3/9/10

Καταστρέφονται τα τεθωρακισμένα ΑΜΧ30

Απόφαση για εκποίηση των αρμάτων μάχης ΑΜΧ30G έλαβε η κυβέρνηση και άμεση αντικατάσταση τους με άλλα σύγχρονης τεχνολογίας. 'Ηδη έγινε πιλοτική δοκιμή καταστροφής άρματος - το οποίο πρέπει να κοπεί σε κομματάκια - (φωτογραφία) για να διαπιστωθεί το κόστος του εγχειρήματος, που είναι αντικειμενικά πάρα πολύ δύσκολο.Πάντως, στελέχη του ΓΕΕΦ διατυπώνουν αντίθεση σε αυτή την απόφαση καθώς θεωρούν ότι τα άρματα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και υπάρχει γι΄ αυτά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Κάνουν βίδες 54 άρματα μάχης
Διαφωνούν στελέχη του ΓΕΕΦ με τις εντολές του υπ. Άμυνας
ΤΟΥΑΓΓΕΛΟΥΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μετά τις περικοπές στα καύσιμα κατά 46% στην Εθνική Φρουρά προκειμένου να εναρμονιστεί με τα μέτρα λιτότητας και οικονομικής περισυλλογής της Κυβέρνησης, το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει στην αχρήστευση και κοπή αρμάτων μάχης. Πρόκειται για άρματα ΑΜΧ30 G γαλλικής κατασκευής, τα οποία θεωρούνται ακόμα επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα διανέμονται φωτογραφίες από κινητό σε κινητό ανάμεσα στους εθνοφρουρούς, στις οποίες φαίνονται χαρακτηριστικά οι διεργασίες που γίνονται για τη δοκιμαστική κοπή ενός άρματος μάχης.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Άμυνας και με τη δοθείσα εντολή προς το ΓΕΕΦ για τη μελέτη αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, αποφασίσθηκε το Δεκέμβριο του 2009 η αντικατάσταση των ΑΜΧ 30 G, με άλλα άρματα μάχης νεότερης τεχνολογίας. Πρόκειται για 54 άρματα που παραχωρήθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία το 1996 για ισορροπία δυνάμεων σε αρματικό υλικό, λόγω και της ενίσχυσης του Αττίλα. Η τεχνολογία τους είναι της δεκαετίας του ’60 και χρησιμοποιήθηκαν από τη Χούντα των Αθηνών. Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση σήμερα είναι τα 42. Τον περασμένο Φεβρουάριο το ΓΕΕΦ αποφάσισε να εκδοθούν τεχνικές οδηγίες αποστρατικοποίησης των αρμάτων μάχης, δηλαδή καταστροφής τους. Τον Μάιο προχώρησε στην πιλοτική εφαρμογή των τεχνικών οδηγιών για την κοπή ενός άρματος (φωτό) με σαφείς οδηγίες να γίνει αναφορά για το κόστος, τα υλικά, το προσωπικό και τις εργατοώρες που απαιτούνται για το ρυθμό υλοποίησης του σχεδίου.

Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τις πληροφορίες, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι δεν λήφθηκε ακόμα απόφαση εκποίησης των αρμάτων, τονίζονας ωστόσο ότι το σκεπτικό για καταστροφή και αντικατάστασή τους είναι στο πλαίσιο της αναβάθμισης με νέα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα άρματα είναι υποδεέστερα από αυτά που έχει στη διάθεσή του ο στρατός κατοχής. Επίσημα λέχθηκε ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και ούτε μπορεί να συντηρηθούν τα άρματα τα οποία προτίθεται να καταστραφούν και να αντικατασταθούν με άλλα νεότερης τεχνολογίας μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Όπως μας δηλώθηκε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να καταστρέψει τα άρματα, προκειμένου να αγοράσει καινούρια, στα πλαίσια διεθνών συμφωνιών.

