29/9/10

Στο σκαμνί ο πρώην Ισλανδός πρωθυπουργός

Την προσαγωγή του πρώην πρωθυπουργού Γκέιρ Χαάρντε στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της αμέλειας γιατί παρέβλεψε τα γεγονότα που οδήγησαν το 2008 στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, αποφάσισε χθες το βράδυ το ισλανδικό κοινοβούλιο.
Το κοινοβούλιο (Althingi) αρνήθηκε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των πρώην υπουργών Εξωτερικών Ινγκιμπγιόρκ Σολρούν Γκισλαντότιρ και Αρνι Μαθιεσέν και του πρώην υπουργού Επιχειρηματικότητας Μπιοργκβίν Σίγκουρτνσον.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το ειδικό δικαστήριο της Ισλανδίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1905 για να δικάζει υπουργούς που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις, εκδικάζει τέτοια υπόθεση.

Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν το 2008 υπό το βάρος της υπερσυγκέντρωσης χρεών στη διάρκεια μιας δεκαετίας με υπερατλαντικές επεκτάσεις που οδήγησαν την οικονομία σε κατάρρευση και τους επενδυτές σε φυγή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

11 σχόλια:

  1. Στην Ελλάδα οι πρωην προθυπουργοί στέλνουν επιστολές, δεν πηγαινουν στα δικαστηρια.Εμεις είμαστε πιο πολιτισμένοι. Στην Ελλαδα οι προθυπουργοι έχουν πολιτικές ευθύνες οχι ποινικές και δεν πηγαινουν φυλακη αλλά σπιτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δικοί μας θα μας κάνουν την τιμή ακόμα και αν γράψουν καμιά σελίδα από τον καναπέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιοι άλλοι πρωθυπουργοί όμως συνεχίζουν να «κυβερνάνε» παρά το ότι ψηφίζουν αντισυνταγματικά νομοσχέδια στη βουλή, παρά το ότι εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους λέγοντας ψέματα πριν από τις εκλογές, παρά το ότι είναι ανθέλληνες και εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον ξένα συμφέροντα επιδιώκοντας συνειδητά την καταστροφή της χώρας μας…
    Αναρωτιέμαι τι θα πρέπει να κάνουμε με αυτούς τους πρωθυπουργούς…τι θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το σεναριο ειναι πολυ απλο.
    ΘΕΛΕΤΕ ΛΕΦΤΑ? σας επιδοτουμε ολα τα εργα με 50% μεσω της αγιας ΕΕ.
    ΒΑΖΕΤΕ τα υπολοιπα τα οποια ποτε δεν φθανουν οποτε τι κανετε?
    ΘΕΛΕΤΕ ΔΑΝΙΚΑ? σας δινουμε αλλα με αποπληρωμη μετα απο 10πχ χρονια.
    Και οταν τα δανεια πνιγουν τους προυπολογισμους ,ηδη ελλειματικους απο εισαγωγες που ΣΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ(εμπορικα εννοηται γιατΙ εχετε ΓΚΑΤ) να κανετε τοτε σας δινουν και αλλα δανεια για να πληρωσετε τα...προηγουμενα.
    ΠΕΙΤΕ ΡΕ ΕΥΡΩΛΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΕ??Θυμαστε που μας προβαλαν την ιρλανδια και την πορτογαλλια σαν πρωτυπα χωρων που επενδυσαν και δεν φαγαν τα λεφτα των επιδοτησεων?ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΠΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΑΤΕ ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΗΓΓΕΛΕ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ?Τωρα τι κανουν τα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ??!!
    Οταν το μαχαιρι φτασει στο κοκαλο τοτε σας ρωτουν ΠΟΙΟΣ φταιει?μα φυσικα τα υποχειρια τους απαντατε εσεις οι πολιτικοι που ξερετε.
    Ε ΤΟΤΕ σταυρωσον αυτους και εμεις παλι στην ζαχαρι και στο απυροβλητο.
    ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΒΟΛΙΚΟ για καποιους οι οποιοι θα επαναλαβουν τα ιδια στην πρωτη ευκαιρεια.
    ΔΕΝ ειναι πλεον θεμα μονο κομματων και προσωπων.
    νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι απαραδεκτη κινηση απο πλευρας Ισλανδων. Ο πρωην πρωθυπουργος ειχε αναλαβει την πολιτικη ευθυνη και το κομμα του κριθηκε στις εκλογες. Τι αλλο να κανει? Προκειται για πολιτικη διωξη και ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να δικαζεται πρωην πρωθυπουργος για... αμελεια. Απο που και ως που φερει ευθυνη ενας πρωθυπουργος για τη χρεωκοπια μιας χωρας? Λετε αυτος να ηθελε να χρεωκοπησει?

