15/9/10

Η νεοοθωμανική μεταπολίτευση

Tου Σταυρου Λυγερου
Η επικράτηση του «ναι» στο προχθεσινό δημοψήφισμα μπορεί θεσμικά να αφορά την αλλαγή του Συντάγματος, αλλά πολιτικά ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της μεταπολίτευσης, που σταδιακά συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.

Η λαϊκή ψήφος επιτρέπει στην κυβέρνηση Ερντογάν να αλώσει τα δύο μέχρι τώρα απόρθητα οχυρά του μετακεμαλικού καθεστώτος: ευθέως το Συνταγματικό Δικαστήριο και εμμέσως τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις.

Το καλοκαίρι, ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τη μάχη των προαγωγών στην κορυφή του στρατεύματος. Επιμένοντας να ασκήσει το θεσμικό δικαίωμά του, κατέλυσε την παράδοση να ορίζουν οι ίδιοι οι στρατηγοί την ηγεσία τους και η εκάστοτε κυβέρνηση να επικυρώνει αποφάσεις, που είχαν ληφθεί στο Γενικό Επιτελείο. Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός τα «στύλωσε» και πέτυχε να αποκλείσει στρατηγούς, που είχαν εμπλακεί στις συνωμοσίες για την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, η μάχη των προαγωγών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το πρελούδιο της αποφασιστικής μάχης του δημοψηφίσματος. Εχοντας διδαχθεί από την πείρα του 2007, οι στρατηγοί απέφυγαν να προκαλέσουν ρήξη στο ζήτημα των προαγωγών για να μη μετατρέψουν τον Ερντογάν σε σημαιοφόρο του εκδημοκρατισμού.

Χωρίς αυτό το «δώρο» και έχοντας απέναντί του όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν κέρδισε. Τη νίκη τού τη χάρισε η «βαθιά Τουρκία», η οποία νιώθει πολύ μεγαλύτερη οικειότητα με τους Νεοοθωμανούς παρά με το αποστεωμένο μετακεμαλικό κατεστημένο. Το δημοψήφισμα κρίθηκε επίσης από το γεγονός ότι το «ναι» ταυτίστηκε σωστά με το εγχείρημα χειραφέτησης της πολιτικής από την κηδεμονία της στρατογραφειοκρατίας.

Το πλεονέκτημα του Ερντογάν είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να λειτουργεί σαν πολιτικό σκέλος της στρατογραφειοκρατίας. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, που θέτουν ως άμεση προτεραιότητα τον εκδημοκρατισμό, να συσπειρωθούν γύρω από τον πρωθυπουργό, παρά τη δυσαρέσκειά τους για άλλες πτυχές της πολιτικής του.

Από το 2002 που οι Νεοοθωμανιστές κέρδισαν τις εκλογές προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον πολιτικό ρόλο των στρατηγών, χρησιμοποιώντας ως εμβρυουλκό την ευρωπαϊκή προοπτική. Το Γενικό Επιτελείο έχει πολιτικά αποδυναμωθεί. Η ασυλία που απολάμβανε μέχρι τώρα από τα ΜΜΕ έχει αρθεί. Οι στρατηγοί συνειδητοποιούν ότι η εξουσία τους ξηλώνεται και οι ίδιοι χάνουν έδαφος συνεχώς. Φοβούνται μήπως και βρεθούν στο σκαμνί.

