4/9/10

Τ-80 νικητές στο πεδίο της μάχης

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Παραγγείλαμε 41 καινούρια άρματα μάχης από τη Ρωσία.Η Κύπρος παρήγγειλε τα καλύτερα άρματα του κόσμου σε τεχνικά χαρακτηριστικά και αυτονομία δράσης, λένε αυτοί που ξέρουν.ΙΣΩΣ ΤΑ ΔΟΥΜΕ Στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Το καλύτερο άρμα του κόσμου αποκτά μέχρι τα Χριστούγεννα η Κύπρος. Έχουν παραγγελθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με απευθείας σύμβαση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, 41 ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονα άρματα μάχης Τ-80, αξίας 105 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν πληρωθεί οι προκαταβολές και η διαδικασία παραγωγής των κυπριακών αρμάτων προχωρεί ταχύτατα. Ο εξοπλισμός του στρατεύματος με υπερσύγχρονα άρματα μάχης υψηλής θωράκισης κρίθηκε απόλυτα αναγκαίος, μετά την απόσυρση μέρους του αρματικού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς. Τα άρματα, που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα το 1996, δεν είχαν υψηλό προσδόκιμο ζωής και παραγγέλθηκαν για να καλύψουν αμυντικά κενά. Άλλωστε, η χώρα που μας τα προμήθευσε δεν έδινε και τόσο εύκολα από τα καινούργια, για να αποφύγει ΝΑΤΟϊκές αντιδράσεις. Η Κύπρος, στην ομηρία των αρμάτων μάχης των εισβολέων, προέβαινε σε διάφορες κινήσεις διαχρονικά, για να καλύψει τη συντριπτική υπεροχή του στρατού κατοχής. Όλοι θυμούνται το δέος που προκαλούσαν τα τουρκικά άρματα μάχης στο πεδίο του μετώπου. Σε ανοικτή πεδιάδα δρούσαν εκ του ασφαλούς και υπερφαλάγγιζαν τους ηρωικούς εθνοφρουρούς, που έπεφταν ανυπεράσπιστοι στις ερπύστριες.

Αυτό το κενό προσπάθησε να καλύψει η χώρα μας και το πέτυχε σε ικανοποιητικό βαθμό, με τη συνδρομή της Ελλάδας.

Ήδη, μετά την καλοκαιρινή άσκηση στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, έχουν ενταχθεί στην Εθνική Φουρά ανακαινισμένα ελληνικής προέλευσης άρματα μάχης, αμερικανικού τύπου.

Όπως δήλωσε στη «Σ» ο αρχηγός του στρατού αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, η στρατιωτική ισορροπία επιβάλλει στο πεδίο της μάχης ένα άρμα εναντίον ενός. Αυτός είναι ο στόχος και αυτόν το στόχο υπηρέτησαν μέσα στις οικονομικές τους δυνατότητες όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις. Εκεί που πραγματικά κερδίζεται το στοίχημα είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του άρματος, η δύναμη πυρός, η αυτονομία του, η ταχύτητά του και η δυνατότητα βολής εν κινήσει. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Τ-80, σύμφωνα με ασφαλή πηγή του σρατεύματος, υπερτερούν των τεχνικών χαρακτηριστικών των αρμάτων μάχης του εχθρού. Τα Τ-80 μπορούν να βάλλουν εν κινήσει και έχουν μεγάλη ευελιξία και αυτοτέλεια στο πεδίο της μάχης. Είναι προσαρμοσμένα στο κυπριακό τοπίο, ικανά να δρούν σε πεδινή, ημιορεινή και ορεινή περιοχή. Έχουν οικονομία καυσίμων και αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλες εξοικονομήσεις στα πεδία των ασκήσεων. Πληροφορηθήκαμε ότι ίσως υπάρξει έκπληξη στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα άρματα της επιλαρχίας.

Θλίψη στο στράτευμα

Δημοσιεύματα, που παρουσίασαν ένα διαλυμένο παλιό ΑΜΧ 30 G, δεν αποτυπώνουν την εικόνα που επικρατεί σήμερα στα τεθωρακισμένα, δήλωσε στη «Σ» ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Δηλαδή, πού πήγαινε το μήνυμα, διερωτήθηκε, ότι τα πάντα έχουν διαλυθεί και πρέπει να παραδοθούμε στους Τούρκους; Τα προβλήματα που υπάρχουν παλεύουμε να λύνονται και να προχωρούμε μπροστά. Εδώ η Ελλάδα, συνέχισε, χάνει αεροσκάφη πρώτης γραμμής και πιλότους. Πρέπει να σταματήσει τις ασκήσεις; Δυστυχώς, το τίμημα διαφύλαξης της χώρας από την εξωτερική επιβουλή είναι βαρύτατο. Αυτό επισήμανε ανώτατη στρατιωτική πηγή, επικροτώντας σε γενικές γραμμές τον πατριωτισμό που επιδεικνύει ο κυπριακός Τύπος στα θέματα της άμυνας. Σε πρόσφατη έρευνα, επανεπιβεβαιώθηκε ότι η κοινή γνώμη θέτει πάνω απ' όλα ως κορυφαίο θεσμό και πηγή σταθερότητας την Εθνική Φρουρά. Οι πολίτες δεν αποδέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία συρρίκνωση, αποδιοργάνωση ή διάλυση του στρατεύματος. Αντίθετα, ζητούν αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι κάθε θυσίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, απηχώντας το όλο κλίμα στην Επιτροπή, δήλωσε στη «Σ» ότι η Βουλή θα εγκρίνει ό,τι ζητηθεί από το Υπουργείο Άμυνας, στα πλαίσια αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Φ.