    Ευτυχως στην Ελλαδα δεν εχουμε ξεπεσει ακομη εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον Κύριο σχολιαστή Ανώνυμο της 29ης Σεπτεμβρίου 2010 11.59π.μ.
    Μέ όλο τον σεβασμό της γνώμης που "εντέχνως" παρουσιάζεται στο σχόλιό σας εδώ, μου φαντάζεται ως ένας κλασσικός υποστηρικτής του αρρωστημμένου πολιτικού συστήματος που φοβάται μην τυχόν και θιγούν οι ισσοροπίες αυτής της ....ασθενούς δημοκρατίας που βιώνουμε ως Νεοέλληνες.
    Κατ' αρχήν στη δικιά μας περίπτωση ποιός μίλησε για τον πρώην Πρωθυπουργό;;;; Μάλλον ποίος μίλησε μόνο γι΄αυτόν και όχι για τον προκάτοχό του η ακόμα και για τον νυν!!!! Το μερίδιο ευθύνης και αποτυχίας επιμερίζεται και επιπρόσθετα καλόν είναι να λάβετε υπόψη σας ότι σε μία Δημοκρατία που δεν ασθενεί τόσο βαριά όσο η δικιά μας,ΟΥΔΕΙΣ βρίσκεται στο απυρόβλητο, ακόμα και αυτοί που επεδίωξαν να λάβουν το ύψιστο Πολιτειακό αξίωμα μετά αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, το έλαβαν και εκ των υστέρων δεν έπραξαν τα δέοντα για την Πατρίδα τους, το Σύνταγμα και το εν γένει καλό των Ελλήνων!!!! Βεβαίως δεν ξέρω αν η λέξεις Πατρίδα, Έθνος και Έλληνας είναι.... αποδεκτές σαν όροι ύπαρξης αυτού του δύσμοιρου Έθνους και δεν σπεύσετε να με χαρακτηρίσετε Εθνικιστή ή οπισθοδρομικό ή τουλάχιστο γραφικό και προσκολλημένο σε "αγκυλώσεις" όπως η αγάπη για την Ελλάδα αλλά κατά την ταπεινή άποψή μου όταν διαπράττεις εγκληματικής μορφής αμέλειες, όταν παρασύρεις με δηλώσεις σου δικές σου και των κατευθυνόμενων από εσένα Υπουργών σου τον λαό σε απώλεια σημαντικού μέρους της περιουσίας του(βλ. Χρηματιστήριο), όταν λοιδωρείς θρησκεία, Παιδεία και θεσμούς όπως ΕΔ, όταν καταστρέφεις κοινωνικό ιστό εν γνώση σου, όταν υποβιβάζεις και αποεθνικοποιείς την Παιδεία σου αφήνοντας επικύνδυνα στοιχεία ιστορικού αναθεωρητισμού να εισέλθουν σε αυτή , όταν αφήνεις την χώρα σου να παρασυρθεί στο γκρεμό υποβαθμίζοντας την την με δικίες σου δηλώσεις Παγκοσμίως και την οδηγείς στο ΔΝΤ και την καταστείς έρμαιο των αγορών και για χίλιους άλλους λόγους που θα μου έπαιρνε ώρες πολλές να απαριθμήσω και θα μου κοβόταν το σχόλιο λόγω υπέρμετρης έκτασης τότε ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ένα Ορθό Δικαστικό Σύστημα που δεν βασίζεται στη δαιδαλώδη μορφή του αλλά στην ανεξαρτησία του, να ελέγχει και τους Πρωθυπουργούς. Ο έλεγχος άλλωστε δεν σημαίνει αξιωματικά και "τιμωρία".... υπαρχει δικαίωμα υπεράσπισης και απόδειξης ότι λανθασμένα οδηγήθηκαν στο εδώλιο.... Με χαρά θα δεςκτώ τον αντίλογο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανώνυμο 11:08 π.μ.