Στελέχη της ΕΦ πάντως υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της πλειοψηφίας των αρμάτων σήμερα χαρακτηρίζεται πάρα πολύ καλή και μπορεί μεγάλος αριθμός να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της μαχητικής ικανότητας της ΕΦ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχει πληθώρα ανταλλακτικών στις αποθήκες και πυρομαχικά σε μεγάλες ποσότητες.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

9 σχόλια:

  1. Αν είναι σε καλή κατάσταση γιατί δεν ψάχνουν αρχικώς για αγοραστή; Αν δεν υπάρχει πάλι ενδιαφερόμενος
    γιατί δεν τα μετατρέπουν σε πυροσβεστικά για παράδειγμα; Υπάρχουν ηδη σχετικές μελέτες για την μετατροπή τέτοιου τύπου οχημάτων κατατεθειμένες από ανθρώπους με ευρηματικότητα. Θυμόμαστε στην Αρχαία Ολυμπία ένα μετασκευασμένο leopard. Στη χειρότερη περίπτωση αν πρέπει καλά και σώνει να καταστραφούν ας τα χρησιμοποιήσουμε ως στόχους (αντί των συνηθισμένων μπογιατισμένων βαρελιών) σε πεδίο βολής αντιαρματικών όπλων ανά τη χώρα δίνοντας την δυνατότητα ρεαλιστικότερης και πιο ενδιαφέρουσας εκπαίδευσης για αρκετά χρόνια. Κάποια άλλα πάλι θα μπορούσαν να χησιμοποιηθούν σε περίοδο επιχειρήσεων ως ψευδοστόχοι για τον αντίπαλο. Όμως αυτή η κυβέρνηση εναρμονισμένη στο γενικότερο εκφυλιστικό και διεστραμμένο πνεύμα της εποχής βάλθηκε να αποδειξει πως η καταστροφή, η διάλυση, η εκποίηση θεωρείται βαρυσήμαντο έργο.

    Ο σουβλατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως μας δηλώθηκε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να καταστρέψει τα άρματα, προκειμένου να αγοράσει καινούρια, στα πλαίσια διεθνών συμφωνιών.

    θα ήθελα να γνωρίζω αν η Τουρκία εφαρμόζει στην Κύπρο αυτές τις διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες όμως οφείλουν να ισχύουν -απαρεγκλήτως- για την Κυπριακή Κυβέρνηση!

    Επίσης, σύμφωνα με το Αγγλικό γνωμικό "Beggars can't be choosers", εφ' όσον τα ΑΜΧ 30 είναι ακόμη αξιόμαχα, γιατί δεν τα κρατούν αφού τα συντηρήσουν, για έκτακτη περίπτωση ανάγκης;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >αντικατάσταση των ΑΜΧ 30 G, με άλλα άρματα μάχης νεότερης τεχνολογίας. Πρόκειται για 54 άρματα που παραχωρήθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία το 1996 για ισορροπία δυνάμεων σε αρματικό υλικό, λόγω και της ενίσχυσης του Αττίλα. Η τεχνολογία τους είναι της δεκαετίας του ’60 και χρησιμοποιήθηκαν από τη Χούντα των Αθηνών<
    -------------
    Για την αποκατασταση της...ιστοριας
    τα AMX-30 δεν χρησιμοποιηθηκαν απο καμμια "χουντα" διοτι μεχρι την εισβολη στην Κυπρο δεν ειχε η Ελλαδα τετοια αρματα. Τα ΑΜΧ-30 για πρωτη φορα σταλθηκαν στην Ελλαδα απο την Γαλλια και μαλιστα
    μεταχειρισμενα απο αποθεματα και με την διαδικασια του ακρως επειγοντος και σιδηροδρομικως μεταξυ Αττιλα 1 και Αττιλα 2,Αυγουστο 1974,και προωθηθηκαν αμεσως στον Εβρο για ενισχυση των
    συνορων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως το ενλογω αρμα λογω της ελαφρας θωρακισης του (ενω ειναι main battle tank δηλαδη μεσαιας/"βαριας¨" κατηγοριας αρμα εχει περιληφθει στον καταλογο με τα χειροτερα τανκ Mark J. Dougherty "The Wordl' worst weapons" Εκδοσεις Amber Books ltd Λονδινο 2007
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sterg κάνεις λάθος!
    Και το άρμα που μπήκε στο Πολυτεχνείο ΑΜΧ-30 ήταν.Ο Skal που ήταν και "Τεθωρακισμένος" μπορεί να το επιβεβαιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχετε απολυτο δικαιο.
    Η πληροφορια μου ητανε παλαια και προερχονταν απο τοπικες συζητησεις
    της εποχης της θητειας μου στον Εβρο,1973-76