Ποτέ δεν είπαμε «όχι», ούτε θα πούμε, επισήμανε ο Γιαννάκης Ομήρου, ρίχνοντας την μπάλα καθαρά προς την πλευρά της Κυβέρνησης για τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Παράπονα ΕΛΔΥΚ για 1 εκατομμύριο
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΕΛΔΥΚ δίνει μάχη για να εξασφαλίσει κονδύλια για τις ασκήσεις ετοιμότητας των δυνάμεών της. Κύπρος και Ελλάδα έχουν προβεί σε οικονομικές περικοπές, που στραγγαλίζουν εν τινί μέτρω την προσπάθεια για συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα των δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ.

Οι περικοπές καυσίμων και άλλες έγιναν αισθητές, και ζητείται στο παρασκήνιο το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ να δοθεί στη δύναμη, γιατί το έχει απόλυτη ανάγκη. «Είναι ζήτημα αν θα έχουμε από αυτό το ποσό το ένα εκατομμύριο», μας αποκάλυψε ανώτατη πηγή της δύναμης. Δηλαδή, δίνονται δύο δισεκατομμύρια ευρώ για μισθούς της κρατικής δημόσιας υπηρεσίας και κάνουμε περικοπές μισού εκατομμυρίου ευρώ για την ΕΛΔΥΚ. Αυτή είναι η έγνοια μας για ισχυρή δύναμη αποτροπής έναντι αδίστακτου και ανηλεούς εισβολέα, που αν του δώσουν πράσινο φως, δεν θα σεβαστεί τίποτε.

Ανάσαναν τα κατώτατα στελέχη
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, τα κατώτατα στελέχη της ΕΛΔΥΚ ανάσαναν από τις πολύ δραστικές περικοπές του μισθού τους, που στην Κύπρο θεωρείται ως επίδομα. Το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να φοροαπαλλάξει τα μισά χρήματα και έτσι στελέχη που είχαν αποκοπές μέχρι και 400 ευρώ το μήνα, γλίτωσαν τα μισά.

7 σχόλια:

  1. Η Κύπρος παρήγγειλε τα καλύτερα άρματα του κόσμου
    ===================================

    Οποιοδήποτε άρμα μάχης είναι τόσο καλό όσο είναι η Πολεμική Αεροπορία που το προστατεύει.

    Το καλύτερο άρμα μάχης στο κόσμο χωρίς επαρκή προστασία απο την εχθρική ΠΑ, είναι απλός ένας τετράγωνος στόχος παραπανω στη διαμόρφωση AG του ραντάρ APG-66 του F-16 για τους πυραύλους AGM-65 Maverick D/E.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AMX 30
    Char moyen de combat AMX 30
    Εισήχθη σε χρήση το 1966
    Οπλισμός: 105 mm PzK L/56, Vo Hohlladungs Granate HLGr 1.000 m/sec, 50 Βλήματα, 1 Πολυβόλο 12,7 mm, 1 Πολυβόλο Αεροπορικής άμυνας 7,5 mm
    Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Βάρος 36 τόνοι, Πλήρωμα 4 άνδρες, 720 PS Πετρέλαιο,Ταχύτητα 65 χλμ/ώρα, αυτοδυναμία 600 χλμ., Δυνατότητα ανάβασης 31 μοιρών, Πίεση εδάφους 0,77 χλγρ/τετρ.εκ.
    Μήκος 6,17 m., Πλάτος 3,1 m.,Ύψος 2,29 m.
    Αντικαθιστά στην Γαλλία το άρμα M-47

    Φαντάζομαι ότι στην Κύπρο θα χρησιμοποιούνται αναβαθμισμένα ΑΜΧ 30 και όχι αυτά όπως ήσαν το 1966 ....
    Πάντως είναι καλλίτερα από τα Μ-47, εάν οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ακόμη αναβαθμισμένα Μ-47.

    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -----)
    ACHAIAN(AGGLOFON?)


    Η κυπρος εχει αντιαεροπορια δεν ειναι ευκολο να περασει το f16 και να αφησει τα βληματα του.Επι καιρου ''Συμιτη'' χαθηκε μια ευκαρια για ενισχυση της αμυνας(S300)της Κυπρου...Το να συντηρουμε αεροπλανα ειναι πολυ δυσκολο ειδικα για την Κυπρο.ΟPOIOSΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑς ΑΠΛΟς ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥς ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥς.ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΠΑΝΤΑ ΕΧΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥς ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
    ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟς ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΟΥ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΝΧΑΡΩ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 4-4 ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΝΧΑΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και το 74 δεν ειχαμε αεροπορια αλλα το νησι χαθηκε με την προδοσια του Αττιλα 2.Η ελληνικη ψυχη δεν καταλαβαινει απο τετοια,αφηστε που ειναι τοσο κοντα που θα κατεστρεφαν τα οποια μαχητικα στο εδαφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΔΩ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΑΝΕ.
    ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ.
    ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΝΕ.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΞΙΟΜΑΧΗ ΤΗΝ Ε.Φ
    ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΑΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ...ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ...ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ....ΑΧΑΧΑΧΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΜΠΕΕ ΑΜΠΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα καλύτερα ;;;; Οκαντάρ παρά,ο καντάρ μπογιά .Λένε οι τούρκοι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. xana anonimos 4 sep 9.20

    sigoyra den einai ta kalitera alla einai kalitera apo ayta toy ex8rou...
    kai sigoyra o xristofias einai katastrofias, oxi oti o nikos anastasiadis einai kaliteros, anan tasakis einai kai aytos.Afoy oyte politiki oyte antipoliteusi kanei ston filo toy to xristofia.mipos ta exoun brei kai sto fa'i'...
    parola auta pisteyo ti itane mia kali kinisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.