    Πές τα χρυσόστομε.

    @Ανώνυμο 11:59 π.μ.

    Οι πρωθυπουργάρες, είναι υπηρέτες του λαού, και όχι το ανάποδο. Κανείς στο απυρόβλητο: πύρ κατα βούληση (στα έξι μέρτρα)

    κοινός νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Κατ' αρχήν στη δικιά μας περίπτωση ποιός μίλησε για τον πρώην Πρωθυπουργό;;;; "


    Μα το αρθρο αγαπητε! Για τον ΠΡΩΗΝ πρωθυπουργο της Ισλανδιας προκειται! Πανω στη βιαση σας να υπερασπιστειτε τη θεση σας, σας διεφυγε!

    'Η μηπως δικαστηκε πρωην πρωθυπουργος στην Ελλαδα για αμελεια και δεν το μαθαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδω κατατοπιστικο αρθρο, για να δει κανεις πως τελικα και στην Ισλανδια, προκειται για πολιτικη διωξη, οπου η αριστερα (που πηρε την εξουσια), στελνει τη δεξια στο εδωλειο.

    http://www.newser.com/article/d9i5t2f00/icelandic-lawmakers-split-on-prosecuting-former-leaders-for-financial-crash.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά... εδώ αν στείλουμε Σημίτη Πάγκαλο Αρσένη Λυμπέρη στη σέντρα, θα είναι πολιτική δίωξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς τον Ανώνυμο σχολιαστή της 29ης Σεπτεμβρίου 01.58μ.μ. ο οποίος προφανώς είναι ο ίδιος με τον Ανώνυμο της 28ης Σεπτεμβρίου 11.59
    Αγαπητέ Κύριε σας διαβεβαιώ και σας πληροφορώ ότι διάβασα το άρθρο όσο καλά το διαβάσατε και...εσεις προφανώς και γι' αυτό σχολιάσατε αναλόγως κάνοντας αναφορά/αντιπαραβολή στην ελληνική πραγματικότητα λέγοντας συγκεκριμένα " ευτυχώς εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε ξεπέσει ακόμη εκεί" όπως χαρακτηριστικά γράφετε και το σχόλιο μου επί αυτού σας απαντά και ο τίτλος του σχολίου μου θα μπορούσε να είναι... "Από πότε η απόδοση ευθυνών για εγκληματικές πράξεις/παραλείψεις συνιστά ...ξεπεσμό;;;" Φίλτατε ότι το άρθρο είναι για τον πρώην Πρωθυπουργό της Ισλανδίας είναι φανερό πλην όμως ο σχολιασμός σας τουλάχιστον ....επιμερίζεται μεταξύ των δύο χωρών (Ισλανδία- Ελλάδα) αντιπαραβάλοντας μια παρόμοια κατασταση... Πιστεύω ότι έγινα ...απολύτως κατανοητός. Όσο για την ....βιάση μου να υπερασπιστώ τη θέση μου όπως αναφέρατε στο σχόλιο σας σας δηλώνω προσωπικά υπερήφανος γιατι υπερασπίζομαι θέση/άποψη με ευαισθησία για τη χώρα μου και όχι κάποιο βιλαέτι ή πολύ περισσότερο κάποια καθεστωτική αντίληψη. Πέραν τούτου η απάντησή σας επί της ουσίας και όχι επί λογοπαιγνίων, μιας και πιστεύω ότι τώρα αμφότεροι ξεκαθαρίσαμε γιατί μιλάμε ακριβώς, θα συνιστούσε μέγιστη συνεισφορά στην ...ανταλλαγή απόψεων μεταξύ σκεπτόμενων ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.