30/9/10

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, στις 7 Οκτωβρίου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μεταβαίνει στις 7 Οκτωβρίου στην Άγκυρα για να συζητήσει με τους τούρκους ηγέτες τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην ατλαντική συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα Πέμπτη διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
Οι δυσκολίες που συνδέονται με την τουρκοκυπριακή διένεξη, οι οποίες εδώ και χρόνια δυσχεραίνουν πολύ οποιαδήπoτε επίσημη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, "θα είναι ένα μείζον σημείο στην ημερήσια διάταξη" της μονοήμερης επίσκεψης του Ράσμουσεν στην τουρκική πρωτεύουσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διπλωμάτης.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε φανεί αισιόδοξος σχετικά με τις πιθανότητες να αρθεί η εμπλοκή στις σχέσεις ανάμεσα στη συμμαχία και την ΕΕ ως τη σύνοδο κορυφής των 28 συμμάχων που θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.
Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Αύγουστο 2009, ο Ράσμουσεν έκανε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα μία από τις προτεραιότητές του.
Η ΕΕ έδωσε από την πλευρά της εντολή στις 16 Σεπτεμβρίου στην επικεφαλης της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να "σκεφτεί πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στον τομέα της διαχείρισης των κρίσεων".
Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη της Συμμαχίας, ο Ράσμουσεν πρόκειται επίσης να θίξει με τους τούρκους ηγέτες το σχέδιο του νέου "στρατηγικού δόγματος" του ΝΑΤΟ, ένα κείμενο αναφοράς περίπου δέκα σελίδων που θα υποβληθεί προς έγκριση στη σύνοδο της Λισαβόνας.
Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ακόμη αμερικανικές ατομικές βόμβες που ρίχνονται από αεροπλάνα, στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ (ανατολική Τουρκία).
Αντίθετα από άλλα κράτη μέλη που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, η Άγκυρα δεν επιθυμεί να επιταχυνθεί η αποπυρηνικοποίηση με την απόσυρση αυτών των βομβών, των τελευταίων που εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένες σε έδαφος συμμάχων των ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Για να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει βυθίσει τους δύο οργανισμούς το δικαίωμα βέτο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και της Κύπρου στην ΕΕ, ο Ράσμουσεν έχει ανακοινώσει επανειλημμένα τις ιδέες του, προκρίνοντας την πραγματιστική αντιμετώπιση του θέματος.
Η ΕΕ, εκτιμά ο Ράσμουσεν, πρέπει να περιλάβει τις χώρες όπως η Τουρκία που δεν είναι μέλη της στις συζητήσεις για τις εξωτερικές επιχειρήσεις της, ιδιαίτερα στη Βοσνία όπου το τουρκικό σώμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο.
Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει μια "συμφωνία ασφαλείας" με την Τουρκία.
Τέλος θα πρέπει να δώσει στην Τουρκία το ίδιο καθεστώς προσκεκλημένου που έχει η Νορβηγία --άλλη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλος της ΕΕ-- στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας (EDA).
Ο Ράσμουσεν φαίνεται πως υπολογίζει ότι με αυτές τις προϋποθέσεις η Άγκυρα θα δεχθεί την παρουσία της Κύπρου στις συνόδους ΕΕ-ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρχει ανάγκη να αρθούν δύο εξαιρετικά ευαίσθητες προϋποθέσεις: η επίσημη αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και η ένταξη της τελευταίας στην ΕΕ.
emea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.