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπηρέτησα στα συγκεκριμένα άρματα μάχης ΑΜΧ30, στην 31η επιλαρχία μέσων αρμάτων. Πράγματι το άρμα που παραβίασε την πύλη του πολυτεχνείου ήταν ένα ΑΜΧ30 το οποίο είχε καταλήξει στην 1η επιλαρχία μέσων αρμάτων στην Αλεξανδρούπολη και το έχω δει από κοντά. Ήταν όλα μάχιμα (είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο των έξι ημερών).
    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι πληροφορίες μου λένε ότι τα πήραμε ολοκαίνουργια.Τα ΑΜΧ-30 διατέθηκαν στην ΧΧΙΙ ΤΘΤ(Άσσηρο) και στην 30 ΕΜΑ(μετέπειτα 1η ΕΜΑ)στην Αλεξανδρούπολη.Η ΧΧΙΙ ΤΘΤ έχοντας και ΑΜΧ-10 στο Μηχανοκίνητο Τάγμα της, αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον πιο σύγχρονο σχηματισμό του ΕΣ.
    Το ΑΜΧ-30 για την εποχή του ήταν εξαιρετικό άρμα με έναν πολύ καλό πύργο,χαμηλή σιλουέτα, πετρελαιοκίνητο με μοναδικό πρόβλημα τον συμπλέκτη.Οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά και κατά συνέπεια η πλημμελής συντήρηση του ήταν αυτά που οδήγησαν το οπλικό αυτό σύστημα σε σταδιακή απαξίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. >τα AMX-30 δεν χρησιμοποιηθηκαν απο καμμια "χουντα" διοτι μεχρι την εισβολη στην Κυπρο δεν ειχε η Ελλαδα τετοια αρματα. Τα ΑΜΧ-30 για πρωτη φορα σταλθηκαν στην Ελλαδα απο την Γαλλια και μαλιστα
    μεταχειρισμενα απο αποθεματα και με την διαδικασια του ακρως επειγοντος και σιδηροδρομικως μεταξυ Αττιλα 1 και Αττιλα 2,Αυγουστο 1974,και προωθηθηκαν αμεσως στον Εβρο για ενισχυση των
    συνορων μας<
    ---------------------
    Προς ακριβέστερη αποκατάσταση της... Ιστορίας, θα ήθελα σεμνά να διορθώσω μερικώς, τον αγαπητό συνοδοιπόρο sterg, στα εξής:
    Τα ΑΜΧ-30 επιλέχθηκαν, από την Κυβέρνηση των Συνταγματαρχών και άρχισαν να ενισχύουν τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, δύο περίπου χρόνια πριν από τα γεγονότα του Νοε.1973 (Εξέγερση Πολυτεχνείου, ανατροπή Γεωργίου Παπαδόπουλου κλπ), στα οποία δυστυχώς ο παρθενικός τους ρόλος.. έμελλε να είναι κατ' εξοχήν ενεργός!
    Η απόβαση των Τουρκικών Ε.Δ.στην Κύπρο (Ιουλ. 1974), βρίσκει τη νεοσυγκροτηθείσα μία και μοναδική (μέχρι τότε) Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων ΑΜΧ-30, στην έδρα της στο Γουδί, όπου τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενισχύεται σε προσωπικό (Επίστρατοι Κατ.Αξκοί- οπλίτες) και μέσα (Τεθωρακισμένα Μ59 και οχήματα Μ38,Μ37,Μ35,Μ62 από το τότε ΣΥΤ) και προωθείται εσπευσμένα με Αρματαγωγά στον Εβρο. Με την έναρξη της 2ης φάσης του Σχεδίου Αττίλα, τα καινούργια και με αξιόλογη ισχύ πυρός (για τα τότε αλλά ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα στο Νησί) άρματα ΑΜΧ-30, βρίσκονται σε κίνηση πλήρως επανδρωμένα/εξοπλισμένα, με σαφή επιθετική διάταξη/ανάπτυξη προς ανατολάς και περι τα 10-15 km απο το ποτάμι.
    Για την ουσία του θέματος, που αναπτύχθηκε στην παρούσα ανάρτηση, συντάσσομαι με τις απόψεις που παρατέθηκαν στα προηγούμενα σχόλια.
    Με εκτίμηση κι' συντροφική αγάπη, ο Μαύρος Pit

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.