13/9/10

Αυτόνομο Κουρδιστάν, παράδοση όπλων ΡΚΚ

Το ΡΚΚ προτίθεται να παραδώσει τα όπλα στον ΟΗΕ αν στο τουρκικό Κουρδιστάν δοθεί καθεστώς αυτονομίας ανάλογο με αυτό της Καταλονίας στην Ισπανία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο ηγέτης των ανταρτών του Κόμματος Κούρδων Εργατών, Μουράτ Καραγιλάν.

Από τα βουνά Καντίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου πήγε ο δημοσιογράφος της ισπανικής «El Mundo», ο Καραγιλάν είπε ότι προς μίμηση είναι το μοντέλο μιας χώρας «όπου οι τοπικές κυβερνήσεις συμβιώνουν αρμονικά με την κεντρική εξουσία και που διαθέτουν δικές τους αστυνομικές δυνάμεις και κοινοβούλια».

Ο Καραγιλάν έθεσε τις προϋποθέσεις για τερματισμό του ένοπλου αγώνα. «Αν πάρουμε την αυτονομία της Καταλονίας, θα καταθέσουμε τα όπλα μας και θα τα παραδώσουμε στον ΟΗΕ».

Ο Μουράτ Καραγιλάν εξήγησε ότι το ΡΚΚ αποφάσισε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός έως τις 20 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος χθες. Ομως, «αν οι επιθέσεις κατά των Κούρδων συνεχιστούν, θα πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας και να άρουμε την κατάπαυση πυρός. Στη συνέχεια θα περάσουμε σε μια νέα φάση, με μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής του κουρδικού πληθυσμού».
(Πηγή: Γαλλικό Πρακτ.)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

10 σχόλια:

  1. Τόσοι που είναι οι κούρδοι στην Τουρκία αν ακολουθούσαν τη μέθοδο του Γκάντι για να διεκδικήσουν ενωμένοι τα δικαιώματα τους θα πετύχαιναν όσα δεν πέτυχαν χρόνια και χρόνια εχθροπραξιών και χωρίς να πιπιλάνε οι καλοθελητές την καραμέλα της "τρομοκρατίας" για την δράση τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aν αρχισουν να εξισλαμιζονται και οι Κουρδοι τοτε πολλα θα αλαξουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ προς ανωνυμο 4.36.
    Γιατί αν αρχίσουν να εξισλαμίζονται; Βουδιστές είναι ΄τωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δρούτσα θα στείλουμε κυανόκρανους από τον ΕΣ να βοηθήσουμε το φίλο σου τον Νταούτογλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς φίλε μου οι Κούρδοι είναι Μπουσουλμάνοι εδώ και πολλούς αιώνες και το χαίρονται κι όλας.
    Πάντα πίστευα ότι γίνοντας Μπουσουλμάνοι οι Κούρδοι χάσαν κάτι από την αυτοδυναμία τους. Αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 13 Σεπτεμβρίου 2010 4:36 μ.μ.

    Εξισλαμισμός; Mα η πλειοψηφία των Κούρδων της Τουρκίας είναι σουνίτες μουσουλμάνοι.
    Το Ισλάμ λειτούργησε ως παράγοντας αφομοίωσης, δυστυχώς. Αν δεν ήταν μουσουλμάνοι οι Κούρδοι θα είχαν άλλη αντιμετώπιση, ήδη από τον Κεμάλ. Και θα αντιμετώπιζαν και οι ίδιοι διαφορετικά τον Κεμάλ.
    Το ότι ήταν μουσουλμάνοι τους έκανε δεύτερης κατηγορίας Τούρκους, "ορεσίβιους" Τούρκους... αλλά Τούρκους.

    Θα ήθελα να μάθω, αν κάποιος γνωρίζει, για την υπόθεση της Hizbullahî Turki, που αν δεν απατώμαι, ξεκίνησε από Τούρκους και Κούρδους σουνίτες ισλαμιστές και κατέληξε να δολοφονεί PKK και πολίτες Κούρδους; Κρατική τρομοκρατία, προφανώς; Στρατός με ισλαμικό προκάλυμμα;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ προς ανωνυμο.

    Γιατί αν αρχίσουν να εξισλαμίζονται; Βουδιστές είναι ΄τωρα;

    Ωραίος ο ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα που θα μάθει ο 4:36΄ ότι και οι Κούρδοι είναι μωαμεθανοί, θα γίνει ...αντικούρδος.
    Ο αυτοματισμός που λέγαμε !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τιπουκιτος .. Oτι ειναι μουσουλμανοι ειναι γνωστο ,οι περισοτεροι ομως ειναι μαρξιστες και οχι φανατικοι ισλαμιστες,δεν ακολουθουν το ντοκτορα του πανισλαμισμου ,εχουν γινει προσπαθιες διασπασης τους μεσο του ισλαμισμου απο την τουρκια που απετυχαν ,δεν γνωριζομεν ομως εαν βρουν εναν φυσικο τους μουλα πως θα εξελιχθουν ,δεν παυουν να ειναι μουσουλμανοι,οπως ολοι οι μουσουλμανοι εχουν αλαξει μετα το 1940-50-60 με την εκαθηδρηση της βασιλικης οικογενοιας της Σ.Αραβιας και την χρηματοδοτιση της ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗς μουσουλμανικης αδελφοτητας ,που εχει εξελιχθει σε πανισλαμικο οργανισμο με συμετοχη των περισσωτερων μουσουλμανικων κρατων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑΤΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΦΤΩΧΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.