμίσεις αλλά κουβέντα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν. μίλια. Ούτε λέξη για τον αυξανόμενο εθνικισμό στην Θράκη που υποδαυλίζεται από την Άγκυρα με σχέδιο και στρατηγική. Λέξη δεν ακούγεται για τις συνεχείς παραβιάσεις του Ε.Ε. χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, το στρατιωτικό status quo που αλλάζει με απίστευτους ρυθμούς και η Ελλάδα θέλει να μειώσει τις στρατιωτικές αμυντικές δαπάνες της , τις συνεχείς παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάνης, την παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων της Ομογένειας στην Πόλη που φθίνει συνεχώς και φυσικά καμία πρόοδος στο οικουμενικό αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης έχοντας αφήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ουσιαστικά μόνο του να ελπίζει μέσα από ευχές και προσευχές…

1 σχόλιο:

  1. Ο Κλίντον θα έστελνε ως σύμβουλο Πρωθυπουργού την Μόνικα, αλλά το κορίτσι έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά στα ...γόνατα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.