Από την άλλη πλευρά, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί, το κλίμα δεν ευνοεί πραξικόπημα. Γι’ αυτό και σύσσωμο το κεμαλικό κατεστημένο έδωσε λυσσώδη μάχη για να απορριφθούν οι αλλαγές του Συντάγματος. Ουσιαστικά ήταν μάχη επιβίωσης, την οποία έχασαν με καθαρή διαφορά. Το 58% επιτρέπει στον Ερντογάν όχι μόνο να ολοκληρώσει την εξουδετέρωση του «βαθέος κράτους», αλλά και να σπάσει τον ιδιότυπο δυϊσμό εξουσίας της τελευταίας οκταετίας. Ταυτοχρόνως, αποτελεί μια καλή πολιτική υποθήκη για τις εκλογές του 2011.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Σωστή ωςσυνήθωςη ανάλυση του κ. Λυγερού. Ωστόσο κατάτη γνώμη μου στην Τουρκία δεν διεξάγεται μάχη γιατον εκδημοκρατισμό αλλά για την εξουσία. Ο εκδημοκρατισμός είναι το μέσον ώστε να επικρατήσει μια νεα τάξη (αυτή που αποκλαούμε ισλαμιστές)έναντι της παλαιάς την οποία αποκλαούμε κεμαλιστές. Στην ουσία εκδημοκρατισμός σημαίνει, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ότι η η νέα τάξη θα αποκτήσει τον έλεγχο των κλειδιών της εξουσίας-στρατός, δικαστικό σώμα, αστυνομία. Πριν τον έλεγχο αυτό ασκούσαν τα κόμματα, σήμερα στην αντιπολίτευση ή έχουν διαλυθεί, εν ονόματι του Στρατού. Τώρα η εξουσία θα ασκείται εν ονοματι του λαού. Πρόοοδος; Τι πρόοδος; Και τώρα και πριν ο λαός ψήφιζε,αλλά αυτό ως γνωστόν είναι η αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη Δημοκρατίας, δηλαδή να εισακούεται η λαϊκή φωνή.
    Μια άλλη παρατηρηση είναι η εξής: Πραξικόπημα δεν γίνεται από κακούς (η καλούς)στρατιωτικούς επειδή έτσι τους κάπνισε, για το κέφι τους. Γίνεται για να υπερασπιστούν το καθεστώς ή για να το ανατρεψουν.
    Το καθεστώς, η λειτουρ΄για των επιχειρήσεων, οι θεσμοί κλπ, δεν κινδυνεύει. "Απλως" καταρρέει το "καθεστώς" της άσκησης εξουσίας εν ονόματι του Στρατού ως θεματοφυλακα του πολιτεύματος. Αλλά αυτό ακριβώς το καθεστώς είχε -σχεδόν- σαπίσει και ήρθε η ώρα της διαδοχής. Όσο και αν δεν αρέσει σε καποιους όταν ο Στρατός στην Τορυκία έκανε πραξικοπήματα είχε ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση (συγκατάθεση), γι αυτό και τα έκανε. Τώρα έχασε τη νομιμοποίηση γι αυτό και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εχασε. (Συνεχίζω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η ΡΕΠΟΥΣΗ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ!

    “Πέρυσι, με την έναρξη του σχολικού έτους, η Σχολή Μωραΐτη υπεχρέωσε τους μαθητές της 6ης Δημοτικού να προμηθευτούν το κουρελούργημα της κυρίας Ρεπούση!”

    ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

    (Εσείς (το ΑΝΤΙΒΑΡΟ) που ξεκινήσατε την αντίσταση την πρώτη φορά μήπως πρεπει να το δείτε πάλι;)"


    Διαβάστε αυτές τις πληροφορίες εδώ. Κράτος μπουρδέλο. Ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠ> ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Ενα παράδειγμα "σαπίλας" είναι το Κουρδικό. Προφανώς ύστερα από τριάντα χρόνια άγονου πολέμου κάτι οφειλε να γίνει διαφορετικό. Θα το επιχειρήσει ο Ερντογάν. Θα πετύχει; Αγνωστο. Αλλά θα το επιχειρήσει. Και ας μην βιάζονται όσοι στην Αθήνα προεξοφλούν το ένα ή το άλλο.
    Ο Ερντογάν δεν είναι επαναστάτης αλλά είναι κοινωνικός μεταρρυθμιστής-κάτι πχ σαν τον Βενιζέλο. Δεν επιδιώκει ωστόσο επέκταση αλλά διεύρυνση της τουρκικής επιρροής και μέσω της εξωτερικής πολιτικής και μέσω της επιρροής στους μουσουλμάνους της ευρύτερης περιοχής-κάτι αντίστοιχο με τους έλληνες της Διασποράς. Ας μην τον υποτιμούμε.
    Τέλος όταν λέω ότι το κεμαλικό καθεστώς είχε (σχεδόν) σαπίσει σκέπτομαι τα δικά μας. Ένας βαθύτερος λόγος που ο κ.Παπανδρέου πείθει (ακόμα)ικανές δυνάμεις είναι ακριβώς ότι η προηγούμενη κατάσταση είχε σαπίσει και κάτι όφειλε να γίνει-όπως στην Τουρκία. Αφού δεν υπήρχε κανείς να πει στον κόσμο τι (άλλο)οφειλε να γίνει, ο κοσμος αποδέχεται αυτό που έχει μπροστά του και το οποίο στο τέλος-τέλος ψήφισε. Μόνο νέα μέτρα το ίδιο σκληρά με τα προηγουμενα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίδραση-πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτα.Αλλιως, διαισθάνομαι, ότι θα επιχειρηθεί η διολίσθηση σε μια επανοδο στα "συνήθη" με τον κοσμο, κουρασμένο, να ψηφίζει καποιον άλλο για επιδιορθώσεις.
    ΥΓ. Εχω επίσης την αίσθηση ότι ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο Καραμανλής αποτελεί κίνδυνο-και όχι ο Σαμαράς. Το για΄τι αυτοί το ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/turkey/8002168/Iran-donates-25-million-to-Turkeys-ruling-party.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.